ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 523
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
И аз това се зачудих. А и не започват ли да дават стипендии от втори срок според успеха от първи?
Не, и за 1-я срок им се полагат, но ги изплащат със закъснение. Поне в нашето училище беше така.

# 211
  • 1st floor
Значи имам грешни спомени от времето на каката. Или пък са променили нещо.

# 212
Да, има промяна поради това, че са завършили основно образование в 7 клас.

# 213

Джобните- досега когато се сетя, по колкото имам дребни-5 или10лв и после като ги изхарчи и й трябват даваме пак. Но и аз смятам от септември  да й давам на седмична база като начало за да се учи да разпределя, след което ще минем на месечна заплата или дебитна карта. Ако пък пести, тя ще решава какво да ги прави. За стипендии не съм проверявала, ако успее да се добере до такава, добре дошли. Аз от държава отдавна нищо ме чакам, все сме от „богатите”.
Мисля, че няма ограничение за 14год., мой колега извади такава на 12 год си дъщеря.

# 214
За джобните- винаги е имала поне по 8-10 лв. в портмонето- пътува с автобус, купува си закуска, ако се наложи, да има за такси/не се е налагало,но.../Не й държа сметка колко е похарчила, въобще не я питам какво що, тя си е разумна. Но от време на време поглеждам в портмонето й  -  да не е забравила да си сложи достатъчно пари и да остане гладна.  На седмица поне два пъти й давам по 10 лв., а през другите дни всички 5 , 2  и 1 лв., които ми попаднат в портмонето. Неизхарченото си го трупа и има спестявания.

Не бях се замислила за стипендии, не знаех, че има, всъщност- до 7 клас има ли стипендии или са след 7 клас.

Когато бях студентка , получавах всяка година, беше по 90 лв. на месец - началото на демокрацията,
но като ученичка не помня да е имало.

Последна редакция: вт, 31 юли 2018, 23:58 от *Камея

# 215
  • В светлината на слънцето
Като ви чета за джобните и ме е срам да кажа. Моите и двамата си носеха в кутии домашни неща, като винаги имаше и за приятелите им. Предимно здравословни, но понякога и вредности - да кажем 2-3 пъти месечно, не повече. Бяхме се уговорили 2 пъти седмично да не носят, а да им давам по 2 лв. Понякога беше 1 път седмично, защото предпочитаха домашни неща. Тоест около 15-20 лв на дете месечно е било. Специално дъщеря ми много държи на здравословното хранене, не че е маниак на тази тема. Единственото, което може да я изкуши сериозно навън е суши и мексиканска кухня, но понеже около старото й училище няма такива екстри, съответно няма изкушения.
Не сме говорили за пари за храна. Училището е близо и най-вероятно ще си обядва вкъщи. Иначе ми се струва най-разумно да разполага със седмичен бюджет, който да разпределя сама. Тя ще си каже.
Не знам как стои въпроса със стипендиите в 8 клас. Ако гледат дипломата от 7 клас, може би няма да й стигне. Тя заяви, че ще се бори за стипендия за следващата година или за втория срок, ако е на база на оценките от първия срок.

# 216
Изминалата учебна година беше първата със стипендии за осмокласници. Бяха изненадани (сефте, що да четат нормативи). Додаваха бюджет на училищата. Във високобаловите беше висок прагът за получаване първия срок, примерно 5.75, размерът малък - 25-30 лв. Включително за горните класове. СМГ приложиха точкова класация (има ли такова право?). В други училища по 50 лв. и по-нисък праг. Неудобството на елитните Bowtie

# 217
  • София
Досега не е имала джобни, защото не е имало къде да ги харчи. В училище беше на целодневно изхранване, в него няма лавка, а извън него няма нищо. Joy Давали сме пари при излизане, но никога не е била твърдо определена сума - за кино, за хапване, за такси. Мисля да й давам по 10 лв. на ден - за обяд и нещо за пиене.

Тя май още не знае за стипендиите, а е с диплома 6,00 и ще я изненадат приятно.

# 218
И аз помня, че имаше нещо особено от приятелки, които имаха осмокласници. За 1 аег, испанската и 31-о говоря. За 1 петица май бяха останали без стипендия или нещо такова беше. А и в трите училища има поне по един особняк сред учителите, който има свои разбирания за оценяването.

# 219
Благодаря за разясненията, значи е новост от мин.година. Ще има стипендия и за нас - диплома 6,00, но за втория срок, живот и здраве, не ми се мисли - не зная какво ще ми сервира наборката....

Последна редакция: ср, 01 авг 2018, 21:08 от *Камея

# 220
  • София
Lulumba, особняци /аз по-друга дума бих използвала Smirk / има навсякъде. Във 2-ра АЕГ има една учителка по немски /май се пенсионира/, която пишеше отличен 4. На родителска среща, като я попитам как се справя детето, казваше: "Ооо, много съм довона от нея, чудесно работи!" И тройка до тройка. Представям си какво щеше да е, ако не беше доволна. Joy Имаше едно дете с 6 и две с 5, които се скъсваха от частни уроци. Добре, че я смениха, че щеше да й съсипе дипломата - немският беше профил и съответно, с много голяма тежест.

# 221
Ето конкретно инфо. Стипендията се определя от всеки директор индивидуално. Не е за успеха от 7 клас. Дава се втория срок за успеха от първия. Миналата година в 1 аег са искали първо пълно 6, после са свалили до 5,50. Около 20-25 лв. Казали са, че за първия срок на 9 клас няма да има, няма пари. Вероятно това важи за всички класове.

# 222
sanaka, точно това имах предвид. В бившето училище такива бяха математичката и историчката. Те бяха 5 паралелки с различни учители. На дъщеря ми класа изтегли късата клечка с математиката от всичките 5 класа. Нали ми знаете драмата там. Но минало заминало.

# 223
Lulu, имат право и за първия срок на база успех от свидетелството.
Явно при липсата на пари отново всякакви частни решения.

# 224
Ето конкретно инфо. Стипендията се определя от всеки директор индивидуално. Не е за успеха от 7 клас. Дава се втория срок за успеха от първия. Миналата година в 1 аег са искали първо пълно 6, после са свалили до 5,50. Около 20-25 лв. Казали са, че за първия срок на 9 клас няма да има, няма пари. Вероятно това важи за всички класове.
Не знам какво значи "конкретно",  но не е вярно. Учениците в 8 клас имат право на стипендия още от 1-я срок. Всяко училище определя собствени критерии за класиране и размер на стипендиите. В СМГ се гледаше бала, с който са приети в училището.

Общи условия

Активация на акаунт