Петокласници - 2018/2019- Тема 1

• 74 305
  • 776
  •   1
Отговори
# 435
  • В светлината на слънцето
Иначе яко учене ги чака. Той е наясно покрай кака си за какво иде реч, но още го раздава лежерно.
В училището на каката ли го премести, че съм пропуснала?

Нееее. В старото училище си е. То ни е най-близо, а и той е ок с класа, така че няма никакъв смисъл да го местя. Намирам смисъл единствено, ако става дума за някакво по-специално училище като СМГ или нещо с изкуства. Така или иначе за НВО ще се ходи на уроци и курсове, та дали ще е в най-близкото квартално или в някое по-лъскаво, няма никаква разлика (изключвам добрите частни училища, където няма нужда от допълнителни уроци). На този етап съм доволна от това решение.

# 436
  • София
Я ме светнете моля... каква е ползата от ел.учебниците, ако не е прието децата да ползват в час ел. носители за тях. Нещо не ми хрумва... newsm78 Пък и ПДФ си е кофти формат за ковертиране и туй то.... най-добре е да не се  пипа - демек таблет си трябва.  Thinking

идеята е да се опита да се оставят книжните учебници в шкафчето, а вкъщи да се готви от електронните издания.
Е, ако стане...

# 437
Извинете, че се намесвам в петокласна тема, но:
имам визия как да се премахнат учебниците за носене. В 5 клас пак е ок, аз съм с деветокласник в езикова гимназия, където учебници и тежест са по 2. Не е нужен и таблет да се носи. Идеята е в училище учителят да презентира и поднася урока. Децата следва само да слушат, да пишат конспекти и планове и важните неща в тетрадка. Основни насоки, за работа у дома вече с учебник или помагало някакво, сборник. Всички познавате идеално сайта уча.се (дано не го сметнат за реклама, но са толкова популярни и адекватни те точно, че нямат нужда). Е, ако всеки учител се потруди да си разработи уроците така, учебник в клас не е нужен, но тази презентация да е направена по учебния материал, с опорни точки и думи от учебника и от съответния урок. В учиилище се преподава, у дома ученикът затвърждава, припомняйки си като прочете от учебника. Така училищата рязко влизат в категорията иновативни, материалът се поднася в пъти по-леко и достъпно, а учениците са разтоварени от тежест.

# 438
  • София

— Че защо пък не? — извика Фриче. — Даскалите, дявол да го вземе, са длъжни в края на краищата да се попроменят. Инак учениците биха могли сутрин да си остават в леглата и да слушат лекциите им на грамофонни плочи. Не не, за учители ни трябват истински хора, а не двукраки консервени кутии! Трябват ни учители, които да се развиват, ако искат да помогнат и за нашето развитие.

Ще им пускаме уроците на интерактивни (с какво точно интерактивят, интересно ми е...  Mr. Green) дъски, децата ще си блеят някъде, докато тече "презентацията" , учителите ги подготвят веднъж и после... си имат свободно време. От друга страна, ако просто ги пуснем и платим по един абонамент за уча.се на всяко дете знаеш ли колко пари ще спестим на бюджета? Ежегодно. Да не говорим като разпродадем училищата за молове колко ще спестим от поддръжка, отопление, ...

# 439
Ако е направено адекватно и качествено и учителят си е на място, малцина ще блеят. Те и сега блеят - тези, които нямат интерес или тези, които не са попаднали на учител. Само че и носят. Факт е и не е случайност високата позлваемост на уча.се. Включително се е случвало и в самото училище да им ползват уроците, защото имат предоставен достъп. Но си влачат учебниците и не се отварят никак често на място в училище.
В 7 клас имаха откворено време, на огромна загуба на време, случвало се е детето да се подготвя по-добре само у дома, за много по-кратко време. Сега в гимназия не е много по-различно, нещата доста се влошават, кашата е невероятна (с променен учебен план, смъкнати неща от горни класове и нулева подготвеност на учителите, нулева! А можеха лятото да се подготвят)

# 440
  • София
Мече, тук е 5класната тема. Тези прогимназисти не могат да пишат като 9класници или студенти.
Кое първо да правят да гледат или слушат.
... А и страната е България. Технологията в училищата е далече от напреднала, а способните учители се справят и без нея.

Като искат да си гледат уча.се, но преди това да седнат и са четат, междудругото плащам за това гледане и не разчитам на него да им сдъвче материала.

Последна редакция: чт, 27 сеп 2018, 23:31 от Desem

# 441
  • София

Единствените учебници, които съм разхождала в гимназията (а и в 7ми клас, впрочем) са били алгебрата и геометрията. И не са били кой знае колко тежки, въпреки твърдите корици - като са два учебника, не е драма. Може би атлас, ама само понякога.
Разликата м/у презентацията и лекцията е, че когато пишеш и изговаряш думи по принуда се придържаш в голяма степен към онова, което пишеш. Много малко хора са в състояние да пишат едно, докато говорят съвсем друго. Това дава възможност на студентите да водят подробни лекции. Когато покажеш изчертани графики и уравнения, не ти е нужно да се спираш подробно на това как са получени - на практика не ги извеждаш. Говориш друго. Може би даваш повече информация, но тя не е във вид, в който може да се запише. А разликата м/у лекцията (аудитория 100+ човека) и урока се състои в това, че учителят осъществява двупосочен контакт с децата (не студенти, деца в училище). И като види 30 празни погледа пред себе си спира и се връща назад, толкова назад, колкото е нужно, докато намери разбиране, след което поема по друг път, обяснява по начин, който да бъде разбран от точно тези деца. И това се случва "в реално време". А презентациите, за които толкова лелееш, са предварително подготвени - тях не можеш да ги промениш на момента. Изобщо казано, дори не можеш да видиш погледа на аудиторията, в стаята е тъмно. Просто я пускаш да си върви... ако искаш, можеш "интерактивно" да запишеш и гласа си и да излезеш от стаята. Или да седнеш и да си играеш на нещо. Или да си четеш ридър, ако има подсветка. Абе, да се забавляваш - а децата... ами, те каквото разберат - разберат. Именно затова учителите не използват интерактивните дъски, освен по изключение - дори и там, където ги има, дори и учителите, които прекрасно знаят как да направят презентация, понеже имат предишен опит с такива (в случая визирам конкретни хора, за които мисля - такива, на чиито презентации - не насочени към деца - съм присъствала). Просто... децата са си деца и да разчитаме на технологиите да направят от тях някакви мънички учени, или, по-добре, мънички роботчета, е меко казано пресилено. Добрите учители не преподават с технологии. Това са патерици, от които просто нямат нужда. Преподават с познанията и уменията си и имат нужда най-много от елементарно, каквото и да е, средство за писане.  Евентуално. В много часове дори и това не е нужно - в часовете по литература и история, примерно, които най-добре се провеждат не под формата на "урок" / лекция от какъвто и да било характер, а като ... не диалог даже, а полилог - разговор м/у учителя и всички присъстващи - поне всички, желаещи да се включат в конкретната тема. Появяват се много повече мнения, съждения, насоки на погледа. Учителят води разговора - но понякога разговорът може да поеме насока, която дори той не е очаквал, и пак трябва да е в състояние да поеме и да продължи новата посока на разсъждение. Различното виждане. Нищо от това не може да се случи в присъствието (активно) на "интерактивна" дъска. Това е ролята, функцията, на учителя в класната стая - и ако нещата не се случват именно така, той / тя просто е излишен/на.
Кой знае - може пък аз просто да съм имала щастието да съм имала добри учители (в гимназията и началното училище).
Обаче и сега, толкова години по-късно, помня и имената им, и визията им, и... гласовете им. И до ден-днешен, толкова години по-късно, има неща, които просто чувам с техните гласове в съзнанието си. Чувам не просто онова, което са "изпели", чувам онова, което биха казали в тази или онази ситуация. Или по отношение на това или онова събитие.

