Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 624
  • 797
  •   1
Отговори
# 630
И моя близка се оказа от АИП,тя е с гастрит и целулозата в зеленчуците не и понесе добре.

# 631
АИП може да се нагоди, предполагам - с по-малко зеленчуци или пък да са само готвени, да се ядат повече сладки картофи. И повече месо, разбира се. Ето един случай, в който 80% зеленчуци не е удачно.

# 632
  • София
Другото което ме прави скептична е, че режимът е ориентиран към американския начин на хранене. 70% от разрешените храни (съгл. С.Б.) не са типични за нашите ширини, пък да не говорим че половината не съм ги чувала/опитвала. А храни, които са част от българската кухня (домат и чушки примерно), са забранени. Не съм убедена, че един сладък картоф, дошъл от другия край на света ще ми бъде по-полезен от домат, чушка, патладжан, та дори и нашенски картоф.

# 633
Elika, има причини доматът, чушката, картофът и патладжанът (плюс червеният пипер и лютите чушки) да са забранени - те са от семейство Картофови, а в книгата много добре е описано защо се изключват. Не става въпрос за регионални предпочитания.

Но иначе си права, че ако разполагаме и с еленско месо, месо от лос, бизонско и други подобни варианти, а и с много видове риби, зеленчуци и плодове, ще бъде по-лесно. Но тези храни не са ежедневие и за много американци, а са посочени просто като начин да се покаже, че има различни възможности, а и да се отговори на потенциални въпроси от рода на този "Месото от лос позволено ли е?" Да, позволено е, макар че никой не казва, че трябва да е ежедневие. В големите американски градове може би е по-лесно да се спазва АИП, но това не означава, че и в България няма достатъчно видове месо, зеленчуци и плодове плюс някои видове кореноплодни. Да, сладките картофи у нас са вносни и скъпи, но не е и задължително да се ядат. А и идеята на АИП е да окаже необходимото лечебно действие върху организма - това е вид природно лекарство, а не хранителен режим, който изведнъж е хрумнал на Сара, докато се е чудела какво да прави, и го е усложнила максимално за по-интересно. В книгата много добре и подробно е обяснено кои храни се включват или изключват, и защо.

# 634
А сладкия картоф не е картоф, той е от семейството на цвеклото Hands V

И аз да си подновя питането, чуденка: някой има ли идея от какво може да е... продължава и е ужасно досадно Disappointed Relieved
Случи ми се нещо странно преди 3дни - ужасно трепкане (спазъм на мускул...) в долната устна с продължителност поне 3часа петък вечер... оттогава боцкане и мравучкане в устните и около тях, постоянно с усилване и намаляване, но не спира Head Band
Миналара седмица и крампи имах, крака, ръце... бедра, прасци... запичнах магнезий и поутихна, но се появи това... от какво ли може да е?
Щитовидните хормони през юли бяха оптимални, ТАТ и МАТ повишени... не пия хормон.

# 635
Бихте ли ми казали реални ли ще са контролните резултати на TSH и FT4, ако изследвам когато съм болна (ОВИ, настинка, грип)? Знам, че щитовидната се влияе от възпаления и неразположения, но ми е важен резултат в момента.

# 636
При мен само ТСХ и ТАТ са високи, ФТ3 и ФТ4 са в норма.. това какво означава?

Ами, нищо, какво да означава? Simple Smile
При повечето хора FT4 и FT3 много рядко са извън референтните граници, но това не значи, че стойностите им са оптимални.
Ще се дам за пример - когато ме диагностицираха с Хашимото, FT4 и FT3 ми бяха с много добри стойностите, само TSH беше завишен (и антителата, де). Въпреки това, всички лекари, които съм посетила до момента, твърдят, че заболяването ми не е отскоро и съм го "носила" в продължение на много години, преди да разбера, че страдам от него.

# 637
При мен до момента всички лекари ми казваха, че има опасност от Хашимото.. докато последната заяви, че имам и не знам вече какво да мисля Sad Това с АИП храненето ми се струва много трудно за мен, дори непосилно, аз млечните продукти се опитвам да спра и пак не се получава за момента..

# 638
MaRin4et0, а защо съмнения за Хашимото? За съжаление, мисля, че заболяването си го имаш със сигурност, предвид това, което споделяш, т.е. не виждам на какво отгоре се говори само за "съмнения".
Ехография на жлезата ти правена ли е?

# 639
Пенева, често причината е дефицит на магнезий. Може да бъде също на калий и/или натрий, така че помисли също дали приемаш достатъчно сол (за натрия). С калия е по-сложно. А такива трепкания могат да бъдат и от претоварване, стрес, тревожност. Обаче бодежите и мравучкането не знам от какво може да са, но примерно притиснат нерв? Или също да те е надухал вятър/климатик?

# 640
Пенева, пробвай с Милгама Н.
Да кажем 2 седмици по 2 хапчета на ден, ако видиш ефект, може да го пиеш още известно време.

Последна редакция: вт, 09 окт 2018, 17:35 от Lemy

# 641
  • София
Здравейте, някакъв коментар ?

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.79       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4       22.14       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        0.63       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA

Това за предозиране ли да го броя ?

Благодаря предварително!

# 642
Според мен, намали малко дозата на хормона. Simple Smile По колко пиеш сега?

# 643
Благодаря, ще пробвам с магнезий и витамини Б (мисля имам милгама в шкафа вкъщи...)

# 644
MaRin4et0, а защо съмнения за Хашимото? За съжаление, мисля, че заболяването си го имаш със сигурност, предвид това, което споделяш, т.е. не виждам на какво отгоре се говори само за "съмнения".
Ехография на жлезата ти правена ли е?

Да правена е и няма никакви изменения по жлезата. Съмнения са защото всички лекари(включително професор Каменов) преди последния не са ми поставяли диагноза Хашимото.

Общи условия

Активация на акаунт