Истанбул [тема 45]

• 69 729
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Имаше проблем с онлайн билетите, ставаше само за територията на Турция. Нищихме, че на място трябва да има все още автомати за билети, с тях се пропуска опашката.

Иначе, повечето бюра спряха продажбата на лири, дали свършиха или спекулират не зная.
Никар на Графа бяха с курс 26,8 ст за 1 лира преди да спрат. Една приятелка извън София каза, че при тях е 34 ст курса. При Варчев също е толкова.

Последна редакция: сб, 11 авг 2018, 12:10 от Шебек

# 196
Имаше проблем с онлайн билетите, ставаше само за територията на Турция. Нищихме, че на място трябва да има все още автомати за билети, с тях се пропуска опашката.

Иначе, повечето бюра спряха продажбата на лири, дали свършиха или спекулират не зная.
Никар на Графа бяха с курс 26,8 ст за 1 лира преди да спрат. Една приятелка извън София каза, че при тях е 34 ст курса. При Варчев също е толкова.

Ужас. Дано пак започнат продажбата на лири. Другата седмица ми предстой пътуване до Истанбул. Откъде е по-добре да се купят лири (ако започнат пак да продават) на летището или ако може да ми препоръчате вие от къде си купувате. Благодаря предварително Simple Smile

# 197
При нас лирата е 36 ст. все още.
Интересно дали продават.
В понеделник ще проверя.

С тази ниска лира дано не повишат драстично цените докато отида. Simple Smile

Шебече, аз джамията Ортакьой много я харесвам и отвътре.
Всъщност тя ми е най-красивата.
Малка, но светла, бяла, спокойна.

Всеки харесва нещо различно, но всички сме обединени от една любов. Simple Smile

# 198
По летищата винаги курса е неизгоден, по-скоро някъде другаде където курса е ок.
Там където е 34-36 продават, ама колко наличност имат не знам. Имаше някаква турска банка, не знам там дали няма.

Четох в нета, че лирата изчезвала и в Турция, защото всички обменяли долари-евро в момента и получавали почти двойно на нормалния курс. Но едва ли ще има драстична промяна на цените толкова бързо, вожда беше казал, че американците имали силния долар, но Турция имала народа си и Аллаах, така че всичко е точно.

Пепелче, на мен женската джамия ми е интересна, ама не ми се бие път специално до там.

# 199
  • София
Пепелче, на мен женската джамия ми е интересна, ама не ми се бие път специално до там.

Прежали се! Няма да съжаляваш! Много по-различа е от всички останали.  Wink Не е далече от Юскюдар и от Кадъкьой. Ако си предвидила нещо в тези райони, няма да е проблем да я видиш.

# 200
Прежали се! Няма да съжаляваш! Много по-различа е от всички останали.  Wink Не е далече от Юскюдар и от Кадъкьой. Ако си предвидила нещо в тези райони, няма да е проблем да я видиш.

А, то и на двете места има какво да види човек, в Юскюдар не съм била де, ама изглежда автентичен квартал, а там са и възглавничките. Ще го помисля. Помня, че повечето го навръзват с Чамлъджа, а до там сега е по-удобно с метрото, та...

# 201
Я дайте упътване до женската джамия, като сте рекли да се види.
Офф, пак претоварих списъка. Simple Smile
Ама никога не е излишно. Simple Smile

# 202
  • София
Я дайте упътване до женската джамия, като сте рекли да се види.
Офф, пак претоварих списъка. Simple Smile
Ама никога не е излишно. Simple Smile
Не мога да бъда полезна с конкретни номера на автобуси. Джамията е Шакирин и се намира тук.  Ако се качваш на автобус от Кадъкьой, трябва да го хванеш от "перона" (терминът е за гари, но не знам как се казва при автогари  Embarassed) на голямата спирка, който е в най-отдалеченият край спрямо ферибота и най-близо до Хайдарпаша. На табелата на автобуса трябва да пише Зейнеп (от средните спирки е, не е крайна). Архитектката на джамията Шакирин се казва така и в началото си мислех, че заради нея е написано това име, но всъщност в близост има болница (погледни на картата). Автобусът пътува 5-6 спирки. По пътя ще видите и Мармарския университет. В един момент автобусът минава отляво на гробищния парк и когато завие на дясно, за да го заобиколи, следващата спирка е за джамията. Няма как да я пропуснеш. Джамията е в гробището, но се вижда добре от улицата.

От Юскюдар е почти същото. Автобусът трябва да е към Кадъкьой и на средата на табелата му да пише Зейнеп. Същите автобуси обикновено минават в подножието на Чамладжа. Аз съм го хващала оттам.

Възможно е да се отиде пеша от джамията до кафенето с възглавниците. Не е голямо разстоянието. Но не знам как е като денивелация, нито дали е приятно за разходка. Мисля, че ДУ го беше вървяла.

Сега се сетих, че любимият ми 14F е с маршрут - Кадъкьой, болница Зейнеп (джамията Шакирин), спирка Курал, която за мен е най-близкият обществен транспорт до Чамладжа и накрая спирка в Бейлербей в близост до къщата от "Листопад".

Последната къща я написах, защото съвсем наскоро някой я спомена. Не съм я търсила, знам само приблизително къде се намира, но казват, че не може да се види от улицата. Съфорумки се бяха молили, за да ги пуснат да я погледнат от съседна къща или нещо подобно. С други думи, аз не бих се занимавала да я търся. Може да се види само с нахалство.  Wink Иначе в цялия квартал има запазени красиви стари къщи.

В записките ми има и една съвременна модернистична джамия, която Биалк беше открил. Към Богословския факултет е. Пише, че е само на 1,5 км от Шакирин. Казвам ви го като идея.  Wink

# 203
  • Варна и...духом на Босфора
Футболните екипи държат цена. Ние взехме анцунг на Челси, ама колко струваше не се сещам сега. Но му закачливо го питам продавача за намалиние, ама йок.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 204
  • Варна и...духом на Босфора
Синарче,чИ как ши напрай индирима, човека може да е от Ман.Юнайтед,тъй  де амчи как!

# 205
Според гугъл мапс може и с 12А, който върти Кадъкьой-Юскюдар, спирката е Зейнеб Камил.
Но пък Вели, мисля, беше водила щерката скоро, така че тя може да каже най-прясно инфо.  Peace

Търси с търсачката назад, ама нещо нищо не ми излезе. Освен другата модерна, за нея пише че била при изхода на Мармарай  newsm78 И да, Ду, е вървяла от възглавничките до Шакирин, но казва че в един момент са изоставени докове и не е приятно. Пък и е времеемко.

А какво стана с джамията на Чамлъджа, отвориха ли я?  newsm78

Пепелче, да не забравиш най-важното инфо да добавиш - къде е сниман любимия ти Хайвер  Laughing Hug

Основно снимките са в район Фатих (Fatih) квартали Балат (Balat Mahallesi) и Джибали (Cibali Mahallesi) и район Бейолу (Beyoğlu) квартал Кулоолу (Kuloğlu Mahallesi).

Последна редакция: нд, 12 авг 2018, 11:35 от Шебек

# 206
  • Варна
И аз търсих, ама търсачката не ми свърши работа. Хем знам, че и лично аз съм писала за отиването да Женската джамия с линкове от вю-то и подробни обяснения. И за добавка с джамията на Бялк обяснявах как да се съчетае... За кого го писах, нямам спомен, но е било може би в рамките на последната година... Пак ще търся от компютъра, че сега съм с телефона.

# 207
  • гр. София
Аз имах намерение да я посетим при ходенето ни в Истанбул през април. Бях писала и разни рейсове, които ходят до там. С някой се завъртя дискусия относно джамията, кафето с възглавничките и тн, но не помня с кой. Постовете трява да са били през март. Нямам достъп до записките си, за да видя.

# 208
Аз съм на компютъра, сега ще се разровя повечко. Знам, че я имаше джамията в първия пост, но е изпаднала някъде.
Пак нещо не става, но открих това:

Шакирин
http://old.bg-mamma.com/?topic=1004384.msg35824507#msg35824507

Другата модерна е Marmara University Faculty of Theology Mosque. Между двете го дава 20 минути пеша, а срещу университетската има метростанция - Baglarbasi. Така че, може малко разходка и после с метрото към Чамлъджа или Юскюдар.

Последна редакция: нд, 12 авг 2018, 15:05 от Шебек

# 209
  • София
Шакирин
http://old.bg-mamma.com/?topic=1004384.msg35824507#msg35824507

Другата модерна е Marmara University Faculty of Theology Mosque. Между двете го дава 20 минути пеша, а срещу университетската има метростанция - Baglarbasi. Така че, може малко разходка и после с метрото към Чамлъджа или Юскюдар.
Използвам твоя пост, въпреки че знам твоите катерачески възможности.  Wink От метростанцията до хълма е много катерене и не препоръчвам този вариант на хора, които са по-трудно подвижни. Е, вариантът на Белята с таксито го бива.  Wink Но иначе спирка Курал спестява половината изкачване и е доста по-плавно.

Пак повтарям че ако автобусите за Шакирин джамия се чакат на някакво стандартно за темата място като пристанищата на Юскюдар или Кадъкой, няма нужда да се помнят номерата, защото са много. Ако сте застанали на правилната спирка и пише въпросната Зейнеп в табелата, няма проблеми. Два пъти съм ходила - веднъж от Кадъкьой и веднъж след Чамлъджа, т.е. спирката, която е до метростанцията. И двата пъти на първите автобуси, които дойдоха пишеше Зейнеп. Wink А автобусите са толкова много, че не се чака повече от 4-5 минути.

Общи условия

Активация на акаунт