Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 653
  • 797
  •   1
Отговори
# 105
Моля, момичета! Hug

~Dev~, само да допълня, че ако приемаш Селен за относително кратко време - например, месец-два - не вярвам да има проблем. Идеята е при по-продължителен прием да се пусне едно контролно изследване, за да се види как се движат стойностите. Но това си важи за приема на всяка една добавка, общо взето. Simple Smile

# 106
Здравейте,
Преди няколко дни си пуснах изследвания, като стойностите ми са следните:
FT4 - 0.980 (0.700 - 1.480)
TSH - 2.192 (0.350 - 4.940)
TAT - 3.64 (< 4.11)
FT3 - 2.350 (1.880-3.180)
MAT - 275.84 (<5.61)

Ендокриноложката ме диагностицира с автоимунен тиреодит.
След преглед на ехограф ми каза, че от едната страна жлезата е доста възпалена, от другата също е започнала да се възпалява, но все още е заболяването било в начална фаза.

Предписа ми ЦЕФАСЕЛ (Селен), витамини B комплекс и витами C, като каза да ги пия минимум 6 месеца, след което да отида на контролен преглед.
Въпросите ми са следните, т.к. не е правено изследване за селен, как може да бъде направено такова?
Има ли нужда според вас да отида и при друг ендокринолог, или първо да видя как нивата на MAT ще се повлиаят от селена?

# 107
Здравей, Ivyyy!

Не знам от кой град си, но предполагам, че изследването на Селен може да бъде направено във всяка по-голяма лаборатория. Peace Обади им се и ги питай.

"Цефасел" е доста неефективен препарат - ако си чела дискусията малко по-назад, ние говорим за нещо съвсем различно - за (поне предполагаемо) "лечебни" дози Селен (200 мкг.) - например, това.

"Цефасел"-ът няма да ти свърши абсолютно никаква работа, във връзка с намаляване на антителата.
Мисля, че много по-благоприятно за теб би било да минеш на хранителен режим, изключващ глутена и всички други отрови в храните, и да започнеш да спортуваш умерено, ако не го правиш сега.

Имаш ли някакви оплаквания? Кое те накара да се изследваш?

# 108
Благодаря за мнението, ще попитам.
Днес ми го предписаха и все още съм в период на изчитане на всичката информация относно селена.
Основната причина е че правим опити за бебе, имам и някои от симптомите при проблеми с щитовидната жлеза- отпадналост, чуплива коса и нокти, запек, ниско либидо, влошена памет. Преди имах хиперфункция на жлезата, но явно това вече се е коригирало до някаква степен, тъй като при някогашните ми изследвания TSH e бил 0.005, което е доста под долната граница.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 21:18 от Ivyyy

# 109
0,005 е било хипер-, а не хипофункция, ако това е стойност преди каквото и да е лечение.

# 110
Да, това е стойността моя грешка, била е  хипер функция.

# 111
Здравейте отново момичета Flushed

В предишната тема Кристалин беше така мила да ми препоръча да ида на преглед при д-р Катя Тодорова, за която като цяло съм чела много хубави мнения из форума. Звънях на телефона, който тя ми даде и там ми казаха, че всички часове на докторката за София, за август и септември са пълни. Казаха ми, че още нямат графика за октомври.
След това видях тук в темата, че е оставен мобилен телефон, на който да се звъни и 3 дена подред пробвах да звъня на него - или ми дава заето, или никой не вдига.
Исках да попитам две неща - ако някоя от вас случайно има час при нея за този или следващия месец и се е отказала или няма възможност да иде - дали би го отстъпила? Второто е дали случайно има някакъв друг телефон, на който мога да звънна?

Предварително благодаря! Blue Heart

# 112
Здравей, Owly. Simple Smile
Аз съм - Кристалин. Бях си сменила потребителското име временно.
Да, както и сама си се убедила, не е особено лесно да си запишеш час при Тодорова - предполагам, че сега, заради летните отпуски, процесът допълнително се затруднява.
Единият вариант е просто да изчакаш до октомври - не е чак толкова далеч. Simple Smile
Другата опция е да се опиташ да се свържеш директно с нея и да я помолиш да те приеме по-рано. За съжаление, не бих могла да те ориентирам как да стане това - аз винаги досега съм си записвала час за преглед на телефонния номер на медицински център "Д-р Гунев", където Тодорова преглежда в София.
Може би по случайност някое от момичетата тук ще разполага с личния ѝ номер... Peace

# 113
Green HeartYellow Heart
Здравей, Owly. Simple Smile
Аз съм - Кристалин. Бях си сменила потребителското име временно.
Да, както и сама си се убедила, не е особено лесно да си запишеш час при Тодорова - предполагам, че сега, заради летните отпуски, процесът допълнително се затруднява.
Единият вариант е просто да изчакаш до октомври - не е чак толкова далеч. Simple Smile
Другата опция е да се опиташ да се свържеш директно с нея и да я помолиш да те приеме по-рано. За съжаление, не бих могла да те ориентирам как да стане това - аз винаги досега съм си записвала час за преглед на телефонния номер на медицински център "Д-р Гунев", където Тодорова преглежда в София.
Може би по случайност някое от момичетата тук ще разполага с личния ѝ номер... Peace

