Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 авг. 2018, 21:29 ч.

евангелистите секта ли са

 • 22 714
 • 475
 •   1
Отговори
# 465
 • Мнения: 153
Аз да си призная често си говоря сам в реалния живот.  bowuu
След като обаче Free Agent реши да си изтрие част от  2 поредни публикации, твърденията от които  опровергавам в моите постове... излиза така, сякаш  си пиша с въображаеми събеседнички по женските форуми.  hahaha

Вяра, не знам доколко "одушевени" са животните. Знам, че хайванче със съвест ми е трудно да си представя например. Със сигурност са способни да чувстват,  вкл.  болка. И на мен лично в последните около 15 г. ми се е случвало да  ям месо единствено по здравословни причини.  М/у другото не съм единственият вярващ ,който е вегетарианец в тази тема.

Малко инфо относно вегетарианството и вярата:

Според някои християнски учения при консумиране на убито животно в нас проникват нисши сили или енергии.

В редица манастири месоядството е табу.

Всеки може да прочете в  житията им с какво са се хранили някои светии. Например Св. Петка.

# 466
 • Мнения: 179
Не знам защо веганството се намесва с Библията и се прави опит да се оправдае с хуманното отношение към животните, след като то отива много далече от този въпрос - веганите не консумират и животински продукти като мед, масло, мляко и др., нямащи нищо общо с убиване на животните за храна.
А иначе, въпросът за консумирането на месо е уточнен в Библията.

# 467
 • Мнения: 153
Предполагам, че принципът на ненасилието за нея е това, което за нас са посланията на Иисус Христос.  И както Иисус казва за слепеца, че слепотата  е път към спасението му, така и веганството примерно  може да е най-краткият път към спасение за другиго. Неведоми са Пътищата Господни.

Впрочем  съвсем естествено е човек да се сблъска с противоречия, четейки  Библията – за такива пише и Вяра.
Пример:Всички знаем, че в Стария завет е записано "око за око, зъб за зъб", а Иисус  казва, когато ни ударят по едната страна - да обърнем и другата. Обяснимо настъпва объркване в нас. Но ние знаем също, че Законът може да е дошъл чрез Мойсей, но Истината се проявява именно чрез Иисус Христос. Противоречието изчезва.

 И още нещо...  Вяра е права, че "благодарение на Библията са разработвани и утвърждавани дискриминативни тактики, стратегии и дори закони". Факт. Иисус Христос не дойде да съди света, той  е обичал дори грешниците (не и греховете им), но други уж в Негово име продължават лицемерно да осъждат и да вършат престъпления.

Скрит текст:
Малко извън темата...
Относно твърдението, че "Хомо сапиенс няма биологична необходимост да яде животни". Ами не е точно така. Организмът ни донякъде е привикнал с месото, предполагам в следствие на стотици хиляди? години месоядство. И например не усвояваме ефективно вит. Б12 от растителни източници. А последствията от липсата му са много тежки. Писах вече някъде, че ми се е налагало да се подложа на серия мускулни инжекции Б12 (извлечен от убито животно).

# 468
 • Мнения: 2 018
Вярно е, че човек се натъква на противоречия и парадокси, но по Божията воля, всичко си идва на местата, лека полека. Само трябва усърдие и вяра.
И аз изучавам на какво ни учи Иисус и в какво се състои делото Му.
Това за окото и зъба е много популярно, аз дори като малка съм го чувала, когато не съм била изобщо наясно за православието и когато се сблъсквах с езотеризъм/окултизъм и де да знам как да го нарека...
В Евангелието има обаче и един друг текст, този в Йоан 18:23
Цитат
Иисус му отвърна ако говорих зле, докажи злото; ако ли – добре, защо Ме биеш?
Където ясно се показва, че има и моменти, в които не бива да сме безгласни и да позволяваме да ни удрят..
Бях чела в една беседа обяснението, беше много хубаво и ясно. Нюансите и систуациите са важни.
Относно храненето, навремето и аз много се терзаех за убитите животни. Минах през много главоблъсканици, защо това и защо онова.
Стигнах до Евангелската Истина, че не е важно толкова какво влиза в устата ни, а какво излиза от нея.
Освен това, нашата най- важна и ценна храна е духовната, и точно там има много опасни капани.

# 469
 • Мнения: 153
Катерица, ти  спазваш постите. Това те прави полувегетарианка. bowuu Edit: Оказа се, че си веге целогодишно.  Peace
М/у другото в някои от източните религии, в частност будизма, има много тежки наставления с/у месоядството.
И не само там. Например и Петър Дънов е внимавал да не настъпва насекоми и червеи докато ходи. Виждал е в тях бъдещи бели братя. Любопитно е, че същият е насърчил една негова последователка да стане отново месоядна. Казал й, че ако не яде месо -  ще умре. Така че дори според него няма универсална истина по този въпрос.
Атеистите вегани  предполагам отричат вечния живот и твърде много ценят земния. За тях убийството е  край на съществуването. От друга страна аз вярвам, че всички сме на този свят, защото сме били неразумни  някъде и някога. А в плътта страданията и мъките са неизбежни. И понякога това подобие на живот е по-лошо от смъртта. Както за нас, така и за животните...
Едва ли някога отново ще посегна към свинските пържоли обаче...
.................


..................

има и моменти, в които не бива да сме безгласни и да позволяваме да ни удрят..

..................


Предполагам, че от една страна е редно да не оставаме  безразлични пред неправдите, и в същото време да спазим заръката да не се противим на злото. Защото "отмъщението" принадлежи на Бог, не на човеците. Чета сега в една статия, че  истинското съпротивление на лукавия е да върнеш за злото с добро, да сложиш край на гнева - с единственото оръжие, на което дяволът не може да се противопостави – Любовта.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 13:52 от idiotsamamaetayna

# 470
 • Мнения: 179
За мен Библейските писания не са противоречиви. За всичко си има точно обяснение, но е нужен мъдър подход, за да бъде разтълкувана и разбрана правилно.

"Гледната точка на Библията какво означава да обърнеш и другата си буза"

https://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102010324

# 471
 • Мнения: 2 946
За мен Библейските писания не са противоречиви. За всичко си има точно обяснение, но е нужен мъдър подход, за да бъде разтълкувана и разбрана правилно.
Предвид броя на църквите /католическа, протестантска, православна, англиканска и т.н./ и претенциите на всяка, че е най - правилната /най - добре е разтълкувала писанията/ мъдрият подход се позагубва. Да не говорим за войните, гоненията и др. подобни все в името на Писанието/Бог.

# 472
 • Монреал
 • Мнения: 822
За мен Библейските писания не са противоречиви. За всичко си има точно обяснение, но е нужен мъдър подход, за да бъде разтълкувана и разбрана правилно.
Мъдър подход, а?

С достатъчно "мъдър подход" можеш да "разбереш правилно" и най-противоречивата религия.

# 473
 • Мнения: 179
Предвид броя на църквите /католическа, протестантска, православна, англиканска и т.н./ и претенциите на всяка, че е най - правилната /най - добре е разтълкувала писанията/ мъдрият подход се позагубва.

 Именно. Но всеки има свободата да търси истината, дистанцирайки се от тях.

# 474
 • Мнения: 2 018


idiotsamamaetayna по- скоро, съм " полувеган", защото по време на постите отпадат всички храни с животински произход; -) А иначе, ако ще се самоопределям по хранене, съм си чиста веге.
Но понеже се стремя да съм християнка, предпочитам да се определя като християнка, или по- скоро да бъда определна като такава.... един ден.

Emily_Jane
, lлинкът, който си посочила е от сектата Свидетелите на Йехова.
Вече  повече отсявам и гледам да  чета православните текстове. Simple Smile

# 475
 • Мнения: 2 946
Предвид броя на църквите /католическа, протестантска, православна, англиканска и т.н./ и претенциите на всяка, че е най - правилната /най - добре е разтълкувала писанията/ мъдрият подход се позагубва.

 Именно. Но всеки има свободата да търси истината, дистанцирайки се от тях.
Тогава дори да откриеш истината, никой няма да я възприеме, тя ще бъде лично твоя, а ако се разминава с религиозната си обвинена в ерес.
Ненапразно не е било позволено Библията да бъде четена от масите.
Скрит текст:
Как и кога е била сглобена Библията https://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-Bible-canon.html
Защо много книги са били унищожени, други отхвърлени.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 13:02 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт