Мога ли да съдя фирма за прекомерен извънреден труд

• 1 438
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искал да попитам имам ли възможност да съдя фирма за прекомерен извънреден труд.Говорим за порядъка от 1000 часа на година в продължение на две години.

# 1
А плащано ли ви е за този труд?
И защо сте го извършвали?

# 2
Да заплащано е, извършван е поради липса на хора и на основание това, че ако не полагаш извънреден труд, ще бъдеш уволнен, дори дисциплинарно

# 3
Здравейте! Дайте повече информация:
 - има ли редовна документация?(по принцип всеки път трябва да се издава разпореждане);
- противопоставяли ли сте се срещу разпореждането на работодателя си?(по закон се прави в писмена форма);
- получавали ли сте редовно уговореното възнаграждение?;
- какво работите?;
- компенсиран ли сте бил с 24 ч. почивка след полагане на извънредния труд?;
- имате ли налице някакви доказателства?

По принцип има възможности за защита, но при конкретизация на определени обстоятелства.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 16:57 от darbie9596

# 4
  • София
Ако има как да го докажеш, например с фиш за заплата и официален график, отиди при адвокат.
Ние имахме "таен график" с по 10 часа на месец повече, ама е таен.

# 5
Мога да го докажа, имам електронни фишове където на всеки пише сумирания извънреден труд за годината.Графици нямам единствено са ми представяни като снимка във Вайбър без подписи и печати.Възразявал съм многократно срещу огромното количество извънреден труд, но отговорът е бил няма хора.Трябва да се работи на 12 часа а някога и повече.Фирмата сигурно е добре позната Кроношпан.

# 6
Трябва да се научите да казвате не.
Предвид, че е плащано как ще ги осъдиш?
Те могат да отрекат, че са те изнудвали и заплашвали.
Много ми е интересно като няма персонал, как се уволнявай ей така.

https://printguide.info/rabota/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7-%D … 1%80%D1%83%D0%B4/

https://contract.bg/blog/izvanreden-trud

https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=34615

# 7
  • София
Сега като се замисля, след като има договор, заплащане и фактическо съгласие всеки месец, май дело няма да тръгне.
Ама питай адвокат.

# 8
Човек трябва да е запознат със закона, а не 2 години да работи и после да пита.
Прочетох, че има определени часове,  които може да се работи извънредно.
Мисля, че 150 на година в едната статия.
По закон имаш право да откажеш и го правиш писмено.

# 9
  • София
Аз ако бях, до сега 100 пъти да съм звъннала в Инспекцията по труда.
Аз с моите шефове се разправях всеки месец. Пускаха тук там по някой "уж извънреден" почивен ден, да замажат положението. Но ние пък имахме хора. По едно време като нямаше вече хора, те се примириха, че някои дни обектът ще стои затворен, а аз ще си взимам редовните почивки.

# 10
Веднъж един шеф се опита да ме накара да идвам извънредно.
Отказах. Е да, на моето място нямаше друг. Плюс и никой от фирмата не знаеше и не разбираше нищо от работата ми.
Но и така да беше, пак нямаше да склоня.
Значи той  съкрати другата колежка, връчи ми и нейните задължения. Тоест имах задължения на две длъжности за 8 часа.
И това го предложи срещу само 150 лв на месец. А трябваше повечко, ама циция е.
Но се съгласих.
После се увеличи много работата /поръчките/ на основната ми работа, обаче да съм идвала всеки ден 2 часа по-рано за да смогна, ами отказах.
Казах му, че това да върша две работи за 8 часа е негово решение и правя каквото мога, но в рамките на работния ден.
Толкова мога и толкова искам. На 8 часа съм и другото време си е за мен.
Казах единствено, че за поръчките мога да правя тези, които са най-спешни.
За другата длъжност, ако изоставя да помоли началник склад да ме замества когато съм заета с друго.

Та трябва хората да си знаят правата.

# 11
Подозирам повече от един трудов договор.

# 12
Заплахите за уволнение в такава ситуация са празни приказки, не мисля обаче, че имаш основания да ги съдиш на този етап.

# 13
Щом всичкият извънреден труд е отчетен и платен, значи е в рамките на закона.

# 14
  • София
Не вярвам да ви отчетен официално повече от 300 часа извънреден труд за годината (това е максималният, при това при допълнително условие КТД и т. н.). Можете да сезирате Инспекцията по труда, ако наистина е така.

Общи условия

Активация на акаунт