За и против кучетата в градски условия

• 53 905
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
Тайната на живота в обществото е всеки да живее както му харесва. Стига да не нарушава правото на другите да живеят както на тях им харесва. И всички тези, живеещи по свой вкус, да спазват законите на държавата и правилата на общината/общността, както и моралните норми. Това е.

# 1 051
  • Насред хаоса
Че те не са слагали, как да се снима, че ще се откраднат? Ако сложат, давам дума, че ще дежуря край тях, и сто на сто ще снимам не един, ами няколко в продължение на час-два. Гане няма да се затрие току-така. Щом от веригите завличат пликчета като куцо пиле домат, какво остава от улицата, където са оставени на произвола, сякаш молят да бъдат откраднати. А ще са тия, които врещят срещу кучетата просто защото кучкарите ги ползват, поради което знаят защо трябва да стоят. Докато на кучемразеца и едно пликче безплатно за кучето му се вижда много.
Кои са тия, коя е тяхната мръсотия и как прецени пречи ли им, не им ли пречи?

Еквивалентът на "всичките" ония проклети кучкари, които мърсят и за които преценихте, че мръсотията не им пречи, обаче за жилищата им неизвестно как преценихте, че миришат. Значи кучкарите могат да се слагат в един кюп, ама ако се направи същото за мърлячите - не може, няма такива или откъде па преценихте, че им пречи или не им пречи. Оттам, откъдето и вие си направихте изводите за кучкарите.

# 1 052
Точно както му харесва на всеки не е ок. Затова има закони и норми. Иначе, на някой му харесва да пикае през балкона (имала съм такъв съсед), и си го правеше (допускам още го прави) съвсем както си му харесва.

# 1 053
  • София
Нали точно това написах - както му харесва, но в законовите рамки и без да нарушава правата на другите! Говоря за личните права. Защото има определени страни по света, където дори прическата нямаш право да си избереш по свой вкус. Wink

# 1 054
  • София
Големи упражнения в свободни съчинения...
С основен лайтмотив колко са възвишения кучкарите, те не цапат, фасове и чашки не хвърлят, пликчетата не крадат и кошчетата не изтърбушват...

Хващам бас, че точно те ще разкажат кошчетата и пликчетата, за да си имат оправдание и да не събират л... на любимците си. Понеже са се счупил да го правят и затова газим до колене в такива. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 055
Аз натъртвам на друго. Още в самото начало. 1. Ок-всеки си прави каквото си иска. 2. Ок-някои неща, които иска и прави са в разрез с правила и норми. 3. Ок-следва да бъде вкаран в норми от обществото, което е гласувало за някакви управници  и някакви органи съществуват, чиито заплати се плащат да следват закони и да вкарват в норми.
До тук е ясно, нали? Какво се случва по т.3 само не става ясно.
А какво се случва по форуми виждаме.

# 1 056
  • Насред хаоса
Големи упражнения в свободни съчинения...
С основен лайтмотив колко са възвишения кучкарите, те не цапат, фасове и чашки не хвърлят, пликчетата не крадат и кошчетата не изтърбушват...

Хващам бас, че точно те ще разкажат кошчетата и пликчетата, за да си имат оправдание и да не събират л... на любимците си. Понеже са се счупил да го правят и затова газим до колене в такива. Stuck Out Tongue Winking Eye
Че то па некучкарите са страшно възвисени и спазващи всякакви правила.  И тук упражнения в свободни съчинения. Както казах, предубедени хора не заслужават да им се казва нищо, нито пък да се съобразяваш с тях. Защото каквото и да кажеш и направиш, все недоволни и все си смучат от пръстите упреци и мрънканици. И да, съвестните кучкари няма да свият пликчетата, останалите, които са на едно ниво с ганьовците мърлячи некучкари, ще си ги свият като стой, та гледай.

# 1 057
Лайната по тротоарите и мен ме дразнят. Винаги се питам - този стопанин толкова ли не е могъл да заведе кучето на някое по-закътано място и да му почисти. Но не мразя останалите заради това, както не мразя и всички шофьори, и всички хора, защото някои от тях причиняват щети. Омразата по презумпция е нещо, което силно ме плаши. Едно е да си предпазлив и нащрек, друго е да мразиш.

Колкото до това, че кучкарите не обменяме опит и информация помежду си, съм съгласна с бгтатко, че може би е така.
Сещам се за два случая, в които се опитах да повлияя на други хора с кучета или да направя забележка.
Единият беше още докато кучето ми беше малко. Видяхме в градинката пред блока двойка с друг лабрадор, който докато си говорехме, се изака в градинката. При въпрос към двойката, защо не съберат акото, стопаните се изсмяха и решиха, че нещо сме мръднали. Обяснението беше, че това е биологичен отпадък и по принцип никой не чисти след кучето, съответно защо те да го правят...

Другият случай е с мой съсед с Глодън. Кучето е наистина прекрасно, много красив мъжкар. Нито веднъж не съм го видяла на каишка. Обикновено го извежда бащата в семейството, заедно с детето. Кучето обикаля района свободно. Даже на моменти стопанинът се чуди, къде се е запиляло, докато той седи на някоя пейка или на детската площадка, пие си кафето и пуши. Много пъти съм го питала, не го ли е страх, че може да стане някой сакатлък така. За мен кучето да търчи безнадзорно, е опасно както заради това, че може да стресне някой човек, така и заради самото куче, ако тръгне да пресича улицата. Виждала съм го как е на косъм да го блъсне някоя кола. Лично мен, без да иска, веднъж така ме беше изпрало с главата си в слепоочието, докато ми се радваше, че за малко да стане някоя сериозна беля. Е, аз проявявам търпимост, но друг човек, може би сериозно би се притеснил и ядосал при подобна ситуация. Амии...според стопанина нямало проблем. То за малко не ми счупи главата, а той взе да ми обяснява, как напоследък било отслабнало Simple Smile))  После го питах дали не го спират от общината и му обясних за санкциите. Не, досега не го били спирали. А при въпрос, дали кучето е регистрирано в общината и чипирано, отговорът беше, че....все се канел, ама още не го бил направил. А то кучето вече сигурно стана на 4 години.
Моето, още преди да навърши година, чинно си го регистрирах, даже е с бебешката снимка на картата.
Същият този татко беше коментирал как на детската площадка било мръстоия. Капят плодове от едно дърво, хлъзгаво е, отделно фасовете и опаковките от вафли и чипс. Като го питах: "Добре де, защо ТИ не почистиш. ТВОЕТО дете също играе тук. Така и така си седнал сега да пушиш тука, можеш да я свършиш тази работа, докато и без това кучето пасе безгрижно наоколо?", само се опули и явно реши, че нещо съм мръднала.

Та..така де. Всъщност отдавна не съм ги виждала нито въпросните кучета, нито стопаните им. Може и да са заминали за някое село Шаровците.

# 1 058
  • София
Както в нашия парк, имаше миналата година кампания, забучваха в тревните площи едни табелки с детенце с хвърчило и призив собствениците да си събират акото. Познайте дали не отлетяха за два дни. От кого ли бяха извадени? Сигурно от мен и останалите, които не желаят децата им да газят кучешки л...

Ла сомбра, логиката и доводите ти са железни, няма какво да кажа повече... Sunglasses

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 09:07 от Елица

# 1 059
Не може ли да се обсъжда един въпрос/проблем, без все някой да прави сравнение между едно лайно, да речем, и катастрофа!? Примерът е произволен. Едното никога не е оправдание за другото, нито е повод за сравнения. Баш на този принцип се вихри чувството за безнаказаност и минаване на  всякакви норми.

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 09:39 от luna

# 1 060
Около мен пък е обратното. Съседа го виждам всяка сутрин, извеждаме по едно и също време. Навежда се, събира. Без повод кучетата са само на една конкретна безлюдна поляна пуснати свободни, като дори там групата си почистваме, все пак сами ние си газим.  Споделяме и обменяме всякаква информация, пазим си кучетата взаимно, случвал се е бой между мъжкари и съм разчитала на присъствие на мъж, за да помогне. И никога никой не е упрекван, подаваме си пликчета, споделяме вода, не броим кой кога колко и какво е направил. За справка-докато бях с малки деца, всяка седмица премитах и площадката. Та е и до мини-общество. По определени квартали това просто не се случва.
Дълго съм живяла в чужбина. Тогава там  се дразнех на опиканото, защото имаше много. Когато избирахме дом тук, внимателно подбирах както за нас, така и да е френдли за куче-да има тревни площи и  места за разходжане.

