198-мо жарко НЕМСКО лято

• 63 074
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • DE
На нас пък ни се стори, че тази година бяха по мижави фойерверките  гърмяха само около 20-30 минути  newsm78 Grinning
Нали имаше призиви да ги ограничат, но на моменти улицата не се виждаше от пушеците  ooooh! Grinning

# 556
  • Немция
Зависи дали съседите също са вкъщи или не. Там, където празнувахме, част от съседите ги нямаше и според домакините при тях се било гърмяло по-малко тази година. На мен ми се стори доста прилично като количество, голяма пукотевица беше, отделно децата в компанията ни бяха в пироманско настроение и най-големият(на 14) се беше подготвил като за война. Crazy
Пред нас тази година е било по-скромно, по следите по тротоарите преценявам.

Честита 2019- Нова година и нов добър късмет ви пожелавам! А в скоро време и нова тема.  Grinning

# 557
  • И аз не знам къде
Здравейте и Честита Нова Година.  Бъдете живи и здрави! 
И на мен ми се стори слаба работа тази година.  Към 12:30 беше вече всичко и спокойно.  Друга година до към 2 си беше голям гърмеж.  Но при нас тази година в центъра имаше забрана за пукотевицата.  Смело мога да кажа, че за първи път откакто съм тук виждам Германия с толкова чисти улици на 1 януари. Blush

# 558
ЧНГ! Аз не си падам по гърмежите. За животните (дивите) със сигурност са голям стрес и ужас. И за околната среда са катастрофа... Предпочитам да има една организирана заря, но народът обича да гърми. Е, и аз ги гледах, де. Wink При нас беше като всяка година.

Бибит, той комплектът беше предвиден за НГ, но се отложи по ред причини. По-нататък по някой повод ще го получи. Иначе моето "бебе" си беше поръчало влакчета Brio Joy, книга за възли и книга с оригами. Хареса си всичко. Laughing

# 559
При нас гърмежите продължиха около 30-40 минути. Баща ми празнува за първа година с нас ъук и много му хареса. Особено едните съседи се бяха подготвили с доста хубави фоерверки и на  децата много им хареса.

Относно записването в училище - ако имате възможност, най - добре се обадете или им пишете да ви дадат списък с необходимите документи.

# 560
  • Германия
За много години! Благодарение на съседите и замъка над нас се нагледахме и наслушахме на заря и пукотевици. Горката ни котка се беше свряла в детската стая под леглото.

# 561
Честита Нова Година момичета! Щастие и здраве желая- на вас и семействата ви! Споменахте за това, че училищата са по райони. Има ли сайт, в който да разбера в района на кое училище попадаме в зависимост от адреса?

# 562
Нито съм мама, нито живея в Германия. Май трябваше да започна със здравейте и ЧНГ, но никога не съм била добра в дипломацията. Simple Smile
За какво ви пиша - имам две сестри, едната от които, живее в Мюнхен от години. Напълно интегрирана е по всички общоприети критерии - работа, семейство, език. В момента е в майчинство.
Няма да ви оттегчавам как го е постигнала, сигурна съм, че всяка една от вас има своята история, която звучи почти като приказка. Общувам си с изключително много хора и всички, живеещи зад граница, дори и най-успешно интегрираните или почти прогонени от тук, споделят, че меланхолията е неизбежна. Не заради самата държава, а заради изконната човешка потребност да бъде свързан с корените си. Също, знаем, че най-ярките ни спомени, са детските. Когато всичко е възможно, шарено и интересно. Навлизайки в зрелостта, се поражда естественото желание да възпроизведем емоцията на детското изживяване. И за да го направим, се връщаме към тях. Не сме пустинни острови и ни трябват и други хора за тази работа. Които да са на същата вълна. Та и затова, избягали навън, винаги се търсим.
Сестра ми не прави изключение. Тя, по начало, е традиционалист и си е създала силна връзка със семейството. Продължава да си спазва разни обичаи, обгрижвайки ги до детайл. Ето, за Бъдни вечер беше пресъздала перфектната постна вечеря, такава каквато я помня от детството ни. Само тя може да плати за допълнителен багаж в самолета, за да си вземе домашна лютеничка, сладко от горски ягоди и луканка. Да си прибере големия син от детска, да сготви, да приспи бебето и вместо да седне да си гледа сериала, да прави пърженица или руска салата.
Ще се опитам да съм максимално обрана и да разкажа накратко за нея. Женена е за германец, живее в Мюнхен, компютърен специалист е, в момента е в майчинство - има три месечно бебе и още един детскоградински младеж. Simple Smile Обича домашния уют, обича да готви, да си отпуска душата с някой български сериал, да купува много книги, обича да НЕ гледа телевизия. За разлика от мен, не е закачена към социалните мрежи - ползва ги, но като допълнение към личния контакт. За нея, той си остава нещо незаменимо и всичко останало е само сурогат.  С нея мога да извървя километри, докато се разхождаме и си приказваме. Няма тема, на която не ти се занимава да обсъждаш с нея. Много по-добър слушател е от мен и може да те слуша до безкрайност. Не е дървен философ като мен и приема чуждо мнение, стига да е обосновано.
Най-важното - не е досадна. Даже - обратното. Все има някакви резерви да не се натрапва и да не прекрачи границата на досадното. Заради което и по-трудно влиза в първоначален контакт. В началото е мълчалива, защото й трябва време да наблюдава въпросния човек и да си изгради представа за него. Никога обаче не слуша по допирателната и не чете отгоре отгоре. Дори и да не й се занимава. Редовно я ползвам за складиране на тайни - хората много обичат да ми споделят черни тайни, а мен ме ръчка отвътре да ги разкажа на някого. За целта, ползвам нея. Няма сила на тази земя, заради която да ви издрънка.
Голямо внимание към детайла - ако трябва да купи подарък, прави проучване и го избира с дни. Ако реши да подари дрешки - трябва да е на хора, на които наистина са им много нужни.
При нея няма такова нещо - не мога да се чуем, защото имам две деца и много работа. Ако се разберете, още следобяда ще е в градинката на другия край на града с децата. Само за да си поприказвате.
Колкото и да се постарах, пак станах много дълга. Искам да ви помоля, ако споделяте сходни с нейните интереси, да ми пишете. Тя много страда от факта, че няма с кой да излезе и да си поприказват като в доброто старо време. Принуждава се да го прави по телефона, но не е същото като да виждаш жестовете и мимиките на отсрещния. А и по телефона е много дървено. Трябва да си застопорен на едно място, иначе се разсейваш. Достатъчно заседнал живот водим, за да си го дозастиламе още толкова. А в Мюнхен има такива страхотни градинки, паркове и зоологическа градина. Simple Smile Ако не сте успели да посетите всичките, ето ви предизвикателство за НГ - да го направите с нея и децата ви.
Дано не противоречи на правилата, защото си оставям фейсбука. Казвам се Аделина Върголомова. Пишете ми и аз ще ви свържа с нея. Недейте да ми пишете тук, защото не влизам, следя форума от почти десет години, но не съм регистрирана.
И последно - очаквам довечера, като си отворя фейсбука, да имам поне десет писъмца от вас. Simple Smile

# 563
В Мюнхен има 2 български училища, които се поддържат от чудесната българска общност там , и покрай които могат да се направят хубави контакти с читави българи.

# 564
В Мюнхен има 2 български училища, които се поддържат от чудесната българска общност там , и покрай които могат да се направят хубави контакти с читави българи.

Благодаря за съвета! И все пак, навсякъде има общности, но въпреки това, ви е приятно да си поддържате и формуска такава тук. Едното не изключва другото. В Бг мама, обикновено, пишат една идея по-приятни хора от фейсбук групите, затова и го ползвам като полезен филтър за запознанства. Както казах, племенниците ми не посещават все още училище, а сестра ми не е от хората, които ще отидат на непознато място и ще кажат - ей, хора, на някой да му се занимава с разходки и бъбрене? По-обрана е първоначално, не влиза от първата минута в приятелски контакт. Ако и други мами, имат същия подход, първо ще продпочетат да се запознаят тук, да си разменят няколко реда, за да се минат етапа на одобрението и едва тогава ще вършеят из парковете.

# 565
  • Немция
Аделина, стана ми интересен твоя опит да посредничиш на сестра ти за запознанство. Sunglasses В бълг. у-ще вероятността да установи реален контакт е в пъти по-голяма, отколкото в бг-мамма. Имам 2-3 запознаства чрез форума тук, но така и не се получи дълготраен контакт. Не че аз съм единствения пример. В бълг.у-ща има инициативи и за по-малки деца(доколкото съм чувала), както и се организират срещи само за възрастни от бълг.общност.

Синьо, и големи мъже се увличат по влакчета- е, не тип Брио, но пък е още по-оскъпен вариант от Брио-то. Crazy

# 566
Бибит в кой край  на Германия живееш?Аз живея в района на Landau in der Pfalz и ще се радвам да се запозная с мами,които живеят някъде около мен  и да си побъбряме от време на време..Wink,
За много години на немските мами,живи и здрави да сте вие и децата ви !!!:kissing_heart:

# 567
  • Немция
Анелка, аз съм в NRW. Simple Smile Дано да попаднеш на някой от твоя район.

# 568
Аделина, стана ми интересен твоя опит да посредничиш на сестра ти за запознанство. Sunglasses В бълг. у-ще вероятността да установи реален контакт е в пъти по-голяма, отколкото в бг-мамма. Имам 2-3 запознаства чрез форума тук, но така и не се получи дълготраен контакт. Не че аз съм единствения пример. В бълг.у-ща има инициативи и за по-малки деца(доколкото съм чувала), както и се организират срещи само за възрастни от бълг.общност.

Синьо, и големи мъже се увличат по влакчета- е, не тип Брио, но пък е още по-оскъпен вариант от Брио-то. Crazy

Отново благодаря за идеята! Явно, българското училище е притегателен център за нови и трайни приятелства, след като всички споделят подобни впечатления за него. Ще й го предложа като вариант. Не вярвам бебенцето да се сърди ако го поразведат из училището и ще си намери и то другарчета още преди да се е научило да мрънка с думи. Simple Smile
А за опитът - това е един от малкото варианти, с които мога да й помогна дистанционно. Сплотено семейство и сме научени, че всеки може да помогне на другия и взаимно да си катализираме уменията, в които сме най-добри. Сигурна съм, че дори и да е малък шансът, е възможно и форумът да допринесе за едно успешно приятелство.
На някого бях разказвала историята на една реклама. Помните ли рекламата на Алианц - "The Promise". Озвучавана с песен от Ениа. Вървеше по телевизията преди сто хиляди години. Тогава бях още дете, живеех на село и такова чудо като интернет, мобилни телефони, пътуване по самолети, лъскави коли по огромни мостове и обаждане от другия край на света бвх виждала само във филмите. За мен си беше същинска научна фантастика. По същото това време, със сестрите ми се карахме за щяло и нещяло. Режехме шоколад с нож и усъвършенствахме в детайл подялбата на Кума Лиса на три съвършено еднакви части. Майка ми, постоянно се опитваше да ни усмирява. Като човек, изпитал на собствен гръб животът в чужда държава, се опитваше да ни обясни, че един ден ще се търсим и нямаме да имаме възможност да си приказваме. Кой ще ти я слуша... После, животът ни пръсна по всички краища на света. Вече, никой не се впечатлява от мобилни телефони и пътувания със самолет. Невъзможното стана прозаична част от ежедневието. За сметка на това, онези неща, които приемахме за досадна даденост, се превърнаха в мисия невъзможна. Като да се видим, да ударим един тегел из Борисовата градина и да режем шоколад с изтъпял нож.
Та и затова, в един подобен момент на откровение, реших да помогна на сестра си. Като компенсация задето все я карах да си вземе последното от трите парчета шоколад. Simple Smile

# 569
Българските училища са притегателен център за интелигентни,  образовани, читави българи. Не, че извън българските училища няма такива, но там концентрацията е голяма. Обикновено са отворени и добре настроени към новодошли и инициативите им по празници са отворени за широк кръг посетители.

Общи условия

Активация на акаунт