Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 593
  • 797
  •   1
Отговори
# 705
  • софия
Flowers TulipFlowers RoseFlowers Hibiscus, veseto5775.

# 706
Nelly, дозата ти е ниска, не висока. Явно при теб се случва това, за което Шоки обясни относно норадреналина. Вдигни си дозата, може и да не ти потрябват лекарства за сърцебиене.

Шоки, отдавна повтарям, че здравите хора са с нива около средата, дори и малко под средата също не е изключено. Но продължава да царува убеждението за горната третина на референтните.. Grinning

Ето едно проучване, в което това ясно е илюстрирано в таблиците сравняващи показателите на хора на терапия с тези на контролна група от участници със здрави жлези (табл. 2): http://www.hormones.gr/67/article/article.html

Здравей бях на 25 вдигнаха ми я преди 38 дена на 50 тогава тсх беше 6.7  сега това е резултата от пиенето но 50 мг с колко да я вдигна ??? То?

# 707
Благодаря, Веси за линка. Написаните неща са ми известни, но така събрани и синтезирани на едно място е хубаво да се запазят и споделят. Още веднъж благодаря Simple Smile Пускам си един чаршаф в скрит текст, с отговор към теб, да не натоварвам темата и пишещите.

Скрит текст:
Операцията не е решение. Затова и все отлагам и отлагам, даже смених доктора, който буквално отказа да ме лекува, с решението директно да пия поддържаща доза до операция есента. Следващият доктор беше склонен да опитваме отново и отново, но реално след години "лечение" се стигна до думите: Ами, мисли за операция.
Да, тя не е решение, но алтернатива в традиционната медицина на операцията и радиойод лечението не се предлага. Маха се жлезата, изписва се тироксин и караш така до живот. Ама добре ли се чувстваш след това, зле ли си - проблемът си остава твой. Те са направили "всичко нужно", а оттам нататък вече каквото стане.
Това което съм чела през годините в темата за операция на щитовидната жлеза, в която оперираните заради Базед са в пъти по-малко от оперираните заради карцином, е че ако операцията се състои скоро след откриване на заболяването или скоро след рецидив, тоест след двумесечно овладяване на хиперактивността на жлезата, но без оглед стойностите на ТРАК, който при старт на заболяването е висок, то след последваща операция стойностите на ТРАК остават високи, но нямали диагностична стойност според докторите. Тъй като, колкото и нелепо да звучи: "Има жлеза, има проблем, има антитела, атакуват жлезата като чуждо тяло и я унищожават. Няма жлеза, няма проблем, има антитела, ама няма жлеза да я атакуват, следователно няма проблем." Един вид тоя ми ти ТРАК "увисва" след като я няма жлезата и няма какво да атакува, но пък немалко пациенти си остават с букет симптоми, а някои развиват ТАО. Немалко се чувстват много зле след операция, а други се чувстват чудесно и забравят дори, че са боледували от това. Тук май имат отношение стимулиращите и блокиращите ТСХ рецептора антитела. Гледам в последно време проф. Христозов пуска TSI антитела като по-прецизно изследване уж на ТРАК и не на всяка пациентка с ниско ТСХ изписва тиреостатици. И не на всяка пациентка с граничен ТРАК назначава лечение. Изобщо не му знам схемите, проучванията, подходите, но колкото и оплюван да е тоя доктор, това е единственият такъв ендокринолог, за който чета различни подходи при лечение на пациентите, а и лично съм изпитала като негов бивш пациент, макар да ме натири да се оперирам. Всички други карат на парче и стойност хормон. Ниско ТСХ - взимай тиреостатика. Високо ТСХ, всимай тироксина... и чао. Още от едно време си споделях резултатите и подходите от лечението му и няколко човека тогава ми пишеха, ама защо докторът не ти изследва ТСХ, ама защо ти иска само Т4 и Т3, ама защо така ти води контрола, терапията и т.н., сменяй го. Вярно, винаги ме питаше как се чувствам, мереше ми пулс, проверяваше кожата за влажност, гледаше жлезата и чак тогава хормоните, защото той по цифри не лекувал. За 5-10 минути по него време явно научавах повече от него, а инфото в интернет противоречеше на всичко казано от него. Чак взех да се съмнявам, че тоя ми ти доцент по него време нищо не разбира и че колегите му лекуват по съвсем различен начин. Ама нали колкото доктори и школи, толкова и методи. След години започнаха да се обръщат теориите, за това кое е правилно, кое грешно и проф. Христозов излиза прав в подходите си, колкото и неприятен да е за някои хора, отблъскващ, високомерен, надут и колкото и за някои хора да не става и да им е "объркал лечението".

Тироксин никога не ми е включвал към терапия. Сегашният ми доктор също. Поводът да не го правят, е че след като се е овладяла хиперактивността с тиреостатик, то Т4 и Т3 са били в добри стойности. Ония стойности, за които споделяхме преди. Там между 15,5-16,50 за Т4 и забравих там за Т3 какво беше. Това вече след години го осъзнавам, по него време тия неща не ги разбирах и се доверявах на доктора и лечението му, въпреки че други ми споделяха, че не трябва така и да го сменя. Както и да е.
Проф Христозов целеше ТСХ да е между 1-2, а Т4 и Т3 да са в желаната норма. Други доктори имат други подходи при болни от Базед и поддържане на доста по-високо ТСХ с по-висока доза тиреостатик. ТРАК спадаше много бавно, не както пише в тая статия, че спада бързо, доколкото разбрах, заедно с хормоните. Няма такова нещо, това базедки ще потвърдят. Хормоните доста бързо се повлияват, при някои ТСХ се повлиява бавно, но Т4 и Т3 бързо, но ТРАК много бавно. При други всички хормони се повлияват бързо, но ТРАК спада бавно. Неслучайно първата година е безсмислено да се изследва.

При тия, които са се подложили на операция, след продължително лечение и спаднал ТРАК, или пък са се подложили на операция след като вече са влезли в ремисия и ТРАК е в норми, не съм чула някой да е споделил за висок ТРАК, ама не съм и чула някой да го е изследвал. Може би са им казали, че последващо изследване няма смисъл, тъй като няма жлеза и дори да има повишен ТРАК, то той няма какво да атакува. Но явно че може да се повиши и освен че може да атакува очите, то действа и на сърдечно-съдова система, черен дроб и т.н. Но тук явно пак има значение дали са атакуващи рецептора антитела или блокиращи рецептора антитела, ама кой да ти знае, като те не се правят у наше село. То допреди 5 години ТРАК се изследваше в 2 лаборатории в БГ, даже от Варна се пращаха изследванията в София. После започнаха да се правят тук, ама само в два определени дни в седмицата и то в една лаборатория.

Беше възникнала преди време дискусия относно ТРАК и екзофталма (ТАО). Едната част от хората казваха, че ТАО може да възникне само на фона на повишен ТРАК, често в началото на лечението или при рецидив, изключително рядко, ако е с гранични стойности ТРАК-а. Аз бях чела, че ТАО може да възникне във всеки един етап от заболяването, дори ако ТРАК е в норма, а пациентът в ремисия. И като се замисля, то може ТРАК да си е бил в норма и пак да е имало значение дали се касае за стимулиращи ТСХ рецептора антитела или блокиращи го и хората да си развиват ТАО-то дори с ТРАК в норма. То вече излязоха 10 вида антитела, а у наше село изследват 2-3. Затова едни се чувстват супер след ОП, други се чувстват значително по-зле.

Относно включване на тироксин към терапията на безедово болни. Практика е у нас, доста години вече. Прилага се при понижаване на Т4 и Т3 и понижен ТСХ, в комбинирана терапия с тиреостатик, при висок ТРАК и недостатъчно продължило лечение.
Един вид, ако пациентът в рамиките на 2-3-4-5 и повече месеца е овладял хиперактивната жлеза с тиреостатик, но ТСХ е все още нисък, а Т4 и Т3 потъват надолу, ТРАК е висок, то към тиреостатика се включва доза тироксин и така пациентът си кара около 2 години, през което време поддържа хормоните в желаните норми с определените дози от доктора лекарства, докато спадне ТРАК и след това се спира лечението.
В случаи като моя, при който само на тиреостатик ТСХ се повишава в желаната стойност и Т4 и Т3 са в желаните норми, то се приема само тиреостатик и така докато мине 1,5-2 години, да спадне ТРАК и се спира лечението. Така бях 2 пъти. Единствено с първото лечение Т4 потъна, но това беше за съвсем кратко в края на лечението и нямаше нужда да ми включват тироксин, тъй като щяха да ми спират терапията.
Немалко доктори са против комбинираната терапия. Не знам защо. Те дали знаят защо е друг въпрос.

Сега обаче за първи път с третото лечение съм в позиция за включване на тироскин, защото си продължих лечението сама и доколкото и ти ми сподели по предходни стойности на ТСХ малко над 3 и ФТ4 18-19, ФТ3 го забравих, над 5 беше, май 5,9, то си говори за хипофункция. Ама аз на доктор не съм ходила и следователно не съм на комбинирана терапия. На пръв поглед Т4 и Т3 изглеждат по-скоро високи, но реално излиза така, че се мъчи жлезата, доколкото помня. Имам си всякакъв букет симптоми. Години се чувствах добре, но вече не е така и даде отражение.

За ЛДН четох преди години, още с първото лечение. И макар да имаше във Варна доктор, който да го прилага /понеже сама не смеех да си правя ЛДН/, то така и не се навих да отида и да се пробвам. Чела съм за хора, които го прилагат, но честно казано за излекувани не съм чела. Хората забравят после да пишат, или умишлено не го правят, дори да са добре, да не предизвикват съдбата. Знам за такива случаи, когато са добре, ама не искат да казват и споделят, да не дърпат дявола за опашката. Та какво ми остава - да пробвам единствено, иначе няма как да разбера, но такъв човек съм, че не ми стиска явно. Хем не съм добре с традиционното лечение, хем не смея да пробвам друго. Да, не съм ходила скоро на ендокринолог, да, един вид си продължавам самолечението, но с предписаните ми хапчета в мини доза. За друго не смея, макар да виждам, че нещата не вървят към добро и вече си дадоха отражение на много нива. То не е като от вчера да съм болна. В началото само жлезата реагираше, а сега целият ми организъм е разбутан.

Относно обаче нодозната струма, тя жлезата е вече до такава степен накълцана, че не знам един ЛДН дали би възстановил тъканта и от кайма да я направи здрава. Знам ли!

# 708
Мери, според Барбара изследването на TSI е задължително за поставяне на диагнозата, не можело да се разчита само на ТРАК. А за комбинираната терапия - да, тя казва, че ако има нужда, се приема и тирозол, и тироксин (+ Т3, ако трябва), просто зависи от стойностите на Т4 и Т3 и от симптомите. И също казва, че тирозол в ниски дози (тя цитира 5 мг) можел да се приема с години в комбинация с тироксин или самостоятелно, без да създава проблеми. Тя самата е с Базедова болест, но при нея още в самото начало жлезата е унищожена с радиоактивен йод, което тя сега съзнава, че е най-лошият подход. Според нея тиреостатиците са далеч по-добра алтернатива, а след това е операцията. И също казва, че тиреостатици трябва да се приемат до нормализиране на антителата, а не до нормализиране на ТСХ - и въобще, ТСХ на практика не трябва да се гледа, след като е започнало някакво лечение, било то с тирозол, или с тироксин. Т.е. ТСХ не трябва да бъде определящ поведението, а може да се използва като ориентир, но определящи трябва да са Т4 и Т3 за хормоналната терапия, а за това дали да се прилагат тиреостатици определящи са антителата, но не само ТРАК.

Много съжалявам за твоите перипетии! Disappointed Дано да се развият добре нещата с течение на времето.

# 709
Шоки, абсолютно точно. Много доктори вече практикуват така, както си го описала. Никой не спира тиреостатика при нормализирало се ТСХ само. Само при нормализирал се ТРАК и това става не по-рано от 1,5 години, по-често 2 годишно лечение. Ако периодът не е достигнат все още, а хормоните играят, комбинират терапията с тироксина.
Значи аз в момента съм типичният случай за включване на тироксин, само дето ако отида на доктор, по-скоро ще ми спрат терапията, отколкото да ми назначат тироксин + 5 мг тиреостатика който пия и да си карам така години. Просто защото отдавна минах 2 годишно лечение. Ама понеже знам какво следва, не ходя на доктор. Минах два епизода на рецидив и не искам да спирам лечението, а да се поддържам, доколкото мога. Но тироксин няма кой да ми даде Satisfied
ТРАК не съм пускала много отдавна. Ще го пусна ако реша да спирам терапия. С предите 2 лечения го вкарах в норми. С първото лечение за 11 месеца, с второто за 2 години. Успявам да го вкарам в норма, но спра ли за 3 месеца терапията и веднага ТРАК скача и атакува жлезата.

# 710
  • София

Elika, струва ми се, че 50 мгр ти е леко висока доза - при 1.51 тсх и 14.64 фт4 (което е на 69.35% в референтните си граници). През юли тсх все още е слягал. Би могло съвсем малко да се намали тироксинът. Например, с някоя схема на редуване от сорта на 37,5/50 през ден за средна доза 43.75 мгр. Или 2 непоследователни дни х37.5 + 5 дни х50 е друг вариант, за средно около 46.4 мгр.. Гликиран хемоглобин 9.92 не е ли височък.. всъщност Мереленда доста подробно е коментирала КЗ, Инсулин, изследвания и т.н.. Kissing Heart Оптималните нива на вит. D са в диапазона 50-70 ng/ml, можеш да взимаш допълнително, особено зимата. Simple Smile

Веси, благодаря за отговора! Смяташ, че ми е високо фт4 ли? Трябва да е малко под или над 50%, правилно ли съм разбрала? Като падне т4, няма ли да се вдигне ТСХ? Някъде четох, че оптималната стойност е под 1.5. Извинявай за глупавите въпроси, но съвсем се обърках... Иначе се чувствам добре, нямам симптоми на хиперфункция. И все така не мога да сваля и грам, каквито и усилия да полагам (с храна и движение).

# 711
моля да ме искарате от групата

# 712
моля да ме искарате от групата
Ние не можем да го направим. Когато ти излезе известие, че има ново мнение в темата, следвай стъпките в снимката и натисни кошчето: Премахни от списъка. Спира следенето.

# 713
Ema22, и феритинът, и В12 са добре! Simple Smile Ако взимаш В12, трябва да има пауза преди изследване (поне 10-на дни, даже за най-коректен резултат казват 6 седмици). Hands V

Nelly13, възможно е да си се предозирала, ще чакам резултатите. Хормоналната терапия често е животоспасяваща и по-скоро е лудост с лека ръка да се правят повърхностни коментари.. и то от медицински лица.

Jullliana, пулс 78 за мен е висок, за други съвсем нормален (може би и за теб също). Индивидуално е отново. Някои хора обичайно се чувстват добре с 60 и на 75 им е дискомфортно. Най-общо 75 е "средна хубост". Малко като средно качество.

Radostmoq, според мен си предозирана. А за да се клати стойността на тсх толкова явно корекциите не са толкова малки, колкото си мислиш. На каква доза тсх отива на 3?