# 1 061
  • Насред хаоса
Сещам се за два случая, в които се опитах да повлияя на други хора с кучета или да направя забележка.
Единият беше още докато кучето ми беше малко. Видяхме в градинката пред блока двойка с друг лабрадор, който докато си говорехме, се изака в градинката. При въпрос към двойката, защо не съберат акото, стопаните се изсмяха и решиха, че нещо сме мръднали. Обяснението беше, че това е биологичен отпадък и по принцип никой не чисти след кучето, съответно защо те да го правят...

Обичайна реакция. Можеше и по-зле да е - да те напсуват или да ти се изрепчат насреща ти ли па ще им кажеш. А да не говоря пък как се подхилкват и те гледат, сякаш си мръднала, некучкари, задето чистиш след кучето. Ама иначе големи уста и претенции.

# 1 062
La Sombra, това с подхилкването вече идва от омразата. Хем правиш каквото трябва, хем ехидно се радват, че един вид се унижаваш да чистиш след хайванчето. Защото за много хора това е низша твар.
Чувала съм изказвания даже от неотявлени кучемразци, как еди кои си хора не трябвало да си вземат кучета и да ги обгрижват, а примерно - да осиновят дете! Гениален тип, просто. Не знам какво му пречат тези хора, но съвсем така между другото го попитах, той самият осиновявал ли е дете и знае ли как стоят нещата. Естествено, че и понятие си нямаше от тези неща.

# 1 063
Твърдо против. Особено големи кучета.

# 1 064
Специално моето куче, върши нуждите си рано сутрин и вечер. Сутрин сме сами почти, двама-трима като мен. Дето се казва-няма и кой да ни види чистим ли, не чистим ли, че и да пуска реплики. Случва се обаче понякога нужда и по различно време, когато е поток от хора вече. Тогава виждам и самото куче притеснено. Трудно избира място, търси трева, храсти, и да е скрито. Затова смятам, че е и до навик и този навик се възпитава в първите години. Ако му създадеш график и си подбрал удачно място, самото куче е по-спокойно и ти по-лесно и необезпокоявано може да почистиш. То е едно движение, не го наричам чистене даже, да си събереш. Иначе и на мен ми е неприятно, когато седят и ме зяпат как чистя, и коментират.
Та смятам, че куче в градски условия е съвсем допустимо, нормално и приложимо. Нужно е все пак съобразяване с условията-да прецениш имаш ли ги, за да вземеш куче. Да съобразиш въвеждане на режим за нуждите, извеждане, да осигуриш качествена разходка без повод и социализиране и всичко, което е нужно. Дори съм отделяла време за възпитаване за ходене по тротоар или на пазар, не ми се получи особено, защото просто нямам уменията и времето, но при наличие на такова се получава. Затова, не взимам кучето с мен на пазара просто и така. Но, както казах, лично аз подбирах. И квартал подбирах с оглед-френдли ли е за животно.
В София има мол, разрешен за кучета и това е Ринг мол. Посещавали сме го, водила съм кучето на плуване там. Та след плуване, кучето се изходи. По средата на коридора. Провокирано от водата. Събрахме си, почистихме, помогнаха ни. Кучето не се изходи във водата, показа, че е неспокойно, излезнахме, не устиска до навън просто. Колко хора си пикаят в басейните, а не стискат и не излизат до тоалетна знаем.  С това не омаловажавам лайната по улиците, а само показвам с пример, че при режим нещата могат да се случват така, че да не пречат, да могат да бъдат почиствани при наличие на условия и че кучето подлежи да слагане на такъв вид режим, че и на него да му е добре и на хората.
Сега, защо няма спазване на правила куче да не ака (не само да не ака, да не стъпва трябва) на детска площадка-знаем прекрасно всички-възпитателната мярка глоба отсъства.

Общи условия

Активация на акаунт