Безсмислена работа и какво е bullshit job

• 3 767
  • 83
  •   1
Отговори
  • София
Започнах работа в различна от досегашната сфера. Минаха вече няколко месеца и имам смесени впечатления. Размислите над текущата ми работа ме караха да търся има ли и други хора, които нищо не правят на работа и нищо не се и очаква от тях. Търсейки хора на подобно дередже, попаднах на есе, написано от антрополог преди десетина години, което по-късно е било развито в книга. Става дума за „Bullshit Jobs: A Theory“ . „Булшит“ работа - това е работа, която е толкова безсмислена или ненужна, че дори самият работник трудно намира смисъл в нея или вярва, че приносът му е незначителен за обществото. Хората в такива длъжности често чувстват, че работата им съществува само за да запълва време или заради бюрократични причини, без реална продуктивност или стойност.

Авторът категоризира „булшит“ работата в няколко основни типа:

Асистенти: позиции, съществуващи само за да накарат другите да изглеждат по-важни;
Регулатори: хора, които създават или управляват бюрокрация без реална необходимост;
Поправящи боклука: работници, които коригират грешките на други, причинени от лоши практики или неефективност;
Тикет-пушъри: тези, които прехвърлят информация или документи, без да добавят стойност.
Съдзаващи задачи: мениджъри, които създават ненужни задачи за подчинените си, за да оправдаят позицията си.

Сблъсвали ли сте се с подобен тип работа? Препоръчвам книгата, ако е тема, която ви вълнува.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 20:40 от Любопитната

# 1
Авторът не е бил запознат с българската държавна администрация.

# 2
  • София
Така е, но в частния сектор този феномен също съществува.

# 3
  • София, Лагера
Щом има такава работа, очевидно на някого е нужна. Щом има хора, които да я работят, очевидно ги устройва. По ред причини, които може да са много (особено в Индия и Китай)
Не забравяйте, че някои длъжности съществуват, само за да създават работни места. В това не влагам никаква ирония, не е релевантно за България.

# 4
Най-безсмислената работа е спасител на олимпиада по плуване (или някаква друга световна купа).
Не знам какви ги е писал този автор, на работата на асистента е изключителна важна:

# 5
Най-безсмислената работа е на работника монтиращ мигачите в завода на БМВ.

# 6
Безсмислена е всяка работа, която работника намира за безсмислена.

По принцип смисъл има и в най-малките детайли. Зависи от гледната точка, защото може и живота като цяло да е безсмислен.

От темата, ако не бяха тикет пушерите, горките подчинени щяха да мотаят тикета колкото е възможно по-дълго. А целта на компанията е възможно най-много обработени тикети, възможно най-голяма реализирана печалба, възможно най-много удовлетворени клиенти.

И т.н. и т.н. Дяволът е в детайлите.

Мила авторке, от темата се разбира, че имаш проблем с реализацията на пазара на труда. Предлагам психотерапия. Имаш спешна нужда от промяна на светоусещането, така че да се чувстваш удовлетворена. Понякога една такава 'безсмислена' работа може да бъде стъпало към сбъдната мечта.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 22:42 от Tina*

# 7
Най-безсмислената работа е спасител на олимпиада по плуване (или някаква друга световна купа).
Не знам какви ги е писал този автор, на работата на асистента е изключителна важна:

Тва звучи все едно е писано от асистент.

# 8
  • София
Основните типове не са длъжности, а по-скоро обобщени наименования. Пример - има много асистенти, които са основен двигател на работния процес, но се визират се по-скоро асистенти, които са наети с цел просто да има такива, един вид като антураж, за престиж, а всъщност заемащите длъжността нямат отговорности и др.

# 9
Може би се отклонявам от така зададената тема, но работата на асистент например съвсем не е безсмислена. Той понася тежестта на всички действия, които отнемат важно време, за да бъдат извършени от някой, който може да върши по-смислени действия в това време.
Като цяло за мен безсмислена е работата, в която не можеш да постигнеш резултат. Организацията и условията са така структурирани, че ти връзват ръцете.

# 10
  • София
Не се връзвайте на всяка американска въдичка, само защото пасва на ситуацията ви.
Въпросният автор очевидно не е виждал на живо асистент или тикет-пушър. Разбира се, много е възвишено всички да се отдадем на рисуване на праскови с боя от череши, но има хора, които вършат наглед скучна и тъпа работа, която всъщност е важна.

# 11
  • София
Една от най-безмислените ми работи беше превод на документи по един проект и завеждането им. Но пък беше добре платена.

# 12
Не знам дали е безсмислена, но лесна работа беше на пристав Спасимиров от "Съдебен спор". Може и други неща да прави зад кадър, но има две - три реплики и това е. Понеже и преди и сега не го гледам, мисля че го смениха с някаква жена горкия. Та надали е извършвал някакви охранителни действия по разтърваване.

# 13
Книгата я имам, но не успях да я дочета, не помня защо.
Да работиш нещо безсмислено, или да усещаш работата си като безсмислена не е едно и също. Второто често е заради лични драми, не заради естеството на работа.
Както и монтажникът на мигачи на бмв често вярва, че върши най- ключовата работа в целия завод.

# 14
Това с мигачите на BMW е по - скоро шега според мен Simple Smile. Понеже водачите на BMW не ползват мигачи. Имаше снимки, как лостчето за мигачи хванало паяжини. И други видеа, отишъл на майстор водача, без да иска натиснал лостчето и на таблото му мига индикацията, че е вкл. мигача и пита майстора каква е тая грешка. Иначе в авт. заводи постоянно им сменят позициите, обучават, за да не забиват на едно място, точно по тая причина, да се чувстват по-  значими и развиващи се.

Общи условия

Активация на акаунт