Безсмислена работа и какво е bullshit job

• 3 758
  • 83
  •   1
Отговори
# 15
В една конкретна хотелска верига, за да станеш мениджър, първо трябва да си бил асистент. (Тоест, да си се изкачил по всички стъпала без прескачане). Българското представителство имаше следния куриоз - човекът беше назначен за асистент мениджър, а мениджър нямаше Simple Smile
В този смисъл, самата длъжност беше безсмислена, просто беше създадена, за да я има. Иначе реално вършеше много работа, но за мениджър, не за асистент.

# 16
Започнах работа в различна от досегашната сфера. Минаха вече няколко месеца и имам смесени впечатления. Размислите над текущата ми работа ме караха да търся има ли и други хора, които нищо не правят на работа и нищо не се и очаква от тях.
Скрит текст:
Търсейки хора на подобно дередже, попаднах на есе, написано от антрополог преди десетина години, което по-късно е било развито в книга. Става дума за „Bullshit Jobs: A Theory“ . „Булшит“ работа - това е работа, която е толкова безсмислена или ненужна, че дори самият работник трудно намира смисъл в нея или вярва, че приносът му е незначителен за обществото. Хората в такива длъжности често чувстват, че работата им съществува само за да запълва време или заради бюрократични причини, без реална продуктивност или стойност.

Авторът категоризира „булшит“ работата в няколко основни типа:

Асистенти: позиции, съществуващи само за да накарат другите да изглеждат по-важни;
Регулатори: хора, които създават или управляват бюрокрация без реална необходимост;
Поправящи боклука: работници, които коригират грешките на други, причинени от лоши практики или неефективност;
Тикет-пушъри: тези, които прехвърлят информация или документи, без да добавят стойност.
Съдзаващи задачи: мениджъри, които създават ненужни задачи за подчинените си, за да оправдаят позицията си.

Сблъсвали ли сте се с подобен тип работа? Препоръчвам книгата, ако е тема, която ви вълнува.
Да, сблъсквала съм се с такава работа, това беше първата ми работна позиция преди много години. Бяхме междинно звено, което обработваше информация, подадена "отдолу" и я предаваше "нагоре". Аз напуснах от там, но не защото не си харесвах работата, тогава ми се струваше полезна. В момента това междинно звено не съществува, информацията се предава и обработва директно. Но пък ние бяхме много заети, защото наистина вършехме много работа, която е била очевидно съвсем излишна.  Въпрос на организация и на инвестиции в технологии е с по-малко хора да се върши същата, а даже и по-добра работа.
Не бих чела книгата обаче. Така, както е представена, ми звучи несериозно. Регулаторите може да са много полезни, сега се коментират в Народното събрание точно такива. "Поправящите боклука" може да бъдат гарант за качество. И така нататък.
Какво работиш ти, Любопитна, защо се чувстваш безполезна?

# 17
  • София
Така, да обобщя какво разбрах:
Мениджърите вършат безсмислена работа, имат асистенти да се чувстват важни. А тикет пушърите развалят на смислените хора деня, като ги карат да работят. Регулаторите са също за украса, защото налагат правила и пречат на смислените хора да си правят каквото си искат.

Сега сериозно. Няма такова нещо като булшит работа, защото щом нещо съществува и някой плаща за него, то е нужно. Не знам защо, ама темата ми напомни за сцената от "Оркестър без име", когато Георги Мамалев свиреше на барабаните и се караше с комшията и по-специално в частта, че като не разбира някой нещо, бърза да го заклейми.

Асистентската работа е важна, нужна и в голяма част от случаите много отговорна. Имам асистентка, но то не е, щото съм много важна, разбираш ли, а защото имам нужда от човек, който да ми помага, работата е прекалено много за един човек и има дейности, който макар и дребни наглед, отнемат страшно много време, което аз просто нямам. Асистентите не са слуги, те изпълняват висококвалифицирани дейности и последното, което мисля за тях е, че са безсмислени.
Регулаторите - при толкова много закони, нормативни актове, подзаконови не знам си кво в дадена сфера, трябва да има орган, който да създаде правила, които да са лесно разбираеми за бизнеса и за обикновения човек. А и да контролира същия този бизнес, че спазва правилата.

Към авторката - ако нещо ти е безсмислено, търси такова, което намираш за смислено.

# 18
Доста мислих, докато се сетя какво бих определила като "безсмислена работа", и признавам, че ми беше трудно. Служебно имам поглед и над големи производства, и над големи администрации, и със сигурност мога да кажа едно - ако някой нищо не прави и нищо не се очаква от него, някъде наблизо има друг, който върши и неговата работа Smiley

Синекурните длъжности се разкриват за силно "свои хора", да им тече заплата и трудов стаж, или ако определен брой хора или конкретни специалисти се изискват по някакъв норматив. Във втория случай обаче договорите са фиктивни и не се изисква човек да стои по цял ден някъде и да лапа мухите.

Наистина не разбирам какво има предвид авторката, ако може да даде някакъв пример, ще е добре. Но ако може да не е от САЩ, защото това са две съвсем различни действителности по отношение на заетостта и трудово правните взаимоотношения.

# 19
И аз не се сещам на днешно време за абсолютно безсмислена и ненужно раб. място, освен на някой, създадена по програма. Просто ходи, за да зачетат присъствие. Имаше случай, даже бюро нямаше едно младо момиче, и седеше на едно столче до вратата и си четеше книжка. никой не го закачаше за нищо. Да не им се пречка. Като изтече програмата го махнаха. За през соц-а се сещам за много такива работи. Но тогава повечето работеха така. Имаше един инженер се хвалеше, че като започнал в един завод в отдел "Развойна дейност" само пиел кафета и подпирал радиатора. Развойно идвало от централата какво да се прави и нови "разработки" и най-много да пренесат някой чертеж към истинските конструктори ... и това 10 години - младши инженер Simple Smile.  А от централата идвали "съветски" разработки. Като гледам как развиват Лада  НИВА  сигурно разработки на тесли и чукове Simple Smile.

# 20
Доста мислих, докато се сетя какво бих определила като "безсмислена работа", и признавам, че ми беше трудно. Служебно имам поглед и над големи производства, и над големи администрации, и със сигурност мога да кажа едно - ако някой нищо не прави и нищо не се очаква от него, някъде наблизо има друг, който върши и неговата работа Smiley

Скрит текст:
Синекурните длъжности се разкриват за силно "свои хора", да им тече заплата и трудов стаж, или ако определен брой хора или конкретни специалисти се изискват по някакъв норматив. Във втория случай обаче договорите са фиктивни и не се изисква човек да стои по цял ден някъде и да лапа мухите.

Наистина не разбирам какво има предвид авторката, ако може да даде някакъв пример, ще е добре. Но ако може да не е от САЩ, защото това са две съвсем различни действителности по отношение на заетостта и трудово правните взаимоотношения.

Болднатото е точно в десятката, дори за държавната администрация се отнася!

# 21
Безсмислена работа е тази, която те кара да се чувстваш празен и те смазва психически, защото не можеш да откриеш грам смисъл в нея. Но това е индивидуално усещане и друг на твое място би намерил смисъл. Тоест и аз не съм съгласна с автора на книгата, че има булшит позиции. Simple Smile

# 22
  • София
Във времена на финансови кризи и войни наблизо ще е все по-рядко да има излишни постове и излишни хора на тях.
Много се опитвам да вникна в начина на мислене на Gen Z, но понякога някои позиции ми бият на мързел и излишно позьорство. Миналата година например беше много популярен терминът snail girl - момиче, което работи нещо, колкото да се издържа, най-често почасово, няма амбиции да се издига и предпочита да се грижи предимно за себе си. И ейчари бяха казали, че в един момент тези момичета се оказват почти фалирали и ужасно изостанали на фона на по-амбициозни връстници.
Ето сега - bullshit job. Нито асистент, нито тикет-пушър е bullshit job. Все едно да кажеш, че секретарките са там, за да има шефът какво да... гледа. Звучи като оправдание да запретнеш ръкави и да започнеш да катериш кариерната стълбица, защото сякаш всичко ти се полага по право.

# 23
Името на позицията не разкрива абсолютно нищо за стойността, която добавя. Още повече, че всяка фирма има собствена организация и свой прочит за всяка длъжност.

Асистент на управител например може да е много тежка работа. Понякога чак се чудя защо се пишат подобни книги.

Иначе работните длъжности, които са междинни звена между отдели и осигуряват прозрачност и навременното изпълнение на различни задачи, са изключително важни и са признак на зряла организация.

Да имаш човек, който да ти помага във всичките ти задачи, не го прави по-малко ценен, просто носи по-малка отговорност, но задачите са все същите.

Да не говорим, че от един и същи "булшит джоб" може да излизат съвсем различни резултати според човека, който я работи.

# 24
Мен са ме карали да взимам информация от един Ексел и да я преписвам в друг, защото не разрешавали копи-пейст Simple Smile Ето това беше наистина безмислено и предполагаше допускане на грешки при преписване.

# 25
Законите на Паркинсън са писани доста отдавна и ми си струва, че точно за тях иде реч в случая. И беше ми попадала статия, преди време, че колкото по-неудовлетворяваща и празна е една работа, толкова по-добре е платена. За да има кой да стои на тая позиция.
Преди години бях ходила на работата на позната, прозорци срещу прозорци с административна сграда, много близо. Виждаха се мониторите на компютрите им. Ами хората си цъкаха, масово.

# 26
Ако вършиш емоционално неутрална, еднотипна, монотонна работа и тя не ти допада, значи че си друг тип човек, не си за нея. Но после да не стане пък "сега ми е по-интересно, но има много стрес, не издържам".

# 27
Неслучайно съществува израза "Търсим работа за човека или човек за работата?".

# 28
В такава ситуация също съм била и издържах 2 седмици. Да ме гледат през стъкло какво правя, да ми забраняват да ползвам моб.телефон, но реално да нямам задачи през 5 от 8 часа. В обедната почивка от 30 мин, имаше възможност за хранене само в 15 от тях. Направо затвор. И все пак имаше хора, които си работеха там.

Законите на Паркинсън са писани доста отдавна и ми си струва, че точно за тях иде реч в случая. И беше ми попадала статия, преди време, че колкото по-неудовлетворяваща и празна е една работа, толкова по-добре е платена. За да има кой да стои на тая позиция.
Преди години бях ходила на работата на позната, прозорци срещу прозорци с административна сграда, много близо. Виждаха се мониторите на компютрите им. Ами хората си цъкаха, масово.

# 29
Мен са ме карали да взимам информация от един Ексел и да я преписвам в друг, защото не разрешавали копи-пейст Simple Smile Ето това беше наистина безмислено и предполагаше допускане на грешки при преписване.

Това не го разбрах. Че кой ще те знае дали си ги копирала или не си ... Мен така преди много години ме караха да пиша неща, но директно в дискети, уж секретна военна информация и да не се запазват на диска на компютъра. Да де, но не знам дали помните или дори някои изобщо знаят какво е дискета, но те крашваха, много се бавеха и не ставаха за директна работа, а само еднократно да се записва. Свалях и си работех на компютъра, пък после ги записвах. Никой не разбра Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт