Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 579
  • 797
  •   1
Отговори
# 735
Аз принципно много рядко пия АБ.. но този вирус не можах да го преборя за жалост, явно имунната ми система е отслабена 😔

# 736
Моля Ви,  посъветвайте ме от кой селен  да взема и каква е разликата:
https://jarrow.bg/?product=selenium-synergy

или

https://revita.bg/shop/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-200-mcg/

Последна редакция: нд, 14 окт 2018, 18:31 от galia23

# 737
Момичета искам да попитам нещо ...

Аз съм с Автоимунен тиреоидит, с изцяло отстранена ЩЖ 2010г, приемам Л-Тироксин 125mg /150mg, редувам ги, и го пиех сутрин като стана за работа в 07,15ч. До сега винаги съм си изследвала хормоните TSH, FT3, FT4 - сутрин между 7,30 - 8,00ч, като след изследванията пия Л-Тироксина.
От 02.10. - започнах да пия Л-тироксина в 4,00ч, след ЗЕТ съм, от тогава ми е такава дозата 125mg/150mg.
Утре ще си пускам изследвания и се чудя ако си пия Л-Тироксина в 4,00ч. дали ще повлияе на резултатите на TSH, FT3, FT4, или да си направя обичайното - първо да дам кръв и после да пия Л-тироксина - какво ще ме посъветвате?
Някоя от Вас правила ли си е такъв експеримент дали дава отражение приема Л-Т през ноща на хормона изследван на сутринта?

# 738
Да, ще повлияе, прекалено малко време ще е минало.

# 739
Cioccolata Благодаря за отговора.
Ще си направя изследванията и след това ще пия Л-Тироксина.

# 740
Ще пускам контрола на щитовидни хормони(с Хашимото съм) .Имам направление и за кръвна захар,но се чудя какво още да пусна- инсулин ?глюкоза? Досега не съм пускала нищо за ИР,а ми се иска да проверя как стоят нещата там.
За липиден профил какво да пусна-холестерол(какъв)?и още какво?

# 741
Да, Инсулин задължително пусни. Глюкоза и КЗ са едно и също понятие. Simple Smile

# 742
Глюкоза и КЗ са едно и също понятие. Simple Smile

Хаха.Благодаря  bouquet,много се изложих.
Имам и за холестерол,покрай него какво да пусна още?

# 743

Триглицериди - със сигурност. Другите нека допълват, ако пропускам нещо. bouquet

# 744
happy_mama - липиден профил, или холестерол профил. В различните лаборатории го изписват различно и съдържа различни показатели, но може да провериш онлайн какво съдържа липидният профил в лабораторията, в която ще се изследваш.
Като пример, аз преди седмица пусках холестерол профил и пакетът съдържаше: общ холестерол, HDL, LDL, VLDL, триглицериди.
В някои пакети има и захар на гладно. Това за холестерола.
Щом досега не си имала поводи да проверяваш захар и инсулин, според мен ги пусни само двете на гладно и после сметни НОМА индекса. Ако там се види проблем, по-нататък ще правиш разширени изследвания. Не се впускай с обременяване с глюкоза и трикратно измерване на инсулин и захар, ако нямаш индикации за това.
Може също да се провери гликиран хемоглобин, който показва усреднената стойност на захарта в последните 2-3 месеца. Не трябва да надвишава 5,5, което ще рече, че в пикови моменти си вдигала захарта до 6 и средно се движи около 5,5. Разбира се, колкото под 5,5 е гликирания хемоглобин, толкова по-добре.
Това изследване според мен е по показателно при ИР и диабетно болни, да се проследяват как се движат с терапията, но все пак е някаква насока и за тия без заболяване.
- холестерол профил
- захар и инсулин на гладно
- гликиран хемоглобин

# 745
  • София
Някой чел ли е нещо за тимусната жлеза и връзката с Хашимото? Правих си квантов анализ и ми даде нарушения там. Не знам доколко е надежден въобще този анализ, но все пак отворих да прочета, че е тимусната жлеза свързана с емоционалното състояние и има прака връзка с автоимунните заболявания. Ако някой има повече информация, нека сподели:smile:

# 746
Доколкото си спомням от книгата на Сара, тимусната жлеза беше свързана с имунната система.

Ето моето (по-общо) ревю на книгата на Барбара Лоухийд: https://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/10/tired-thyroid-from … r-to-hypo-to.html Мисля да съставя и списък с някои от най-важните конкретни препоръки.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 09:51 от Cioccolata

# 747
  • София
Моля Ви,  посъветвайте ме от кой селен  да взема и каква е разликата:
https://jarrow.bg/?product=selenium-synergy

или

https://revita.bg/shop/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-200-mcg/

И в двата продукта селенът е в добра форма. Nature's Way май е по-изгоден като цена/количество (20.75 лв/100 капсули по 200 мгр селен). В iHerb, обаче, същият е $6.80. А за сравнение, на Jarrow (34 лв/60 капсули, с малко повече съставки, но селенът си е 200 мгр) в iHerb e $8.77 (разликата с тукашните търговски представители е двойна). Хубавото е, че имаш избор. Вземи това, което ти е най-удобно. И следи нивата с изследвания, все пак селенът не е безобиден. Hug

# 748
  • Перник
Здравейте Simple Smile
На моя приятелка и се наложи да пуска хормони и ТСХ излезе 0.82. При здрав човек не е ли нисичка тази стойност?

# 749
Глюкоза и КЗ са едно и също понятие. Simple Smile

Хаха.Благодаря  bouquet,много се изложих.

Ако живеете в София, най-пълното изследване и най-евтиното е пакетът Макс на Цибалаб. Вече повече от 10 г. го пускам нето и това ми е профилактиката. има такъв пакет и с включено Те ес ха. Около 45 лв. излиза. Вътре е всичко - от Руе, Пкк 22 показателя, желязо с фракции, глюкоза, холестерола пълния профил, алкална фосфатаза, албумин, урея, пикочна киселина, общ белтък, чернодробните и 3-те ензима, билирубин - и общ и директен, 4 микроелемента - калций, калий и още 2 - май бяха натрий и фосфор - целият пакет какво включва може да си го видите в сайта на Цибалаб.     
И си включвате каквото още искате да Ви се изследва.
Правили сме изследвания в различни лаборатории, резултатите са си били еднакви, но като пакети др. лабор. нямат толкова пълен и съответно на добра цена. Резултатите се виждат по нет-а и ги пазят в системата си по 6 месеца.
Доколкото зная само не изследват селен.
Вече ще правя и аз по 2 пъти годишно изследвания по този пакет, досега 1 път год. само правех.

Общи условия

Активация на акаунт