Истанбул [тема 45]

• 69 690
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Мили дружки, благодаря за активността.
За Шакирин и аз някъде съм запаметила нещо, ама съм забравила, че това е тя, Женската.
Май няма да е този път, че да не се изложа пред ММ като водач. Simple Smile
Но следващия, с моята приятелка - непременно.
И Модерната -също.
Пък знае ли се ...

Ох, вече броя дните и даже извадих куфара.
През седмицата ще хвърлям по нещичко в него, ей така заради емоцията, пък и ще се приготвя неусетно.

# 211
  • Варна
И аз не бих тръгнала.нагоре по целия баир от Късъклъ. Като знам надолу как е, нагоре абсурд. Макар че вариантът за слизане през детската площадка може да се използва и за качване и ще се спести много, стига да се улучи пресечката. Но за да спестя няколко лири не бих се катерила и губила ценно време, което мога да ползвам с удоволствие горе.

Пепелче, оставяй за следващия път. Просто ги имай предвид като възможност - и Чамлъджа, и Шакирин.

# 212
  • София
Аз ходих с такси до Чамлъджа точно от спирката на метрото Късъклъ до горе ни взе 8 лири, на връщане слезнахме пеша за около 10 мин. някъде.

# 213
Здравейте искам да попитам в момента колко лири върви грам злато и някой интересувал ли се е от кожените якета на Капалъ чаршия колко лири ги дават?

# 214
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Дали някой ще ползва метрото на отиване или на връщане, или пък изобщо няма да го ползва, е въпрос на лично решение.
Важното е, че станциите са близо до двете споменати неща и съществуват като опция. Лично аз бих пробвала този вариант, 15 минути ходене не са ми проблем, докато имам крака и желание ще катеря, като не мога вече - ще търся друг вариант. Но поне на карта този вариант ми се струва доста по-лек от описаното в първия пост изкачване от Чамлъджа Туристик, което за мен е най-проблемно в участъка като влезеш в парка и тръгнеш по алеята между паркинга и тоалетните.

Скрит текст:
Всъщност, и аз бленувам за равнина, ама пусто живея живот на планинска коза

elica_2007, за съжаление въпросите ти имат твърде общ отговор - колкото ти предложат и колкото се спазариш. Цени няма, сканират те и те преценяват. А от яке до яке има огромна разлика. И защо точно на Капалъто? Има и други магазини, там е доста туристическо, макар да има отлив от посетители.
Иначе април ни водиха в магазин за кожени изделия, съседите по седалка купиха дамско кожено яке за 700 лири.

# 215
  • Варна
Шебечко, дано още дълго можеш да качваш не само неизбежните баири! Ама наш'те ЕГН-та вече нашепват други неща. 

Елица, цената на златото в момента вероятно е твърде нестабилна, защото се влияе от проблемите с лирата. На последните страници на темата за пазар в Лозенград и Одрин има линкове.

Тъкмо реших да купя някоя и друга лира и спряха продажбата. Лоши хора!

# 216
Бих искала да попитам дали някой от Вас е ходил в аквариума в Флориа мол и какво е мнението Ви. Каква е цената там?

# 217
Бих искала да попитам дали някой от Вас е ходил в аквариума в Флориа мол и какво е мнението Ви. Каква е цената там?
Цената може да се промени, напролет беше 70 лири, сега е 74: https://istanbulakvaryum.com/en/online-ticket
Ние бяхме само възрастни, хареса ни Simple Smile

# 218
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Шебечко, дано още дълго можеш да качваш не само неизбежните баири! Ама наш'те ЕГН-та вече нашепват други неща. 

Тъкмо реших да купя някоя и друга лира и спряха продажбата. Лоши хора!

Дано, ама и моето ЕГН навърта цифра, пък колко бяла коса имам вече, ехее... На последния рейс на младостта се возя  Laughing Cry Tired ooooh!

И при вас ли няма, нещо не казват ли кога ще почнат да продават? Официално твърдят, че нямало наличност, че турските банки нещо не работели, а последните дни обменяли до 1000.

# 219
Цената може да се промени, напролет беше 70 лири, сега е 74: https://istanbulakvaryum.com/en/online-ticket
Ние бяхме само възрастни, хареса ни Simple Smile

Благодаря. И ние ще бъдем само възрастни. Аз съм студентка и се чудя дали мога да ползвам намаленията или са само за местни.

# 220
За Женската джамия от Кадъкой - както Таня е казала мястото на автобусите , номерът беше 12А, но гледам че са дадени и 13, 13Б, 14, 14К. Близо е до другата, на Мармарайския Университет, и двете са много красиви и различни. Ще ги видите от автобуса.  Аз винаги питам, като се качвам в автобуса, за да съм сигурна. От Юскюдар най - добре с долмуш, то си е и най - добрия транспорт Юскюдар -  Кадъкой. Аз лично съм ходила пеша до Женската джамия, но имах доста други набелязани места по пътя, а и обичам да се разхождам из кварталите, многото ходене пеша не ме изморява и вече не гледам да пестя време, Така че по - добре да се отиде с автобус, за да остане време и за други места. Едни от много красивите  и различни джамии в Истанбул, а аз доста съм обиколила...

# 221
  • Варна
Шебечко, не знам какво да мисля с тия лири.
Спряха продажбата в петък и за момента няма промяна. Аз дори реших, че си си тук, като каза, че не продават при вас.
 А май не си...
Чета, че и в Истанбул бюрата затворили. Т.е. човек не може да разчита да си носи друга валута и на място даа смени. Все пак не може да се плаща само с карти.
Курсът продължава да пада...

П.П. Тавекс може да не продават, нооо Варчев пък не купува. За сметка на това продава... На 35 ст.

Последна редакция: пн, 13 авг 2018, 10:37 от beljata

# 222
Шебечко, не знам какво да мисля с тия лири.
Спряха продажбата в петък и за момента няма промяна. Аз дори реших, че си си тук, като каза, че не продават при вас.
 А май не си...
Чета, че и в Истанбул бюрата затворили. Т.е. човек не може да разчита да си носи друга валута и на място даа смени. Все пак не може да се плаща само с карти.
Курсът продължава да пада...

П.П. Тавекс може да не продават, нооо Варчев пък не купува. За сметка на това продава... На 35 ст.
И аз не мога да закупя лири, с дебитна карта - окей, ще плащаме на място, но в големи обекти ... а за музеи, закуски и т.н..... отчайващо е положението, с ММ пътуваме утре рано сутринта . Някой да е разбрал в кой чендж ще докарват валутата ? И в турска банка дали имат лири ?

# 223
  • Варна
Варчев дере кожи, както обикновено де. В момента реалния курс е около 0.25лв. Ако ще се пътува скоро, сменете минимална сума, примерно 1000 лири, колкото да имате за из път и да заредите 1-2 пъти колата по пътя. Останалото май най-добре да е в карта, като вариантът е да се тегли от банкомат при нужда от кеш. Вариантът с валута, например да носите евро и да обменяте на място, май отпада за момента. Разбира се, ако ще отсядате в малки хотелчета там винаги можете да платите престоя си в евро, но лири все ще ви трябват за дребните покупки, няма начин иначе.
И имайте едно на ум да имате резерви, че при това положение започвам да се притеснявам магазините да не вземат да затварят, най-малкото за да могат да сменят цените за 1-2 дни, ако е голям магазин отнема много време смяната на всички цени.
Лек път.

# 224
  • Варна
Предполагам, че в повечето музеи ще може да се плати с карта.
И все пак без местна валута не бих тръгнала. Колкото и отвратително да е това, което прави Варчев, просто ако никой друг не сменя, бих се принудила да сменя при тях някакъв санитарен минимум. При нормална ситуация и с 300-400 лири в джоба може да се пътува, ако картите са пълни. Малко евро в запас. Обаче при така стичащите се обстоятелства нямам идея дали това би гарантирало спокойствие.

Ако разчитате на теглене на пари от банкомат на място, първо трябва да сте наясно дали е възможно (знам ли вече ... говори се за затворени търговски обекти, чейндж бюра... нямало лири...) и също така какви са таксите на банката, с която работите, за теглене от АТМ в чужбина. Понякога таксите са сериозни и биха обезсмислили заобикалянето на "търговци" като Варчев.

Общи условия

Активация на акаунт