ВАЖНО ! За детските градини и млечните кухни

• 4 314
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
Относно цените понеже се водя самотна, нищо че си живеем с татито заедно, смятам да се възползвам от 50 процентното намаление и за кухнята и за яслата, а и за градината  Peace

Майче, не мога да повярвам, че си написала това.
Извинявай, че ще ти го кажа, но не си права!
Вероятно знаеш какво означава самотна майка, жена, която разчита за отглеждането на детето си единствено и само на себе си. И преференциите по отношение на цените за детските кухни и градини са предназначени за тези жени,
Щом имаш човек до себе си, независимо омъжена или не, едва ли проблем ще ви бъдат 20-30 лв.
А има самотни майки, за които тази помощ е от жизнена важност.

# 46
  • София
Относно цените понеже се водя самотна, нищо че си живеем с татито заедно, смятам да се възползвам от 50 процентното намаление и за кухнята и за яслата, а и за градината  Peace

Майче, не мога да повярвам, че си написала това.
Извинявай, че ще ти го кажа, но не си права!
Вероятно знаеш какво означава самотна майка, жена, която разчита за отглеждането на детето си единствено и само на себе си. И преференциите по отношение на цените за детските кухни и градини са предназначени за тези жени,
Щом имаш човек до себе си, независимо омъжена или не, едва ли проблем ще ви бъдат 20-30 лв.
А има самотни майки, за които тази помощ е от жизнена важност.

bowuu Peace

# 47
Колко е таксата за детска градина , фиксирана сума ли е ?
Каква е стойността на нещата , които ви се искат от градината , като консумативи (тоал. х-я , сапуни , води ) ?

Таксата е 40 лв. месечно. Ако детето по някаква причина боледува, неприсъствените дни се приспадат след като родителите са подали молба. За второ дете посещаващо същото заведение цената е 20лв, приспадат се също неприсъствените дни.
В началото на учебната година се събрахме и решихме  да съберем по 60лв на дете за тетрадки и консумативи. Няколко пъти съм носила тоалетна хартия и салфетки. Други пари не съм давала.

# 48
Значи таксата е както в яслите , фиксирана е , приспадат се само неприсъствените дни

# 49
приема в  детските градини да не е само веднъж годишно

Приема е месец юни,когато големите отиват на училище и групите се освобождават.Само,че родителите им заявяват,че няма кой да ги гледа през лятото и остават в ДГ до септември и тогава вече местата са свободни.Като как си представяте прием през цялата година?Къде,колко деца може да гледа персонала в една група,като септември децата са 30 от един набор без значение кой месец са родени?Чакам вашите предложения.

Проблем също е и затварянето на детските градини за един месец през август. На мен никой не ми дава толкова много отпуск наведнъж,

Градините се затварят поетапно за текущи ремонти,но винаги има съседна градина,в която желаещите могат да водят децата си.Въпроса за персонала не стои защото през лятото обикновенно работят заместници.

# 50

между другото едната директорка ми обясняваше,че не може да пусне допълнителна първа група, не защото са им свили базата,а защото сега градините задължително викат и изкарват предучилищната възраст,която всъщност обира базата за малките.

Я,ако обичаш ме светни какво значи написаното по горе,че нещо не включвам. newsm78 newsm78 newsm78Ако детето ти ходи от 3 годишно на ДГ няма ли да го оставиш предучилищна група там /не коментирам,че групите са по 25-30 деца/ как така " викат и изкарват" предучилищната възраст.От къде ги викат?Нали си ходят на ДГ,да не кажа в ОДЗ-тата от детска ясла.

# 51
Дидиа съгласи се и ти, че една майка, чието дете е навършило 3 години през зимата не може да чака нов прием чак септември, защото нея няма кой да я чака... Когато детето стане на 3 години е редно да може да тръгне на детска градина. За целта трябва да се предвидят по голям брой градини и поне една допълнителна група увеличаваща се през самата година.

ПС: Начини за това също има, ако искаш конкретно предложение. Детето може да бъде включено към вече съществуваща група. Когато тя стане голяма се разделя на две. Незнам колко първи групи има в една градина но при наличието на толкова деца е редно да са повече от една.

# 52

между другото едната директорка ми обясняваше,че не може да пусне допълнителна първа група, не защото са им свили базата,а защото сега градините задължително викат и изкарват предучилищната възраст,която всъщност обира базата за малките.

Я,ако обичаш ме светни какво значи написаното по горе,че нещо не включвам. newsm78 newsm78 newsm78Ако детето ти ходи от 3 годишно на ДГ няма ли да го оставиш предучилищна група там /не коментирам,че групите са по 25-30 деца/ как така " викат и изкарват" предучилищната възраст.От къде ги викат?Нали си ходят на ДГ,да не кажа в ОДЗ-тата от детска ясла.

Я ми кажи , Didia , защото ми се струваш запозната с материята
Може ли предучилищните групи да се прехвърлят към училищата  newsm78

# 53
Didia, понеже е ясно, че си навътре в материята, дай предложения как могат да бъдат решени проблемите с яслите и градините. А ние ще ги отстояваме.

# 54
  • София
С две думи става ясно, че приема на деца не трябва да става само веднъж в годината.
Между другото очаквах много негативни емоций относно моето изказване. Но става ясно едно или не четете какво се пише преди вас или само си чешеме езиците. А колкото до управлението на ДГ, не мислите ли че вината е изцяло в директорките на същите. И ако са приели молбите ви, а след 10 месеца се окаже, че ви няма в списъка, защо не се обърнете към началник просвета към вашата община да разреши проблема, а свиквате подписки? А дали просто, ако се смени съотвената директорка нещата няма да станат по- добри?

# 55
Между другото очаквах много негативни емоций относно моето изказване. Но става ясно едно или не четете какво се пише преди вас или само си чешеме езиците.

Аз ли да ти казвам, че е крайно време да слезеш от метлата ....  Grinning

# 56
Таксите за детските градини са точно такива, каквито е посочила Ellypr.

Относно чакането - наистина е голям проблем. Аз съм подала молба за ясла в началото на годината и едва ли ще се класираме за септември, но се надявам догодина поне да ни приемат. Дотогава се принуждавам да ползвам детегледачка.

Относно предучилищната - определено смятам, че в детската градина е по-добре да се изкара. Първо, децата имат занимания целодневно, докато в училище са до обяд, второ, учат по същия учебен план, както и в училище, трето, хигиената е в пъти по-добра, особено тоалетните, които са пригодени за малки деца, четвърто, има медицинска сестра, пето, сигурността на децата е гарантирана - те не излизат извън двора на градината, има охрана и външни хора не влизат вътре, шесто, имат осигурена храна, седмо, през лятото могат да продължат да посещават детската градина, в случай, че родителите не могат да си вземат 3-месечна отпуска и нямат баба и дядо на разположение да ги гледат, осмо, децата са в позната среда и сред свои приятели. Мога да продължа, но смятам, че това е достатъчно. Може би детските градини са включени към образованието, защото в тях наистина децата се учат, има учебни планове, още от първа група.

За млечните кухни - аз съм доволна от храната, при нас няма проблем със записването, проблема е, че в целия квартал има само един пункт, където се раздава храната и той е доста далече. Ще бъде добре, ако се опитат да отворят още един-два пункта.

Моите предложения са:
1. Да се увеличи броя на детските ясли и градини, като се пригодят за целта свободни общински помещения и се използват сградите на детските градини само за тази цел - да се спре отдаването под наем, продажбата и т.н.
2. Да се стимулира създаването на частни такива, като държавата субсидира част от сумите, заплащани от родителите
3. Да се надстроят, където е възможно, допълнително етажи за детски градини и ясли.
4. Децата да се приемат по набор - година на раждане - мисля, че ще е най-справедливо
5. Детските млечни кухни да отворят повече пунктове - съвсем спокойно могат да използват помещения в трафопостове за тази работа, а смятам, че готвенето няма да им е проблем, така или иначе готвят на едно място за няколко квартала.

И накрая, чудех се, дали не може да се направят детски градини и ясли на принципа на частните медицински центрове, които работят със здравната каса?  newsm78

# 57
Premaman, сега остава да намериш време в четвъртък да отидеш на срещата в общината!

# 58
  • София
Между другото очаквах много негативни емоций относно моето изказване. Но става ясно едно или не четете какво се пише преди вас или само си чешеме езиците.

Аз ли да ти казвам, че е крайно време да слезеш от метлата ....  Grinning

Това не го разбрах...

# 59
  • Sofia
Аз не знам дали това, което искам да кажа дали не е малко ОФФ...Иначе много добри предложения прочетох. Много съм доволна от нашата ясла! И особено от отношението на жените там. Приеха ни веднага. Подадохме молба в четвъртък и от понеделник бяхме на ясла. Без връзки и пари. Просто попаднахме на най-приветливата директорка благодарение на форума Laughing На мен ми е мъчно като гледам как се грижат там за толкова деца почти без пари...Оказа се, че те понеже са сестри  не са към просветното министерство и съответно заплатите им са доста по-малки от тези в градините. Което за мен е абсурд! Грижат се за още непроходили деца и го правят съвестно. Не знам може ли да се повдигне тази тема, защото те явно не могат да се организират. Не е нормално детегледачката на беба преди да тръгне на ясла да взема двойно повече от сестрата в яслата,в която е сега...а за лелите да не говорим....Направо ми е неудобно от тези мили жени Sad

Общи условия

Активация на акаунт