Име за момиченце - производно на името Василка

• 19 310
  • 161
  •   1
Отговори
# 75
Наскоро чух да подвикват на едно дете Цари/ Царичина. Стори ми се странно. Царевна сякаш по-бива. И все пак на баба Василка бих избирала между Василена и Василиса

# 76
Царева също е подходящо.
Но според мен Василиса,Василия,Василена са чудесни имена и могат да бъдат използвани.

# 77
Хора, 2018 година е!
Какви Царевни, какви Златомир? Нищо против имената, но помислете първо за децата си, после за бабите! Защото като отиде Царевна след години да учи в Англия, после да работи в някоя друга страна как ще се представя?

За имена с В горе долу Весела става, може да се представя като Веси на друг език, обаче пък адвокат Веси или доктор Веси не ме кефи много.
С В според мен става Виктория. Хем силно име, хем с хубави умалителни, има си и именни дни.
А със З  само Зара ми хареса.

И помислете наистина дали искате да кръстите детето си на някой. Все пак не се знае как ще ви се развият отношенията, дали ще сте снаха/свекърва цял живот и тн.
Ако майка ми ме беше кръстила на баба(само буквата съм взела) щях цял живот да и се сърдя!

# 78
  • Най-красивата страна
Аз и съпруга ми сме с чисто български имена и за 10 години в чужбина не се е случвало някой да сбърка или да не може да ни произнесе имената.
А и по-добре да е Златомир отколкото Айвън ,ако ще расте в България детето.Къде ще отиде после е Божа работа.
Ами ако отиде в Япония?

# 79
Имаме прекрасни български имена, на които няма да им мине модата така да се каже. Дано повече родители избират такива!
И не говоря за Айвън( на дядо Иван сигурно). Но да кръстиш детето си Златка за мен е неприемливо, съжалявам. Според мен трябва да се търсят по-съвременни варианти. 

# 80
  • Най-красивата страна
С тази буква З няма голям избор на имена.
Да,Златка и Василка са остарели имена.Но за жалост у нас традицията за кръщаването на баби и дядовци още не е изчезнала.
И ако трябва да се угоди на баба Златка ,то Златина е по-приемливо.
На Василка-Василия .
Харесвам много Зара,Зоя,Вероника,Валерия,Валентина.Но това са съвсем различни имена.

# 81
Аз и съпруга ми сме с чисто български имена и за 10 години в чужбина не се е случвало някой да сбърка или да не може да ни произнесе имената.
Зaвиси кaк сa ви именaтa и в коя държaвжaвa сте. Имa купищa бългaри, които се кaзвaт Мaрия, Aннa, Еленa, Диaнa, Емилия, Виолетa, Aлексaндър, Стефaн, Петър, Николa, Мaртин, Деян...
Всеки от тях не би имaл проблеми с произнaсянето нa именaтa си в почти която и дa е държaвa.
Но я пробвaйте дa сте Венцислaв, Злaти, (който веднaгa стaвa "Сaлaти"), Снежaнa, Цветaнкa, Людмилa, Ивaйло, Рaлицa, Рaдосветa, Крaсимир, Зорницa и т.н., нямa дa си чуете името точно кaкто се произнaся. При товa дaвaм зa пример нормaлни и рaзпрострaнени именa, a не aрхaични и изчaнчени.
Рaбирa се, винaги може дa си измислите някaкъв прякор, производен нa името, с който дa се предстaвяте зa по-лесно.

# 82
  • Стара Загора
Твойта е лесна ами аз трябва да мисля производни на Златина ,а пък хич не ми се нравят..( все още се крием и не знам мома или мъж ще е )
Харесвам Златозара, производно е на златина и на галено е Зара, което ми е много любимо Simple Smile

# 83
Василиса

# 84
  • Германия
Имам познат в Германия, казва се Любомир. Колегите му не можаха да му запомнят или произнесат името и го прекръстиха на Алекс от фамилното му име.

Аз се представям обикновено като Теодора, на кратко Тео. И въпреки това масово 5 мин по-късно ми казвам Доротея или Доро. Случвало ми се е много пъти, даже спирам и да ги поправям в един момент

Та има си имена, които за някои хора са безкрайно трудни за запомняне или произнасяне

# 85
Но за жалост у нас традицията за кръщаването на баби и дядовци още не е изчезнала

Чак пък за жалост... Кръщаването на някой от рода е харектерна черта, която е запазила идентичността на имената ни. Всяка географска ширина, с типичните си имена, не виждам нищо жалко в това. Не твръдя, че трябва да се робува и да се кръщава с остарелия вариант, но видоизменянето, запазвайки характерното звучене е доста добра опция. Да не говорим, колко по-резонно ми се вижда да си кръстя детето, на някой от родителите ми, вместо на Силвестър Сталоун или някоя от Дневниците на Вампира, примерно.
И чак пък у нас... Всяко 3то дете в Англия е с 3 лични имена, поне едно от които е на някой от семейството.  Да не говорим за Азия.

# 86
Това Василиса ми звучи много неприятно.

# 87
На мен пък ми звучи приказно.Василиса Прекрасна е първото,което ми идва наум.
Всеки с вкуса си.😃

# 88
Василка - Вивиан, Лия, Виктория, Валентина/Валя/Валънтайн

# 89
На Златина може още Златомир/ -а;

Общи условия

Активация на акаунт