хехе привет отново! не знаех, че ти си Гърне без похлупак - виждала съм те в доста теми с това име Simple Smile

Ами да, аз при всички положения ще изчакам от медицинския център да получат графика и да ме запишат, пък било то и за октомври. Просто реших да проверя как стоят нещата с мобилния, който е даден в тази тема, защото на него никой не отговаря.
Само последен въпрос - може ли да ме ориентираш какви парички е първичния преглед при д-р Тодорова, както и дали има някакви изследвания, които тя при всички положения би искала да види преди да ида? Имам изследвания на щитовидните хормони от преди месец, изследвания на половите хормони от май месец и това е. Четох, че тя е много добра с инсулиновите проблеми, но последните ми изследвания на инсулин са натоварване с глюкоза от миналата година февруари и само инсулин на гладно от миналата година, август месец. Вижда си се, че е висок, но не знам дали не би било хубаво пак да го изследвам...малко не ми се занимава с натоварване с глюкоза пак, а и доколкото знам май не е много хубаво често да се прави - ти имаш ли някаква информация на тази тема?

Много благодаря предварително Sparkling Heart

# 114
Хм, малко ми е трудно да се сетя точната цена на прегледа - ориентировъчните граници са между 50 и 80 лв., но наистина нямам спомен за реалната цифра. Simple Smile Това е цената с включен ехограф - Тодорова ще държи да ти направи ехография, за да види в какво състояние е жлезата.
Най-добре за цените питай направо в "Гунев" по телефона.

Хубаво е да си пуснеш Инсулин + Кръвна захар на гладно, щом не си ги изследвала скоро. Не е нужно да правиш ново обременяване с глюкоза, даже в никакъв случай.
Преди да тестваш Инсулин + КЗ, обаче, се храни с високовъглехидратни храни в продължение на няколко дена.
Не яж в рамките на 12 чАса преди изследването. Не пуши сутринта и не пий кафе / вода.
Отиди в лабораторията, без да си закусвала и без да си се движила особено интензивно, преди да ти вземат кръв. Peace Не се стресирай излишно, напрежението качва нивата на инсулина.

Мисля, че други изследвания на този етап не са ти нужни. Поне докато не мине прегледът ти при Тодорова.

# 115
Хм, малко ми е трудно да се сетя точната цена на прегледа - ориентировъчните граници са между 50 и 80 лв., но наистина нямам спомен за реалната цифра. Simple Smile Това е цената с включен ехограф - Тодорова ще държи да ти направи ехография, за да види в какво състояние е жлезата.
Най-добре за цените питай направо в "Гунев" по телефона.

Хубаво е да си пуснеш Инсулин + Кръвна захар на гладно, щом не си ги изследвала скоро. Не е нужно да правиш ново обременяване с глюкоза, даже в никакъв случай.
Преди да тестваш Инсулин + КЗ, обаче, се храни с високовъглехидратни храни в продължение на няколко дена.
Не яж в рамките на 12 чАса преди изследването. Не пуши сутринта и не пий кафе / вода.
Отиди в лабораторията, без да си закусвала и без да си се движила особено интензивно, преди да ти вземат кръв. Peace Не се стресирай излишно, напрежението качва нивата на инсулина.

Мисля, че други изследвания на този етап не са ти нужни. Поне докато не мине прегледът ти при Тодорова.

Мерси Гърне без похлупак - както винаги полезен съвет от теб Heartbeat

Записах си преди малко час, прегледа е 60 лв., докторката ще преглежда в София на 19-ти и 20-ти октомври, като мен ме записаха за 20-ти в 4 следобед (явно съм хванала последния влак, бързо й се пълнят часовете).
Ще дам ъпдейт веднага след прегледа! Благодаря за помощта!

# 116
  • Пловдив
Здравейте, момичета! От началото на годината ви следя редовно, но за пръв път се включвам. С хипотиреоидизъм съм, без изменения на жлезата, на 24 години, ако има някакво значение. От края на февруари започнах еутирокс 25, след два месеца прием ТСХ падна от 5,75  на 5,71, фт4 - 1 (0,7 - 1,48), фт3 - 2,25 (1,88 - 3,18), МАТ - 0,2 (<35), ТАТ - 0,69 (<40). Ендокриноложката ми вдигна дозата на 50 и след месец ТСХ беше паднал на 3,09 и ми каза лятото да остана на тази доза, а есента да отида отново за корекция, ако е необходимо. Аз на своя глава обаче всеки месец си правих изследвания, за да следя как се движи ТСХ. Изследвала съм се винаги малко преди менструация.

29.06.2018
ТСХ - 1,47 (0,35 - 4,94), фт4 - 1,34 (0,7 - 1,48)

27.07.2018
ТСХ - 1,11 (0,27 - 4,2), фт4 - 18,51 (12-  22), фт3 - 4,38 (3,2 - 6,8)

24.08.2018
ТСХ - 0,337 (0,35 - 4,94), фт4 - 1,27 (0,7 - 1,48), фт3 - 2,93 (1,88 - 3,18), МАТ 0,34 (<5,61), ТАТ - 1,52 (<4,11)
глюкоза - 5,34 (3,3 - 6), инсулин - 10,7 (3 - 25), гликиран хемоглобин - 5,6% (4-6%)

Ясно ми е че съм предозирала малко и ще си запазя час тази седмица, но на вас имам малко повече доверие и бих била много благодарна, ако дадете мнение относно дозата. Също така с този инсулин предполагам е ИР - няма да се разсърдя на съвети Blush Възможно ли е инсулинът моментно да се е вдигнал от повече стрес?
Междувременно с много четене тук излседвах вит.Д и вит. В12 и съм започнала прием, тъй като установих големи дефицити.
Извинявам се за дългия пост Hug

# 117
Здравейте! За първи път пиша и аз тук, с Хашимото съм, взимам и аз еутирокс, като ми го увеличиха по 50 мгр. 2 пъти седмично, промени нямам в щитовидната жлеза - правих си общо компютърен томограф, защото така се наложи и там се видя от щитовидната жлеза до малкия таз всичко.

Аз пия витамин Д, заедно в едно с витамините А, С и Е. Нарича се АСЕД, просто дневната доза витамини събрани в едно, производство е на Фитофарма Троян, поръчвам си го в аптека, защото не го поддържат много-много по аптеките. Това си го взимам сама от няколко месеца, също взимам и витамини от В групата като пия Милгама Ен всеки месец по 10 дни.

Има и диета при Хипофункция на щитовидната жлеза, от една голяма книга, както и какви билки може да бъдат поддържащи, и разни други неща.
Когато имам време ще препиша и пусна като отделна тема това.

# 118
Мариелката, според мен бързо е вдигнала хормона.Трябвало е да минеш на 25/50 т.е един ден 25, на другия 50 и така редуваш.

# 119
  • София
Здравейте, момичета! От началото на годината ви следя редовно, но за пръв път се включвам. С хипотиреоидизъм съм, без изменения на жлезата, на 24 години, ако има някакво значение. От края на февруари започнах еутирокс 25, след два месеца прием ТСХ падна от 5,75  на 5,71, фт4 - 1 (0,7 - 1,48), фт3 - 2,25 (1,88 - 3,18), МАТ - 0,2 (<35), ТАТ - 0,69 (<40). Ендокриноложката ми вдигна дозата на 50 и след месец ТСХ беше паднал на 3,09 и ми каза лятото да остана на тази доза, а есента да отида отново за корекция, ако е необходимо. Аз на своя глава обаче всеки месец си правих изследвания, за да следя как се движи ТСХ. Изследвала съм се винаги малко преди менструация.

29.06.2018
ТСХ - 1,47 (0,35 - 4,94), фт4 - 1,34 (0,7 - 1,48)

27.07.2018
ТСХ - 1,11 (0,27 - 4,2), фт4 - 18,51 (12-  22), фт3 - 4,38 (3,2 - 6,8)

24.08.2018
ТСХ - 0,337 (0,35 - 4,94), фт4 - 1,27 (0,7 - 1,48), фт3 - 2,93 (1,88 - 3,18), МАТ 0,34 (<5,61), ТАТ - 1,52 (<4,11)
глюкоза - 5,34 (3,3 - 6), инсулин - 10,7 (3 - 25), гликиран хемоглобин - 5,6% (4-6%)

Ясно ми е че съм предозирала малко и ще си запазя час тази седмица, но на вас имам малко повече доверие и бих била много благодарна, ако дадете мнение относно дозата. Също така с този инсулин предполагам е ИР - няма да се разсърдя на съвети Blush Възможно ли е инсулинът моментно да се е вдигнал от повече стрес?
Междувременно с много четене тук излседвах вит.Д и вит. В12 и съм започнала прием, тъй като установих големи дефицити.
Извинявам се за дългия пост Hug
Браво на Вас, че си следите редовно показателите! Чудесно е и, че запълвате дефицитите. Simple Smile Само ще напомня, че при добавките е хубаво да се спазват интервали на прием съобразени с хормона. За дозата съм на едно мнение с mmm_st. Явно 25 мгр е малко, а 50 мгр е много - опитайте със средния вариант и според мен. После диапазонът ще се стеснява още повече. Simple Smile Не ми се вярва инсулинът да се повлияе чак толкова, но би могло и да се повторят изследванията. Иначе, си става въпрос за ИР. Нисковъглехидратна диета може да е много от полза тук. Успех!

Хадзапи, има значение и в каква форма са витамините. Не съм запозната с АСЕД, но Милгамата е с лоши форми на В витамините (които е за предпочитане да са метилирани или в активната си форма). Hands V

Общи условия

Активация на акаунт