(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 58 996
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
кога се слага разсад домати?
за навън после засаждане, нямам оранжерия. newsm78
благодаря за статиите, прочетох ги и ми помогнаха  Hug

тази година смятам да сея по-малко неща, няма да мога да се занимавам толкова, колкото миналата година.
смятам да сложа домати, чушки, корнишони, червено цвекло и царевица за пуканки и по нея някакъв висок боб.
някой има ли семена за пуканки от онези черните?
едно време прабаба в Сев. Б-я садеше такава: черни, бели или нашарени черно-бели кочани, явно са се кръстосали...

евентуално и няколко корена зеле - него кога да го сея за разсад?

тази година засях подземен алабаш от разсад и не стана нищо. едни мизерни главички, колкото детски юмрук, наядени от нещо. Rolling Eyes от семена съвсем нищо не стана, а вкусен е суперски зеленчук, много го харесвам.
някой има ли опит? Thinking

# 331
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моят опит с царевица за пуканки е, че е нискостеблена. а бобът точно обратно - и висок и тежък. 2-3 метра колове събори и добре, че бяха до оградата, та се подпряха на нея.
не знам какво е подземен алабаш, а краставичките сея направо в градината. опитвах и в кофички, уж за по-бързо, но станаха едни изтеглени и маломощни...

# 332
МамаРаче,аз съм в София -център,оранжерията ми е в Горубляне

# 333
http://botanika.bg/article/izchisliavane-na-seitbenata-data-po-p … roletni-slani-262
http://botanika.bg/img/files/Frost-dates-BG.jpg
Примерни таблици за изчисляване на сеитбената дата по последните пролетни слани, датата е различна, за различните райони.

# 334
моят опит с царевица за пуканки е, че е нискостеблена. а бобът точно обратно - и висок и тежък. 2-3 метра колове събори и добре, че бяха до оградата, та се подпряха на нея.
не знам какво е подземен алабаш, а краставичките сея направо в градината. опитвах и в кофички, уж за по-бързо, но станаха едни изтеглени и маломощни...

благодаря ти.
имам боб, който става 50-70см. може от него да сложа. newsm78
иначе имам и един лилав, който наистина става 2м., но ще ми прави много сянка и може и да не го сея...

подземния алабаш (така се казва на сръбски или македонски затова реших, че и на български така се казва) се нарича ан английски рутабага - brassica napus napobrassica.
семената ги взех от Словения.

Дора, мен ме интересува кога да слагам разсада, а не навън кога да засявам...
навън при нас го дават за домати и по-нестудолюбиви култури след средата на май. в такъв случай кога да сложа доматите за разсад?

# 335
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
интересна ряпа Simple Smile Simple Smile Simple Smile само такава май не съм гледала Simple Smile
Simple Smile а градинката ви е като нашата - "изнася се" след 24 май.
по всички калкулатори, а и според вожда Куркума Simple Smile, трябва да сеем в началото на април.
аз смятам да заложа семената на 8 март и да стискам палци да станат навреме. да не се изтеглят прекалено.

Цитат
от Таблицата: сметнато за дата на последни слани 20.май

за Домати   
сеитба от 1.4.2018 г.   до 22.4.2018 г.
вегетационен период в седмици 6-8
изнасяне след слани (в седмици) 1-2 седмици по-късно
разсаждане в градинката от 27.5.2018 г.   до 3.6.2018 г.

виж какъв е вегетационния период на твоите домати, прецени дали датите те устройват и ако трябва измести сеенето напред или назад. Simple Smile

# 336
В таблицата има графа "Вегетационен период". Това е времето за отглеждане на разсад. За доматите е 6 - 8 седмици, за краставици 2 - 4. Ако ще садиш в земята средата на май, доматите може да сложиш началото на април, а краставиците средата на април. Сложи всяка семка от краставици в отделна кофичка, ако нямаш място, може и по 2 растения и забоди в кофичката тънка клечка (поне 40-50 см) към която ще привържеш краставичките. Бързо растат, и са много нежни. Не пълня кофичките до горе с пръст, докато израстват, досипвам. Аз съм много доволна от краставиците на японската компания Саката. Разсада отглеждай на слънчеви прозорци. Ако дългосрочната прогноза за времето е благоприятна, сади в земята преди средата на май.

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 08:29 от d0ra

# 337
  • на пъпа на Златията
Здравейте момичета и момчета!!
Добре дошли на новите , радвам им се!!Сърбят ви ръцете да сеете и сте прави.

