Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

31 СУЧЕМ - гимназиален етап

 • 18 996
 • 227
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 1 944
Здравейте, попитах и в друга тема, но тук може би е по-подходящо да задам въпросите си.
Понеже синът ми завърши сега 7 клас и му предстои кандидатстване, а в списъка с предпочитани училища е и 31 СУЧЕМ, изключително много ме вълнува въпроса за употребата на наркотични вещества и пресата от наркодилъри в района. Имате ли такива наблюдения, истина ли е тази слава на училището?
Другият ми въпрос е - има ли "такса", която родителите внасят в училищното настоятелство, месечно или годишно?

# 16
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 7 003
Silky_soft, дъщеря ми е 8 клас, а 8 клас учат с прогимназията. Синът ми е 5 клас, също прогимназия. Така че наблюденията ми са само върху прогимназията. При тях такива неща няма. Нито са регистрирали някакви набези, тоест никой нищо не им е предлагал. Питала съм многократно.
Далеч съм от мисълта, че около училището не се въртят дилъри. Може би има, но децата не са ги регистрирали. Възможно е да има в гимназиален етап, а може и да няма - това не мога да кажа. В самата гимназия няма как да попаднат, тъй като влизането е доста строго - с чипове, които при докосване показват на екран снимка на съответното дете. Тоест няма как чужд човек да влезе с чип на някое дете. Има сериозна охрана, която наблюдава постоянно. Единственото време, в което излизат и евентуално отскачат за храна до близкия пазар, е голямото междучасие. Ако там вече има дилъри, не знам. Но доста деца изобщо не излизат. Аз съм го писала вече, но пак да кажа. В класа на дъщеря ми на мода е здравословното хранене и живот - носят си закуски, пушат само 3 деца от цял клас. Как е в другите класове, не мога да говоря.
Няма такси, които родителите да внасят в училището. Единствените пари, които сме давали е да се купят организирано учебниците по език, за да ползват намаление, и когато има екскурзия. Последно събирахме пари за болен учител (от друго училище) вместо букети, но това бе по желание на всяко дете. Това е.

Наркотиците са сериозен проблем, който не бива да се подценява, така че разбирам притесненията ти. Но и аз мисля (както вече са ти писали в другата тема), че в голяма степен това зависи и от родителите.

# 17
 • София
 • Мнения: 1 944
Така е, семейството е от първостепенно значение и връзката дете-родител. Но сега проучвам и съм длъжна да задам и този въпрос, а тези които знаят, да споделят. Благодаря ти, lulumba,!

# 18
 • Мнения: 17
Споменахте слуховете за наркотиците, които се разнасят от известно време, въпреки това не ми е известно и никога не съм чувала за търговия с дрога в самото училище. Наистина контролът е доста засилен и би било почти невероятно някое външно лице да внесе подозрително вещество в сградата на училището и да го предлага насам-натам. Разбира се, този проблем е неизбежен за почти всички училища, най-вече в столицата и винаги има някое "особено зрънце" сред учениците, което иска да се отличава от другите, макар и по по-негативен начин. Училището се намира в доста спокоен квартал, за който не са типични подобен тип прояви. Както вече казах, близък роднина учи в гимназията (9 клас) и никога не е оставала с впечатлението да се извършват подобни неща както в самото училище, така и около него.

Последна редакция: вт, 25 юни 2019, 05:57 от mi6leto9.6

# 19
 • България
 • Мнения: 240
Може ли някой да се включи ако е запознат с математическата паралелка в училището? Благодаря

# 20
 • София
 • Мнения: 2 266
И мен ме интересува математическата паралелка. Училището е удобно като локация, а и отзивите, които съм чувала като цяло са положителни.