Daisy12, щеше да е чудесно да ти бяха пуснали повече допълнителни изследвания, не само тсх и фт4. Важно е и фт3, както коментираме постоянно. В случая вероятно и Трак антитела.. Но пък тсх 0.8-0.9 си е супер сам по себе си, стига да не върви плавно още надолу към границата. Т.е. ако не беше изследвала фт4, никой нямаше да сметне за притеснителни резултатите ти. Wink А за високата глюкоза може би е удачно да се направи и обременяване, за КЗ и Инсулин. Confused

The doors, би могла да изчакаш две седмици, но ще спестиш време, ако пуснеш изследването за Трак и ти. Тодорова нищо ли не спомена за това? Или може би иска първо да те прегледа.. Късмет!

.. Но така и не запомних как да си смятам съотношенията ФТ3 и ФТ4 , а и когато има дисбаланс между тях дори и при перфектно ТСХ как бих могла да им повлияя ?

Влияем на нивата и съотношенията им чрез корекциите в дозата на тироксина. Е, не, че е лесно да се постигне добър резултат..

Иначе, съотношението фт4/фт3 се смята лесно:
FT4: 15.76
FT3: 4.22
FT4/FT3 e 15.76/4.22=3.7345971564

Колкото по-високо е частното на фт4 и фт3, над 3.6 според Африканчо, толкова по-висок е фт4 спрямо фт3. Което означава, че дори и нивото на самото фт3 да не е ниско, пак е ниско спрямо нивото на фт4. Сега като увеличиш тироксина фт4 ще се вдигне, но и фт3 ще се вдигне също. Дано да се балансират.. ако корекцията е била добра. А ако трябва, ще правиш още корекции. Hug

(Може да се сметне и съотношението тсх/фт3.. но е ясно, че има дисбаланс и само от показателно високия тсх.)
Благодаря за изчерпателност отговор. Днес пуснах и Ft3 и чакам да излезе. Занапред смятам да пусна и за ТРАК.

# 714
  • Варна

.. Но така и не запомних как да си смятам съотношенията ФТ3 и ФТ4 , а и когато има дисбаланс между тях дори и при перфектно ТСХ как бих могла да им повлияя ?

Влияем на нивата и съотношенията им чрез корекциите в дозата на тироксина. Е, не, че е лесно да се постигне добър резултат..

Иначе, съотношението фт4/фт3 се смята лесно:
FT4: 15.76
FT3: 4.22
FT4/FT3 e 15.76/4.22=3.7345971564

Колкото по-високо е частното на фт4 и фт3, над 3.6 според Африканчо, толкова по-висок е фт4 спрямо фт3. Което означава, че дори и нивото на самото фт3 да не е ниско, пак е ниско спрямо нивото на фт4. Сега като увеличиш тироксина фт4 ще се вдигне, но и фт3 ще се вдигне също. Дано да се балансират.. ако корекцията е била добра. А ако трябва, ще правиш още корекции. Hug

(Може да се сметне и съотношението тсх/фт3.. но е ясно, че има дисбаланс и само от показателно високия тсх.)
Ох....не го разбирам добре това. Значи идеята е това съотношение между ФТ4 и  ФТ3 да е по3.6 , за да говорим за балансираност между тях, или обратното ?
А за корекции съм винаги готова Simple Smile)

Само информативно вмъквам, че пулса ми след закуската-т.е. нахранване, вчера и днес е 65 и 67, но през деня нямам спокоен момент , да постоя 5мин и да го премеря, а и го усещам,че тупка повече, но и аз вдигнах много активността. Отбелязвам си, че ову -периода ми е съпроводен с висок пулс, поне за следващите пъти да знам, че трябва да се изтърпи.