Двата дни докато върших друга работа гледах това  предаване.

https://www.youtube.com/watch?v=ooyBlUHjaCI

А иначе
Гледате ли прогнозата за времето?
Гледам тук
https://www.accuweather.com/bg/bg/kriva-bara/51721/daily-weather-forecast/51721
Преди гледах прогнозите дето даваха и в минало време и прогнозите и наистина измерените , ама го затрих някъде .
Тая заран беше -3 градуса при мен . Ма той  термометъра ми е един такъв избелял, модерен . Ще трябва да си търся някакъв истински .
От спомените като дете  , снежната покривка беше най малко 60 см по това време . А след стария Иванов ден - 20 януари до 20 февруари   яко държеше от -15 до - 28  градуса.
А сега ???
Майка ми я няма вече близо 1,5 години.Запазих тенжеркитета , 3 броя ,  в която  сееше домата обикновено към 20-ти януари .Розав , червен , и рома.  Имаше и за комшийките които не събираха семена. Оставаше тенжерките  до кюнеца  на готварската печка и ги сменяше докато  никнат.Като никнат ги местеше до прозореца , към 1-ви март  ги изнасяше  на остъклената тераса. Оборския тор  пропарваше на печката .  .
След 20 април  ставаше  за изнасяне  навън .
Това у Резервата  на 15 км от Дунава.

Вчера продадох най хубавия си петел на 1,8 месеца  на  един ром за Василовден.  . Мислеше да ми даде  10 лева. Казах му да ми си го върне .Спазарих се за 15 , ама триста клетви ми удари.  Намерих с 300 зора  българска кнежанска  царевица  .Ама ми отмъкна един здрав чувал и няма да ми върне перешуната
Не си заключих курника , сега ще ида  да видя дали не са ми отмъкнали петлите нощес..
Лисицата ми отмъкна  ярките лятото. Имам само 3  от лятото.

Има един фермер у наше село  на който домата му е 10 см и е за пикиране. Сади го в неотопляем парник.
Успех .
 Пишете .   

# 338
  • в полите на Балкана
Да си кажа и аз какво знам за разсада. Сее се 60-70дни преди разсаждането на постоянно място.

# 339
Зависи от температурата на която се гледа. Ако е топло в помещението (18-20 градуса), на южен прозорец, над радиатора на парното, се развива бързо. Всяко растение е с различен вегитативен период.  За 4 седмици при краставици се появява цвят, за 6 при доматите. За пипера и патладжана е необходимо повече време. За тях може 50-60 дни в топла стая. Ако е по-студено в помещението (10-15 градуса), растенията се развиват значително по-бавно. Приблизителен вегетационен период (в седмици) на топло Simple Smile
Броколи   4-6
Брюкселско зеле   6
Домати   6-8
Зеле 4-6
Карфиол   4-6
Краставици 2-4
Марули и салати   4-5
Патладжан 6-9
Пъпеш   3-4
Пипер   8-10
Тикви   3-4
Тиквички 2-4
Царевица 2-4
Босилек   5-7
Магданоз 8-10

# 340
  • в полите на Балкана
Аз говоря за разсад гледан на вън, под наелон.

# 341
благодаря много за разясненията.
нямам южен прозорец, нито парно.

на доматите не им знам вегетативния период, защого ги купих като готови растения, т.е. нямам пакетче да е написано.

имам заден двор, но там има малко слънце, само лятото имам за няколко часа. предния го напича здраво цял ден, но там няма грам място за разсад, а и почвата е супер песъчлива и водата просто изчезва...
т.е. трябва да измисля вкъщи да го посадя разсада. щом чак април се сее, имам време да измисля нещо като мини оранжерия за навън (нещо от стари прозорци ми се върти като идея....) newsm78

# 342
Здравейте,тази година ще пробвам да си направя сама разсада.Вие каква почва ползвате и как се обеззаразява градинската?Аз мисля да смеся градинска почва,птичи тор,речен пясък и торф.Добре ли е тази комбинация?

# 343
Аз миналата година купих пръст от Джъмбо. Нямах оплаквания, а и цените им са добри.

# 344
  • Перник
Аз всяка година си правя разсад. Греба си почва от градината, добавям пясък, дървесна пепел и компост на око и сея. Проблеми не съм имала Simple Smile

Някой питаше за краставици в съдове. Стават, гледали сме в 10-11-литрови туби от минерална вода, под лозата (за да можем да ги вържем за скелето и). Тази година смятам да пробвам пипер в такива туби или кофи и да ги сложа на слънце, че в градината все ми се струва, че не му достига слънцето.

Общи условия

Активация на акаунт