Мога ли да съдя фирма за прекомерен извънреден труд

• 1 439
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Да, определено първо се насочете към ИТ. Имайте предвид, че графици без подпис и печат не са валидно доказателство. Със сигурност не са отчели повече от максимума по закон извънреден труд, така че трябва да представите и друг тип доказателства. (например кореспонденция с работодателя Ви във вайбър и т.н.). Все пак може да се срещнете с адвокат, който се занимава с трудовоправни спорове, заюото може да има специфики в практиката.
Законодателството в сферата на трудовото право е по-благоприятно за служителите, така че един специалист би трябвало да Ви помогне най-добре. Wink

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 10:22 от darbie9596

# 16
Определено се насочи към адвокат. Ти естествено, че можеш да ги съдиш, всеки може да съди всекиго, въпросът е дали имаш шанс да спечелиш такова дело. На теб каква ти е целта, да те обезщетят за минали периоди? Не знам доколко е реалистично, но не пречи да се посъветваш с адвокат.

# 17
Основните правомощия на служителят е да прекрати трудовия си договор без предизвестие(за което няма да дължи обезщетение) и да съди за обезщетение работодателя си. На Вас, доколкото разбирам, са Ви изплащани изработените часове. Сетих се нещо: възможно е заплащането да не е в установения в Кодекса императивен минимум, а именно:

Чл. 262. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.

(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

При това положение отново бихте могли да имате имуществена претенция - тогава ще е за неизплатения остатък. В този случай ще се наложи да представите всички фишове като доказателство според мен.(в противен случай, ако бъде уважен искът Ви, ще Ви бъдат доплатени възнагражденията само за онези дни, за които сте представили фиш).

Посочвам Ви и максимумът часове, които са допустими в случай на полагане на извънреден труд:

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 107 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Продължителността на извънредния труд не може да надвишава:
1. 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;
2. 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;
3. 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

Но както не само аз написах по-горе, разминаванията не са отбелязвани в нарочната книга, в това може да сте 98% сигурен, не пиша 100%, защото не винаги всичко може да е изпипано докрай. Wink

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 13:33 от darbie9596

# 18
  • София
Много вероятно, по фишове всичко да е точно. Никое ТРЗ няма да си сложи главата в торбата и да издаде фиш, който противоречи на КТ и счетоводните сметки.

# 19
А плащано ли ви е за този труд?
И защо сте го извършвали?
Ами извършвал го е защото кодекса на труда е антисоциален и изцяло в полза на работодателя, който има право да ти пусне заповед за извънреден труд в  интерес на работата, примерно наваксване на закъснение или извънредна поръчка, която трябва да се извърши на време и т.н. и работника няма право да откаже под страх от санкция. Вече ако не му се плаща или му се плаща отчасти, разсрочено и със забавяне, има право да сезира  инспекция по труда, ама на много места работодателите са "купили" местната инспекция и може да не ти обърнат внимание на жалбата или да те разтакават.

# 20
  • София
При нас инспекцията минаваха веднъж годишно, абсолютно формално. Въобще не гледаха работно време на обекта и график на служителите.

# 21
Ако има как да го докажеш, например с фиш за заплата и официален график, отиди при адвокат.
Ние имахме "таен график" с по 10 часа на месец повече, ама е таен.
Значи самото определение таен график вече е противозаконно, също както и плащане по банка на минимална заплата, върху която върви осигуровка и плащане на останалото в плик, под масата както се казва. В тоя случай има право да откаже да полага извънреден труд защото щом се крие тоя труд или работодателя не смята да го плати или няма да плати осигуровките върху него или мисли по някакъв начин да прецака работника. За да е длъжен един работник да го положи тоя извънреден труд, то трябва да има официална заповед черно на бяло и часовете труд да са в рамките на предвиденото и на следваща заплата всичко да е отразено във фиша за заплата и платено до стотинка. При нас се бях изхитрили на друга врътка, а именно плащат ти всичко извънредно и няма къде да ги пипнеш, обаче за сметка на това ти намаляват производствения месечен бонус и реално не взимаш повече пари, ама всичко е точно на хартия. Само че бързо им дадохме да се разбере че тая работа няма да я бъде и да си търсят работници ако така ще го играят. Сега поне работа се предлага под път и над път и трудно се намират добри и квалифицирани работници за разлика от периода около 2009г по време на световната икономическа криза. Така че при един некоректен работодател, работника може много лесно да го смени.

# 22
Ами извършвал го е защото кодекса на труда е антисоциален и изцяло в полза на работодателя, който има право да ти пусне заповед за извънреден труд в  интерес на работата, примерно наваксване на закъснение или извънредна поръчка, която трябва да се извърши на време и т.н. и работника няма право да откаже под страх от санкция. Вече ако не му се плаща или му се плаща отчасти, разсрочено и със забавяне, има право да сезира  инспекция по труда, ама на много места работодателите са "купили" местната инспекция и може да не ти обърнат внимание на жалбата или да те разтакават.

Човек има пълното право да откаже този извънреден труд. Даже се прави писмено.
Назад дадох линкове. Мернах в единия линк, че пише на година в единия 150 часа максимум  е извънредния.
Вие казвате 1000 часа са били.
Явно при вас очите на страха са много големи.
Преклонена главица.....
Винаги като съм имала проблем съм се интересувала от правата си и съм ги защитавала.
Винаги.

# 23

Човек има пълното право да откаже този извънреден труд. Даже се прави писмено.
Назад дадох линкове. Мернах в единия линк, че пише на година в единия 150 часа максимум  е извънредния.
Вие казвате 1000 часа са били.
Явно при вас очите на страха са много големи.
Преклонена главица.....
Винаги като съм имала проблем съм се интересувала от правата си и съм ги защитавала.
Винаги.
Има право да откаже само часовете над седмичния и месечния лимит, ама ако е в рамките на допустимото, не можеш да откажеш, стига да се отразява документално и да се плаща по съответната ставка в зависимост дали е в делничен ден, в събота или неделя или на  официален празник.

# 24
Къде пише, че не може да откажеш? Това са глупости.
Отказваш писмено и не ти дреме.
Ако не те искат, да намират хора, но нещо не могат, а?
Даже имаш право и да напуснеш.
Пък може ако си хитряга да почнеш и болнични да излизаш.

От единия източник

Скрит текст:
Също така, служителят има право да откаже при липса на предварително съгласие, когато трудът не е свързан с извънредни обстоятелства, като аварии или бедствия.

А това че няма персонал не е проблем на обикновения служител, а меринджейски проблем.

# 25
Къде пише, че не може да откажеш? Това са глупости.
Отказваш писмено и не ти дреме.
Ако не те искат, да намират хора, но нещо не могат, а?
Даже имаш право и да напуснеш.
Пък може ако си хитряга да почнеш и болнични да излизаш.

От единия източник

Скрит текст:
Също така, служителят има право да откаже при липса на предварително съгласие, когато трудът не е свързан с извънредни обстоятелства, като аварии или бедствия.

А това че няма персонал не е проблем на обикновения служител, а меринджейски проблем.
Не може да откажеш ако часовете са в седмичната или месечната норма, защото работодателя ти пуска заповед че извънредния труд е в интерес на работата. Да напуснеш винаги можеш, но с предизвестие, което не те освобождава от извънреден труд в рамките на предизвестието. Болничен винаги можеш да вземеш, ама ако прекалено много бие на очи са възможни рестрикции от работодателя, а и доста фирми с цел да намалят болничните са въвели присъствен и производствен бонус и те зависят от присъствието. Тука идеята е да не те уволнят дисциплинарно при отказ за извънреден труд, иначе напускането е най-лесния начин да си решиш проблема. Един, два пъти може и с болничен да се измъкнеш, ама няма как да го правиш всеки път тоя номер. Аз за себе си съм го решил тоя въпрос още при започване на работа и никога не бих работил във фирма, която изисква често събота да се идва на работа защото шестдневната работна седмица е отречена като ефективна доколкото знам още през 1972 при комунизма, а в Европа даже вече се въвежда и четиридневна работна седмица в държави като Белгия и Финландия.

# 26
Можеш да откажеш.
Ако една майка трябва да си вземе детето от градина, няма как да я спреш.
Но всичко опира на това, човек да си знае интересите и да си ги отстоява.
На моята работа аха малко да се превиши и става лошо.
И управителите го знаят.
Преди известно време се наложи да оставаме повече. И това беше за два дни. Толкова изтърпяхме новите правила.
Всички се размрънкахме. И бяхме готови да мятаме молби.

Преди няколко месеца така стана. Не те ни извиха ръцете, ние им ги извихме, защото бяхме готови да тръгнем целия отдел навън.
А стане ли това става страшно.
И сега се върнаха старите правила и си тръгваме даже по-рано.
Разбираш ли. Интереса ми клати феса.
Има неща и уточнявам на интервюто, подбирам си и фирмите.

# 27
Можеш да откажеш.
Ако една майка трябва да си вземе детето от градина, няма как да я спреш.
Но всичко опира на това, човек да си знае интересите и да си ги отстоява.
На моята работа аха малко да се превиши и става лошо.
И управителите го знаят.
Преди известно време се наложи да оставаме повече. И това беше за два дни. Толкова изтърпяхме новите правила.
Всички се размрънкахме. И бяхме готови да мятаме молби.

Преди няколко месеца така стана. Не те ни извиха ръцете, ние им ги извихме, защото бяхме готови да тръгнем целия отдел навън.
А стане ли това става страшно.
И сега се върнаха старите правила и си тръгваме даже по-рано.
Разбираш ли. Интереса ми клати феса.
Има неща и уточнявам на интервюто, подбирам си и фирмите.
Е то и аз не бих започнал работа във фирма, където искат от работниците да работят в събота или през събота, но се е случвало да съм първа смяна и да оставам още три часа защото колегата от втора смяна когато му се наложи да излезе болничен, много странно все се пада втора смяна и няма кой да го замести и цялата линия трябва да спре, докато ако не се яви на работа когато е първа смяна, няма как и другите да почнат работа, освен ако не е предупредил навреме за да дойде някой друг на неговото място. Като цяло се случва рядко, но не са приятни такива сюрпризи в последния момент защото човек си има планове за след работа и му пропадат. По принцип при нас повечето хора могат да работят на поне две работни позиции и се случва в рамките на деня да ни местят за да покриеме дадена позиция ако има липсващи. Вече девет месеца не съм на титулярната ми позиция по договор, а се налага да замествам колега, който два пъти го хващат да шофира с алкохол над нормите и сега е в затвора защото първия път се размина с условна присъда, ама втория път няма прошка.

# 28
Аз и назад писах.
Отказвала съм да полагам извънреден труд.
И нищо не ми се е случвало.
Мога и да положа, мога да вляза в положение, но не винаги.

# 29
И всякак хиляда часа ми се струват нереално много.

Общи условия

Активация на акаунт