Обсъждане на имотни обяви – 4

• 56 302
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
Малее, този апартамент е само в бани и тоалетни Grinning Не виждам хич цифричките, ама холокухнята не е ли някаква супер малка? И откога на жилищен блок му се казва резиденция? Grinning
Мъничка е. Само 36.2 м2. Хубавото е, че когато купуваш на чертеж можеш да промениш доста неща и да си направиш всичко по свой вкус. Твоя хол колко квадрата е?

# 391
И откога на жилищен блок му се казва резиденция? Grinning
А какво е резиденция...

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 18:50 от So Lucky*

# 392
Малее, този апартамент е само в бани и тоалетни Grinning Не виждам хич цифричките, ама холокухнята не е ли някаква супер малка? И откога на жилищен блок му се казва резиденция? Grinning
Мъничка е. Само 36.2 м2. Хубавото е, че когато купуваш на чертеж можеш да промениш доста неща и да си направиш всичко по свой вкус. Твоя хол колко квадрата е?

По-малък е моят хол от 36 квадрата. Както казах, не виждам цифрите на картинката, но сега май разбрах защо изглежда малък (предвид кофти разположената маса) - явно просто е много широк. Май е 6.30 ширината ако не бъркам? Но предполагам може да се измисли някакво по-удобно разположение на мебелите и да стане ОК.

# 393

За балон може да се говори, когато цените на имотите растат с необосновано по-бърз темп от средния темп на нарастване на работните заплати. От данните на НСИ за София (столица) средната годишна заплата от 12059 лв през 2012-та година нараства до 15658 лв през 2016-та година. Грубо, това е около 30% ръст на средната работна заплата за този период.
В същото време по вашия пример по-горе за ръст на средните цени от 2014та година до 2017-та (от 1000 евро / квадрат до 2500 евро / квадрат) е около 150%.

[/quote]

Много добре казано.
(Нещо цитата не ми се получи.)

# 394
  • София
Абстрахираме се от град, район, цена...само ми кажете този дневен тракт как е 35 м2
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c14582259208611 … k=3y01vz&f1=3
кой лъжат в случая. Tired

Така си е, при къса стена около 3,60-3,80 дългата трябва да е близо 9... А очевидно не е. Simple Smile

# 395
Аз даже си направих труда да преброя ламинатните плоскости на пода Simple Smile 19 бр. по 19 - 20 см, значи широчината е около 3,8 м.
А дължината я виждам така - кухненска част около 2,60 или 2,80, частта, обособена като трапезария около 2,40, ама пряко сили и канапето около 2,20, та общо са към 7,5 м.
Като дадем малко аванс стават 32 кв.м., но и на мен 35 ми се струват доста преувеличени.

# 396

За балон може да се говори, когато цените на имотите растат с необосновано по-бърз темп от средния темп на нарастване на работните заплати. От данните на НСИ за София (столица) средната годишна заплата от 12059 лв през 2012-та година нараства до 15658 лв през 2016-та година. Грубо, това е около 30% ръст на средната работна заплата за този период.
В същото време по вашия пример по-горе за ръст на средните цени от 2014та година до 2017-та (от 1000 евро / квадрат до 2500 евро / квадрат) е около 150%.

Много добре казано.

[/quote]
Аз бих се абстрахирана от определението в учебника, тъй като не отчита останалите икономически фактори, които определят цената. Те всички залагат на жилището като стока, която ползваш за задоволяване на личните нужди и възможностите ти от заплатата. Само няколко страници по-назад говорихме как около 35% от апартаментите се купуват от хора извън София, около още толкова от хора без официални доходи - тоест, готови пари от чужбина. Остава едва есна трета, които да се влияят само от заплатата на населението. Но при така казани нещата, и оставащата част естествено се повлиява, следователно няма шанс да съответства на темпа на растеж на заплатите.

От друга страна, обаче - разгледай цените в малките градчета, където пазарът не е изкривен. Там пазаруват местно население основно, основно за живеене и много рядко за инвестиция. Почти на 100% покупките са за лично ползване. В тези населени места твоята формула е съвсем вярна.
И в двата примера балон няма, просто влияещите сили са коренно различни

# 397

Много добре казано.

Аз бих се абстрахирана от определението в учебника, тъй като не отчита останалите икономически фактори, които определят цената. Те всички залагат на жилището като стока, която ползваш за задоволяване на личните нужди и възможностите ти от заплатата. Само няколко страници по-назад говорихме как около 35% от апартаментите се купуват от хора извън София, около още толкова от хора без официални доходи - тоест, готови пари от чужбина. Остава едва есна трета, които да се влияят само от заплатата на населението. Но при така казани нещата, и оставащата част естествено се повлиява, следователно няма шанс да съответства на темпа на растеж на заплатите.

От друга страна, обаче - разгледай цените в малките градчета, където пазарът не е изкривен. Там пазаруват местно население основно, основно за живеене и много рядко за инвестиция. Почти на 100% покупките са за лично ползване. В тези населени места твоята формула е съвсем вярна.
И в двата примера балон няма, просто влияещите сили са коренно различни
[/quote]

Готов съм малко да поспорим. Откъде идват тези данни, че само 1/3 от хората купуват жилища по гореспоменатата заплата, при положение, че статистиката сочи, че цели 66% са закупени с ипотечен кредит, а за ипотечен кредит се доказват доходи, за да се даде по-ниска лихва, а не обратното. Плюс това защо им е на хората, които вече са мигрирали и са се уредили в чужбина да купуват имоти в България?!

Ако трябва да сме точни, именно фактът, че се купува не за нужда, ами и за инвестиция в София надува балон. Имаше един цитат, че един от признаците на балона е, когато всеки втори тръгне да купува нещо без и той да знае за какво му е, точно както се беше получило с биткойните, както се получава и в момента в столицата с НИ. Ти много добре го даде за пример с малките населени места, там се купува само за нужди и цените са къде къде по-ниски.

# 398
А какво е резиденция...

Ето това например. Софийската сграда е не по-малко красива и луксозна. https://www.booking.com/hotel/my/fraser-residence-kuala-lumpur.h … total;ucfs=1&

# 399
А какво е резиденция...

Ето това например. Софийската сграда е не по-малко красива и луксозна. https://www.booking.com/hotel/my/fraser-residence-kuala-lumpur.h … total;ucfs=1&
Нерде Ямбол, хаха предполагам и софийската сграда ще има такъв рейтинг в букинга. Thinking

# 400
А какво е резиденция...

Нерде Ямбол, хаха предполагам и софийската сграда ще има такъв рейтинг в букинга. Thinking
Софийската сграда, ако наистина я направят с всичко, което са описали ще е уникална не само по българските стандарти. Там единствения проблем е, че няма място за по-големи апартаменти. Ако имаше 3-спален с поне 50-60 м2 хол щеше да е супер.

# 401
Абе и преди бях питала, ама никой не ми отговори - луксозните блокчета до НДК, Милениум ли се казваха, как ли, разпродадоха ли се?

# 402
Тук има един мезонет: https://m.imot.bg/details/1f153278444377914
Ама снимка на разпределението само за сериозни клиенти Simple Smile

# 403
Абе и преди бях питала, ама никой не ми отговори - луксозните блокчета до НДК, Милениум ли се казваха, как ли, разпродадоха ли се?
На някой друг бях отговорил. Не, не са продадени всичките. Цените са много високи за бг стандарта и на хубав етаж не най-скъпия струваше към 1 300 000 евро с ДДС за 260 м2 с вкл идеални части. На последните няколко етажа по спомени беше към 6000 евро м2 с ДДС. Първите етажи са по 3200 евро м2, но са много близо до бул България и не са много ОК.

# 404
Интересно само кой с 2млн евро ще седне да им чете писанията, че да им разпише листа за оглед и комисион... както се забелязва, сградата и строителят са ясни. За оглед 3.6% от 2млн евро, 70000е Grinning но пък е амбициозно

Общи условия

Активация на акаунт