Парична глоба от работодател

• 2 219
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Явно не правите разлика
Дали?
А “глобата” не е невъзможно да бъде така оформена, че да си е напълно в духа на закона. Но…както и да е Flowers Rose

# 31
  • София
Твърде различни са.

# 32
А какво ще кажете за чл. 267, ал. 2:
(2) При престой по вина на работника или служителя той няма право на трудово възнаграждение за времето на престоя.
Формално погледно не е глоба, а не се плаща възнаграждение, защото работникът не е работил в тези часове/минути.

Понеже работното време и най-вече почивките се уреждат с правилник за вътрешния ред, може при неговото нарушаване също да се удържат пари, но вече съм забравила точния механизъм.

# 33
  • Далечният изток
Как ще оформиш глобата като вреда? Особено ако няма настъпили такива....
Хипотези можем да си измисляме до утре. Има конкретен въпрос, а аз съм научена да се придържам към въпросите и да не си доизмислям несъществуващи факти.

# 34
Дефиниция за престой в самия КТ няма, но в практиката се приема, че престой е налице тогава, когато се работи с машини и съоръжения, и те не функционират за известен период от време - поради повреда или невъзможност да бъдат въведени в експлоатация, поради липса на суровини, захранване, поради неосигурена безопасност и подобни.

Би било много трудно, да не кажа невъзможно, да се докаже престой в дейност, която не е свързана пряко с използването на машини и съоръжения.

Как ще оформиш глобата като вреда? Особено ако няма настъпили такива....
Хипотези можем да си измисляме до утре. Има конкретен въпрос, а аз съм научена да се придържам към въпросите и да не си доизмислям несъществуващи факти.

Hands Plus1

# 35
  • София
Технологичен престой си има определение, което е различно за конкретния технологичен процес, но това време е много по-дълго от разговор по телефона, ходене до тоалетна и подобни.

# 36
Намерих статия в адвокатски сайт какво е "Престой по вина на работника"
https://xn--80aafhwk1a8a.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B … 0%B5%D0%BB%D1%8F/
Има дефиниция "Престой по вина на работника/служителя ще е налице, ако той е преустановил самоволно работа;
напуснал е работното си място;
изключил е по собствена инициатива и без друга необходимост машините или съображенията, с които работи;
 спрял е работа, поради това, че не се занимава с неща или действия, несвързани със служебните му задължения.

# 37
Има конкретен въпрос, а аз съм научена да се придържам към въпросите и да не си доизмислям несъществуващи факти.
Похвално. Аз обаче казвам, че не е невъзможно. И тръгна ли да се занимавам по този параграф - ще имам основания да обоснова претърпяна загуба, без да ми се налага да си я изсмуквам от пръстите. А това, че някой му казал глоба, не значи, че е такова. Но както казах - както и да е.

Biborana, за мен това, което цитираш е вярно, макар и да няма да избера тази разпоредба от кодекса.

# 38
Мнението ми към fox_1234 бе за това, че нещата не се свеждат само до изброените от нея наказания.
Но все пак - колко да е различно? И закъснение, и “цъкане” на телефона могат да доведат до вреди, и то какви.
Ice Queen споменава за подобен случай малко по-рано

Цъкането на телефона се набива на очи.
Дали може да доведе цъкането на телефона до вреди не може, да се каже със 100 процентова точност - все пак зависи от вида на работата, която изпълнява човека, но често прави лошо впечатление дори и някой да е цъкал за 1 минута.
Да кажем, че в дадения момент, когато авторката е цъкала на телефона си е нямала възложена работа, то тогава цъкането и няма, как да нанесе някакви вреди. Много от хората цъкат странични неща било то на телефон или на служебен компютър, ако имат някакво свободно време. Ако хората имат напълно уплътнено работно време, то нямат време да цъкат.

Закъснението за работа и то създава лошо впечатление, ако е системно, но на всеки може, да се случи.
Например, ако завали голям сняг през зимата и е заледено и стане труднопроходимо за автомобили и пешеходци, то по-добре е служителят да закъснее с малко за работа отколкото да бърза и да падне и да си счупи ръка или крак или да се блъсне някъде.

# 39
....наложи глоба например при закъснение, или използване на личен телефон или др.
Темата е зададена нагло, за съжаление.
При инцидентно закъснение, никой няма да направи проблем и да глобява. При редовното ти идва дори да удушиш някой. При спешен случай няма да ти забранят да ползваш телефона, ама цял ден да се виси във ФБ и ИГ... не глоби, ами уволнение... то е безсмислено да те държат.

п.с. Никога не са ме глобявали и никога не съм глобявала.
Миналата година извърлих един паразит (точно за 10 мин), който главата не си вдигна, забита в телефона... и клиентите си тръгнаха с 3300 лв напред. После не пожелаха да платят(установих ситуацията часове по-късно), защото не са били обслужени адекватно. Дори не можех да споря с тях, защото вече бях видяла наглостта на камерите.
(служителят беше в изпитателен срок)
За какъв бизнес става въпрос в тази история? Просто ми стана интересно.

# 40
Хотел, случката е от рецепция.

# 41
Ако търговски обект не отваря навреме, това не е ли загуба за търговеца ? Ако е системно аз директно бих освободила служителя. Но след изпитателния срок май не е толкова лесно.

# 42
  • Далечният изток
Закъснението е нарушение на трудовата дисциплина, дадено е като такова още в първа точка в разпоредбата за видовете нарушения. Вече писахме видовете наказания, които се налагат за посочените в закона нарушения:
1. забележка;
2. предупреждение за уволнение;
3. уволнение.

Общи условия

Активация на акаунт