Парична глоба от работодател

• 1 940
  • 42
  •   1
Отговори
Здравейте,

Надявам се правилно отправям въпроса си тук.
Интересува ме работодателят има ли право да налага парична глоба и в кои случаи? В трудовия договор или друг документ от фирмата не е упоменато такова нещо, въпреки това често се получават предупреждения, че ще се наложи глоба например при закъснение, или използване на личен телефон или др.

# 1
Не. По принцип ако рушите инвентара може. Трябва да е написано в договора.

# 2
Има право. Ако е забранено да се ползва телефон, ако закъсняваш. Това е нарушение на правилника за вътрешния ред.

# 3
Може, ама ако е хитър. Ако заплатата ти е с твърда сума + бонуси според представянето, тях може да ги реже. А ако допълнителното е в пликче може да прави каквото си иска.  Иначе за материално отговорни лица май можеше, ама не си спомням.

# 4
  • Melmak
Въпросът не е ясно зададен. Общо взето чс е отговорила- ако имаш бонус работна заплата- може да го реже. Ако си в сивия сектор- също, това в пликчето може да не ти го даде.

Вече за МОЛ май също е различно.

Иначе заплатата ти по договор ако е 1000 лв и нямаш бонус към нея, то няма как толкова лесно да я отреже. Но вероятно и правилника за вътрешния ред има значение, примерно като рушенето на инвентар, споменато по-горе.

# 5
  • София
Прочети си много добре договора - какво имаш като клаузи. И говори ако е необходимо със счетоводители, човешки ресурси.

Има такива работодатели, дето се чудят какво да измислят, само и само да не платят на служителите си, има и такива, които биха го направили когато има материални или друг тип нарушения, които са и по-постоянни.

Преди години, когато работих за един, дето даваше пари в плик - удържаше на колеги за закъснение, за каквото се сети.. после с тези пари правеше събиранията ни и взимаше някакви неща за офиса, видиш ли ти колко готин бил той...как ни събирал.

# 6
  • Далечният изток
Каквото и да пише в договора по отношение налагане на наказания под формата на парични глоби, това би противоречало на закона (КТ), защото законът не предвижда наказание глоба, а трудов договор не може да противоречи на закона.
Всъщност сигурна съм, че в договора няма такава клауза

# 7
Каквото и да пише в договора по отношение налагане на наказания под формата на парични глоби, това би противоречало на закона (КТ), защото законът не предвижда наказание глоба, а трудов договор не може да противоречи на закона.
Всъщност сигурна съм, че в договора няма такава клауза

И аз така мисля и затова казах, че става само с врътка. Която може да е съвсем законна или не.

# 8
За описаните в първия пост действия не могат да се налагат глоби като такива, но както се споменава и по-горе, могат да окастрят дискреционните плащания като бонуси и пари в плик.

# 9
Благодаря на всички! В договора със сигурност нямам такива клаузи, на твърда заплата съм по банков път и то по европрограма, ако това е от значение

# 10
Не, не е законно. Вече са го написали.
Ах, как ги обичам такива. Как не ми се падна някой такъв, да му го обясня. Типичните "меринЖеи".
Няма кой да работи и пак не се научиха.

# 11
А като няма кой да работи, което е истина, дай всеки да идва на работа, когато му скимне и да е по цял ден с телефона?
Очевидно работодателят е имал причина да спомене такива глоби. Колко са реални, друг въпрос.
Казвам го като служител с дълъг стаж и с поглед върху такива недисциплинирани нови служители, които идват само за заплата.

# 12
  • София
По трудов договор и по КТ не може, но може по КТД или в съответствие с правилника за вътрешния ред. Особеното е, че към КТД трябва да си се присъединил, а с вътрешния ред да си се запознал и подписал, че си наясно с клаузите.
Може и нефинансови санкции да наложи.

# 13
Благодаря ви. Simple Smile

# 14
  • Далечният изток
Не съм съгласна. И в КТД, и в правилника за вътрешния ред не може да се предвиждат наказания, които не са уредени в КТ. Пак казвам, ако има такива, те противоречат на закон - на акт с по-висш ранг от правилник и договор, и налагането им е незаконно.

Общи условия

Активация на акаунт