За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 66

• 38 270
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Една мама ми писа на лично, но е забранила изпращането на лични съобщения и не мога да върна отговор, затова пиша тук - имам уреда 4в1, но ползвам само готвене и пасиране, т.е. и 2в1 би свършил същата работа и е по-евтин.

# 466
  • Варна
Относно костния бульон, в интернет и книгата е посочено различно време за приготвяне. Пиша от книгата:
Може да се използват кости на риба, пиле или други птици, както и тръбни кости на по-едри животни - телешки, говежди, агнешки, желателно е да са пасищни животни, както и риба с проверен произход(?! интересен казус). Костите се поставят в дълбока тенджера и се покриват с вода. Добавят се 2 супени лъжици натурален ябълков оцет и се оставят да престоят 1 час. Киселината помага на алкалните елементи като калций и магнезий да преминат в бульона. Когато бульонът заври, котлонът се намалява на най-ниска степен и бульонът се оставя да къкри. Допълнително може да се добавят зеленчуци: моркови, лук, целина и подправки: няколко дафинови листа, 4-5 зърна пипер, 3-4 зърна бахар или други. Но при приготвяне на бульон за захранване обаче да се използват само зеленчуци и подправки, които вече са в менюто на детето. Време, което е необходимо:  6 часа за риба, 8 до 12 за птици, 12 до 24 за по-едри животни. Готовият бульон се прецежда през марля, охлажда се и се прибира в хладилник, след няколко часа на повърхността се утаява мазнина, която може да се отстрани и да се използва за готвене като алтернатива на гхи. Останалият бульон може: да се пие директно, овкусен с хималайска сол и прясно изцеден лимонов сок. Пиенето на половин до 1 чаша на ден през зимния сезон се счита за отлична противогрипна профилактика за по-големи деца и възрастни, осигурява оптимален ежедневен прием на калций. Може да се съхранява в хладилник до 24 часа и да се използва за супи, яхнии. Може да се замрази в камера във формички за лед и да се използва за овкусяване.
Използването на костни бульони в бебешката храна повишава многократно хранителната и стойност и усвоимостта и. Може да се използват много преди да се въведе месото, защото на практика те представляват електролитни течности с богат минерален състав. Към  пюрето може да се добавя 1 кубче бульон 1 или 2 пъти дневно. Като всяка по-дълго готвена храна костните бульони съдържат по-високо количество на хистамин, ако искате те да са с по-ниско съдържание, съкратете времето на готвене с 2 часа.
Най-общо бульоните, приготвени по този начин са богати на много минерали, колаген, желатин, осигуряват много повече калций от млечните продукти и този калций е усвоим директно от организма, защото е в комплект с мастноразтворими витамини.
Ами това е, има доста повече обяснения, посъкратих. Аз се тревожих да спим с включен котлон и каква ще стане тя, но цяла вечер стоя на първа степен, нямаше никакви поражения. Бяхме взели домашна птица, разделихме я на порции за пюрета, след дълго питане и разпитване, четене, сурово замразих месото, доста по-голяма играчка е така, понеже варя на пара малки порции през ден, ама това вече сам си го решава всеки дали да не свари всичко и да замрази така във форми за лед. Кокалите ги използвахме за бульон и така. Трудоемко е, но доста кубчета се получиха за пюрета, на мен не ми се нрави много на вкус, но малкият си хапва пюретата. Като за първо дете ентусиазъм и време има, за второто ще видим. Simple Smile

# 467
Някой ще обясни ли с 2 думи разликите и ползите от варенето във вода и на пара на зеленчуците?Благодаря.

# 468
Педи ни каза да се мажем с Фунгостатин за млечницата. Кога трябва горе долу да има облекчение? Боли я като яде милата...

# 469
Здравейте! Какво смятате за адаптираното мляко на Ганчев? По съдържание е без палмови мазнини. По-голямата част от АМ на пазара са със палмови мазнини. Какво мнение имате? В момента аз дохранвам с Хип.

# 470
  • Варна
Най-общо при приготвянето на пара се запазват в най-голяма степен витамините и минералите, съхранява се естествената влага на храната, което дава възможност за по-лесно усвояване на продуктите от организма без раздразнение на стомашно-чревния тракт. Парата не съдържа примеси на тежки метали, които често са част от твърдата хлорирана вода. Посочва се, че ако се приготвя месо на пара, то ще запази абсолютно всички свои витамини. Броколите пък от своя страна запазват съдържанието на витамин С. При приготвени броколи на пара витамин С се съхранява в 80%, а при такива в сварен вид витаминът пада на 40%.

# 471
По-добре поръчай ам от чужбина. Аз когато дохранвах направих така. Има разлика между хип комбиотик тук и от Англия /от където поръчах/.

# 472
Здравейте мами, имам питане към тези които вече са минали през етапа със зъбките. От няколко дни когато няма биба малката плези езиче и имитира кашлица. Или го държи леко изплезено. Отделно си имаме дъвкане на всичко, но като се разрових в и нета и езика не в основен симптом и малко ме вкара в мисъл. При някои имало ли е подобни симптоми? Благодаря!

# 473
  • Велико Търново
Независимо от съдържанието, не бих купила АМ на Ганчев! Предубедена съм към този производител още от преди години покрай племенниците ми.

# 474
Хриска91 и моя преди месец взе постоянно да си вади езика и аз бях се вкарала във филма какво ли му става и хоп след 10 дена напипах първите две зъбчета долу. Сега продължава от време на време пак да се плези но доста по рядко. Така че и ти очаквай зъбчета.

# 475
  • София
Не бих купила нищо на Ганчев. Приятел работеше преди години там и каза, че плодовете и зеленчуците за пюретата ги бухат и разкашкани и не особено измити. Изобщо ме посъветва, ако имам дете да не си купувам нищо на Ганчев.

# 476
Затова сама ще си правя всичко,така или иначе сме заедно още година и половина постоянно нищо не ми коства.Ясно е че няма как да ги опазим от всички боклуци,но поне основата да поставим.Лично мнение,не съдя тези които нямат време и желание да готвят Simple Smile

# 477
  • София
Лещичка, и аз така, предпочитам да знам какво яде малката поне в началото. Вчера например направих пюре за обяд и остана едно бурканче за днес, ами въпреки че беше в хладилник и сравнително бързо го прибрах, след като изстина, днес вече беше развалено. Не искам да мисля какви консерванти се бухат в пюретата за да държат между 6 месеца до 2-3 години!

# 478
По този повод да попитам-скоро ще започваме с плодовите пюрета,за крушата четох,че се вари 5 мин и пасира.Кайсии,праскови по същия начин ли?(след като се обелят).Мога ли да ги дам на 6-месечно бебе,защото някъде прочетох,че се дават по-късно ,а на готовите бурканчета пише 4+?

# 479
Това 4+ показва за колко месечни бебета е направена консистенцията. А не че от тези месеци може да се дава самия плод или зеленчук.

Общи условия

Активация на акаунт