Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 587
  • 797
  •   1
Отговори
# 780
Цитат
Щитовидна жлеза с горно-гранични размери, симетрична форма, лекостепенна нехомогенност на паренхима без възли.
TSH - 1,11 при референтни 0,27-4,2 mlU/ml
FT4 - 15,61 -при референтни - 12,0 - 22.0 pmol/l
Анти ТРО 307,4 - при референтни - <34 IU/ml
Заключение: Възможен автоимунен тиреоидит.

При мен на този фон не беше отключено още заболяване. Отключи се след 6-7 месеца.

Като не си спокойна, отивай и пускай антитела. Ако ще изследваш само тях, няма значение по кое време на деня и дали си яла или пила. Но ако ще пускаш пак всичко, хормони + антитела, то сутрин на гладно и жадно.

# 781
Странно, днес след ехографията отидох в Цибалаб до нас да попитам за ТАТ и МАТ, там ми заявиха сутрин до 11, но може да съм яла. А някой да ме светне антитела са освен ТАТ и МАТ и ТРАК?

# 782
Не ти разбрах въпроса. ТАТ, МАТ и ТРАК са антитела, които се изследват при заболявания на щитовидната жлеза.
ТСХ, ФТ4 и ФТ3 за хормони.
Щом са ти казали до 11, отиваш тогава. Във Варна не съм имала проблем с късните им изследвания.
Не знам дали доктор Начев в София препоръчваше тази лаборатория. Помня че споделяхте за лабораторията към Надежда, че и имал доверие, но тази ли е тя, нямам идея?
http://www.nadejdalab.com/index.php/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0 … %D0%BD%D0%B8.html
Споделям това, понеже видях пакет за хормони + антитела.
ТРАК е 38 лв - отделно. Тук във варненско поне ТРАК е евтин.

# 783
Здравейте, хора!
Изследванията са ми:
Ft4 - 37.14 (реф. стойности 10.6 - 21)
Tsh- 0.04 (реф. стойности 0.38 - 4.31)
Anti TRO - 491.80 (реф. стойности 0-34)

Може ли някого накратко да ми обясни какво точно означават и коя болест определят?

# 784
  • Далечният изток
И на мен, момичета, от скоро нещо ми причернява и ми се вие свят, 4 - 5 пъти ми се случи. Освен това имам някакъв странен метален вкус в устата, също и в гърлото. Ще ходя другата седмица да взема направление и смятам да сменя ендокринолога. От три месеца съм с по-висока доза на еутирокс, иска ми се да видя как са хормоните.

# 785
Мисля, че за антителата няма значение кога ще ги изследваш, те не се влияят от това дали си яла току-що. Но лаборантките често не са добре запознати с условията за различните изследвания.

# 786
Здрaвейте, отново. Камък ми падна от сърцето, ходих в Бодимед TRAК ми е в границите на нормалното. Направо леко си поотдъхнах. ТАТ и МАТ не изследвах днес, защото нямам тази възможност за всичко накуп. Но ТРАК е доста под горната граница, в нормалните референтни стойности . По-спокойно ми е сега.

Последна редакция: вт, 16 окт 2018, 18:02 от daisy12

# 787
Здравейте, хора!
Изследванията са ми:
Ft4 - 37.14 (реф. стойности 10.6 - 21)
Tsh- 0.04 (реф. стойности 0.38 - 4.31)
Anti TRO - 491.80 (реф. стойности 0-34)

Може ли някого накратко да ми обясни какво точно означават и коя болест определят?

Тиреотоксикоза. Причината за нея може да е Хашимото или Базедова болест. Последващи изследвания и в хода на лечението ще стане ясно за какво се касае.
Ходи ли на доктор? Ако не си, съветвам те да го направиш бързичко и да започнеш лечение.Докторът ще ти каже какво още да пуснеш за следващата контрола. Не е нужно да пускаш ТАТ антитела, но може като ти назначи лечението да поиска ФТ3 хормон и ТРАК антитела.

Дейзи, по-спокойно сега.
Тези в Бодимед големи бързаци. Smiley
След месец си пусни контролата обаче. Запознало е нещо. Може и да не се отключи изобщо, но следи се. Ако са ок хормоните другия месец, ще разредиш изследванията. На мен направо на половин година ми казаха следене, но понеже виждам, че те притеснява, ти ще прецениш на какъв етап и според това как се чувстваш.

# 788

Ася, да допълня: това е ортостатизъм или още ортостатична хипотония - при рязко изправяне кръвното спада рязко, затова някои получават световъртеж, на други им причернява. Води се за нещо напълно нормално, но ако си го получила отскоро, вероятно означава по-нисък кортизол от оптималното.
Ох, това ми е нов симптом на мен Sad Появи се за първи път при рязкото застудяване, когато за 2 часа температурите паднаха. Усетих го през нощта, надигнах се нещо да погледна и като легнах всичко се завъртя.
После изчезна за малко и сега пак се появява тук-там, основно като легна или като се надигам от леглото.

Ще пусна и кортизол значи и без това му се канех.

# 789
Ули, може да пуснеш информативно. Но не се притеснявай, наистина отначало е страшно, но човек свиква. А и се научаваш да внимаваш. Но е възможно да е свързано с щитовидната функция наистина.

# 790
Marelenda, благодаря ти. Ще проследявам, колко му е. А според теб при нормално TRAK нужно ли е да гледам на този етап и ТАТ и МАТ или могат да почакат до другия месец? Също така днес четох, че Базет се отключвал към 30-40 години. Не знам колко е така, но се надявам да ме подмине, на 25 съм в момента. И да похваля Бодимед, отидох в 16 ч., в 17,30 ч. имах качен ТРАК, който е в нормални граници. Доста ме зарадва, признавам си. Чудя се дали да не си ходя само там, останах доволна.

Последна редакция: вт, 16 окт 2018, 18:55 от daisy12

# 791
ТАТ и МАТ могат да почакат, разбира се, въпросът е да се чувстваш добре, а ти казваш, че освен пулса, който не ти пречи, нямаш други симптоми. А Базедова болест май може да се отключи и по-рано, т.е. няма гаранция. Но ти сега нямаш повишени ТРАК, така че е по-вероятно да става въпрос за Хашимото.

# 792
Дейзи, затова ти казах предния път, пускай си хормоните. За каквото и да се касае, дори да са повишени антителата, на тия стойности на хормоните няма да ти изпишат нищо на този етап, ще ти кажат да ги пуснеш пак след месец.
Ако се разбутат, тогава ще пускаш антитела.
Важно е да се успокоиш, защото от стрес и тревоги може да отключиш не само щитовидно заболяване, а много неща.
Тук са писали хора с повишени антитела, с хормони в норма, при които спонтанно са влезли в норма, явно с елиминиране на причините, които са били най-вече пустия стрес, проблеми, тревоги.
Вижда се по твоите хормони, че има нещо разбутано, но какво ще се случи никой не знае. Затова и първоначално изразих мнение, да чакаш месец и да следиш.
И да пуснеш ТАТ и МАТ, в което няма лошо, те на този етап ще дадат някаква представа, дали се касае за започнал автоимунен процес, но няма да дадат тежест към дилемата дали да се започне лечение или не. Само с диагностична стойност ще са, за какво евентуално се касае и дали е започнало. А дали да започнеш лечение, ще се определи по стойностите на хормоните.

И още нещо. Влез в настройки на профила, след това в лични съобщения и си махни отметката на блокираните съобщения, че не може никой да ти пише на лично съобщение.

# 793
Благодаря за изчерпателният отговор и на двете ви, успокоих се една идея днес. Но ще гледам да не мисля за хормони и изследвания поне един месец, а другият с нови сили ще изследвам. Ще си пия бетаблокера, или по точно нещо подобно на него за пулса и ще си гледам живота. Имам чувството, че моята хипохондрия усложнява нещата. Meralenda, отблокирах съобщенията си. Blush

# 794

[/quote]
Тиреотоксикоза. Причината за нея може да е Хашимото или Базедова болест. Последващи изследвания и в хода на лечението ще стане ясно за какво се касае.
Ходи ли на доктор? Ако не си, съветвам те да го направиш бързичко и да започнеш лечение.Докторът ще ти каже какво още да пуснеш за следващата контрола. Не е нужно да пускаш ТАТ антитела, но може като ти назначи лечението да поиска ФТ3 хормон и ТРАК антитела.

Дейзи, по-спокойно сега.
Тези в Бодимед големи бързаци. Smiley
След месец си пусни контролата обаче. Запознало е нещо. Може и да не се отключи изобщо, но следи се. Ако са ок хормоните другия месец, ще разредиш изследванията. На мен направо на половин година ми казаха следене, но понеже виждам, че те притеснява, ти ще прецениш на какъв етап и според това как се чувстваш.
[/quote]

Благодаря! Да, утре отивам, тя ми назначи и TAT, чакам да излезе. Надявам се този път да случи на специалист. Има ли възможност да са объркали преди това и да са ме лекували за Базед, а да имам Хашимото?

Общи условия

Активация на акаунт