198-мо жарко НЕМСКО лято

• 62 919
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Здравейте момичета Simple Smile
Аз също съм с добри впечатления от спешната помощ и по конкретно детската клиника в Дортмунд. Миналия месец се наложи да приемат дъщеря ми, която беше на месец и половина с инфекциозно заболяване. На пръв поглед докторите са казали, че не изглежда зле, но след направените кръвни изследвания се оказа, че е хипер обезводнена. Всичко се случва в рамките на 24 часа, но майчиното ми сърце не издържа и изпратих мъжа ми в болницата, тъй като аз не говоря добре немски. Добре, че така стана и реагираха адекватно. Шока за персонала е бил голям и всеки е питал къде е майката, но аз останах с 2 годишния ни син. Доста е трудно, когато няма баби, но се справихме.
2 седмици след това, отново им събрах багажа, защото малката кашляше, а Знам, че при бебетата се развива много бързо бронхиолит. Отново реагира адекватно и за щастие не ги приеха в болницата.
Малко дълго стана, но се моля да не ни се налага отново. Друго ми е обаче мнението за педиатрите. Не стига, че са малко на брой, а и не обръщат достатъчно внимание. Чакаш за термин 3 месеца и на финала прегледа е 5 мин. Sad

# 586
3 месеца чакане за час при педиатър и кратък преглед при проблем не е допустимо.  Бих потърсила читав педиатър в по-широк периметър.

Аз и преди съм си хвалила педиатъра.  При болно дете час получавам моментално. Кръвен тест за бактерии никога не ми е отказан, нито направление за терапии при нужда при други специалисти. Има адекватна преценка, не е бъркала при лечение и  има мобилен телефон за  връзка с нея извън приемните и часове.
Далечко ми идва, но не я сменям за нищо на света.

# 587
  • Варна
Със сина ми бяхме при друг педиатър и бях мега доволна, обаче беше на 15 км. разстояние. След това се изместихме в друг град и за да ни е по- близо, го сменихме за което горещо съжалявам. Ей на - човека вече не приема нови пациенти. Ами ще си блъскам главата сега, няма накъде.
Та извода е, ако намерите читав лекар - не го пускайтееееееее Simple Smile

# 588
  • Berlin
Вие нали сте били записани вече при него? Няма да сте му нови пациенти.

# 589
  • Варна
Нови ще сме, защото вече не се водим при него, а и има още един нов член в нашето семейство Simple Smile

# 590
  • Берлин
Вчера попрочетох хилядите коментари в нета за детенцето. Трагедията е факт. Обаче...неразбирането на езика е огромен минус. Помня първия си прием в спешното през 2015 (не че имам забележки към обслужването,но беше трудна комуникация,а никой в болницата не е длъжен специално заради мен да владее някой от 5-те езика,които ползвам). Днес съм вече с C1 и нямам езикови пречки. Родителите на детето и то самото е с турско име,а турският е широко разпространен. Това е едната страна. От друга-детенцето няма ли педиатър, защо се разчита на спешното само? Аз допирах дотам заради спешната нужда от кръворазреждащо,когато тръгне тромб и го хвана. След това-специалист задължително. Знам,че когато се обърне колата,пътища много. Но първо ние трябва да се погрижим адекватно за здравето си,после да хвърляме тежки думи. В нета дори ясно се заяви от сънародници тук,че системата не става,а те са дискриминирани. И с двете не съм съгласна. Просто почти винаги човешките отношения са като огледало. На мен два пъти ми се случи опит да бъда посмачкана и унижена,но никакъв шанс-знам коя съм и какво мога да позволя. Много размисли тези дни. И пак жалко за детето и родителите.

# 591
Не разбрах кога точно е починало детето. Но нашият личен лекар между 21.12.2018 и 02.01.2019 не работеше. Отиваш в спешния кабинет, ако нещо ти трябва. Та не винаги личния лекар е на лице. И те са хора и те почиват.

# 592
Момичета,аз ще сменя малко темата на разговор,но имате ли опит със заквасване на кисело мляко тук?Аз си купих българска закваска,купих хубаво прясно мляко,което е от био ферма наблизо и в крайна сметка се получи гъст айрян,но не и консистенцията на кисело мляко...Аз ли бъркам някъде? Stuck Out Tongue Winking Eye Купувам си и от купешкото кисело мляко,но като съм си наумила сама да подквасвам... Sweat Smile

# 593
  • Deutschland/HE
Аз опитвах да заквася с бълг. закваска от магазините Балев, същата се продава и в Амазон, но не се получи, едно нищо, като художник айрян, леко лигаво. Вече заквасена или с едно мляка с емблема с един дядо или ако купя кофичка от бълг. магазин и тогава няма грешка. Избягвам да купувам, защото последния път съм забравила една кофичка кисело.мляко Елена и след 3месеца и нямаше нищо Sad.

# 594
Аз заквасих няколк опъти успешно по следната схема - вземам био мляко от Реве в кафявите шишета, вземам на Landliebe малките гюмчета кисело мляко и на 1 л мляко за закваска ползвам цяло гюмче за да стане и задължително го оставям да преседи цяла нощ повито, иначе стои като айрян, но като преседи цяла нощ и след това е прилично като гъстота и киселина.
Пробвала съм и с мляко директно от фермата по същата схема - пак се получава.

# 595
sunny:*kiss, аз преди години квасях с фермент на A.Vogel с българските бактерии. Ставаше си. Първите 1-2 партиди ми ставаше малко лигаво, но следващите бяха ок. Тогава купувах пастьоризирано прясно био мляко, от тези в бутилките, пълномаслено. Пробвай пак. Simple Smile По онова време нямах и термометър даже, та не съм спазвала съвсем точна температура.
Сега си правя редовно кефир, но съм забелязала, че с различно мляко се получава различна консистенция при горе-долу равни други условия, та може и от млякото да е при теб.

А до каква възраст водите децата при педиатър (въпросът ми е към тези с по-големи деца)? Ние прескочихме такъв, защото моето дете още от бебе е при личния ни лекар, но той няма да практикува още дълго и се чудя какъв лекар да диря за детето. Thinking

Но първо ние трябва да се погрижим адекватно за здравето си...
Абсолютно съм съгласна.  Здравето ни е преди всичко наша лична отговорност. На лекари отдавна не разчитам... за съжаление (защото понякога опираме и до тях).

Не съм следила случая с починалото дете. Само една статия на немски минах по диагонал, където ми направи впечатление, че детето е починало около 4 дни след посещението в спешното и се запитах какво са го правили през това време. Rolling Eyes Аз щях да търча пак в спешното.

отнесох обвинения, че мъжа ми ме бие и крия, че това е болка от побой и подобни.
Тук ми увисна ченето. Имат ли право изобщо да ги дрънкат такива?

# 596
Синьо, на почти 15 е големият, водя го на педиатър при нужда или в спешното при спешност. Май в спешното ходим с него по-често, че травмите са все по мачове уикендите или след тренировка вечур, а иначе е здрав и не боледува .
Скоро се наложи да го оперират леко, не търсихме детски хирург, а такъв със специалност спортна медицина.

# 597
Синьо,
Децата водя на педиатър само за профилактичните прегледи U и J и за ваксини. Иначе аз тука си намерих лична лекарка българка и всички ходим при нея, защото  освен всичко друго работи и без часове. Но моите деца отдавна не боледуват често, по 1 път  в годината.

# 598
  • Немция
При педиатъра съм  виждала големи ученици, може би 15, 16-годишни, така че детският лекар се ползва доста години.

Моите деца са склонни към бронхити, но от различен тип. Особено като по-малки бронхитите бяха силно изявени. Големият за кратко време се усложняваше, няколко дена(3-4-5 дена) бяха нужни, 2 пъти е бил на границата с пневмония. Забелязвам, че детските лекари трудно изписват рецепта за АБ, което го разбирам, но при сина ми изчакването не водеше до подобрение и след 1-2 дена вече със сериозна кашлица и хрипове така или иначе пак се опираше до АБ. Смея да твърдя, че винаги АБ му е помагал, винаги е настъпвало подобрение. В началото дори и да е вирусно, задържи ли се бронхита с дни, има голяма вероятност да прерасне в бактериална инфекция.
Да допълня, че инхалираме у нас с децата с апарат на Пари Бой, но голям ефект не видях. Единствено от т.нар. солни стаи (преведено на български) забелязах голям смисъл. Жалко, че не ги открихме по-рано. Научих за тях от моя съседка, не от детския лекар. На един от рутинните прегледи му разказах за нашия добър опит от сОлниците, с надеждата да насочва и други към тях.

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 10:55 от Бибит

# 599
Синьо, голямата откакто навърши 17 г не иска да стъпи при педиатъра, та я записах при семейния ни лекар. Големият ни син още си е при педиатъра, но е на 15 г още. Оставям на него да реши докога ще иска да ходи при него. А за малкия още не знам, защото вероятно ще го водя, докато се налага да му слагаме соматотропин.

Общи условия

Активация на акаунт