Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2018, 11:19 ч.

Те са готови за живот. А децата у нас?

 • 6 897
 • 21
 •   1
Отговори
# 15
 • Майничка
 • Мнения: 6 928
...Има, да. Да споменавам номера на училища ли?...

Т.е., втора смяна учат в кочинката, заварена от сутринта? Или първа смяна грам не цапат?

"Нормалните" условия в училището са въпрос на организация от страна на администрацията, на настоятелството и на обществения съвет. Защо в наши дни (не говоря преди 10-15-20г.) има училища, в които родителите не купуват нова дъска и там другите споменати дейности (впрочем, в 12-годишния ми стаж като родител на вече втори ученик, никога не се е налагало да вземам участие в подобни мащабни мероприятия, което не значи, че отказвам да повярвам в съществуването на подобни практики), а  в други все още го правят? При това явно не визираш училище със смесени класове в Долно Нанагорнище, предполагам, съдейки по номерата?

Ясно, че тоталното премахване на почистващ персонал в училищата в България е в сферата на фантастиката, но поне някакво отношение за хигиена и ред в личното и общото работно и жизнено пространство трябва да се възпитава, а там е мястото, където децата са в група и от една възраст нататък, си влияят най-силно.
Едно време, при повече деца в едно семейство или род, това се е случвало в дома. Сега, при максимум 2-3  деца в едно домакинство, повечето не се грижат за личното си пространство, камо ли за общото. А общественото - там кучета го яли.
Някак ми е трудно да повярвам, че чистофайникът навън ще стане мърляч вкъщи. За обратното ежедневно имам наблюдения от разни моми и лелки, отчитащи ежедневните си трудови подвизи на домашния фронт, докато люпят и плюят семки пред входа ни (който не е и техен).

# 16
 • София
 • Мнения: 19 372
Както казах, нашата класна организираше почистване в стаята.
В коридорите почистването ще е силно затруднено от редица фактори, особено през междучасията или между смените, когато ... просто нямам думи да опиша как се придвижват учениците по коридорите.

# 17
 • Мнения: 2 253
...Има, да. Да споменавам номера на училища ли?...

Т.е., втора смяна учат в кочинката, заварена от сутринта? Или първа смяна грам не цапат?  - разбирай го както искаш, но И първа И втора смяна си учат често в кочинка. И първа И втора смяна цапат и цапат най-вече с мръсни обувки децата, особено в есенно и зимно време. Защото нямаме чистота по улицата, живеем в най-мръсния град и без да искат дори цапат така. Добави и мърлявите, които си цапат и нарочно. Чистачка минава от време на време с цел да изхвърли кошче евентуално ако въобще има и да мине с метла, т.е. да вдигне прах.

"Нормалните" условия в училището са въпрос на организация от страна на администрацията, на настоятелството и на обществения съвет. - това  не го отричам, но няма как да се преборя за друго. Защо в наши дни (не говоря преди 10-15-20г.) има училища, в които родителите не купуват нова дъска и там другите споменати дейности (впрочем, в 12-годишния ми стаж като родител на вече втори ученик, никога не се е налагало да вземам участие в подобни мащабни мероприятия, което не значи, че отказвам да повярвам в съществуването на подобни практики), а  в други все още го правят? - по ред причини и това е една много дълга и съвсем различна  тема. Точно в конкретното училище на детето сега-не съм купувала. При това явно не визираш училище със смесени класове в Долно Нанагорнище, предполагам, съдейки по номерата? - в случая визирам елитна софийска гимназия. Шумна, пренаселена, със стаи, в които няма място да се разминеш от чинове, камо ли да има място, където да си сложиш парцала и метлата, на паркет, който задържа прах и мърсотия.

Ясно, че тоталното премахване на почистващ персонал в училищата в България е в сферата на фантастиката, но поне някакво отношение за хигиена и ред в личното и общото работно и жизнено пространство трябва да се възпитава, а там е мястото, където децата са в група и от една възраст нататък, си влияят най-силно. - едното няма общо с другото и не съм отрекла възпитанието. Но отричам да се чисти от деца, преди да има създадени условия, и то те да не са дъската или гардеробчетата дори.
Едно време, при повече деца в едно семейство или род, това се е случвало в дома. Сега, при максимум 2-3  деца в едно домакинство, повечето не се грижат за личното си пространство, камо ли за общото. А общественото - там кучета го яли. - не съм съгласна с това мнение, на точно обратното съм. Или може би съм си подбрала обкръжение, което приляга на разбиранията ми, и носи част от моето възпитание, но мърляви готованци около нас няма.
Някак ми е трудно да повярвам, че чистофайникът навън ще стане мърляч вкъщи. За обратното ежедневно имам наблюдения от разни моми и лелки, отчитащи ежедневните си трудови подвизи на домашния фронт, докато люпят и плюят семки пред входа ни (който не е и техен). - пък моите наблюдения са различни, явно пак опираме до обкръжение. Нямаме семки пред входа, а цветя.

Извън всичко това, в почти всеки клас има момент, в който децата си почистват сами, просто стаите са на паркет, който изисква различна поддръжка. Кърпежи пък с балатум около дъската също е проблем. Няма как да почистват пода, защото нямат нужните условия за това, все е прашно, иначе си бършат от време на време и си правят оборка. Смятам, че са в границите на нормалното, не са мърлячи. Просто ноември, когато всеки влезе вътре с кални обувки, няма как да бъде изчистено нормално.
ПП. В училището на детето в коридора няма място да се разминеш, независимо как се придвижват-пренаселено е.

# 18
 • Пловдив
 • Мнения: 2 146
Аз пък не съм съгласна децата да чистят в училище. Защо ми намирисва на социалистически бригади...

# 19
 • Ямбол
 • Мнения: 24 856
Защо, нещо вредно ли е чистенето?

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 2 146
Защо, нещо вредно ли е чистенето?

Има хора, които това работят, тоест чистенето е тяхно задължение.
Не мисля, че децата трябва да се товарят с това. По-добре всеки вкъщи да приучи детето си да чисти - вкъщи, ако успее, ще му даде полезно умение, но не и с този общественополезен труд от деца.

# 21
 • Мнения: 2 253
Първо децата е полезно да припознаят училището като "свое" място. Да им харесва, да го обичат. Тогава и сами ще се погрижат да им е чисто и приветливо, и няма да цапат или рушат.

Общи условия

Активация на акаунт