Как намерихте жилището, което купихте?

• 21 997
  • 190
  •   1
Отговори
# 75
Настояваш да се оправят всички задължения и неразбории, банките не пристъпват към следваща стъпка, ако нещо не е изчистено документално.

И все пак смятам, че един купувач ще подходи разумно към една такава покупка, а няма да се хвърли на първия харесан имот.
Аз например, преди да пристъпим към реалната сделка, разпитах продавачите, отделно им взех егн-тата и ги уведомих, че те, както и имота ще бъдат проверени при нотариус на първо време.

В последние, както писах, ори банковата  проверка секаза, че единият собственост дължи към 2000 лв. и стопирахме нещата докато не ги платят. Беше и в техен интерес да се осъществи продажбата, тъй че бързо се задействаха.

# 76
Зависи какви клаузи са заложени в предварителния договор, може даже да се уговори връщане на капарото в двоен размер. Мен повече би ме притеснила "новата мода" да се искат предварителни пари от брокера ПРЕДИ предварителния договор, за да видиш въобще документацията на имота и да си го резервираш. Ама с това резервиране не се обвързва продавача, а агенцията, така че може да пиеш една студена вода. Също така не ми е ясно какво става ако излезе проблем в документацията на имота - тези пари как точно се връщат, защото така може един апартамент с проблеми или с неточно описание да си седи на пазара и само да привлича едни предварителни пари, без тенденция да стане сделка.

# 77
А какво се случава ако си платил 10% и след проверката на банката имота се окаже с тежести, наследници т.н?

Радваш се, че си спестил от хонорар за адвокат и пиеш една студена вода.

# 78
  • София
Да разбирам ли всъщност, че когато се купува жилище с импотека банката проверява дали всичко е изрядно и не е нужно ние да си търсим адвокат отделно от това?
Ако се купува от строител, имотът стига до банката доста след предварителен договор, в нашия случай 2 години. Адвокатския ни хонорар беше 1000 лева, като това включва от проверка преди капарото, до самата сделка, и договора с банката също смятаме да консултираме. Съвсем различно е от вече построен имот, когато сделката и ипотеката са веднага.

# 79
  • WonderLand
Тоест има голяма възможност след като си платил тея 10% на банката и излезе нещо нередно да не ти върнат парите, така ли?

# 80
  • София /Абсурдистан
Да, винаги има такава възможност, освен ако не е застъпено в договора връщането.

# 81
Собственика все пак е длъжен да изкара декларации, че данъци не дължи и че е единствен собственик на имота, при условие, че продава.
Всеки си знае за себе си, а по предварителен договор ти връщат парите ако сделката пропадане по вина на продавача.

# 82
  • София /Абсурдистан
Добре,а как е правилно и с мнимални рискове за купувача?
Вина на продавача може да е доста разтегливо понятие.
Ако въпросът ми е тъп, моля да ме извините, но съм купувала преди цяла вечност и не съм наясно как е сега, има много нови неща.

# 83
Около година и половина гледахме по сайтове и обикаляхме на огледи. Искахме голямо жилище и не ни достигаха парите. После някой ми подхвърли да проверявам имотите от съдия изпълнител, понеже са в пъти по евтини. Влязох, проверих и чудо - жилище 120 кв. в харесван от мен квартал точно до детската градина на детето и за хубави пари. Участвахме в търга заедно с още един участник. Той беше предложил по-голяма сума, но не се яви на търга и ние наддахме с една стъпка и такам..в момента сме в усилен ремонт Simple Smile

# 84
  • WonderLand
Около година и половина гледахме по сайтове и обикаляхме на огледи. Искахме голямо жилище и не ни достигаха парите. После някой ми подхвърли да проверявам имотите от съдия изпълнител, понеже са в пъти по евтини. Влязох, проверих и чудо - жилище 120 кв. в харесван от мен квартал точно до детската градина на детето и за хубави пари. Участвахме в търга заедно с още един участник. Той беше предложил по-голяма сума, но не се яви на търга и ние наддахме с една стъпка и такам..в момента сме в усилен ремонт Simple Smile

Тъкмо влязох да питам дали има някой купил от ЧСИ. Може ли да споделиш къде гледахте за такива имоти и каква изобщо е процедурата за закупуване на имот от ЧСИ?

# 85
Търгове: http://sales.bcpea.org/bg/properties.html

Съжалявам, че нямам време да опиша сега процедурата, ако някой иска, или ще вляза по-късно.

# 86
Vessela Nickolaeva, благодаря. Аз не съм се интересувала от публичната продан, защото парите трябва да ги имаш кеш/по сметка, т.е. не може с ипотека.
Не знам как се случват нещата, когато имотът е с много възбрани и ипотеки...?!?  newsm78

# 87
На теория след окончателното вписване не би трябвало да има никакъв проблем с имота. На практика - виждала съм и проблемни имоти - от типа каращи се наследници, после се точат години наред дела, и не е 100% сигурно дали решенията ще са в полза на купувача. Не са често, но все пак - има ги, като добрите ЧСИ избягват да пускат такива, но някои не се притесняват да го правят.

Имот с ипотеки не е проблем, даже напротив. Щом е ипотекиран, той е документално проверен и изчистен, защото банките няма да приемат проблемен имот. Като свърши търга и се определи купувача, се заличава ипотеката и си го получаваш.

Парите трябва да ги имаш налични. Вариант с ипотека е да заложиш друг имот, а после ако искаш да прехвърляш ипотеката на купения. Банките са разказвали за случаи, когато са отпускали кредит и за имот от ЧСИ, но е рисковано. Вариант е ако кредиторът е самата банка - примерно длъжникът Х е ипотекирал в Пощенска, не плаща, тя изкарва имота през ЧСИ, уговаряш се с Пощенска, че ще участваш, те могат лесно да придвижат кредита. Не знам дали действително се получава, но са разказвали, че го правят.

Когато харесаш апартамент - внася се задатък, 10% oт обявената цена по сметка, посочена в обявата. Предложението с офертата ти трябва да е в запечатан плик, внесено в съответния съд по продажбата - то си пише в обявата кой е. От известно време сложиха ограничение, мисля че беше 30% над началната цена - не може да подаваш по-висока оферта, защото се брои за манипулация.

Като се гледат "евтини" имоти, имай предвид, че това е начална цена. Възможно е на търга да се покачи доста. Но е хубаво, че оценителите смятат не само това велико "местоположение", ами обективно гледат самия имот. Няма да искат висока цена само заради мястото, а ще я намалят ако е старо, неподдържано. Понякога има едни - пълен коптор, с все стада котки, 40-годишен балатум и 60-годишна дограма, които при търг се оценяват ниско, но ако ги пуска брокер, ще ги завиши с "жилището е перспективно".

Големият минус на продажбите през ЧСИ - има срокове за обжалване. Може да се наложи да се чакат месеци, докато влезеш във владение. Не всеки път е така, но да се има предвид.

Емоционално - някои хора се притесняват как ще изгонят други от имота, стига се до полиция, викат се ключари, има случаи на скандали. Въобще не се връзвай - в 99% са хора, които сами са си виновни заради изключително глупави решения.

# 88

Тъкмо влязох да питам дали има някой купил от ЧСИ. Може ли да споделиш къде гледахте за такива имоти и каква изобщо е процедурата за закупуване на имот от ЧСИ?
Венцислава е отговорила изчерпателно Simple Smile В моя случай собственичката не живееше в имота, а имаше наематели. Но ако наистина живее там ще е гадно. Иначе се опитва да ми прави някакви проблеми като заплахи от рода че ще разбие целия апартамент и ще изнесе всичко, но ние така или иначе разбихме всичко защото го сринахме до едни голи стени и правим на ново, за това не ме трогна. ЧСИ-то дава срок след обявяване на купувача, мисля че около месец беше, в който срок трябва да си изнесе нещата. Аз се обадих на наемателите и направо с тях се разбрах, взех си ключа от тях и после сменихме вратата и така. А след този срок ако тръгне да влиза, вече имаш право и жалба да подадеш, защото имота си твой по документи и се води влизане с взлом.

# 89
  • WonderLand
Имот от ЧСИ с ипотека май не става, нали? Гледах, че много банки предлагат имоти, които са ипотекирани при тях за продажба. Ако харесам такъв имот банките съдействат ли за кредитирането му или не? Изобщо има ли някой, който е купил апартамент от банка?

Общи условия

Активация на акаунт