ГЕНЕТИЧНИ И ИМУНОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ-14

• 66 623
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • What are you laughing at?
Здравейте момичета, някой вливал ли е имуноглобулин Privigen 5гр,. как му понесе, има ли странични реакции?

# 391
  • София
Likeawind, мутацията която имаш е свързана освен с тромбофилия, и с неусвояване на витамините от група Б. Добре е освен нивата на Б9 и Б12, да провериш и нивата на хомоцистеин. Дефицитът на витамините от група Б може да доведе до повишен хомоцистеин, а повишеният хомоцистеин може да стане причина за сърдечно-съдови проблеми. Прочети по-сериозно за MTHFR.

gabrinii, хомозигот A1298C има отношение освен с усвояването на витамините от група Б, също и с повишен риск от спонтанни аборти. За теб важи същото - изследване на витамините Б9 и Б12 и прием само на метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Нивата на витамините Б9 и Б12 трябва да са близо до горната граница преди забременяване. Следиш и хомоцистеин.

MTHFR се води нискорисков фактор, но е напълно достатъчен да предизвика проблеми по време на бременност - спонтанен аборт, прееклампсия, дефекти на невралната тръба, сърдечно-съдови проблеми при майката, проблеми с кръвотока на плода. Затова е необходимо да ви проследи АГ, който да е информиран за тези проблеми и да може да ги разпознае, както и да ви предпише подходяща профилактична терапия.
И двете можете да погледнете темата за тромбофилия.

http://mthfr.net/is-mthfr-affecting-your-pregnancy/2013/05/24/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778916/

# 392
Много благодаря дели,полезна информация,ще прочета и ще се консултирам Simple Smile

# 393
Имаш завишени НК клетки - 18% при референтни 12.
Витамините са ти около долна граница - трябва да са около горна граница преди забременяване.

Здравейте, момичета имам завишени стойности на
CD16+ CD56+ NK cells -18%реф. Граници <12%
Преди година и половина са били 15%
Тогава докторката ми каза да не пия предписаните ми хапчета от имунолозите, защото било малко завишението. Сега пак имам изписан Агапурин SR 1 таблетка от 400 мг. на ден. Има ли момичета повлиали се от това лечение?

Здравейте! Благодаря за бързия отговор! Като цяло това с НК клетките го разбрах и даже имам изписана терапия, големия въпрос е има ли момичета повлияли се от лечение с Агапурин? Иначе по това което чета другия вариант е ясен  Имуновенин/Октагам Simple Smile
А витамините сега започнах Вигантол по 6 к. на ден, Омега 3 за Д-то, а относно Б12 се чудя с какво да стартирам инжекции или хапчета (какви е въпроса?).

# 394
  • София
Б12 може да е или подезични таблетки, или спрей, но при всички положения трябва да е метилкобаламин.

# 395
  • Bulgaria/Pakistan/Germania
Здравейте, имам питанка, трябва ми АГ което да е добре информирано с мутации и тромбофилия. Допитвам се до вас, защото аз съм в чужбина и нямам представа къде и кой лекар/и в България са за предпочитане.
Ще се прибирам в България и ми се иска да мина на преглед при лекар който си разбира от работата.
Благодаря Ви

# 396
  • София
Здравейте момичета,  бременна съм в 7 +5 г.с. след ЗЕТ, в събота чухме сърце,  ембриончето според ехографа е с около 5 дена по-малко, тогава пуснах и имунологични изследвания  - в Надежда съм. Днес получих резултатите , в общи линии всички са в норма,  само плацентарните са доста ниски, имате ли идея какво значи това.  До сега не са ми правени вливки.

Скрит текст:

# 397
Здравейте, излязоха и моите резултати от изследването за тромбофилия. Доколкото разбирам, имам само една мутация хетерозигот 4g/5g по PAI, който според генетиците се води нискорисков, но някои специалисти (не разбрах дали АГ, хематолози или други) препоръчват терапия. Доколкото разбирам и от коментара на Иве23, трябва да проверя и  ACE и Фактор 13. В сайта на НГЛ не ги намирам, явно там не правят такива изследания. Мисля утре да ида до Геника

В понеделник имам час при АГ-то, но се опасявам, че няма да обърне внимание на тези резултати. Мисля утре да се обадя да запиша час при доц. Русев...

Скрит текст:

Съни, имаш две мутации - хетерозигот 4g/5g по PAI + хетерозигот С677Т по MTHFR. Това са нискорискови мутации, някои доктори изписват терапия с фраксипарин, други - не. Ако си имала предистория с предишни загуби, влошен кръвоток към плода, забавено развитие - е препоръчително да си на терапия при следваща бременност.

Когато има неработещ ген в PAI, трябва да се провери и в ACE и Фактор 13. Много често именно там възникват мутации ,заради pai. А това си увеличава риска.

# 398
  • София
Шоколад,
съвсем правилно си разбрала - при единствена хетерозиготна мутация в PAI се препоръчва да се изследва още ACE и Factor 13 - тях ги правят само в Геника - за да се прецени дали имаш нужда от терапия.
Доколкото следя какво се случва в Геника - ако им дадеш този резултат преди изследване, те после ще ти дадат становище за всички изследвани от теб фактори, вкл тези от НГЛ.

Относно доц. Русев - препоръчвам го горещо за консултация преди забременяване. Обяснява много подробно и има доста широк спектър от познания.

# 399
Hug

Още утре отивам и пускам изследването. За доц.Русев разбрах от форума, четох и твои мнения за него, така че ще запиша час без притеснения.

# 400
Ох, така да не го харесвам Русев и не виждам защо трябва да се ходи на имунолог за терапия за тромбофилия. Там си трябва хематолог. От сега мога да ти кажа, че ще ти изпише фракси 0.4 и аспирин през ден. Защото той само това изписва без никаква разлика в подхода.
После ще ти назначи тсх, витамини, ако нямаш пуснати(ако ще ходиш за час по-добре пусни, за да ги обсъдите) и Нк клетки, за които отново ще си изпише стандартните вливки преди овулация, трансфер и тн. Без никакво значение, че интралипида е соев продукт и за хора с хипофункция и Хашимото е противопоказно. Той си има файл, който после ще ти изпрати по мейл и само сменя името на пациентката. Препоръките са винаги едни и същи
Иначе да, любезен, мил, внимателен е и ще ти отдели 1ч поне. Написах това мнение на фона на всички хвалбествия, които си чела във форума или в онази тема за русев/сигридов, за да има поне едно мнение и наобратно.
Разбирам Сигридов да изписва фракси/клексан като гинеколог и гледащ на доплер, ама Русев?!? И само те двамата развиват идеята за нмх през ден...

Последна редакция: пт, 15 фев 2019, 07:46 от ive23

# 401
  • София
Ох, така да не го харесвам Русев и не виждам защо трябва да се ходи на имунолог за терапия за тромбофилия. Там си трябва хематолог. От сега мога да ти кажа, че ще ти изпише фракси 0.4 и аспирин през ден. Защото той само това изписва без никаква разлика в подхода.
После ще ти назначи тсх, витамини, ако нямаш пуснати(ако ще ходиш за час по-добре пусни, за да ги обсъдите) и Нк клетки, за които отново ще си изпише стандартните вливки преди овулация, трансфер и тн. Без никакво значение, че интралипида е соев продукт и за хора с хипофункция и Хашимото е противопоказно. Той си има файл, който после ще ти изпрати по мейл и само сменя името на пациентката. Препоръките са винаги едни и същи
Иначе да, любезен, мил, внимателен е и ще ти отдели 1ч поне. Написах това мнение на фона на всички хвалбествия, които си чела във форума или в онази тема за русев/сигридов, за да има поне едно мнение и наобратно.
Разбирам Сигридов да изписва фракси/клексан като гинеколог и гледащ на доплер, ама Русев?!? И само те двамата развиват идеята за нмх през ден...
100% съм съгласна

# 402
Всичко, което предприемам е от прочетена информация във форума. Но това донякъде. От един момент нататък се притеснявам да действам на своя глава и смятам, че ми трябва консултация с лекар. Но за кратко време се събират доста неща за четене, обмисляне и човек невинаги успява да се ориентира достатъчно добре към дадения момент. Та, аз до скоро някои видове специалисности не знаех даже, че съществуват Simple Smile

Затова, благодаря на всички за мненията. Да, понякога са разнопосочни и това може да доведе до объркване, но смятам, че всеки избира варианта, който му се струва най-логичен и най-близо до неговото мислене. Мисля да запиша час при доц. Русев за витамините, които щ изследвам днес (Витамин Б12, Витамин Д, фолиева киселина). Евентуално ще пусна желязо и хомоцистеин. А за останалото може би ще търся хематолог. Като преди това мисля да пусна изследвания за ACE и Фактор 13.

И имам един въпрос относно фолиевата киселина. В Цибалаб има фолат в серум и фолат в еритроцити. Кое от двете трябва да се изследва? Предполагам първото?

# 403
Момичета,преди няколко дни писах на Кременски и ще ви покажа какво ми отговори.Аз съм с два ранни аборта и нискорискова мутация 4G/5G...

Здравейте,

Аз не съм АГ-специалист и не само поради това се придържам към доказаните факти и препоръки на водещите международни асоциации по репродуктивна медицина. 
Можете да ги намерите в посочения по-долу сайт - Началната страница и първата тема във Форум.
Изпращам Ви и съкратен вид на препоръките на Европейската асоциация по репродуктивна медицина от края на миналата година. За съжаление все още не съм превел фигурата, но мисля, че данните са достатъчно информативни.

При 2 (Англия 3) и повече спонтанни аборти се препоръчва:
1) Цитогенетично изследване (кариотип) при двамата . 
2) Антифосфолипидни антитела.
3) Хормонът ТСХ (регулира щитовидната жлеза) трябва да бъде под 2,5 Е, а Пролактин в норма.

Изследване за тромбофилии се обсъжда само при късни усложнения в предишна бременност и/или при наличието на член от семейството с прекарана тромбоза.
Информативна стойност имат само първите 2 гена, които са нормални при Вас.

Както е видно от фигурата, всички останали изследвания не се препоръчват, защото са с недоказана и лечение.
Фраксипарин се обсъжда само при повишени антифосфолипидни антитела (първата позиция във фигурата).

Няма място за паника.
И да не забравяме, че "Дори и без лечение, шансът за успешна следваща бременност остава висок".

Кураж

Успех и
лека вечер

# 404
  • София
Русев за корекция на витамините ще ти е полезен. Изследвай си предварително фолат в серум, б12 и Д. Въпреки , че ти нямаш проблем с усвояването на витамините.
Относно тромбофилията- Ако отидеш при Паскалева например само с pai 4g/5g няма да ти изпише терапия. Този хетерозитот сам по себе си се води, че няма клинични прояви.
От друга страна АГ понякога предписват терапия нмх (евентуално +аспирин) на база не само резултатите от генетичните,  ами на база възраст, кг, за по добро кръвоснабдяване на плацентата и т.н.

Аз лично съм с 4g/5g и съм на фраксипарин 0.4 от положителния тест, но имам и двa хетерозигота в MTHFR.  По мое мнение терапията следва да се изписва от компетентно АГ + преглед с доплер на 2 седмици.

При хематолог 1-2 посещения за цялата бременност, за контрол на дозата.
Майката може да направи тромб, без това да се отрази на развитието на бебето. (Без да има влошен кръвоток или изоставане)

Затова компонентите са два - 1)развитието на бебето (следи се от АГ) и 2)състоянието на майката (хематолог, съдов специалист)

Общи условия

Активация на акаунт