ГЕНЕТИЧНИ И ИМУНОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ-14

• 66 519
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Тези които пишем във форума не се познаваме лично,не виждаме очите на другия докато"водим разговор",понякога не се изразяваме достатъчно ясно.Възможно е да се получат недоразумения и някой да се обиди,но не вярвам някоя от нас да не желае най-доброто за всички.

# 586
  • Варна
Загубих бебе в 7ми месец. Аг-тата ми казваха, че понякога така става, и да не търся причина, да пробваме пак?!?! Еми на моя глава си пуснах изследвания и съм с 4г/5г. Реших да си следвам терапия и все пак всеки ден треперех дали ще стигна до финал. Е, стигнах Simple Smile Тромбофилията може да се прояви, може и да не се - няма как да се предвиди.
Аз лично реших да се застраховам, други решават да се опитат пак без терапии. Тук сме за взаимопомощ все пак, всеки има глава на раменете и си взема решения. Но пък от друга страна щом някой споделя решението си във форума, следва да е готов да понесе всякакви отговори, плюс това всяка си има начин на изказване. Така или иначе, никой тук не пожелава лошо на никого.

# 587
Здравейте мили момичета! Виждам, че се разразява страшно противоречие. Моля Ви не се напрягайте и без това всичко около нас е пълна лудница! Моето лично мнение е, че всяка една от нас трябва да вземе своето решение, но информирано. За огромно съжаление очевидно не може да се доверим сляпо на един доктор, а различните все едно са учили от различни учебници Sad  
Мила Dark_Chocolate аз лично ти препоръчвам да се успокоиш, защото стреса е по вреден от липсата на терапия (ако е нужна разбира се). Бъди спокойна и никакви лоши помисли Simple Smile  Нека бременността на всяка една от нас да бъде един приятен период, без значение какво решение взимаме винаги има шанс нещо да не се получи и в тези ситуации почваме да се чудим дали не направих погрешен избор, но аз смятам за себе си какъвто и избор да направя да не се обвинявам, защото понякога онзи отгоре е този който решава какво да се случи.
 Истината е, че единствените  момичета, който могат да кажат със сигурност това беше правилното решение са тези които имат вече деца, иначе всички останали можем само да се надяваме да вземем най доброто решение.
 Аз им един аборт със спряла сърдечна дейност в 12 г.с без да знам за мутациите и съответно без терапия, а с терапия всеки ден с Фраксипарина пак аборт. Пробвала съм и двата варианта сега при следваща бременност ще се доверя на презастраховане това е моят избор. Честно казано направо се вбесявам на всички доктори който ми твърдят, че то тези изследвания нямат смисъл преди 2-3 аборта Sad
 И на всички момичета който са във форума искам да изкажа безкрайната си благодарност към всяка една от Вас, защото знам че зад всеки  стои много мъка и много притеснения, но въпреки всичко Вие помагате!

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 11:13 от Jordanka Dimitrova 590585

# 588
Здравейте. Относно нискорисковите тромбофилии, колкото и да са противоречиви мненията на лекарите, няма да намерите нито един специалист който би си заложил главата че тромбофилията на 100% ще се прояви или няма. Просто няма как да се предполага как един организъм би реагирал на една бременност, как би протекла същата тази бременност /леко или по-тежко/, и какви други фактори биха се отразили по време на бременността.
   Аз за тромбофилиите научих от форума. Никой лекар не ми е споменавал за тях тъй като нямах загуби. На своя глава ги изследвах и въпреки че съм с нискорискови мутации, прецених че на 39г и с предстоящи стимулации за инвитро, нисък прогестерон и наложителен прием на по високи дози от него,  няма да рискувам без терапия.
   Сега, със едно неуспешно инвитро зад гърба си, мисля че съм била права, тъй като още по време на стимулациите започнах да вдигам кръвно от хормоните. Според лекарите не бяха рискови нивата, но кой знае как щяха да се развият нещата по-нататък.
   До сега кръвното винаги е било 120/80, като лятото много често падаше на 100/60 и по-скоро си клонеше към ниско.
   Обаче от майка ми знам че нейното кръвно също е било все нисичко докъм 37г, а след това е започнало да се покачва докато в един момент се е наложила медикаментозна терапия. Нейната майка /баба ми/ също е с високо кръвно от 40 годишна. И двете не са имали загуби на бременност, но и двете са родили на по 20-21г.  Ето че сега и моето кръвно започна да се повишава на моменти и наследствеността и възрастта явно си казват тежката дума.
   Всеки има право да прецени сам за себе си как ще постъпи. Но наистина хубаво премислете нещата и се поинтересувайте за проявата на наследствените фактори при вашите близки, на каква възраст започват да се проявяват и т.н.