# 21
 • София
 • Мнения: 83
Оставам с впечетление, че 31-во е едно от най-малко обсъжданите у-ща в bg-mamma... Благодаря на lulumba и mi6leto9.6 за инфото, ще се радвам ако още някой се включи и разкаже подробно за паралелката с немски език как е положението(преподаватели, предмети изучавани на немски след 8 клас. допълнителни клубове... и общо взето всичкооо Simple Smile )

# 22
 • Мнения: 17
Оставам с впечетление, че 31-во е едно от най-малко обсъжданите у-ща в bg-mamma... Благодаря на lulumba и mi6leto9.6 за инфото, ще се радвам ако още някой се включи и разкаже подробно за паралелката с немски език как е положението(преподаватели, предмети изучавани на немски след 8 клас. допълнителни клубове... и общо взето всичкооо Simple Smile )
Доколкото знам доп. клубове в 8 клас изобщо няма, защото учениците са натоварени.  Иначе смятам ,че сайтът на 31-во е много изчерпателен и добре поддържан, а там може да пише нещо за извънкласните дейности. Знам, че има карате и балет за по-малките и мажоретен състав за малко по-порасналите ученички (повечето са били част от балета). В 9 клас един човек дошъл в клас и питал за ученици с музикални способности във връзка с някакъв духов оркестър. Има и хор на училището с много публични изяви,винаги пеят на откриването и на други празници.

Lucky, ако имаш нов ученик/чка в училището, винаги напомняй през годината да си носи редовно чипа!!! BlushWink

Последна редакция: чт, 25 юли 2019, 22:43 от AnMary

# 23
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 7 003
Имат много добър баскетболен отбор - момчетата взеха купата на турнира между училищните отбори. Май не им е за първи път. За него само знам, защото поканиха сина ми да се присъедини (той е картотекиран състезател).

# 24
 • Мнения: 1
Моето дете учи там в момента. Учителите са принудени да се занимават с документация и администрация по време на часовете.Учителите са заставени да не пускат ученици до тоалетна при никакви обстоятелства дори и спешни и при нарушение понасят финансови санкции. При закъснение от по-малко от минута всеки ученик получава 1/2 неизвинено отсъствие. Учителите са подложени на ежедневен стрес и психически тормоз от ръководството. Паричните санкции за учителския колектив са всекидневие, въпреки техния професионализъм. Като заключение бих казал:"Блестящ учителски екип, ръководството е под всякаква критика.
П.С. Своеволията на дирекцията не приключват дотам и преминават всякакви граници. Пречи се на учителите да си вършат спокойно и пълноценно работата!

# 25
 • Мнения: 3 486
Много приятно ме впечатли комбинацията - добра паралелка с немски и баскетболен отбор:grinning: Интересно ми е да разкажете  с какво ниво на владеене на езика се излиза..

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 20:22 от Amanda.D

# 26
 • Мнения: 1 315
А как стои въпросът с испанския език? Дъщеря ми иска в испанската, но след първия пробен изпит по математика май няма да стане. Та търся и др.варианти.

# 27
 • София
 • Мнения: 640
Здравейте,
Моля ви за информация дали след 8-ми клас някои от предметите се преподават на съответния чужд език - немски, английски, испански?

# 28
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 7 003
Настоящият 9 клас - немски, няма предмет на немски, испанската паралелка разбрах, че има. Предполагам, че английските имат, тъй като английският не е такъв проблем откъм намиране на кадри. Не съм на 100% обаче сигурна.

# 29
 • София
 • Мнения: 83
Аз също имам въпрос за предметите, които другата година (9 клас) трябва да се изучават на съответния език.
Имате ли идея дали ако се направи някаква подписка или писмо до МОН няма да се размърдат нещата?
По принцип според мен, след като има разписана програма за обучение и в нея пише, че даден предмет ще се изучава на съответния език, не е ли редно това да се съблюдава и да се намерят кадри, ако ще и хонорувани?
Дъщеря ми е с Немски и по план ще трябва да изучава "Биология и здравно образование", но и тази година не е имало преподавател.
Дайте идея как да действаме, за да се получи..

Общи условия

Активация на акаунт