Моля за съвет - бебе на 20 дни и неангажиран баща :(

• 25 726
  • 522
  •   1
Отговори
# 90
Мдам, понеже жената кърми, значи край, всичко друго пак тя. Глупости.
Първо, не всички жени кърмят. И второ, то е само една малка част от всичко останало. На една прясно родила жена ѝ е 100 пъти по-лесно само да ѝ подадат бебето за хранене и без да става после да си заспи. Защото не е само кърменето, после докато го чакаш да се оригне, докато му смениш памперса, ако е нааканно, оправиш му леглото, че често има нацапани чаршафи от повърнато и насрано, и то дошло време за следващо хранене.
Първите 2 седмици, докато жената малко се поокопити след раждането (да, знаем, че всички тук са героини и от магарето направо скачат да въртят черпака, но има и нормални жени), е редно бащата да си вземе отпуск. Този период е достатъчен и да претръпнат двамата и да не ги е страх от бебето. После вече, спрямо служебните ангажименти и навиците на семейството, ще се напаснат и организират в удобен за тях вариант.
Майката все пак е прекарала 3-5 дни с бебето в родилния дом, а в повечето случаи бебетата са с нея в стаята и е можела да се научи на доста неща.
Баш в България доста майки не са с бебетата в стаите си. Моето ми го даваха за няколко минути. Къпане, смяна на пелени и подобни - всичко си правеха в акушерската стая, до която ние нямахме достъп.
Като се прибрах вкъщи бях като в небрано лозе, точно колкото и бащата. Всъщност той значително по-малко, защото има малка сестра, родена в годините на прехода и отгледана от цялото семейство без капризи "аз не мога", та той поне беше пипал новородено.
Ма стиснах зъби и си поех задълженията на родител. Който иска деца - ще ги гледа.
Унизително е отношението ви към мъжете. Те не са деца и не са толкова кекави, за колкото ги мислите. По-силни са от вас и също толкова отговорни, ако им се даде шанс.

tini_tini, животните имат различни модели, които са наложени от различни фактори. Някои живеят по двойки и се грижат заедно за малките си (например пингвини, койоти и т.н.), за други се грижи само, който ги е родил, трети, като кукувицата, зарязват бебетата още преди да се родят...
Да не забравяме все пак и еволюцията. Смятам сме стигнали достатъчно напред в развитието си и сме далеч от модела - правя бебе и после да се оправя, не че няма и такива...

В не малко случаи бащата не продължава да работи както преди, а започва да работи даже повече. И в неговия живот настъпват промени.
Всъщност са малко. Не знам защо винаги се пренебрегва майчинството на жената, първата година почти няма разлика с положението преди. Пък и ако детето е планирано, за 2-3 г. могат да заделят сума, която да компенсира по-малките доходи.
Случват се и непредвидени неща, да, тогава и двамата се впрягат и орат колкото трябва, но това са по-скоро изключения.

П.П. Повече според мен са случаите, в които мъжът си намира какво да прави в офиса, за да си почива.

# 91
Примера с животни ми се вижда не съотносим в тази ситуация.  Най-малкото котките и лъвовете не са моногамни (лъвицата осъществява до сто акта на ден с няколко различни мъжки:) Интересно кой ли ще и носи храна Simple Smile

Говорим за семейство, за подкрепа и отношение..няма как абсолютно съзнателно да изземваме цялостното отглеждане на новороденото, без да включваме бащата, оставяйки го настрана...

# 92
Именно. В прайда женските осигуряват прехраната, мъжкият/мъжките обикаля далеч в повечето случаи и се занимават само с охраната. Не е глупав мъжът, хем харем, хем не седи при него да му пилят на главата, хем яде пръв, въпреки че рядко участва в лова.
Както се казва - мерси аз на такваз любов Grin

# 93
Прясна родилка си 5-10 дни, след това по форума се хвалят как овършават половината град с разходки, ама иначе у дома трябва да им донесат бебето в ръцете, докато лежат.

Дори жената да иска подкрепа, хубаво е да изясни каква точно подкрепа иска. Вече писах - мъжете са прагматици, трябва да им се поставят точно определени задачи. Не четат мисли.

Да, мъжете са отговорни, но никой човек не може да е 100% отдаден на 2 различни неща. Не може мъжът хем да работи в кондиция, хем да е 100% втора мама.

Реално ако една жена си нареди деня, защото е в майчинство, няма нужда някой да е нон стоп до нея и да я обслужва. Това са екстремни случаи и ако чак толкова не може да се обслужва до 40-я ден, вече писах решението- една опитна акушерка е по-добра от преуморен татко.

# 94
  • Blondeville
В случая проблемът е работенето на 3 места, което чисто физически изтощава.

Моят мъж в 17:30 е вкъщи и поема щафетата, разпределили сме и домакинстването. Но ако работи на сто места и се прибира по нощите, няма как да има чисто физически сили и енергия да подхване  тенджерата и детето на секундата. Естествено, че най-добре е да има баланс и в работата, и в семейството, но ако парите не стигат, се налага да се правят компромиси. В описаната ситуация бих очаквала да имам емоционална подкрепа и опора, и да знам, че мога да разчитам на половинката си.

Хубаво е да се говори за това кой как се чувства, да намират време един за друг, да си споделят, да се прегърнат, да си кажат мъките спокойно, и да помислят за оптималната за тях конфигурация.

Аз самата мразя израза “помагане”, що се отнася до домакинстване и родителство, защото това е равноправно партньорство. Но когато положението е екстремно, то тогава или се търси промяна в него, или се напасват според ситуацията.

# 95
Ама наистина ли мъжете подхващат детето и тенджерата в 17:31?

# 96
И аз си мислих за следродилна..но тя пък колко време да продължава?
Дали не е някаква следродилна депресия? Сега ли го осъзнахте това? Аз също съм бременна в момента и моя мъж работи на три места .Вечер се прибира късно,но знам че всичко това което прави ,го прави за мен и бъдещото дете.Следваме мечтите си .Не му се сърдя и няма да му се сърдя ,когато родя знам че ще продължида работи така както до сега ,все пак не сме родени със златна лъжица в устата.Няма ли баби ,които да помагат.Според мен е съвсем нормална реакция от него да го е страх да го взима -бебе на няма и месец.Та самата мен ще ме е страх.

Има след родилна тъга, която е първата една две седмици , след родилната депресия се появява около първия месец и може да продължи и половин година и да се наложи да имаш нужда от помощ прочети и се информирай за разликата между двете Simple Smile Аз лично преживях мнг труден първи месец , бебето не беше планувано на 23 съм, но не се чувствах готова да бъда майка през живпта си не бях държала бебе първите 2 седмици мъжа ми си стоя вкъщи понеже ме беше страх да остана сама с бебето кърменето също мнг ме натоварваше през 2 часа по 40/50 минути се кърмихме 2рата седмица се появиха ужасни колики рев беше ми мнг тежко, защото не вярвах в себе си че мога да се справя и да бъда добра майка плачех заедно с бебето и ако не беше подкрепата на мъжа ми незнам какво щях да правя в твоя случай ти трябва да го подкрепяш и да си силната Simple Smile

# 97
Никъде не съм казала, че мъжа трябва да е нон-стоп до жена си и да я обслужва. Става дума за участие в отглеждането на детето, пре спокойно може да отмени майката в някой от многобройните ежедневни грижи към детето, дори и един път на ден..Да се информира предварително относно отглеждането на новороденото, има книги и за бащи, нали? Да е съпричастен и загрижен, да показва отношение...да присъства в живота, не да е човека който главно трябва да изкарва парите и да изисква отношение и спокойствие.

Интересно как една жена съумява да изпълнява ролята на майка, жена, домакиня, да работи , а на мъжа му е невъзможно да съвмести работа и участие, подкрепа при отглеждане на неговото дете...

Сами си го правим...

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 13:40 от Calera

# 98
Сирена, и аз съм прагматик, ако вие не сте, не си мислете, че и другите жени са като вас, хората са различни. Но като прагматик, при появата на нещо ново директно си питам каква е моята част. Така че ако той наистина е такъв, какъвто казваш, досега да е казал.

За 2-те неща не е вярно. Хората са способни за много задачи, не само за една единствена. Огледайте се около вас. Подигравателното втора мама няма място тук. Говорим за родител. И всеки родител трябва да си гледа детето, когато е на линия. Ако е самотна майка, тогава ще стиска зъби и ще го гледа сама, няма начин. Но при двама родители такива глезотии са детински.
И не говорим за 100%. Отдаването на 100% 24/7 не води към нищо добро, независимо дали става дума за работа или деца. Ако бях човек, който се отдава 100% на нещо, независимо какво, не бих помислила за дете. То е отговорност, която далеч не се изчерпва с подхвърляне на малко пари.

Иначе си права, не само жена, и мъж, всеки ако си подреди деня може да се справи сам. Включително с финансовата част. Имам достатъчно самотни родители около мен, за да съм уверена, че човек е способен. Но когато са двама, съзнателно да се прави този избор - не.

