Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 612
  • 797
  •   1
Отговори
# 645
Витамини от групата В могат да се взимат постоянно по 10 дни всеки месец, по 1 таблетка. Всъщност у дома взимаме от Милгама Ен по 1 капсула от 1 до 10 число. С месеци, че и години отне това питане и търсене как да се приема по-постоянно, докато накрая лекари казаха, че този вариант е най-оптималният за прием и почивки на витамини В.
Витамин С, ако се взима и човек има проблеми със стомашно-чревен тракт - рефлукс, гастрит, колит и др., трябва да се приема буфериран, тогава не създава киселини, иначе обикновеният създава голяма киселинност. У дома сме с рефлукс и двамата, и взимах заради вит. Д, форма АСЕД, 4-те витамина в едно, но пак вдигнахме киселинността и за мен това основно е от вит. С, разрових и открих за тази форма на вит. С, чрез буфериране. Обаче не го поддържат много по аптеките около нас, иначе има поне 3-4 форми на такъв да се внасят в страната ни. Сега чакам по поръчка в една аптека да го доставят. Тази форма, на която се спрях е с по 4 мг. калций и 4 мг магнезий, другите са буферирани с повече калций или от портокали напр. и няма да ни вършат работа.

Хашимото, хипофункция и проблеми със стомашно-чревния тракт ограничават много възможностите откъм храната, малко неща се съвместяват.

# 646
MaRin4et0, това е много странно.
Мен категорично ме диагностицираха с Хашимото, на база абсолютно същите резултати, като твоите. Това, всъщност, не е учудващо, защото при повечето момичета, които се включват в темата и търсят мнение за резултатите си, сАмо TSH и ТАТ / MAT са завишени. FT4 и FT3 или са с нормални стойности, или просто не са оптимални, но рядко са извън референтните граници, както споменах в миналия си пост.
Това, че жлезата е в добро състояние, не означава, че нямаш Хашимото, а просто че заболяването не е прогресирано достатъчно, за да увреди структурата ѝ.
Имай и друго предвид - тук, в темата, повечето нямаме особена вяра на ендокринолозите и не следваме сляпо всичко, което ни казват. Опитваме се да се лекуваме, обогатявайки знанията си, във връзка с болестта, и стараейки се да живеем по-здравословно във всички възможни аспекти.
При Каменов съм била на преглед и изобщо не останах доволна.
Защо не посетиш Катя Тодорова?

# 647
Има ли някакви оптимални граници на ТАТ и МАТ,  както  при хормоните?
И да питам нещо просто от любопитство, този АИП само с органно месо ли е? Друго месо не се ли включва, както и риба?

# 648
Хадзапи, може би говориш за някаква профилактика с Милгама Н, но когато човек има някакви неврологични проблеми, първоначално я изписват минимум за месец, непрекъснат прием.

# 649
Има ли някакви оптимални граници на ТАТ и МАТ,  както  при хормоните?

Мисля, че при антителата, стига да не са над горната референтна граница, всичко е наред, т.е. не би следвало да има точна стойност, която се води оптимална.
Но пък на тях е толкова трудно да им се повлияе, да не кажа - почти невъзможно...

# 650
Хадзапи, може би говориш за някаква профилактика с Милгама Н, но когато човек има някакви неврологични проблеми, първоначално я изписват минимум за месец, непрекъснат прием.
Да, имам предвид за постоянен прием на витамини В, когато трябва да се приемат за поддържане на тези витамини в организма. Да, при неврологични забол. винаги се започва с повишен прием, след това е за поддържане по 10 дни месечно.
Мъжът ми е така - хипофункция, но без Хашимото, аз съм с двете обаче, той е и с доста неврологични диагнози и аз малко започнах да влизам в тази група, затова когато стана на въпрос за Милгамата, споделих, как може да се взима редовно и с почивки - почти никой лекар не казваше.

# 651
Момичета, има ли някой да отслабва при Хашимото? Казват, че се напълнявало,  пък аз поотслабнах, и доцентката-невролог, при която ходим при нужда и тя каза, че с Хашимото от години е все слаба.

# 652
За антителата съм чела, че колкото са по-близо до нула, толкова по-добре. Идеалният вариант май беше под 1.

Тити, субпродуктите са препоръчителна част от АИП заради полезните вещества, които съдържат, но може да се яде и друго месо, и риба също, разбира се.

# 653
Моите антитела са в границите на лабораторията, но са далеч от 1. Макар на ехограф да излиза, че всичко е Ок, някой ден тези антитела може и да хвръкнат.
Последното нещо, което ядох преди да спра месото беше домашен пастет от дробчета и ми допадаше на вкус.
Ако знам, че този АИП ще ми помогне съм готова да се прежаля и  поне в някакъв по замаскиран вариант да включа месото. С рибата поне нямам проблем, нея я ям във всякакви варианти, дори и в най- нездравословния-  от консерва.

# 654
Тити, това мнение за антителата беше на един от лекарите с блогове, не помня дали Акс или Джокърс, или Джъстин Чайлдс, но на един от тях. Другите не пишат такова нещо май. Но не знам какво да кажа иначе.

Но пастет може да се яде спокойно Simple Smile А и рибата върши чудесна работа също.

# 655
От сурови зеленолистни и моят стомах не се чувства добре. Особено спанакът ми прави силни киселини. Затова тях само на супа. Тъкмо с един куршум два заека: бульон и зеленчуци Simple Smile Свикнах да закусвам със супа и някакво месо към нея.

Шоки, така и не се сетих това с 80:20 къде съм го чела, но всъщност ми хрумна, че водещо ми станаха 8-те порции зеленчуци по Сара. Затова така се стара сега да ги правя, но сурови ям само карфиол, моркови, зеле (с едно наум) и цвекло. Всички други готвени.

Сладките картофи са скъпи наистина. Прави ми впечатление, че в кауфланд доста често в последните седмици ги пускат по 2.99лв. Купувам няколко и ям по 1-2 на седмица. За щастие сега е сезонът на тиквите, а те са добра и доста по-евтина алтернатива. Пустите зелении са и скъпи обаче на фона на всичките си други недостатъци Mask

# 656
Тука тиквички, тикви и карфиол май е най евтино. И елда примерно. Всичко останало по чуждите рецепти е много чуждо и скъпо

# 657
Много Ви моля, тъй като разчитам изцяло на компетентните Ви мнения- коментирайте  резултатите на голямата  дъщеря 26год.. Не пие хормони. Започнахме добавки по съветите на всички Вас.
Казаха,че има Хашимото.

месец декември 2018 година
FT3 + FT4 + TSH   Profile   *   *
FT 3   5,48   pmol/L   3.20 - 6.80
FT 4   16.110   pmol/l   12.000 - 22.000
TSH   2,590   mIU/l   0.270 - 4.200
TAT + MAT   Profile   *   *
TAT (Anti TG)   360.30   IU/ml   до 115
MAT (Anti TPO)   272.20   IU/ml   до 34

Резултати от миналата седмица:
TSH  2,7     (0,25-2,5 мIU/ml)
FT3  2,5      ( 1,4- 4,2 мmol/l )
FT4  1,1       ( 0,8-2,0 ng/dl)
ТАТ  28,30     <80 IU/ml
МАТ 104,8    < 80 IU/ml
Селен   523,0    423-1123  мmol/l

Как са според Вас ?  Тези мерни единици и граници на лабораторията не ги разбирам.

# 658
Виждам,че много добре са се повлияли ТАТ и МАТ..дали е само от добавките? Според мен трябва да се подпомогне жлезата с малко хормон. Нека и другите момичета да кажат,но мисля,че резултата на антителата е впечатляващо добър!

# 659
Благодаря,Ваня!
Добавки и пчелни продукти-прашец,пчелно млечице това е вземала.

Общи условия

Активация на акаунт