За и против кучетата в градски условия

• 53 856
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 230
  • Насред хаоса
Ами никой не иска и да те убеждава. Достатъчно ми е да виждам вида, състоянието и тонуса на кучето, поведението му и оценките на ветеринари и специалисти. Пък ти си се самоубеждавай, че кучетата са крайно нещастни. Ако им беше толкова зле в града и сред хора, и бездомните щяха да са хванали гората. Ама на, седят си тук.

# 1 231
  • София - Рим и обратно
Нашето ловно си е с голям късмет. Всяка седмица е в планината, по реките, а два пъти дневно в гората до нас търчи безгрижно по 2 часа с другарчетата 😃. Като ловец...не знам как щеше да се представя, че е много страхлива. Има си инстинктите и енергията, но не съм сигурна, че щеше да й е лесна работа, липсва й смелост и кураж. А не знам дали знаете какво се случва с “некадърните” ловни кучета.

# 1 232
  • София
Кучетата, отгледани като домашни любимци, са привързани към стопанина си - това е инстинкт, залегнал е в същността им. За кучето най-добре е там, където е стопанинът му - това го знаят всички, които са имали някога домашно куче. Някои породи са по-любвеобилни, търсят постоянно контакт, други са сдържани и не досаждат, но всички искат едно - да са при своя си човек.
На вила с двор един декар и отворени врати познайте къде е кучето. Не, не е на двора - кучето е там, където е стопанинът му.
Така че воплите за нещастните градски кучета са "смешен плач" - при осигурени достатъчно разходки и време за общуване със стопаните кучето си ОК. Те са изключително адаптивни животни, преживели са хиляди години редом с човека, а когато хората се преселват в градовете - идват с тях като домашни любимци и компаньони.
За "щастливците" на верига в селските дворове въобще не искам да коментирам.

# 1 233
Както казах, и аз мога да видя на какво заприличват градските кучета и как ги скапват. Кое е "достатъчно разходки"? Някои кучета са селектирани да се движат с часове на ден, всеки ден. Не 2 часа, а 6 часа, и не уикенда, а всеки ден.

# 1 234
Чихито и френския булдог ли?

# 1 235
Не, но виждам да се водят породи, които имат нужда от това, а не 20 минути в кварталната полянка.

# 1 236
Ами ти виждаш 20-те минути само, не знаеш дали вечер нямат и 4-5 часа тичане по поляните. Има и възрастни кучета, които не само не тичат, не желаят и 20 минути да повървят.
Превръщате се в майки, които дават акъл как другите да си гледат децата, защото вие така си гледате вашето.

# 1 237
  • София
Както казах, и аз мога да видя на какво заприличват градските кучета и как ги скапват. Кое е "достатъчно разходки"? Някои кучета са селектирани да се движат с часове на ден, всеки ден. Не 2 часа, а 6 часа, и не уикенда, а всеки ден.
Това за 6 часа движение си е пресилено. Два-три часа интензивни разходки са достатъчни и за най-енергичното куче. Само че под разходка не се разбира стопанинът на пейката с биричката, а кучето на сянка под пейката - разходка означава движение, игри, общуване със стопанина, емоции, преживявания. Има едни хвъргачки за тенис-топки, които позволяват мятане надалеч, после кучето я носи обратно - така се навъртат километри, а е и забавно. След такава игра кучето спи, а често даже сънува и бълнува - вижда се как преживява отново случките от деня.
Има ли желание - намира се и начин.

# 1 238
Сирена отново се изказва "компетентно" по теми, които никак не са й познати.

Моето куче, ако го оставя само да кръстосва в някой двор, ще се побърка. Изпробвано е. Тя е свикнала да е залепена за нас.  Само дето в тоалетната още не е започнала да влиза с мен.
Оставена сама на двора не се чувства добре. Става тревожна, търси ни, дори в такива случаи е по-вероятно да излае, отколкото иначе. И лаенето няма да е, за да сигнализира, че идва някой, а от желание да я приберем при нас или да излезем ние. Ако вземем, та я вържем навън пред някоя колибка, това ще е абсолютно наказание за нея.

# 1 239
Нормално ли е куче да е с чак толкова силна връзка и толкова залепено за човека? Не е ли досадно?

# 1 240
Ами стопанинът си го е заслужил!
Да де, но какво са виновни животните? Ако има ред и контрол, такива случаи ще се пресичат рано и няма да се стига до умъртвяването им.
И той хубаво е виновен, но какво са виновни хората в селото, които също можеха да станат жертви. Просто случайност е било, че така са се развили нещата.

Същото и с другите случаи - имало е индикация - примерно пуснати кучета без каишка, но органите не следят и не предприемат мерки. Затова случаите ще стават все повече.

А защо си мислите, че хората в селото нямат вина? Години наред минават покрай имота на този и извръщат глава, не са видели, не са чули, че има кучета. Нали точно за такива случаи направиха Зоополиция. Ама някой трябва да сигнализира, да каже какво е видял, какво не е на ред. Като в случая няма да е сигнал, че висок мъж с тъмна коса е пуснал свободно в парка голямо агресивно куче. В случая хората знаят името и адреса на нарушителя. И с това набиване, че било развъдник. Не, не е развъдник, защото няма регистриран такъв за породите, които е имало в този двор. Това си е чиста печалбарска работа - от боеве с кучета и от малки кученца. В истинския, официален развъдник кучетата не изяждат стопананина си. Чист късмет е, че кучетата не са убили някой извън двора си, но да си мислят останалите че нямат вина е нелепо. Всички в селото имат вина - стопанина, че не е спазвал закона, а останалите, че не са поискали проверки и спазване на закона. Кмета бил знаел за 2-3 кучета. А дали поне и тия 2-3 са били регистрирани и чипирани поне? Такова беззаконие цари навсякъде и всеки си мисли, че не е негов проблем. Накрая като стане белята само цъкаме с език и се възмущаваме без да си даваме сметка, че всичко е могло да се избегне, ако има натиск за спазване на законите, защото такива има и са добри във вида, в който са, но трябва да започнат да се прилагат. Конкретно в случая стопанина е отнесъл същото отношение, което е имал той към кучетата. Куче не се възпитава с бой, защото то започва да се страхува и в един момент от страх скача срещу агресора за да се защити. Точно това са направили и тези кучета.
За да се избегнат инциденти и да започнат да се спазват правилата и законите трябва да има натиск към органите да си свършат работата. 112 е телефон за всички спешни случаи и също трябва да приемат сигнали, защото всяко агресивно свободно пуснато куче може да доведе до спешен случай ако не се вземат мерки.

Хора, които виждат само и единствено "скапването" на панелните кучета няма какво да им се обяснява по отношение на кучетата. Човек, който не е гледал, няма и намерение някога да отглежда такова не го интересува нищо свързано с държанието и психологията на кучето.

# 1 241
  • София
Нормално ли е куче да е с чак толкова силна връзка и толкова залепено за човека? Не е ли досадно?

Нормално е. И не е досадно. За разлика от едно дете, което върви след теб, говори ти, иска това и онова, дърпа те (3 от децата ми ходеха така залепени за мен до към 3-тата годинка, вкл. опитваха да ме последват в тоалетната и само Малчо няма такива желания, защото прилагаше "номера" в бебешка възраст на каките си), кучето просто си ходи по теб и сяда близо до теб, мълчи си, най-много да се свие на кълбо в краката ти. И това обикновено е първите му години. Възрастните кучета прекарват деня си в сън, когато не са навън. Такава им е природата. Здравото куче спи много и кротко. С часове. Ако не сме навън или специално не ги извика някой да си играе с тях, нашите се събуждат само ако им замирише на храна или се звънне на вратата.

# 1 242
Ами стопанинът си го е заслужил!
Да де, но какво са виновни животните? Ако има ред и контрол, такива случаи ще се пресичат рано и няма да се стига до умъртвяването им.
И той хубаво е виновен, но какво са виновни хората в селото, които също можеха да станат жертви. Просто случайност е било, че така са се развили нещата.

Същото и с другите случаи - имало е индикация - примерно пуснати кучета без каишка, но органите не следят и не предприемат мерки. Затова случаите ще стават все повече.

А защо си мислите, че хората в селото нямат вина? Години наред минават покрай имота на този и извръщат глава, не са видели, не са чули, че има кучета. Нали точно за такива случаи направиха Зоополиция. Ама някой трябва да сигнализира, да каже какво е видял, какво не е на ред. Като в случая няма да е сигнал, че висок мъж с тъмна коса е пуснал свободно в парка голямо агресивно куче. В случая хората знаят името и адреса на нарушителя. И с това набиване, че било развъдник. Не, не е развъдник, защото няма регистриран такъв за породите, които е имало в този двор. Това си е чиста печалбарска работа - от боеве с кучета и от малки кученца. В истинския, официален развъдник кучетата не изяждат стопананина си. Чист късмет е, че кучетата не са убили някой извън двора си, но да си мислят останалите че нямат вина е нелепо. Всички в селото имат вина - стопанина, че не е спазвал закона, а останалите, че не са поискали проверки и спазване на закона. Кмета бил знаел за 2-3 кучета. А дали поне и тия 2-3 са били регистрирани и чипирани поне? Такова беззаконие цари навсякъде и всеки си мисли, че не е негов проблем. Накрая като стане белята само цъкаме с език и се възмущаваме без да си даваме сметка, че всичко е могло да се избегне, ако има натиск за спазване на законите, защото такива има и са добри във вида, в който са, но трябва да започнат да се прилагат. Конкретно в случая стопанина е отнесъл същото отношение, което е имал той към кучетата. Куче не се възпитава с бой, защото то започва да се страхува и в един момент от страх скача срещу агресора за да се защити. Точно това са направили и тези кучета.
За да се избегнат инциденти и да започнат да се спазват правилата и законите трябва да има натиск към органите да си свършат работата. 112 е телефон за всички спешни случаи и също трябва да приемат сигнали, защото всяко агресивно свободно пуснато куче може да доведе до спешен случай ако
Хора, които виждат само и единствено "скапването" на панените кучета няма какво да м се обяснява по отношение на кучетата. Човек, който не е гледал, няма и намерение някога да отглежда такова не го интересува нищо свързано с държанието и психологията на кучето.

И аз така мисля по повод на случая. Най малкото кмета е трябвало да се погрижи за законността. За другите хора не знам дали биха посмели да се разправят с толкова хахав кучкар.,  не мога да кажа. На при условие, че се рискува и техния живот...

# 1 243
Ами зависи от човека. За теб ще е досадно със сигурност, но пък затова не искаш куче.
Отделно, че ето затова има резон и да се избере порода, защото всяка си е с различни характеристики. Не всички породи са толкова "прилепчиви". Аз съм си взела лабрадор, защото исках добро, спокойно, дружелюбно и жизнерадостно куче, което да се разбира със всички хора и кучета. И то е точно такова. Някои почитатели на "злите" сериозни кучета, биха го нарекли по онзи типичен за селата начин - "мастия", защото върти опашка почти на всеки, с който се срещнем и й обърне внимание. Имала съм и немска овчарка. Тя повече обичаше да контактува с хора, отколкото с други кучета и беше много послушна.
Ако исках куче за охрана или пазач за двор, щях да се спра на съвсем друга порода.

# 1 244
  • Насред хаоса

За другите хора не знам дали биха посмели да се разправят с толкова хахав кучкар.,  не мога да кажа. На при условие, че се рискува и техния живот...
И този е бил криминално проявен, та може и да е имало някакъв страх. Но не ги оправдава. Може ли толкова време да знаеш какво се случва под носа ти и да си траеш? Някои даже били казали, че кучетата не били агресивни?!?! Значи нямат и капка акъл.

Общи условия

Активация на акаунт