В случая проблемът е работенето на 3 места, което чисто физически изтощава.
Прочете ли какво работи?
Цитат
Работите са му:в Общината(което значи,че не взима много от там),в една дискотека 3 вечери в седмицата и вози един негов познат,защото той няма книжка(тази работа е по скоро услуга),имаме нужда,но не всичко е пари,не е ли по-важно отношенията да се запазят..
Извинявай, ама в общината е почти сигурно, че само си почива. 3 дни в седмицата ходи на дискотека, и от време на време кара един приятел донякъде, за да си свърши работа (на повечето от нас ни се случва, но не го пишем за работа...).

# 99
  • Кърджали
Ами, да напусне и трите работи /нали и без това само мързелува там, па и не му дават парите неброени/и да си седи вкъщи при бебето и майка му. Да видим колко време ще продължи тази идилична картинка..

# 100
Ами, нали детето е и тяхно, а и те ядат все пак?   Smile
Та, какво чудно има, че могат да се погрижат и за детето си, и за стомаха си, щом са гладни?
Нали говорим за възрастен човек, а не за 3 годишно момченце?

Никъде не съм казала, че мъжа трябва да е нон-стоп до жена си и да я обслужва. Става дума за участие в отглеждането на детето, пре спокойно може да отмени майката в някой от многобройните ежедневни грижи към детето, дори и един път на ден..Да се информира предварително относно отглеждането на новороденото, има книги и за бащи, нали? Да е съпричастен и загрижен, да показва отношение...да присъства в живота, не да е човека който главно трябва да изкарва парите.

Интересно как една жена съумява да изпълнява ролята на майка, жена, домакиня, да работи , а на мъжа му е невъзможно да съвмести работа и участие, подкрепа при отглеждане на неговото дете...

Сами си го правим...
Ако наистина работи на 3 места, дори не знам откъде намира сили за тях.
И още (ако са ти го написали, сори, не съм чела темата):казвай си направо какво искаш/очакваш от него да прави.Не залагай на това САМ да се сеща, щото ще си останеш само с чакането да се сети.....В първия пост пишеш, че е казал да го събуждаш...Ами, събуждай го, явно наистина след трите работи спи като пън и не чува.Но и не прекалявай, едва ли има кой знае колко енергия след работа.

# 101
Срамота, нали! А жените, които след работа си гледат децата и хващат тенджерите - това вече е нормално...

# 102
Интересно как една жена съумява да изпълнява ролята на майка, жена, домакиня, да работи...

Майката с малко бебе не ходи на работа.

# 103
Най сетне разумни мнения.
Бях готова да извиня мъжа докато прочетох какво работи.Чиновник с някои  добавки.Няма лошо.
Единственото важно е  да са екип,не постоянно, но при нужда всеки да се справя с детето и да разчитат един на друг.Нищо няма да му стане да я поглези  веднъж на три дни поне ,то ясно че майката е ангажирана изцяло поне в началото.За мен  авторката усеща навреме нещата и може да поговорят, така само ще запазят отношенията си и няма да има  проблеми занапред.
Мъжът може ад сменя памперси ,да къпе и гушка бебе, не е  трудно.Все има две свободни вечери да накара жена си да се чувства обичана.

# 104
  • Насред хаоса

Сами си го правим...

Именно, сами си го правят жените, освобождавайки и жалейки мъжете, докато в същото време те, като по-слаби, поемат и се справят с всичко. Ама тях няма кой да ги пожали, напротив. Наричат мъжете силен пол, пък сакън да не се скършат, ако освен работата поместят нещо у дома или свършат нещо покрай бебето. Да не говорим, че има мъже, и то немалко, които направо злоупотребяват и се чудят как да се скатават. А при това на доста работата се изразява в крепене на задника на стола. А на този на авторката трите му работи са пей, сърце. Нищо натоварващо, изискващо кой знае какво умствено или физическо натоварване или концентрация.
Майката с малко бебе не ходи на работа.
Остана и това да прави, сякаш тази вкъщи е малко.
Именно. В прайда женските осигуряват прехраната, мъжкият/мъжките обикаля далеч в повечето случаи и се занимават само с охраната. Не е глупав мъжът, хем харем, хем не седи при него да му пилят на главата, хем яде пръв, въпреки че рядко участва в лова.
Както се казва - мерси аз на такваз любов Grin
Мда. Дето се вика - само лежи и пърди. Мерси и аз.

Общи условия

Активация на акаунт