За и против кучетата в градски условия

• 53 885
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 170
Написах я образно: куче, което би стояло добре на някоя голяма британска зелена поляна, до джентълмен в туийд, да се разхожда в междублоково пространство в панелен комплекс от местен в официален анцуг.

Може би живееш сред такива в Пловдив, за да ги виждаш и описваш. Смени средата, лобирай, нали имаш контрол над нещата.
Аз такива хора не съм видяла. Едно куче стои добре там, където се отглежда адекватно и с любов.
Кое куче е достойно за панелка, и кое за британска зелена поляна, може ли по-конкретно?

# 1 171
В Пловдив явно са много изискани хората. Joy

# 1 172
Недей се зарича. Някое от децата като ти замрънка за куче, да не те видим след някоя годинка - горда собственичка и теб Wink

# 1 173
Аааа, Seerose, не съм сигурна дали някой ден няма да получиш оплакване от някого, че кучето ти го гледа лошо Simple Smile))

Ха, вчера ходих в един салон за красота, в който редовно се подвизава кокерчето на фризьорката. Аз го намирам за сладко, чистичко и кротко. Винаги е перфектно подстригано, ноо....сякаш не му е баш мястото там. А просто не знам някои дами, пишещи в тази тема, как ли биха реагирали на подобна гледка.
Имаме приятел детски зъболекар, всички деца ходят в кабинета му, защото има голдън и преди процедурата се наиграват едно хубаво и забравят, че са на зъболекар. В нормалните държави, където няма кучемразци, в болниците има специални кучета, които успокояват пациенти и им помагат да преживеят психологически или физически травми. Кучетата помагат на деца с аутизъм и проблеми със социализирането. Ама видиш ли то в България са най-големите чистници и е скандално подобно нещо.
Има планина разлика между обучено куче, чиято така да се каже професия е да бъде водач или да успокоява и разведрява болни, и ротвайлера на Леля Цанка, който се пуска без каишка на детската площадка и беснее, бутайки децата, а ако някое тича "неестествено" може и да се ядоса.

Аз в темата реално не видях някой да "мрази" кучетата. Възмущаваме се на неспазването на наредбите, свързани с отглеждането им.

# 1 174
Аз средата ще си я сменя, но панелните кинолози ще си останат, то вече е народопсихология.

Ами смешно си е - разните ирландски сетери не в зелена Ирландия, а по изсъхнали поляни; немски овчарки не в Алпите, ами по тротоарите...самата среда е неадекватна за движението и развитието им. Това, че им миеш зъбите и лапите, не ги грее, защото повечето кучета видимо се похабяват в градска среда, ако и да ги глезят.

И не, не стои добре, стои като златни бижута и вечерен грим в 2 следобед, като лъскав мерцедес пред панелка, изобщо - още едно парче от пъзела с дивотията.

# 1 175
Недей се зарича. Някое от децата като ти замрънка за куче, да не те видим след някоя годинка - горда собственичка и теб Wink

Те и сега мрънкат, ама да не мислиш, че ще им взема? И аз мрънках като дете, ама взеха ли ми? Не, разбира се.

Първо къща, после куче, ако решим и ако ще ни е приятно.

# 1 176
Пак да кажа, явно този модел вирее в Пловдив. Сменяй рязко средата. Още ли нямаш къща?

# 1 177
Или не поумнее дотам, че да спре да проявява тая нулева толерантност и към спазващите. Или да гони отговорните да си вършат работата. Ама то не е като да седиш пред монитора.
За да стане това, трябва да има отговорни, а то няма. И трябва спазващите да спрат да се цупят Wink Иначе и Вие и аз седим пред монитора в момента, какво правим като не сме пред монитора е отделна тема. Откъде знаете кого гоня и какво правя?

Специално с Вас се занимавам толкова в тази тема, защото съм убеден, че ще се разберем от 1/2 дума не зад монитора. И това е същината на проблема - в анонимна ситуация, каквато примерно би бил един референдум, или е тази тема, сме от двете страни на барикадата. Аз очаквам да остракирате няколкото социопатични кучкари в темата, Вие ни занимавате с някаква изкуфяла баба какво била казала и направила. И накрая се сърдите и казвате, че ще правите минимума заради хората в темата (които с изключение на някои очевидни провокации като цяло спазват добрия тон - и хора с кучета, и хора без). Това е просто същината на проблема - и според мен не се вижда никъде по-добре от спора между двама възпитани и разумни хора. Ако ние с Вас не можем да се разберем как очаквате да се разберат по-кибритлии хора, по-мнителни, по-прости? Поради това не можем да намерим общ език хората с кучета и хората без. Има някакво прехвърляне на вина и от двете страни, групово сърдене и т.н.