# 715
Бегло мярнах, че някаква дискусия имате заради пулса, но ще се върна да прочета за какво става дума и какво ви притеснява. Понеже съм с Базед, пулс между 60 до 90 удара в минута се счита за нормален. При водолази и някои спортисти се среща и по-бавен пулс ми Simple Smile Има хора с физиологично по-бавен или по-ускорен пулс. Най-често  пулсът е между 70-80 удара в минута. При извършване на каквато и да е работа, движение, разходка, нормално се ускорява. Мери се в покой.
При Хашимото и хипофункция на жлезата, явно когато и стойностите на хормоните не са в норма, казват е типично пулсът да е по-забавен, но има и изключения. При някои си остава забавен дори когато се нормализират хормоните. Също немалко хора имат и екстрасистоли/аритмия. Среща се и ускорен пулс при Хашимото, но там вероятно ще има значение и съотношението на хормоните. Има най-различни причини за ускорен или по-бавен пулс, които нямат отношение към щитовидното заболяване, или такива, които са се случили в следствие на заболяването. Африканчо май споделяше, че при висок Т3 на горна граница май и изчезват проблемите с екстрасистолите, а при мен май тогава се появяват.
При хиперфункция е ясно. Там рядко е просто над 90 удара в минута. Преобладаващо е над 100 и по-често 120-140 при свръхактивна жлеза. Често с екстрасистоли/аритмия.  Пулс 90 за мен е направо мечта. Smile Постигам го с бета блокери. Беше се стабилизирал години поред, но сега пак не слуша. За хора с ниско кръвно, има бета блокер който не понижава кръвното налягане. Имаме базедки, които пият такъв. Аз пия такъв, който понижава малко кръвното, че и кръвно вдигам откакто съм с Базедова болест.

# 716
  • Пловдив
Здравейте, включвам се с едно питане малко по-встранни от темата. Тъй като изследвам лека полека различни витамини и т.н. и запълвам дефицити дойде ред и на мед и цинк:

Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    
Мед                                         L     12.1               umol/l                     12.6 - 28.3    
Цинк                                                  25.3               umol/l                     12-24umol/l     

Не приемам цинк допълнително, дори не се храня особено здравословно не знам как съм успяла да набавя толкова много цинк. Може ли някакви съвети относно вдигането на мед-та  Simple Smile Благодаря ви!

# 717
  • София
...
Здравей бях на 25 вдигнаха ми я преди 38 дена на 50 тогава тсх беше 6.7  сега това е резултата от пиенето но 50 мг с колко да я вдигна ??? То?
По мое мнение не ти трябва голямо увеличение. Тези 50 мгр все още слягат, минали са само 38 дни. Вероятно тсх ще се смъкне още малко. И все пак според мен би могла да пиеш малко повече. Например, 50+6.25 или директно наведнъж чрез делене на таблетки (1/4 от 25 мгр се добавя към 50 мгр), или с редуване на дози с по-малко делене на таблетки - 50/62.5 (т.е. единият ден пиеш 50, а на другия 50+12.5). Успех, каквото и да решиш! Hug

... Смяташ, че ми е високо фт4 ли? Трябва да е малко под или над 50%, правилно ли съм разбрала? Като падне т4, няма ли да се вдигне ТСХ? Някъде четох, че оптималната стойност е под 1.5. Извинявай за глупавите въпроси, но съвсем се обърках... Иначе се чувствам добре, нямам симптоми на хиперфункция. И все така не мога да сваля и грам, каквито и усилия да полагам (с храна и движение).
Elika, интерпретацията на значението на конкретни стойности на нивата на ЩХ зависи от източника. Това, което ти си чела, е една от интерпретациите. Аз не споделям това виждане. Не твърдя, че моите източници са по-достоверни, но според това, което съм чела, съм изградила за себе си различно мнение. За мен тсх от 0.5 до 1.5 е нормален за здрави хора, които имат нормално функциониращи жлези. За хора на терапия, обаче, тези нива обикновено са свързани с увеличено съотношение на фт4 и фт3, което показва именно, че фт4 е повече от нужното. Т.е. че дозата на Т4 е висока. Африканчо преди време беше дала най-адекватното обяснение:

"Сутрин по принцип ТСХ на всеки човек е най-висок. А при нас, които не сме пили хормон от предната сутрин, тоест поне 20 часа, е хептен висок. Но това е нормално. И не бива да се гонят по-ниски стойности... И ако примерно се изследваш следобед, 8 часа след хормона, към 4-5 примерно, когато някои лаборатории затварят точно, тогава ТСХ е към 1.10!! ДА! изследвала съм се така и действително е такъв.Но лекарите го искат сутрешен такъв, за нас, които сме на хормон. А това не е възможно..."

Хормоните следват циркадни цикли, това е факт. Би било разумно да преценяваме нивата съобразявайки се и с тях. Особено за тсх. Ако сутрин той е под 1.5, то следобед ще е и под 1.0 вероятно. За хора на хормон сутрешен тсх около 2 е по-желателен. За да може след прием на доза поне следобедният тсх да е сравним с този на здрав човек. Не е логично да гоним сутрешни нива като при здрави жлези след като сме на хормон. Освен това, естествено, за смислена интерпретация са важни нивата и на трите показателя едновременно, как стоят един спрямо друг. А най-важното е, че ти се чувстваш добре на тези нива. За мен си на малко по-висока доза, отколкото е необходимо. Не заради фт4 самостоятелно, а по-скоро заради комбинацията му с тсх под 2. Следи си показателите все пак редовно и дано нямаш оплаквания и занапред! Hug

.. Значи идеята е това съотношение между ФТ4 и  ФТ3 да е по3.6 , за да говорим за балансираност между тях, или обратното ?
А за корекции съм винаги готова Simple Smile)

Частното да е колкото се може по-близо до числото 3.6 Simple Smile Твоето е доста близо, но пак има дисбаланс, защото тсх е висок.

Мариелката, нямам опит с такова съотношение цинк/мед. Не мога да помогна много. Моето беше по-често срещаното с дефицит на цинк. При теб е обратното.. Има информация в нета, виж какви различни причини може да има за нисък мед (напр., проблем с усвояването, т.е. нещо да пречи да се усвоява от организма - лекарства или друго, или пък друг проблем по СЧТ). Успех!

Мереленда, изключително ти благодаря и аз! Споделяш ценна практическа информация от първо лице. Надявам се искренно да се справиш със ситуацията. Мисля, че сама би се справила по-добре отколкото който и да е ендокринолог, предвид опита и информираността ти. На твое място нямаше да се чудя за LDN толкова (едва ли ще възстанови жлезата, но поне ако укроти антителата, може да те освободи от тиреостатика). Hug
Определено е вярно, че липсва достатъчно диагностика... как да прецениш какво е най-правилното лечение за теб, като нямаш представа кои точно антитела са проблемни, щом не се изследват такива тук.. Sad
Стискам ти палци! Heart

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 18:00 от veseto5775

# 718
  • Пловдив
veseto, полезна както винаги, много благодаря.

# 719
Мариелката, навързани са нещата и микроелементи си взаимодействат помежду си, някои и с витамини, така че едното ако е високо и извън норма, потиска производството или усвояването на другото.
В случая повишеният цинк намаля мед-та и да приемаш с храната, храни богати на мед, май няма да е решение.  Цинкът пък май се влияе от желязото, което пък от друга страна води до въпроса колко ти е хемоглобинът? Тия дни съм на вълна хемоглобин и чета за него, че ми е  висок от години, ама все неглижирам нещата, и сега ровя за инфо, защото вече наистина не съм добре и стигнах до лекарства тия дни, и доколкото помня, повишена концентрация на цинк има при висок хемоглобин. От друга страна пък висок хемоглобин може да има и без дефицити или предозиране с желязо, В12 и т.н.
То твоят е по-скоро граничен, но все пак потиска и мед-та гранично, за причини  да е повишен без прием от добавки, трябва да потърсиш.

Веси Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт