Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 47 360
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Дадох този сладолед, в случай, че на някой много му се яде. Аз направо се облизвах като котка, след като го консумирах. Смешно, тъжно, това е положението. И днес съм решила да си заредя камерата с няколко сладоледа. Ами, хора, много ми е кофти на главата - вечно ми се вие свят и треперя цялата...Сърцебиене си имам, кръвното ми варира, глава ме боли, доста неспокойно спя, почти ми липсва нормален сън...То не може само лишения. Търсят се алтернативи на това-онова, което обичаме.... Нито плодовете съм спряла, млечните също си ги ям, овесените ядки... И дори си мерих захарта в часове, в които нямам хапче - на обяд не пия, а само сутрин и вечер. Ако съм изпила метфогамма 500 сутринта едно хапче, аз съм мерила чак вечерта да видя какво ми е положението...След като съм хапвала доста неща и то включително забранени. И банан ядох.

# 226
  • Пловдив
За Малитола - не се препоръчва при хиперинсулемия
https://trimart.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BC% … %D0%BB-%D0%B5965/

# 227
Все се чудя, как така кръвната захар и инсулинът са свързани и ги изследват заедно, а всъщност, кръвната захар може да е в норма, а инсулинът да скача в небесата... Е, как така, да му се невиди? Аз имам проблем с кръвната захар - моето е преддиабет, без изследван инсулин. Затова и си мерих кръвната захар - на гладно и след хранене, правих си експерименти със забранение храни, защото тя не ми беше много в норми. Инсулинът хич не го знам. Като са ми го пропуснали при обременяването с глюкоза, сега и на гладно да го изследвам, в общи линии е все тая. Той може да е ок, а след хранене да не е.

# 228
  • Пловдив
Все се чудя, как така кръвната захар и инсулинът са свързани и ги изследват заедно, а всъщност, кръвната захар може да е в норма, а инсулинът да скача в небесата... Е, как така, да му се невиди? Аз имам проблем с кръвната захар - моето е преддиабет, без изследван инсулин. Затова и си мерих кръвната захар - на гладно и след хранене, правих си експерименти със забранение храни, защото тя не ми беше много в норми. Инсулинът хич не го знам. Като са ми го пропуснали при обременяването с глюкоза, сега и на гладно да го изследвам, в общи линии е все тая. Той може да е ок, а след хранене да не е.
Доколкото аз знам нещата вървят в следния ред.
Първо е инсулинова резистетност, тогава захарта е в норма, но инсулина скача много, с времето панкреаса започва да се изтощава и не може да поддържа вече толкова високи нива инсулин. Тогава започва и захарта да се покачва (но все още е под нормата за диабет), води се нарушен глюкозен толеранс и мисля, че това се нарича преддиабет. Нека момичетата кажат дали е така, но от прочетеното аз това съм разбрала.

# 229
  • Варна
Доколкото аз знам нещата вървят в следния ред.
Първо е инсулинова резистетност, тогава захарта е в норма, но инсулина скача много, с времето панкреаса започва да се изтощава и не може да поддържа вече толкова високи нива инсулин. Тогава започва и захарта да се покачва (но все още е под нормата за диабет), води се нарушен глюкозен толеранс и мисля, че това се нарича преддиабет. Нека момичетата кажат дали е така, но от прочетеното аз това съм разбрала.

Да, така е както го казваш.
Писах на ендокриноложката ми за уреда за КЗ, защото го беше споделила в нейната ФБ страница, но  тя ми обясни, че при ИР няма толкова нужда от мерене на КЗ, защото инсулина я държи в норма... докато не се скапе панкреаса.

Скрит текст:
Работи се по разработка на уред, с който се мери инсулин в домашни условия, но все още няма нищо подобно на пазара (ей тогава ще е супер яко дори и 'здрави' хора дса го ползват).

# 230
Обиди ме това, че ме атакуваш за този Либрамед, а аз и в предната тема многократно обясних кога съм го пила и защо.
А ти защо се впрягаш, че някой ти се е обидил? Това също не е много полезно Wink

Относно джаджата- това е същия датчик, който ползват диабетиците с инсулинови помпи. Има си механизъм за залепване и стерилно прикрепяне.

В пълното право съм си да коментирам каквото и да е било лекарство, храна или режим.
Това е форум. Коментира се. Коментирам и критикувам. Ако си способна да защитиш така прехваленото си лекарство, заповядай.
Колкото до джаджите за диабетици. Наистина ме изумява как хора диагностицирани с ИР все не стоплят какво е  ИР. Това не е висока кръвна захар, това е висок инсулин.

Защото пак не си чела. Или си чела и не можеш да го разбереш. В първия пост е обяснено. Ми прочети го още няколко пъти докато разбереш. Може да намериш и други статии.
Разбирам, че е нещо ново. И на мен ми се е налагало в началото да чета един тон, защото е трудно за разбиране, особено като току що са ти лепнали диагнозата.
Пак тия диабетични джаджи. Инсулина регулира кз. Джаджата мери кз.
Как точно джаджата ще ви покаже колко ви е инсулина? Тя показва кз.
Имам позната, все яде боклуци уж за диабетици. И се боцка. Уж в нормата.
Накрая отиде и се боцна да види инсулина.
Кз на гладно 4,8, а инсулина и беше към 500.
И колега 140 кила имах все се мери. Накрая го убедих да се боцне. До небето е инсулина.
И файдата от джаджите за диабетици е? Риторичен въпрос.
Та затова няма смисъл от сладките за диабетици. Нож с две остриета са.
Желанието за сладко се регулира с правилно хранене.

А сега някой да ми каже как се казваше онзи селен, който имаше по-добра форма на усвояване, че не мога да си намеря линка в букмаркса.

Последна редакция: вт, 17 юли 2018, 14:45 от Не се сърди, човече

# 231
Все се чудя, как така кръвната захар и инсулинът са свързани и ги изследват заедно, а всъщност, кръвната захар може да е в норма, а инсулинът да скача в небесата... Е, как така, да му се невиди? Аз имам проблем с кръвната захар - моето е преддиабет, без изследван инсулин.
Скрит текст:
Затова и си мерих кръвната захар - на гладно и след хранене, правих си експерименти със забранение храни, защото тя не ми беше много в норми. Инсулинът хич не го знам. Като са ми го пропуснали при обременяването с глюкоза, сега и на гладно да го изследвам, в общи линии е все тая. Той може да е ок, а след хранене да не е.
Свързани са, да.
Инсулинът е този, който ти държи КЗ в норма.Какво става на практика?
Ядеш пържола и салата.Те не повишават кой знае колко КЗ, следователно на тялото не му трябва и много инсулин, за да я държи в норми.
Ядеш сладолед.КЗ скача до небесата, следователно до небесата скача и инсулина, за да я свали (т.е. да я изтегли от кръвта максимално бързо, защото високата КЗ е опасна).Ей тоя висок до небесата инсулин е ИР, който се мъчим да избегнем.Защото възможностите на панкреаса не са безкрайни.Той бълва инсулин по 3-4-5 пъти на ден (колкото пъти ядеш), но в един момент почва да се бъгва и да бълва все по-малко и по-малко.Демек, изтощава се.И когато намали количествата проиведен инсулин, КЗ си остава трайно висока, т.е., сдобиваш се с диабет.
За да ти поставят диагноза преддиабет, поне според мен, това означава, че ти си на границата между ИРи преддиабета.Т.е., тялото ти все още успява да поддържа нормална КЗ с огромни количества инсулин.Но не е далеч етапа, в който инсулинът ще намалява все повече, докато настъпи момент, когато няма да успее да свали КЗ.Тя остава трайно висока, т.е., ще ти трябва инсулин отвън.
И предвид диагнозата ти, е малко безотговорно да продължаваш да провокираш тялото си да бълва инсулин...панкреасът ти може да откаже във всеки един момент.

# 232
Мерси, Елора! Значи да не се подлъгвам изобщо какво е показал глюкомерът... Заради това и говорих, че кръвната захар може да е добре, но инсулинът не знам. И излиза, че няма файда да си меря кръвната захар след консумация на забранени храни, защото виждам само нея, а инсулина не.
Видях ти изследванията...Инсулин и кръвна захар са ти на ръба на хипогликемия, но все пак в норма де...Можеш да увеличиш въглехидратите или просто да спреш лекарствата и да си останеш на хранителен режим, който ще е достатъчен според мен.
Само за щитовидната жлеза не знам... Мисля, че там видях отклонение, но пък ти го лекуваш, доколкото разбрах...

# 233
Мерси, Елора! Значи да не се подлъгвам изобщо какво е показал глюкомерът... Заради това и говорих, че кръвната захар може да е добре, но инсулинът не знам. И излиза, че няма файда да си меря кръвната захар след консумация на забранени храни, защото виждам само нея, а инсулина не.
Видях ти изследванията...Инсулин и кръвна захар са ти на ръба на хипогликемия, но все пак в норма де...Можеш да увеличиш въглехидратите или просто да спреш лекарствата и да си останеш на хранителен режим, който ще е достатъчен според мен.
Само за щитовидната жлеза не знам... Мисля, че там видях отклонение, но пък ти го лекуваш, доколкото разбрах...

Именно. Мама Галя ти е дала линк за малтитола.
https://trimart.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BC% … %D0%BB-%D0%B5965/
Прочети го бавно и внимателно.
И се набива нещо много важно
Скрит текст:
Важно е да се помни, че реакцията на организма при прием на конкретни вещества е строго индивидуална. Вследствие на това, прекомерната употреба на Е965 може да предизвика смущения в процеса на метаболизма на въглехидратите.

В допълнение, злоупотребата с малтитол е съпътствана от значително увеличение на нивото на инсулин, така че хората, които трябва да контролират нивото на инсулина си в рамките на определени граници, е по-добре да не превишават максималната дневна доза.
Малтитол има и в дъвките. Аспартам също. И той е вреден.
И като цяло трябва да разбереш, че колкото и да пишат един подсладител, че е уж натурален, не е така.
По-добре плодове и зеленчуци.
И защо ми е да лъжа панкреаса с такива неща. По-добре да се наям с качествено сладко  Laughing
Освен малтитола не се знае какви други боклуци има в купешките храни. Е-тата са вредни.
Да, знам за хипогликемията. Това обяснява защо напоследък хем съм сита, но и ми се яде сладко.
Ама намалила съм дозата. Днес съм на лекар и ще видим какво ще каже.
Да увелича въглехидратите не знам. Може би малко и то от бавните. Още имам да отслабвам.
Намалила съм дозата на хапчетата. Днес и лекарката ще каже как да намалям.
Но ме е страх от раз.
Мислех, че имам още време до намалянето, а тия изследвания реално доказаха, че не е така.
Амур добре ти е обяснила. Като ядеш правилните храни, държиш нивата на инсулина в норма и оттам няма да имаш желание за сладко. Но идва и психологическия момент, че сме свикнали със сладкото. За това вече сама ще си намериш начина.
Ще заместваш с малко плодове или натурален шоколад 80%.
През останалото време - мазнини, протеини и сурова салата.
Гледам те нагоре какво пишеш. Ами още не яде както трябва, ама хич. Нормално е да виеш.

# 234
  • Пловдив
Елорка, ама ти доста сериозни дози пиеш. Явно различните лекари по различен начин преценят дозите, на мен са ми дали 3 пъти по 1/2 табл. от 850 гр. А определено ИР си е тежка при мен Sad
Ще ми е много интересно какво ще ти каже ендото сега.
Относно психологическия момент... и при мен това е най-най-трудното. Аз рядко съм истински гладна, и сладко не обичам, но умирам за всякакви тестени неща. Другият ми проблем (предполагам не само при мен) е че когато съм напрегната, компенсирам с храна, при това без изобщо да ми се яде Sad

# 235
Е, не са ми чак толкова прегрешенията де... Два банана и два сладоледа за месец и отгоре режим. Пък и майка имаше рожден ден. Нямахме дори торта тази година. Заради мен бяхме на диня, пъпеш и сладолед за десерт. Млечните и овесените ядки поначало някои от вас ги приемат редовно, други не. Плодовете същата работа. Обаче, много често си уринирам и това е. Направо спя в тоалетната - няма ден, няма нощ. Що така, идея си нямам. Иначе поотслабнах - 64,8 съм. Бях 73,7 миналото лято. Откакто пия метфогамма съм свалила 3 кг. и отгоре за месец.

# 236
Да напиша и аз за сладоледа- по принцип защото е мазен е с по - нисък гликемичен индекс от колкото толумбичка например. Освен това организма губи енергия и да го стопли в тялото , така че след тъмния шоколад това според мен е най - добър избор ако човек яде сладко.  На мен от тоя метформин никакво сладко не ми се прияжда, вече година но аз си хапвам леща и боб - може би затова не ми се яде .

I810 и аз уринирам много често вечер , но пия и много вода. Забелязала съм че ако вечерям до 18 и си изпия хапчето , лягам си в 23 и не ставам през нощта. След хапчето изпивам от 0.5 до литър в продължение на 2 часа. Но ако вечерям късно ставам да пия вода даже и през нощта и ходя до тоалетната. Тия хапчета наистина ме карат да пия много вода. Устата ми пресъхва само  час след като съм изпила метформина.  А от там и честото уриниране , но с времето организма свиква и нещата през деня се регулираха. Само вечер не знам защо така ставам по няколко пъти на нощ.

# 237
Еееех, стига сте се карали за глупости като децата. Виждате ли колко сме изнервени всички и как скачаме от най-малкото нещо на скандал??? А нито сме здрави, нито пък сме чак толкова просветени. Защото ако бяхме такива, нямаше да сме тук.
Никой от нас не се е родил, нито научен как да процедира като се разболее, нито пък подготвен да си обърне целия режим на живота на 360 градуса, без да прави грешки.
Повечето от вас си казват, че в началото са яли каквото им падне и то месеци наред, та дори и години, докато свикнат с новото положение, прочетат, вникнат и т.н. за какво иде реч.
Всеки си знае най-добре. Аз не мога до вчера да съм яла всичко, а от днес да съм чисто нов човек, изхвърлил въглехидратите от живота си. При мен всичко става постепенно. Дори ми се струва, че твърде крайно за месец с тази диагноза се храня, знаейки как е било преди. Добре, че мъжът ми ме стимулира и ми казва, че това е правилната посока. Все пак вижда какво ям. Пък и личната лекарка е потвърдила, че не греша в храните, които консумирам.
Другото, което е, все пак си пия хаповете в момента и дори да правя грешки в храненето, те ще си вършат работата, да му се невиди и чудото. Всички тук уж спазваме режим, ама сме на хапове. Има ли някой, който е останал само на режим в момента и е махнал хаповете??? То с тях е едно, пък макар и с режим, а без тях е важното какво би било...

# 238
  • София
Елица, ставането нощем за тоалетна може и да е от възрастта, не само от течностите вечер. Аз след 40 г.  все си ставах 1-2 пъти на нощ, без да имам никакви проблеми с инсулина и КЗ. Едва последната година като че ли понамаля събуждането.

i810, има няколко "без-хапови" в темата, Бледолилава е една от тях.

А моята роднина с ИР от раз промени храненето. Вече е 16-17 кг по-лека от началото на април досега. А визуалната разлика колко е голяма, все едно е смъкнала 30...

# 239
Аз не мога да запомня на всеки един от пишещите какво прави и как се лекува, колкото и да имам желание. Ами, разсеяна съм.... За момента чета и после ми отлита от главата... Мисълта ми беше, че почти всеки в началото на лечението е приемал хапове. Малко са онези, които са били без и то на свой риск.
Що се отнася до уринирането, дори пия Дриптан за свръхактивен пикочен мехур, но няма полза. Дали има общо със състоянието ми това, идея си нямам. Но оставам с впечатлението, че само аз и още 1, 2 човека уринират толкова често...Моето ми се струва прекалено. Не знам дали с времето ще отшуми, но към момента съм абонат за тоалетната. Започвам да си мисля, че е на нервна почва... Дали има лечение изобщо? Sad

Общи условия

Активация на акаунт