ОСМИ клас пред нас е - ваканцията още си тече -15

• 64 604
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • На черешата
А моето самоинициативно днес отиде на урок по МАТ. Joy Не ми се вярваше, когато я чух да ми го казва. Трябвало да се подготви за входящото...

# 601
Висто, май няма конкретна Заповед за отпусното, че НЕ се изисква.
Искай им Заповедта, че СЕ изисква при минаване в гимназиален етап.

Моите май няма да се снимат, иначе тази работа я вършим във фото-автоматите.
В училището на малката (119 СУ) минават изцяло на електронен дневник, и има съобщение на сайта, че отпадат бележниците, остават само личните карти. На сайта на 31 СУЧЕМ същото пише. Та може и в новата гимназия да е така. За личната карта ще минат с миналогодишните си снимки.
Пък ако ще трябва снимка с униформа в Първа АЕГ, то ще трябва да чакат декември, тогава им доставяли униформите. Smile

# 602
Oле, за снимките бях забравила, картоните подготвих, но кога ще отиде наборката, ще видим. Благодаря!

Магнолия, нещо тортичка ли ти се яде, пие ли ти се бЕло, нещо на рождени дни го подкара, не за РС

# 603
Моля,някой компетентен да публикува или да ми изпрати на лично заповедта,че не се изисква отпусно.Получих това съобщение от старото училище днес:
Здравейте 😊 Трябва да донесете служебна бележка от новото училище на А......, за да издадем отпусно. Трябва преди 15 да стане !

В писмото изрично са изброени необходимите документи за записване, съгласно Наредба 10. Удостоверение за преместване не присъства.
http://ruo-sofia-grad.com/sites/default/files/letters/ccf2707201800000.pdf

Чл. 101. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) (1) Преместване на ученик e всeки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго училище извън случаите по чл. 142, ал. 2 и 3 ЗПУО.

Чл. 142. (1) Учениците постъпват в държавните и в общинските училища на местата, определени с училищния, с държавния и с допълнителния държавен план-прием.
(2) Училищният план-прием определя броя на местата, на които учениците постъпват в първия от класовете на началния и/или на прогимназиалния етап, с изключение на случаите по ал. 3, т. 5, а за вечерните училища, специалните училища, училищата към местата за лишаване от свобода и за българските училища в чужбина – и за първия от класовете на етапите от средната степен на образование. Този брой може да се променя от директора в следващите класове в съответствие с реално записаните ученици.
(3) Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
1. профилираните гимназии и в професионалните гимназии, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии – в VІІІ клас;

2. спортните училища – в V, в VІ, в VІІ или в VІІІ клас;
3. училищата по изкуствата – в І, в V и в VІІІ клас;
4. училищата по културата – в I, в V и в VIII клас;
5. V клас – в гимназиите по чл. 38, ал. 3.

# 604
  • Deutschland/HE
Тази драма с отпусните... Дъщеря ми след четвърти клас е отписана от основното си училище, защото я приеха в МГ, издадоха ми отпусно и я записах в МГ, след това заминахме в чужбина и детето е отписано и от МГ. Днес учителка от основното училище е търсила мен и детето,  то се водило още при тях ученичка, а тя от преди 3години има издадено отпусно.... Сигурно и субсидията са вземали.

# 605
  • София
Подсетихте ме да напомня за снимките, синът ми много се е променил от миналата година, така че ще трябват нови. А и той, като си види стари снимки (може и отпреди 6 мес. да са), иска да ги хвърля.
Ох, това с туширането на пъпките наистина е важно Joy

# 606
  • В светлината на слънцето
Бе аз на качествените тетрадки също много държа. Не и на подвързиите. Един етикет им стига.

Преди малко си говорихме с наборката за снимки. Ще свършим тази дейност пред една бяла стена с портретния режим на телефона. От студиата около нас не съм доволна, а най-близкият фотоавтомат е трагичен, всичко в едни омазани цветове, кофти фокус, че и опашки пред него преди учебната година - ми не, благодаря.

# 607
Благодаря, госпожо Дидева
Обадих се до новото училище.От там ми казаха,че на тях не им е необходимо отпусно,но им звънели от старите училища да подготвят служебни бележки,защото трябвало да си отпишат учениците.

# 608
Сладури. Simple Smile Чисто хипотетично, ако детето не е записано никъде, как ще го отпишат?
Ако бяха прочели ЗПУО, Наредба 10 и писмото от МОН, нямаше да се стига до подобни ситуации.
Ето го текста от Наредба 10, който засяга същинските премествания, т. е. тези, извън чл. 142 ал. 2 и 3 на ЗПУО.

Чл. 108. (1) Учениците се преместват при спазване на следните условия и ред:
1. подаване на писмено заявление от родителите и/или ученика съгласно чл. 12, ал. 2 ЗПУО до директора на приемащото училище;
2. издаване на служебна бележка от директора на училището до три работни дни, с която потвърждава възможността за записването на ученика.
(2) Служебната бележка по ал. 1, т. 2 се представя от родителя/настойника и/или ученика заедно със заявлението за преместване на директора на училището, от което се премества ученикът.
(3) До три работни дни директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, предоставя на родителя настойника и/или ученика удостоверение за преместване, копие на училищния учебен план, копие на личното образователно дело на ученика в гимназиален етап.
(4) До три работни дни от получаване на удостоверението за преместване родителят/настойникът и/или ученикът представя получените документи за записване в приемащото училище.
(5) Директорът на приемащото училище до три работни дни определя със заповед условията за приемане на ученика и информира родителя/настойника и/или ученика. Родителят/настойникът и/или ученикът подписва декларация за информирано съгласие относно различията в учебния план в приемащото училище и необходимите приравнителни изпити, ако има такива.
(6) В срока по ал. 5 директорът на приемащото училище информира писмено директора на училището, от което идва ученикът, за неговото записване.

Да ви прави впечатление колко е различна от това, през което преминахте? Но дори да допуснем, че служебна бележка се изисква. В наредбата пише, че тя служи за потвърждаване на възможността ученикът да бъде записан. За каква възможност говорим при положение, че става дума за деца, вече приети на места от държавния план-прием? И, ако всички стъпки от процедурата бъдат спазени, стигаме до ал. 6 и си задаваме въпроса - защо, след като нашето дете вече е записано, директорът на приемащото училище не е информирал писмено колегата си по надлежния ред и в съответните срокове?

# 609
Oле, за снимките бях забравила, картоните подготвих, но кога ще отиде наборката, ще видим. Благодаря!

Магнолия, нещо тортичка ли ти се яде, пие ли ти се бЕло, нещо на рождени дни го подкара, не за РС

Алексова, как ме усети Hug Blush Тортичка с бЕло на първата РС - сериозни родители ли сме или какво? Stuck Out Tongue Winking Eye

Картоните, дааа, записвам ги в списъка със задачите  Pencil

# 610
Хайде , че не остана Simple Smile. Има няма две седмици без малко. Вече се усеща, че учебната година ще започва. Картона и снимките ни ги искаха още като я записах в АК. Скоро се сетих, как миналата година по време на отпуската си виках - "Искам вече да е август"Simple SmileSimple Smile. Мина като миг.....Успешна година на всички набори и спокойствие на родителите им Simple Smile.

# 611
  • София
Ние си чакаме СП по волейбол, вълнуваме се с мъжкия отбор на Монтана, такива са ни емоциите. Учебната година така или иначе ще си почне, не е по желание.
Аз бях решила да отидем на седмична почивка, която да завърши в залата, на мача с Финландия и после да се приберем. Обаче, предвид нЕкои факти около и в националния, не мисля че си заслужава. Ще гледаме мачовете вкъщи и се надявам да опровергаят очакваното фиаско. Успех!🏆
Снимките ще ги правим идната седмица. Входящите още не са на дневен ред. Спортът си върви по график.
Със задължителната литература има още малко, ама хич не си дава зор.

# 612
  • София
Мисля, че ако Сервантес беше наш съвременник, можеше да напише някой успешен, донкихотовски роман по сагата с борбите ни с МОН и РУО София. Joy

# 613
  • Deutschland/HE
Благодаря, Дидева Simple Smile
Аз я записах в МГ, после като заминахме я отписах от там,  само не си спомням какво подадох и за мен всичко е приключило и днес майка ми звъни на пожар, била ли съм отписала детето от основното училище, те им били правили проверка. Ще видим дали пак ще ходят при майка ми (там съм по постоянен адрес и децата са на него адрес)

# 614
 Съдейки по написаното, при вас е било по старите нормативни актове. Това, че директорите са проспали задълженията си, не ви прави виновни по никакъв начин.

Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Децата и учениците от подготвителен и от I до IV клас в държавните, общинските и частните училища могат да се преместват в друго училище, през време на цялата учебна година. Преместването се извършва с удостоверение за преместване, издадено от директора на училището, в което ученикът се е обучавал, а за децата от подготвителния клас - и удостоверение за училищната им готовност.
(2) След издаването на удостоверението за преместване директорът на училището уведомява писмено общината, където ученикът е включен в списъка на децата, подлежащи на задължително училищно обучение.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Директорът на приемащото училище в 7-дневен срок от записването на преместения ученик писмено уведомява общината по местоживеенето му, и директорът на училището, в което се е обучавал.

..............
Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г.) Учениците от V до VIII клас в държавните, общинските и частните училища могат да се преместват в друго училище при условия и по ред, определени от приемащото училище, през време на цялата учебна година, но не по-късно от 30 учебни дни преди приключването на всеки учебен срок. Преместването се извършва с удостоверение за преместване, издадено от директора на училището, в което ученикът се е обучавал, и при спазване изискванията на чл. 40, ал. 2 и 3.

Общи условия

Активация на акаунт