Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 594
  • 797
  •   1
Отговори
# 690
Пишете какво е решението на лекарката.Сигуро ще иска да погледне жлезата на ехограф...все пак тя ще я лекува вече.

# 691
момичета, дайте съвет. пия 100 мг еутирокс вс ден, като с тая доза преди забременяване успях да сваля под 1 тсх. След полож. тест беше 1 и нещо, а след това се движеше около 0,59. (страх ме е и от намалянето на зозата, защото с много малка разлика и доста бързо тсх ми скача от 0 и нещо на 3 и нещо) Предполагам,защото съм с инвитро и бях на естрофем и дуфастон и сега една седмица след, като ги спрях ето вчерашния резултат:

# 692
Добро утро, момичета. От по-горните коментари разбирам, че пулсът ми- 78, е добре. Нали не греша? Хубав ден

# 693
Здравейте,снощи в спешното бях аз .Пулс 120 кръвно 150 както приспивах бебето ми стана студено, ледени тръпки почнах за треперя от студ .Меря кръвното високо.Явно се стреснах, че пулса стана 120 задух, не мога да си поема въздух.На 32 години съм пия л -тироксин постоянно от 2 год.заради бременността тогава почнах и не го спрях.Днес пуснах tsh,ft3,ft4  ще споделя резултатите за коментар.Незная какво ми се случва .Два кардиолога посетих всичко било наред.Тези кризи почваха  от юли месец бяха редки и зачестиха.Започвам да си мисля,че ми става лошо от л тироксина.Докато давах кръв в бодимед сестрата пита с хашимото ли.си и аз казах да.Тогава тя ме погледна и каза и аз съм с хашимото и диабет .Питах я пиеш ли хормон тя каза "да не съм луда".....защо така незнам.Бетаблокер не искат да ми дадат,защото кръвното ми било ниско.

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 13:48 от nelly13

# 694
  • софия
veseto5775, сърдечно благодаря и за отделеното време, и за насърчението:rose:!  успокоих се - пак пия еутирокс 1 ден 25 мкг -1 ден 37,5.
момичета, имам въпрос за вит.в12 и Феритин- изследвах ги контролно, знам че българските  референтни стойности са ниски,  но почвам да се чудя дали феритина ми не  е занижен. моля за коментар и благодаря!
Vitamin B12     570.8     pmol/l       141 - 489     ECLIA
Феритин           77.5       ng/ml     13 - 150     ECLIA -

# 695
Феритинът е много добре, не е занижен.

# 696
  • софия
Cioccolata, благодаря, олекна ми!

# 697
  • София
Ema22, и феритинът, и В12 са добре! Simple Smile Ако взимаш В12, трябва да има пауза преди изследване (поне 10-на дни, даже за най-коректен резултат казват 6 седмици). Hands V

Nelly13, възможно е да си се предозирала, ще чакам резултатите. Хормоналната терапия често е животоспасяваща и по-скоро е лудост с лека ръка да се правят повърхностни коментари.. и то от медицински лица.

Jullliana, пулс 78 за мен е висок, за други съвсем нормален (може би и за теб също). Индивидуално е отново. Някои хора обичайно се чувстват добре с 60 и на 75 им е дискомфортно. Най-общо 75 е "средна хубост". Малко като средно качество.

Radostmoq, според мен си предозирана. А за да се клати стойността на тсх толкова явно корекциите не са толкова малки, колкото си мислиш. На каква доза тсх отива на 3?

Daisy12, щеше да е чудесно да ти бяха пуснали повече допълнителни изследвания, не само тсх и фт4. Важно е и фт3, както коментираме постоянно. В случая вероятно и Трак антитела.. Но пък тсх 0.8-0.9 си е супер сам по себе си, стига да не върви плавно още надолу към границата. Т.е. ако не беше изследвала фт4, никой нямаше да сметне за притеснителни резултатите ти. Wink А за високата глюкоза може би е удачно да се направи и обременяване, за КЗ и Инсулин. Confused

The doors, би могла да изчакаш две седмици, но ще спестиш време, ако пуснеш изследването за Трак и ти. Тодорова нищо ли не спомена за това? Или може би иска първо да те прегледа.. Късмет!

.. Но така и не запомних как да си смятам съотношенията ФТ3 и ФТ4 , а и когато има дисбаланс между тях дори и при перфектно ТСХ как бих могла да им повлияя ?

Влияем на нивата и съотношенията им чрез корекциите в дозата на тироксина. Е, не, че е лесно да се постигне добър резултат..

Иначе, съотношението фт4/фт3 се смята лесно:
FT4: 15.76
FT3: 4.22
FT4/FT3 e 15.76/4.22=3.7345971564

Колкото по-високо е частното на фт4 и фт3, над 3.6 според Африканчо, толкова по-висок е фт4 спрямо фт3. Което означава, че дори и нивото на самото фт3 да не е ниско, пак е ниско спрямо нивото на фт4. Сега като увеличиш тироксина фт4 ще се вдигне, но и фт3 ще се вдигне също. Дано да се балансират.. ако корекцията е била добра. А ако трябва, ще правиш още корекции. Hug

(Може да се сметне и съотношението тсх/фт3.. но е ясно, че има дисбаланс и само от показателно високия тсх.)

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 15:58 от veseto5775

# 698
nelly13, само за информация да ти кажа, че има хапчета за сърцебиене, които не понижават кръвното, с активна съставка Ивабрадин. Аз също съм на такива, защото съм с ниско кръвно, но все пак кардиолог трябва да ти ги назначи.

# 699
veseto5775, благодаря Simple Smile

# 700
Да кажа и аз за съотношенията между ФТ4 и ФТ3 според Барбара Лоухийд: за нея и двете стойности трябва да са равни минимум на 50% от референтните, но да не са чак на горната граница, а примерно 55 - 60% или дори малко по-високи. Обаче също е важно ФТ4 и ФТ3 да са приблизително еднакъв процент от референтните, примерно и двете да са 55%, а не едното да е 80%, а другото - 30%.

Тя споменава също, че била разговаряла с директора на някаква лаборатория и той й казал, че при здравите хора в повечето случаи стойностите на ФТ4 и ФТ3 започват малко под средата на референтните, което означава, че ако ФТ4 и/или ФТ3 е на долната граница, това за повечето няма да е оптимално. И също значи, че реф. граници са прекалено широки и би било препоръчително долната граница (за ФТ4 и ФТ3) да се вдигне. За ТСХ това ще означава пък горната граница да се понижи, защото при всички положения стойности над 1,5 - 2 не са здравословни. Но интересното беше, че директорът й казал, че не зависело от него къде ще минават границите - те се определяли от ендокринолозите, гинеколозите и други лекари.

# 701
Ето ги и резултатите Flushed как са??

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 15:59 от nelly13

# 702
  • София
Nelly, дозата ти е ниска, не висока. Явно при теб се случва това, за което Шоки обясни относно норадреналина. Вдигни си дозата, може и да не ти потрябват лекарства за сърцебиене.

Шоки, отдавна повтарям, че здравите хора са с нива около средата, дори и малко под средата също не е изключено. Но продължава да царува убеждението за горната третина на референтните.. Grinning

Ето едно проучване, в което това ясно е илюстрирано в таблиците сравняващи показателите на хора на терапия с тези на контролна група от участници със здрави жлези (табл. 2): http://www.hormones.gr/67/article/article.html

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 16:16 от veseto5775

# 703
  • софия
veseto5775, благодаря! не вземам вит.в12 - не знам защо е толкова висок.

# 704
  • София
veseto5775, благодаря! не вземам вит.в12 - не знам защо е толкова висок.
Страхотно! Нивата ти са завидни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт