Девети клас сме вече!

• 71 257
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
Много ме дразнят два учебника - по музика и по изобразително изкуство - не стига, че не трябва да се учат, ами чак и учебник им измислили. Това е мое мнение, разбира се.
Как не трябва да се учат? В какъв смисъл? Ти мислиш, че не трябва или по принцип не трябва по план, пък те ги учат?

Ваче,  мисля че не трябва да ги има по план. Мястото на тези предмети е до 8 клас според мен. Големи са вече за тези т.нар. развлекателни часове. Губят си времето само. Освен всичко, познавам една учителка по музика, дето се е взела много на серизно: такива тестове им дава, такива изпитвания прави, че в целия клас има само една отлична оценка.

# 181
  • София
Извинявам се, че се намесвам в спора, но искам да вметна, че ИИ и Музика са два предмета, които имат отношение най-вече към ОБЩАТА КУЛТУРА на децата. Лично мнение.

# 182
  • София
Извинявам се, че се намесвам в спора, но искам да вметна, че ИИ и Музика са два предмета, които имат отношение най-вече към ОБЩАТА КУЛТУРА на децата. Лично мнение.
И като такива трябва да присъстват в учебната програма, без да се налага да се мъкнат по два учебника, да изпитват децата да "разказват" урока или да се правят тестове. Далеч по-полезно би било на учениците да се показват да речем филми или презентации за ренесансовите художници, вместо да ги карат да зубрят написаното в учебника.

# 183
  • София
И като такива трябва да присъстват в учебната програма, без да се налага да се мъкнат по два учебника, да изпитват децата да "разказват" урока или да се правят тестове. Далеч по-полезно би било на учениците да се показват да речем филми или презентации за ренесансовите художници, вместо да ги карат да зубрят написаното в учебника.

На тази възраст могат не само да гледат и да слушат, могат да правят презентации, да пишат кратки материали, да изнасят урок, да правят сравнителни аналици между различните течения в изкуството.  Освен, че ще научат нещо ново за изкуството, ще се научат да говорят пред хора, да правят проучване на материалите, да влагат творчество в изпълнението на задачата. Вместо час може да има посещение на концерт, изложба с обсъждане след това.
Въобще много неща може да се правят, неща, които не изискват учебник и строги правила на преподаване и изучаване.

Това интервю излезе вчера. Много съм съгласна.
https://trud.bg/%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B … %89%D0%B5-%D1%83/

# 184
Абсолютно съм съгласна.
Аз съм от поколението, което беше обучавано за всестранно развити личности. Тези предмети ги учихме до 8 клас.  От там съм научила и за великите художници и произведенията им, както и за композиторите. И нямаше презентации - на диапозитивните апарати са ни показвали и Моне, и Дега, и Дали и т.н. Не смятам, че общата ми култура го е закъсала чак толкова.
Жълто цвете,  да  вместо час може да има посещение на концерт, изложба с обсъждане след това.

# 185
За АК: никога не е имал учебник по музика... поне аз не съм виждала! Не купувайте никакви учебници! Всичко се дава от библиотеката. Материсли за работа на хартия или онлайн. Купувах едина работна тетрадка по испански, по негово желание, някъде през декември!

2АЕГ не са пуснали списък учебници, можеби ще хи купуваме заедно през родителското настоятелство...

# 186
  • София
Жълто цвете,  да  вместо час може да има посещение на концерт, изложба с обсъждане след това.
Чудесна идея, но преди гледането и обсъждането, мисля че е редно да знаеш КАКВО и КОГО, ще гледаш. Една, две странички от учебника преди това, няма да отнеме много време, т.е. темата преди концерта. ☺

# 187
Чудесна идея, но преди гледането и обсъждането, мисля че е редно да знаеш КАКВО и КОГО, ще гледаш. Една, две странички от учебника преди това, няма да отнеме много време, т.е. темата преди концерта. ☺
В света, в който живеем, едва ли учебника е единственото място, от където можеш да се информираш ...

# 188
  • София
Въпросът е, защо трябва да е учебник. Не може ли на децата да се даде за домашно да се подготвят по дадена тема преди часа, или просто урока преди концетра да е посветен на композитора, епохата, стила... В цялото море от информация, 15-16 годишни деца да разчитат на учебник, за да научат нещо за Моцарт ми се струва архаично и съм сигурна, че това по-скоро би ги отблъснало.
И пак казвам, тук не става въпрос полезни ли са, необходими ли са или не часове по ИИ, Музика и т.н, а за това как тези предети се преподават в училище.

Пенева, честно да ти кажа нямам представа дали са имали учебници. Знам само, че моята прави презентации, както и някакъв проект по ИИ.

# 189
  • София
Въпросът е, защо трябва да е учебник. Не може ли на децата да се даде за домашно да се подготвят по дадена тема преди часа, или просто урока преди концетра да е посветен на композитора, епохата, стила... В цялото море от информация, 15-16 годишни деца да разчитат на учебник, за да научат нещо за Моцарт ми се струва архаично и съм сигурна, че това по-скоро би ги отблъснало.
И пак казвам, тук не става въпрос полезни ли са, необходими ли са или не часове по ИИ, Музика и т.н, а за това как тези предети се преподават в училище.

Пенева, честно да ти кажа нямам представа дали са имали учебници. Знам само, че моята прави презентации, както и някакъв проект по ИИ.

Точно така!
Щом може да ползват интернет за глупости, защо да не го ползват и за полезни неща?

# 190
  • София
За АК: никога не е имал учебник по музика... поне аз не съм виждала! Не купувайте никакви учебници! Всичко се дава от библиотеката. Материсли за работа на хартия или онлайн. Купувах едина работна тетрадка по испански, по негово желание, някъде през декември!

2АЕГ не са пуснали списък учебници, можеби ще хи купуваме заедно през родителското настоятелство...

А имаш ли спомен по кои предмети се учи по български учебници и по кои- по американски?

# 191
  • София

http://bulvest.com//новини/История-география-биология-и-химия-за-9-клас-на-английски-и-немски-предлага-Булвест-230

За учебници на френски нищо не се чува. Anguished

# 192
  • Пловдив
Тъкмо написах недоволния ми коментар тук и от "Просвета" публикуваха учебниците на чужд език по разказвателни предмети.
http://www.prosveta.bg/za-gimnaziite-s-intenzivno-izuchavane-na-chuzhd-ezik

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 16:57 от Спливитет

# 193
  • София

В класа на Саше е така Simple Smile Не сме купували учебници по ИИ и Музика. Учиха, разбира се по програмата на МОН, но по интересен за учениците начин.

Мама_на_двама, разбрах те Simple Smile Аз мисля, че тези предмети, които са доста сериозни и не са развлекателни имат място дори до 10 клас, точно поради общата култура. Децата масово не са стъпвали в театрален салон. Няма я нагласата за това както от родителите, така и от училището. И се изисква известно наваксване в сравнение с нашите поколения. Но това е дълга тема. Аз помислих, че ги няма по план тия предмети, а те им ги преподават.

# 194
Жълто цвете, не е било дете от нашия клас. Сега питах набора, той каза,че нямало такова нещо.
Иначе и аз го мисля това за електронните учебници, но мислех,че се ползват само онлайн.
Вяра, сигурно ли е ,че може и офлайн да се ползват?

Да. Синът ми ги използваше и офлайн (неговите бяха към Просвета), не знам дали към всички издателски къщи може обаче. Преди да си ги закупи им писа и те нещо му изпратиха, за да може да се използват така, ако не бъркам. Ако искаш, като се прибере от село (към 10-ти септември) ще го питам и подробно ще ти опиша как става това, но сега нямам връзка с него (по-точно трудно ни се получава), а като го видя, не съм сигурна че ще запомня всичко, което ще ми обясни.

Общи условия

Активация на акаунт