ВАЖНО ! За детските градини и млечните кухни

• 4 308
  • 82
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Е това имах в предвид. Да си кажем мнението за градината, а не това което сме чули от някой си.До сега от първо лице не видях много недоволни майки. Това че накоя иска детето и да ходи в елитна градина и не е успяла да го уреди, не означава че всички сме така. В нормалните ДГ няма такива проблеми.

# 61
Ами за детската кухня, да попитаме зам.кмета, дали е уместно в пункта за детска кухня в Модерно предградие на Връх Манчо, бл. 4, Роси, която раздава храната на децата, да взема всеки месец по 2 лв. от майките, защото им правила услуга, като раздавала храната в квартала?! И който не даде 2 лв. го гледат кръвнишки и го питат - Няма ли да се отказваш вече от кухня?
Това е единствения ми въпрос. И молба - да се смени пункта в този квартал. Защото мазницата Роси, рекетира майките по най-безцеремонен начин.

# 62
Аз от личен опит ти казвам, че ако искам детето ми да тръгне догодина по това време на ясла ми искат пари (доброволно дарение, както искаш го наричай)! Какви са сестрите нямам идея, защото още не сме на ясла, но само дотук пак ми идва много информацията   #Crazy

# 63
Момичета , аз отивам на работа , ще се върна чак в осем

Вие решете , кои майки ще ходят на срещата , в четвъртък в три следобед

# 64
Е това имах в предвид. Да си кажем мнението за градината, а не това което сме чули от някой си.До сега от първо лице не видях много недоволни майки. Това че накоя иска детето и да ходи в елитна градина и не е успяла да го уреди, не означава че всички сме така. В нормалните ДГ няма такива проблеми.
Здравей,
Няколко пъти казваш, че проблем има само защото някой майки държат децата им да са записани в"елитни" градини. Това е абсурдно и обидно! Аз не държа децата да са записани в "елитното" 8-ом ОДЗ, но то е под блока ни. И дори да пренебрегна очевидното неудобство от това да влача децата в пек и студ до по-далечна градина и ясла то такива със свободни места в квартала просто няма! Аз живея в Борово от 4 годишна, мислиш ли че трябва да си продам апартамента и да се преселя някъде другаде само за да може деца да посещават градина и ясла без да ми се налага да търся връзки или да предлагам подкупи ?!? Мъжа ми работи в центъра около "Петте кюшета" да не ти разправям там какъв е гърч да запишеш детето си на градина.
Та ето ти мнение от първо лице - за да влезе малкия в яслата подадох документи на 1-ви Януари 2004 година, той нямаше навършен и един месец. Баткото го записахме в градината със 300 зора, умишлено не желая да напиша как точно  Crossing Arms (без подкуп!). Страх ме е да си помисля след 2 години как ще записвам Вики в училище, ‘щото проблема и с училищата в някой пренаселени квартали също ще дойде на дневен ред! Половината от 34 у-ще е или отдадено под наем или продадено. Между другото в неговите помещения би могло да се открие градина и ясла.
Поздрави,
Ели

# 65
А може ли да ми дадете определение за "елитна" градина? Такава, в която няма ромчета? Не се заяждам, наистина не знам какво имате предвид с този епитет за градине. За училище ми е ясно Grinning И аз бих искала да запиша Сияна в 8 ОДЗ, защото ми е най-близо, но като слушам какво е Confused Явно наистина трябва да отида и да питам на място скоро време Simple Smile

# 66
Има проблеми
Оставете ги тези елитни градини-еднакви са всички и всичко е въпрос на персонал!Както вече нееднократно е обяснено-проблемът е в пренаселеността в някои квартали-строят се жилищни сгради без да са предвидени паркоместа и детски градини.
Няма  достатъчно места-значи-нови сгради или нови групи или да измислят там нещо, много деца не ходят на градина по принуда-просто няма места.
ваканциите-вече нееднократно ги споменавахме.Но при градините има дежурни групи-все е нещо, при яслените-няма и става сложно, но казахте,че яслите са към Здраеопазването, ок
Прием-по набор два пъти в годината -така ще се избегне записването на малки бебета да си пазят ред и малко по малко ще се влезне в релси.

# 67

Я ми кажи , Didia , защото ми се струваш запозната с материята
Може ли предучилищните групи да се прехвърлят към училищата  newsm78
     Не претендирам за корфей в материята.Просто изказвам разсъждения.Може ли да се прехвърлят предучилищната към училищата питай не мен,а майките.Програмата е една и в училище и в ДГ,педагозите в училище са начални,в ДГ-предучилищна и като се има предвид,че не се ОГРАМОТЯВАТ децата в предучилищните групи остава главното кой ще гледа децата,които в училище са до обяд?Не всеки може да наеме,човек да се грижи за детето му и не всеки работи до обяд.За това и стреса прехвърляне от ДГ дори в първи клас е доста голям за част от мамите.

ПС: Начини за това също има, ако искаш конкретно предложение. Детето може да бъде включено към вече съществуваща група. Когато тя стане голяма се разделя на две. Незнам колко първи групи има в една градина но при наличието на толкова деца е редно да са повече от една.
Трудно възприемам това мнение поради простата причина,че ДГ не са "разтегателни".За всяка група има определена площ и т.н. изисквания за да съществува като такава,персонал и пр.Като се раздели на две откъде второ помещение с приложените към него сервизи,от къде персонал той е формиран вече или какво работи персонала от януари ,а до тогава си седи в къщи.Да не говоря ,че в момента почти всички групи работят със завишен капацитет и за тези деца мястото не стига.А родените през зимата / м.10 до м.12/ се приемат в ДГ още при приема м.юни,а родените януари са следващия набор и се приемат следващия юни,до тогава ходят на ясла или си стоят в къщи,ако не посещава такава.                                                                                        Решението на въпроса е  нови ДГ и ясли осигуряващи повече места,но вие сте писали достатъчно по въпроса и не прочетох кой,кога и как ще ги строи.Частните за сега са недостъпни за повечето родители.А ако случайно някъде децата намалеят веднага се бърза да се преотстъпи или да се продаде помещението.Помислете кой е отговорен за това.И каква е политиката в това отношение.Аз лично не намирам вина нито в родителите,защото искат да имат деца и децата им да се гледат добре,нито в персонала ,които непрекъснато е упрекван в какво ли не и там има хора ,които дават всичко от себе си за да осигурят нормален престой на децата.    bouquet  bouquet  bouquet

# 68
Ине, имам голямо желание да отида, ама просто ми е невъзможно. Мога да помагам с идеи, информация, контакти и връзки. Работата в момента не ми позволява да липсвам от работното място Sad 

# 69
А колко плащате за детските градини и ясли?
Изнудват ли ви да станете "спонсори"?
Всъщност, като теглите чертата, колко ви струва детската градина/ясла?
Ами това е задължително, поне за 2 ОДЗ-та в Люлин, знам че е така Money и ако мине номера.На мен ми казаха, че съм закъсняла и едва ли ще вземат Алекс в някоя от близките ОДЗ-та направо съм Close. За млечната кухня нямам забележки.

# 70
                                                                                                                       ПРОЕКТ            И  Н  С  Т  Р  У  К  Ц  И  Я

ЗА РЕДА НА ПОДАВАНЕ НА МОЛБИ И ПРИЕМА НА ДЕЦА В     ОБЩИНСКИТЕ   ДЕТСКИ   ГРАДИНИ  НА ТЕРИТОРИЯТА НА               
            СТОЛИЧНА ОБЩИНА

1.   Постъпването на децата в детските градини става по желание и избор на родителите /настойниците/. Подготовката на деца в подготвителни групи в училище или детска градина една година преди постъпване в първи клас е задължителна, съгласно чл.20 от Закона за народната просвета.
2.   Молби за прием в детските градини се подават за следваща учебна година от 1 януари на текущата календарна година.
3.   В молбата задължително се изписват трите имена на детето, единният граждански номер и актуален телефон за връзка. Молби, които не съдържат тези данни се приемат след попълването им.
Ако родителите /настойниците/ са подали молби и в други детски градини, номерата им задължително се посочват.
     4.   Приемът на документите се извършва от директора на детската градина, като се
   издава пореден входящ номер на молбата. Документите се завеждат в регистър
           по година на раждане.
5.   За периода от 1 до 15 юни, районните администрации обработват подадените молби за прием с цел оптимално използване на капацитетните възможности на всички детски заведения на територията на района, осигуряване на условия за прием на максимален брой деца и обучение в подготвителните групи.
При установяване на дублиране на молби за прием в повече от една детски градини, записването се извършва по реда на подаването им и/или съгласно предпочитанието на родителите /настойниците/.
6.   При липса на свободни места в отделни детски градини, на родителите  се предлагат други заведения, в които съществува възможност за прием. Деца, навършили 6-год. възраст и не посещавали до този момент детска градина се насочват в подготвителни групи в училищата. 
7.   Приемът се извършва по ред на подаване на молбите. С предимство за прием в конкретна детска градина се ползват деца, чийто братя или сестри вече посещават детското заведение, деца – инвалиди и с родители – инвалиди.
8.   Списъците на приетите деца се обявяват на видно място в детските градини в срок до 15 юни.
9.   В срок до 30 юни родителите на приетите деца трябва да потвърждят /с ксерокопие от акта за раждане/ постъпването на детето в съответната детска градина.
10.   Родителите /настойниците/ на новоприети деца:
-   Запознават се с Правилника за вътрешният ред в детското заведение и удостоверяват с подпис, че се задължават да го спазват;
-   Задължително уведомяват директора при невъзможност на детето да посещава детската градина от началото на учебната година.
11. Настоящата Инструкция има за цел да уеднакви реда и начина на подаване на молби и приема на деца в общинските детски градини на територията на СО и се прилага от 1.01.2007 година, като за не упоменати в нея условия важат разпоредбите на действащата нормативна уредба.

# 71
Пояснения по т.2.........
Хипотетично-дете, родено през 2006 / началото/реално ще е за прием за ясла към средата на 2007 година.Кога да подаде документи родителя?През 2006 или през 2007

# 72
-Записването за градина да е по години  на раждане и с предимство-живущите в района в който е ДГ.

-Да има ограничение в броя на подадените молби/така едно и също дете се води за чакащо на 10 места например../ Stop

-Да има дежурни групи във всяка градина през летните месеци-стига с тези икономии. #Cussing out

# 73
Пояснения по т.2.........
Хипотетично-дете, родено през 2006 / началото/реално ще е за прием за ясла към средата на 2007 година.Кога да подаде документи родителя?През 2006 или през 2007
На 1 януари 2007

# 74
http://mamma.e-varna.com/
Ако искате да видите писмото написано след днешната пресконференция.

Общи условия

Активация на акаунт