# 442
имам визия как да се премахнат учебниците за носене. В 5 клас пак е ок, аз съм с деветокласник в езикова гимназия, където учебници и тежест са по 2. Не е нужен и таблет да се носи. Идеята е в училище учителят да презентира и поднася урока. Децата следва само да слушат, да пишат конспекти и планове и важните неща в тетрадка. Основни насоки, за работа у дома вече с учебник или помагало някакво, сборник. Всички познавате идеално сайта уча.се (дано не го сметнат за реклама, но са толкова популярни и адекватни те точно, че нямат нужда). Е, ако всеки учител се потруди да си разработи уроците така, учебник в клас не е нужен, но тази презентация да е направена по учебния материал, с опорни точки и думи от учебника и от съответния урок. В учиилище се преподава, у дома ученикът затвърждава, припомняйки си като прочете от учебника. Така училищата рязко влизат в категорията иновативни, материалът се поднася в пъти по-леко и достъпно, а учениците са разтоварени от тежест.
Това исках да пиша и аз по-горе, но с едно с изречение.
Даже не мисля, че това е някакъв иновативен подход. Не е нужно да е на пауърпоинт или проектор.
Опорни точки може и на дъската да се пишат.
А реалността, поне по мое време, по разказвателните беше изпяване почти мотамо каквото пише в учебника. Кой разбрал, разбрал. На другите честито. Интересно поднасяне, няма такъв филм! Пък после децата трябвало да се научат да разказват със свои думи. Че те учителите не знаят как да го правят качествено, съобразявайки се с нивото на аудиторията.

Заради многото почивни понеделници са ни набутали в понеделник повечето развлекателни часове. Съответно програмата в другите четири дена е ужас.

# 443
Аз съм жена на почти 40 г., в професията ми и ма постоянни промени и всичките ни обучения вече ги правят  онлайн на платформи подобни на уча.се.
Категорично мога да кажа, че почти никой не сяда да чете, гледа клипчетата и прави тестове. Не че правя реклама,само ви споделям.

# 444
  • София
christina1980, напоследък и нашите обучения са такива, до скоро се пращаха материали за четене.
Като връзка с преподавател и преди и сега, има платформа- форум в който се дискутира прочетеното/гледаното на клип. На мен лично ми е по- сложно по този начин.

Вчера ученикът сподели, че вече когато има по 6 часа все едно не ходи на училище, но все пак още не са почнали да изпитват сериозно. Не са почнали школите. Все още времето позволява да се играе навън.
Края на октомври ще има по- реална представа за нещата.

Електроните учебници са заредени на компютър, но не мисля че ще ги ползва.
Заредих учебници и на други издателства.
За всеки случай, ако по определена тема не е ясно прочетеното в един учебник, може пък в друг да е по- приемливо. Но и това е по- скоро за мое успокоение, не очаквам да се ползва.

# 445
  • София
Това исках да пиша и аз по-горе, но с едно с изречение.
Даже не мисля, че това е някакъв иновативен подход. Не е нужно да е на пауърпоинт или проектор.
Опорни точки може и на дъската да се пишат.
А реалността, поне по мое време, по разказвателните беше изпяване почти мотамо каквото пише в учебника. Кой разбрал, разбрал. На другите честито. Интересно поднасяне, няма такъв филм! Пък после децата трябвало да се научат да разказват със свои думи. Че те учителите не знаят как да го правят качествено, съобразявайки се с нивото на аудиторията.

Заради многото почивни понеделници са ни набутали в понеделник повечето развлекателни часове. Съответно програмата в другите четири дена е ужас.

Колко жалко, че не си имала шанса да присъстваш на моите часове... т.е. на тези, които аз съм присъствала, не на тези, които съм водила. Без интерактивна дъска - без никаква дъска, всъщност - но с много жив контакт и разговор, сигурна съм, че много би ти харесало.
Уви, не всички хора, които се подвизават като учители, са били родени за такива.

Хриси, сигурно има и неща, които могат да се учат по този начин - аз лично много обичам филмчетата на ББС, примерно - но ... не бих го нарекла обучение, а забавление и полезен начин за приятно прекарване на времето.
Не мога да си представя как някой ще научи по този начин аналитична геометрия, частни диференциални уравнения или обща теория на относителността. Камо ли пък нещо, тепърва излизащо като теория. Просто няма как да се случи. Да обогатиш представите си - които вече си затвърдил - с нещо допълнително, което, ако имаш конкретен интерес можеш да намериш, прочетеш и повториш - да. Ама да научиш... едва ли. По-скоро да отбиеш номера, да се отървеш от запълване на работното време, което без друго не стига, с глупости, които не са ти конкретно нужни в дадения момент.

# 446
Уча се го ползваме за история, география, човек и природа, сега и за литература, че митовете са ни скучни и неразбираеми да ги четем. Английски учи предимно на школа, където пише по архаичния начин всяка дума по десет пъти, математиката все още я разбирам и я обяснявам аз. Когато почна да не я разбирам, ще вземе учител.  Целта е детето да завърши средно образование, после ще видим.
Аз гледам клипчета по данъчно облагане и да ви кажа по ясно ми е отколкото да чета закони и директиви. Но нямам претенции да притежавам  особен интелект.

# 447
  • Перник
Точно по тази тема говори класната на родителската среща вчера - сподели, че с удоволствие би ползвала И технологии в обучението, и презентации и т.н. Но в класната стая няма екран, проектор, компютър, интернет. Има бяла дъска и маркер. Толкова.

# 448

Единствените учебници, които съм разхождала в гимназията (а и в 7ми клас, впрочем) са били алгебрата и геометрията. И не са били кой знае колко тежки, въпреки твърдите корици - като са два учебника, не е драма. Може би атлас, ама само понякога.
Разликата м/у презентацията и лекцията е, че когато пишеш и изговаряш думи по принуда се придържаш в голяма степен към онова, което пишеш. Много малко хора са в състояние да пишат едно, докато говорят съвсем друго. Това дава възможност на студентите да водят подробни лекции. Когато покажеш изчертани графики и уравнения, не ти е нужно да се спираш подробно на това как са получени - на практика не ги извеждаш. Говориш друго.
.........................................
Обаче и сега, толкова години по-късно, помня и имената им, и визията им, и... гласовете им. И до ден-днешен, толкова години по-късно, има неща, които просто чувам с техните гласове в съзнанието си. Чувам не просто онова, което са "изпели", чувам онова, което биха казали в тази или онази ситуация. Или по отношение на това или онова събитие.

Сега е доста различно, не се носи само алгебра или геометрия с една тетрадка. Сега се носи и сборник, общ учебник А4 дебел и гланциран (помня отлично как изглеждаха моите и алхебра и геометрия в 10 клас например, още са у нас, няма база за сравнение). И това е само за един час. Носи се и история (в езиковите гимназии по два учебника), учебниците по език са също гланцирани А4, тежки и имат учебна тетрадка, носи се литература, всичко се носи, включително философия дори. Ако в този ден има и география-два учебника/тетрадка/атлас.
За математиката си права, нея обаче не я визирах за преподаване в картинки, разбира се. Математиката иска решаване на задачи, не говорене.
А описаните от теб учители са много голяма рядкост, много, за съжаление. Вече и в елитните софийски гимназии. Справка-всяка тема за конкретна топ гимназия го показва.

# 449
https://www.anubis-bulvest.com/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0 … blishers%5B1%5D=1
аз ли не виждам други учебници, а само по история Thinking

Общи условия

Активация на акаунт