И това, което според мен не разбирате е, че инициативата трябва да дойде от собствениците на кучета, защото колкото аз имам проблем, Вие имате 10 пъти повече проблем. Ако някое куче се изака и не го събере собственика, моето дете ще го разпознае и ще го заобиколи (колкото и да са добри породите, дете пак една идея по-лесно се дресира и контролира). Но някое друго куче, примерно кучето на кафе ще го изяде. Освен, че е неприятна гледка предполагам, носи и рискове това за кучето, ако другото има паразити. Повечето домашни кучета нямат, но куче, което е свикнало да яде кучешки изпражнения, може да изяде и опасни такива. Същата работа с отвързаните кучета. В пъти по-вероятно е едно отвързано куче да нападне друго куче, отколкото детето ми, а мен пък ми се вижда невероятно да ме нападне. Та не знам защо влизате в някакъв защитен режим и се хващате за провокациите, като проблемите с кучетата в градски условия са много повече проблем за вас - хората с кучета, отколкото за нас.

# 1 178
Пак да кажа, явно този модел вирее в Пловдив. Сменяй рязко средата.

Впрочем вирее повече в София. Тук сега се заражда. В София са по-върлите кучкари, които по корем ще се влачат, ама ще имат екзотика.

# 1 179
Инициатива за какво? Пред кого, и защо аз, Ла Сомбра и трима още да проявяваме някаква инициатива?
Кучетата ядат човешки лайна, не чужди кучешки.

# 1 180
Ами, ние няколко пъти казахме, че и ние имаме проблем с наредбите и неспазването им, ама като се стигне до "ти пък що гледаш такава порода, а? що кучето ти е толкова голямо, м?", какво се очаква? Да ги тикнем в приюта, за да угодим на тия, които се плашат ли?

# 1 181
Ами, ние няколко пъти казахме, че и ние имаме проблем с наредбите и неспазването им, ама като се стигне до "ти пък що гледаш такава порода, а? що кучето ти е толкова голямо, м?", какво се очаква? Да ги тикнем в приюта, за да угодим на тия, които се плашат ли?

Не, да си купиш къща и да се изнесеш от града:)

# 1 182
Инициатива за какво? Пред кого, и защо аз, Ла Сомбра и трима още да проявяваме някаква инициатива?
Кучетата ядат човешки лайна, не чужди кучешки.
Инициатива примерно в подобни теми да поправят очевидни грешки в разбиранията на собственици на кучета. Като това в черно.

Кучетата, които ядат лайна, ядат всякакви лайна, дадох в началото на темата статистики, статии и т.н. Дадох не знам колко пъти линкове към закони, наредби. Аз ли само трябва да го водя този диалог? А собственика на куче да обяснява някакви ирелевантни работи за бабички, които не могат да намерят клавиатурата на компютъра, какво остава да дойдат да пишат в такава тема. Като интелигентен, образован и информиран собственик на куче, според мен има някаква отговорност да поправи наивните или откровено неверни твърдения на други собственици.

Ето, съвсем конкретни очаквания имам. И нямат никаква връзка със събирането на изпражнения (апропо - някой се хвана по-горе за думата "аки" - съжалявам, ама така му викаме с детето. Чат пат го уча и на дълги думи като "изпражнения", най-малкото защото много сладко се опитва да повтаря, но на 2г. и нещо сме на "акита" все още).

очаква се да игнорирате очевидни провокации, а не да се сърдите на всички, защото някой провокирал (и е очевидно, че провокира). а когато темата се сведе до дърлене, чатове и офтопици вече нищо не се очаква Simple Smile тогава на човек му остава само да си гледа в краката, че да не настъпи нещо Wink

# 1 183
  • София
Безмислено е, когато отсреща не искат да прочетат с разбиране това което си написал. Никой никого не се опитва са убеждава, че породистите кучета са чак такава специална селекция. Ама нали трябва са омаловажим отсрещното мнение и защо да не изопачим. Няма какво повече да обяснявам за породи, характеристики, защото който е искал ме е разбрал.
И масовото явление по дворовете, в които има кучета е то да стои на веригата, да яде бой за са се озлоби, да му се хвърля крайниш хляб един-два пъти в седмицата, че като е гладно е по кръвожадно и после що нападнало стопанина си. Не само да го нападне, направо да го изяде тоя индивид. И все пак има и хора с дворове, които полагат грижи, разхождат, обучават, но са твърде малко на фона на цялостната картинка.

Стига въртяхте тая плоча с тъпотии за селските кучета в двора, че се излагате!
На село съм, не само аз имам куче и котка- във всеки двор има и от двете животни.

Да, през деня са пазачи- кое вързано, кое не, но пазят и не пускат чужди хора.
Имат си къщички, хранят ги с кокали, фенери, гръбчета. Някои и с тая отврат- бурбонките, ама нея кучетата с отвращение я ядат от немай къде.
През нощта ги пускат навън да тичат и да се разхождат, по една най- простичка причина- дивите животни, които кръстосват цяла нощ и ловуват.
Ако е вързано кучето, лае цяла нощ и сънят е мираж.
И не, домашното дворно куче не напада като е извън двора си.

Така че, хайде ела на себе си и спри с глупостите.

# 1 184
Не, да си купиш къща и да се изнесеш от града:)
А защо ти не се изнесеш? Очевидно имаш афинитет към селото. В града все ще те дразни някой я с куче, я с мерцедес.

Общи условия

Активация на акаунт