# 589
  • София
И аз съм с нискорискови мутации.... Две загуби в 20 и 22 седмица....
Сега бях на терапия с клексан 0,6 и аспирин протект всеки ден, като кръвното ми скочи рязко, когато ми спряха аспирина в 24 седмица , защото се опасяваха да не тръгне раждане и да не направя кръвоизлив, бях с жестоки контракции.... Също и след спирането на аспирина доплерите почнаха да се влошават и бебка изостана с една седмица... Извадиха я по спешност в 27 ма седмица, когато вдигнах кръвно 200 на 100

# 590
Когато зададете въпроса на хематолог дали при нискорискова мутация има риск от терапия или да сте без терапия. Никой няма да ви каже, че терапията е вредна, но може да спаси живота на бебето и майката. Аз зададох директен въпрос и получих директен отговор.
Ядосах се на коментара, че терапия на нискорисковите се изписва след 3-ти аборт.
Като обърнах внимание че съм пред прага на последен опит и че съм на 40 и кое е по-опасно - получих отговор, че терапията не вреди!!!
Задавайте конкретни въпроси и ще получите конкретни отговори. Минаваме през какво ли не и на финала да сме със заровени глави в пясъка защото така ни се иска - не е сериозно, а може и да е болезнено, за жалост.

АП действа по един начин, а НМХ по съвсем друг и двете нямат взаимно заменима функция. Различни са!!!!!!!

# 591
  • Варна
Ядосах се на коментара, че терапия на нискорисковите се изписва след 3-ти аборт.

АП действа по един начин, а НМХ по съвсем друг и двете нямат взаимно заменима функция. Различни са!!!!!!!

Че за какво ни е терапия с ниско-рискова мутация...Майната му през какво преминава тялото ти, ама душата, ума и сърцето през какво осакатяване минават...Ама на, лекарите ни казват един вид "голяма работа, пак ще забременееш". Точно след като родих мъртвото ни бебче, ММ като му казаха пак да пробваме и че се случвало, щеше да пребие доктора...Да не говорим, че същия лекар ме следеше и същия ден, в който спрях да усещам бебето, бях на преглед при него, и "всичко е наред, развива се чудесно"

# 592
Мануела, съжалявам. Осъзнавам, че болката нито за теб, нито за мъжът ти е намаляла. Може би с времето ще се притъпи, но горчивината, обидата и гнева си остават.
Яд ме е в такива моменти на лекарите, защото искат да превърнат пациентите в статистика.😢😡

Ако се бях доверила на - нямаш нужда от терапия, нито щях да забременея, нито пък да износя. Следих се всеки месец. Паскалева още в началните седмици като видя, че дозата трябва да се вдигне запя друга песен. Беше притеснена, и почна да ме вика на 2 седмици на контрола. До последно бях на висока доза Клексан и после още месец слагах Клексан след раждането, а съм с 4G-4G и неусвояване на фолиева на 70%, но това е само от основния панел за тромбофилия, другите не съм ги и пускала. Ясно ми е че имам и други. Майка ми е вече със Синтром от 1 година. Така че, кой каквото и да ми казва че не е задължително аз да съм така, си имах едно наум.

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 12:07 от DundyS

# 593
Точно тези тежко-имоционални изпитания ни карат да прибягваме до превенция от всякакъв вид.  Сигурна съм,  че нито едно от вас не е борила броя инжекции, вливки и терапии от всякакъв тип за да сбъдне мечтата си. ..
Неглижиране на проблем  (ниско-високо рискови мутации) да ни докарват до лудост, защото всяка сама по себе си е оставила част от себе си, загърбила его и  не на последно място, въпреки "падането" е намерила сили да продължи. ...
Адмирации към всяка една от вас!
Честито на успелите и търпение, сила, кураж и вяра на борещите се, вярвайте в щастливия финал Heart

# 594
Момичета като се заговори за тромбофилии, кои са тези нискорискови мутации? На мен миналата година след миседа ми назначиха тези:

Тогава тя ми каза, че всичко всичко е наред и рядко се вижда такова нещо без нито едно отклонение. Сега обаче моя АГ иска да направя и тези:

Консултирах се с д-р Грозданова (ВМИ Пловдив) и според нея е безмислено да ги пускам при положение, че нямам никакво отклонение в основния панел, но все пак се чудя и аз. Какво ще кажете? Някоя от вас пускала ли ги е?

# 595
Момичета чудя се нещо и ще се радвам ако някой e имал подобен казус да сподели... 2013 първо ин витро на ЕЦ яйцеклетката не се дели/оплоди правилно и ембриона не се разви, нямахме трансфер. Втори опит на ЕЦ  2013 с трансфер на 5ти ден и успешен. 2017 спонтанно забременяване завърши с мисед в 9гс спря сърдечната дейност. Направих много изследвания от тогава - имах завишени НК клетки, които след 1г вливки на интралипид този месец излязоха в норма. Имам тромбофилия и назначена терапия при евентуална бременност. Този месец имахме положителен кросмач тест и инвитро със стимулация. Нсправих назначената ми вливка с октагам 1 ден преди пункцията. Имах 5 фоликула, от които извадиха 4 яйцеклетки, от тях само една се беше оплодила (всички бяха ИКСИ), но се делеше (развиваше) по бавно ембриона и  е спрял да се развива. Не стигнахме до трансфер. Вчера ембриолога ми каза, че препоръчва при следващия опит да ги чакаме пак до 5ти ден и да правим генетично изследване на ембриона/ните (доста скъпо излиза). Аз обаче се чудя дали въобще има смисъл, защото все пак имам 2 бременности и едно дете от тях. В смисъл, че то е ясно, че ако има генетичен дефект ембриона няма да настъпи бременност нито може да се приложи терапия...Ами ако всички все са с генетични дефенти...сигурно донорска ще ми предложат... Не можаха да ме убедят, че наистина има смисъл от такова изследване... И се чудя дали изобщо да го правя и дали си заслужава защото като пари ще ми излезе сигурно колкото ин витро на ЕЦ...

# 596
Момичета чудя се нещо и ще се радвам ако някой e имал подобен казус да сподели... 2013 първо ин витро на ЕЦ яйцеклетката не се дели/оплоди правилно и ембриона не се разви, нямахме трансфер. Втори опит на ЕЦ  2013 с трансфер на 5ти ден и успешен. 2017 спонтанно забременяване завърши с мисед в 9гс спря сърдечната дейност. Направих много изследвания от тогава - имах завишени НК клетки, които след 1г вливки на интралипид този месец излязоха в норма. Имам тромбофилия и назначена терапия при евентуална бременност. Този месец имахме положителен кросмач тест и инвитро със стимулация. Нсправих назначената ми вливка с октагам 1 ден преди пункцията. Имах 5 фоликула, от които извадиха 4 яйцеклетки, от тях само една се беше оплодила (всички бяха ИКСИ), но се делеше (развиваше) по бавно ембриона и  е спрял да се развива. Не стигнахме до трансфер. Вчера ембриолога ми каза, че препоръчва при следващия опит да ги чакаме пак до 5ти ден и да правим генетично изследване на ембриона/ните (доста скъпо излиза). Аз обаче се чудя дали въобще има смисъл, защото все пак имам 2 бременности и едно дете от тях. В смисъл, че то е ясно, че ако има генетичен дефект ембриона няма да настъпи бременност нито може да се приложи терапия...Ами ако всички все са с генетични дефенти...сигурно донорска ще ми предложат... Не можаха да ме убедят, че наистина има смисъл от такова изследване... И се чудя дали изобщо да го правя и дали си заслужава защото като пари ще ми излезе сигурно колкото ин витро на ЕЦ...

