Парична глоба от работодател

• 2 222
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Не съм съгласна. И в КТД, и в правилника за вътрешния ред не може да се предвиждат наказания, които не са уредени в КТ. Пак казвам, ако има такива, те противоречат на закон - на акт с по-висш ранг от правилник и договор, и налагането им е незаконно.
То не пречи и така да се налагат.
Бях млада, на мен и още 2ма човека ни удържаха  от заплатата (със Заповед) някаква сума, защото сме нанесли финансова вреда на фирмата с участие в обсъждане и сме взели решение да не се пусне някакъв нов продукт. В обсъждането участваха още поне 15 човека, които не ги наказаха.
Връчва ми директорът заповедта, аз казвам "Незаконна е". Той "Знам. Съди ни". Аз "Няма да се занимавам с глупости, имам много работа". Обаче следващия месец като компенсация ни дава награда за друго нещо. Правеше го "да не си вирим носа колко сме добри". Да, бяхме добри и си вирехме носа. Така да се каже беше някаква негова заигравка.

# 16
Може, бизнесът е негов, не на работника. Решава и го прави. На работника, ако му е несправедливо и незаконно, винаги може да си тръгне и да си намери по-добър работодател. Ред обаче трябва да има и това е един от методите.

# 17
Може, бизнесът е негов, не на работника. Решава и го прави. На работника, ако му е несправедливо и незаконно, винаги може да си тръгне и да си намери по-добър работодател. Ред обаче трябва да има и това е един от методите.

Направо да  впишат и боя с пръчки, че да де дисциплинират онези, които някаква си глоба няма да ги събори.

# 18
....наложи глоба например при закъснение, или използване на личен телефон или др.
Темата е зададена нагло, за съжаление.
При инцидентно закъснение, никой няма да направи проблем и да глобява. При редовното ти идва дори да удушиш някой. При спешен случай няма да ти забранят да ползваш телефона, ама цял ден да се виси във ФБ и ИГ... не глоби, ами уволнение... то е безсмислено да те държат.

п.с. Никога не са ме глобявали и никога не съм глобявала.
Миналата година извърлих един паразит (точно за 10 мин), който главата не си вдигна, забита в телефона... и клиентите си тръгнаха с 3300 лв напред. После не пожелаха да платят(установих ситуацията часове по-късно), защото не са били обслужени адекватно. Дори не можех да споря с тях, защото вече бях видяла наглостта на камерите.
(служителят беше в изпитателен срок)

# 19

Това, че бизнесът си е негов, не означава, че има право да прави, каквото си иска. Има си закони, които трябва да ги спазва.
Ето какви са наказанията според закона:

https://www.mi.government.bg/general/narusheniya-na-trudovata-di … ne-na-disciplina/
II. Видове дисциплинарни наказания

В зависимост от тежестта, дисциплинарните наказания са:

Забележка – най-лекото дисциплинарно наказание. Чрез него работодателят официално привлича вниманието на служителя върху извършеното от него/ нея нарушение и му/ ѝ посочва, че то е отклонение от дължимото поведение. Освен моралния укор, последица от това наказание е, че при последващо нарушение на работника/служителя ще се наложи по-тежко наказание.

Предупреждение за уволнение – наказание, чрез което се обръща внимание, че ако служителят продължава да върши нарушенията на трудовата дисциплина, може да последва едностранно прекратяване на трудовото правоотношение.

Уволнение – най-тежкото дисциплинарно наказание, при което работодателят прекратява едностранно и без предизвестие (внезапно и безусловно)трудовото правоотношение със служителя. По този начин работникът/служителят се лишава от работа и трудово възнаграждение и нещо повече – той дължи на работодателя си обезщетение, тъй като внезапно го е лишил от работна сила. Обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правоотношение.

# 20
fox_1234,хайде сега,  не прескачайте цяла една глава (десет) от кодекса Wink

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:59 от ***n_a***

# 21
  • Далечният изток
Където е предвидена глоба ли? В кой член?

# 22
  • София
Вероятно става дума за чл. 272 от КТ, ал. 6.

# 23
Fever Ray, да, но коригирах малко мнението си, за да конкретизирам. Колкото и навремето кодексът да е писан главно за защита на работника, все пак не изключва имуществена отговорност от същия.

# 24
Където е предвидена глоба ли? В кой член?

Може би имат предвид обхвата на раздела за имуществената отговорност, но това няма общо с глобите.

# 25
  • София
Различно е от цитираните от авторката "нарушения".

# 26
  • Далечният изток
Там става въпрос за имуществена отговорност за причинени вреди, което няма общо с глоба за ровене в телефон или закъснение.

# 27
Там става въпрос за имуществена отговорност за причинени вреди, което няма общо с глоба за ровене в телефон или закъснение.

Именно.
Просто предположих, защото това е единственият раздел, в който се говори за пари като удръжки и възстановяване, макар и в коренно различен контекст.
Иначе не виждам какво друго би имала предвид авторката на този пост:

fox_1234,хайде сега,  не прескачайте цяла една глава (десет) от кодекса Wink

# 28
Мнението ми към fox_1234 бе за това, че нещата не се свеждат само до изброените от нея наказания.
Но все пак - колко да е различно? И закъснение, и “цъкане” на телефона могат да доведат до вреди, и то какви.
Ice Queen споменава за подобен случай малко по-рано

# 29
  • Далечният изток
Явно не правите разлика между настъпили вреди, които се търсят по съответния ред и наказания, които също се налагат по съответния ред за съответните нарушения.

Жената пита за глоби - отговаряме за глоби - такова наказание не съществува по закон.

Общи условия

Активация на акаунт