slanceto87, ако нямаш намерение да правиш ПИД на повече от 1 ембрион, самото изследване няма никакъв смисъл. Какъвто и да е резултатът от него, то той не е меродавен за останалите ти ембриони. Според мен ПИД има смисъл за повече ембриони, за да се направи нещо като статистика. Другия смисъл на ПИД, разбира се, е да избегнеш излишни трансфери и медикаменти, но откъм финанси, не е по икономично.

# 597

slanceto87, ако нямаш намерение да правиш ПИД на повече от 1 ембрион, самото изследване няма никакъв смисъл. Какъвто и да е резултатът от него, то той не е меродавен за останалите ти ембриони. Според мен ПИД има смисъл за повече ембриони, за да се направи нещо като статистика. Другия смисъл на ПИД, разбира се, е да избегнеш излишни трансфери и медикаменти, но откъм финанси, не е по икономично.

Аз съм по фонда и понеже не мина добре опита със стимулация следващия опит по фонда ще бъде с една заповед 4 опита на ЕЦ. Т.е. след всяка пункция ще оплождаме ембриона и замръзяваме ако изкара до 5ти ден. На пункция на ЕЦ едва ли ще вадим повече от 1-2 яйцеклетки и някак ми се струва малко безсмислено това изследване (или просто да си спечелят малко пари и от нас при всеки опит, а не само от фонда). А и трансфер ще има чак след 4те пункции (такова е условието на фонда). Просто вече ми се струва наистина, че ни източват финансово. Именно защото даже и ембриолога не можеше да ми даде смислени доводи защо да го правим въобще. Благодаря за инфото😉

# 598
Аз съм по фонда и понеже не мина добре опита със стимулация следващия опит по фонда ще бъде с една заповед 4 опита на ЕЦ. Т.е. след всяка пункция ще оплождаме ембриона и замръзяваме ако изкара до 5ти ден. На пункция на ЕЦ едва ли ще вадим повече от 1-2 яйцеклетки и някак ми се струва малко безсмислено това изследване (или просто да си спечелят малко пари и от нас при всеки опит, а не само от фонда). А и трансфер ще има чак след 4те пункции (такова е условието на фонда). Просто вече ми се струва наистина, че ни източват финансово. Именно защото даже и ембриолога не можеше да ми даде смислени доводи защо да го правим въобще. Благодаря за инфото😉

Нас също много ни натискат за ПИД, но при нас ако се получи ембрион, той е без никакви забележки, а след това бременност няма. На ЕЦ е ин-витрото. Направихме 2 пъти ПИД, и двата пъти, ембрионите са перфектни на вид, но излязоха с генетичен проблем. На консултацията попитах до какъв извод можем да достигнем. Генетичката отговори, че след 35г е нормално и е въпрос на късмет. Аз до този извод бях достигнала и на база неуспешните трансфери... После добави, че най-обича да се правят изводи на база по-голяма извадка от изследвани ембриони.
Попитай ги каква визия имат за този ПИД в дългосрочен план. Т.е на всичките ти 4 бъдещи опити ще искат ли ПИД и ако не можеш да си ги позволиш финансово, то има ли смисъл да правиш въобще някакъв.

# 599
  • София
Терапията с антикоагуланти е превенция не само за образуване на тромби, а и превенция на прееклампсия.

Общи условия

Активация на акаунт