1 юЛи - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА-ПРОДЪЛЖЕНИЕ

• 25 320
  • 483
  •   1
Отговори
# 105
м-даааа и как можем да разберем това колко са децата в Софи на възраст до 7 години

От госпожата, която ти е предложила съдействие. Няма начин да няма такава статистика!

# 106
м-даааа и как можем да разберем това колко са децата в Софи на възраст до 7 години

От госпожата, която ти е предложила съдействие. Няма начин да няма такава статистика!
Мислиш ли , ще и пратя един мейл да видим

# 107
Общия брой на децата в детските градини е 38983 разпределени в 1366 групи , от които
яслени - 3473 деца в 143 групи
специални 276 деца в 27 групи
предучилищни 10055 деца в 408 групи
градински - 25179 деца в 788 групи

Пак се връщам към тези данни. От тях излиза, че средния брой деца в 1 група е 28.5! Това не е ли много? И следователно не е ли показателно за недостатъчния им брой?!

# 108
Ине , те не оспорват и не се заблуждават , че местата за децата са достатъчно , напротив

Вижте персонала

5100.5 щатни бройки в ДГ , от които 2627 педагогически и 2473.5 непедагогически
Има недостиг на 195 щатни бр. , като за покриването  се използват възможностите на 66 ПМС /1996 г.

Аааааа и нещо важно според мен
Оказа се , че жените в градината трябва да раотят 30 часа седмично , като задължително се застъпват по 1.5 ч. Това по повод предложението ми градините да работят задължително до 7 часа , без знамчение дали има деца или не , така повече родители няма да се чустват виновни , че са оставили до късно детето си

Последна редакция: чт, 08 юни 2006, 20:28 от писна ми

# 109
Ине , те не оспорват и не се заблуждават , че местата за децата са достатъчно , напротив

Е добре, но не видях никъде конкретни решения как ще процедират по този въпрос. Посочени са 2-3 общини и някакви средства за капиталови разходи.

Айде сега и аз да редактирам:
Хубаво, много ми е интересно, като не могат да намерят хора за градините и яслите, г-н Адемов чий го дири, та не назначи цитираните от него 6000 безработни квалифицирани педагози и сестри?! Дето ни ги предлага за детегледачки.

Аааааа и нещо важно според мен
Оказа се , че жените в градината трябва да раотят 30 часа седмично , като задължително се застъпват по 1.5 ч. Това по повод предложението ми градините да работят задължително до 7 часа , без знамчение дали има деца или не , така повече родители няма да се чустват виновни , че са оставили до късно детето си

А защо не 40 часа, както е по КТ, тогава вероятно и заплатите им ще са по-високи и съответно работата по-търсена.

Последна редакция:
Жени, въпросите не са насочени към теб! Споко! Повече са риторични.

Последна редакция: чт, 08 юни 2006, 20:35 от Ineto

# 110
Ине , за десет минути толкова
Поканени сме отново на следващата среща в началото на юли
Открили са , че в тези общини нуждата е най-наложаща , затова първо там ще откриват допълнителни групи

Хубаво, много ми е интересно, като не могат да намерят хора за градините и яслите, г-н Адемов чий го дири, та не назначи цитираните от него 6000 безработни квалифицирани педагози и сестри?! Дето ни ги предлага за детегледачки.

Ей т`ва ми хареса  Grinning

А защо не 40 часа, както е по КТ, тогава вероятно и заплатите им ще са по-високи и съответно работата по-търсена.

Може би , защото са към министерството на образованието , там така работят , ще питам майка как е , тя нали е директор на ОУ

А на последната ти редакция  newsm74 , щото ме шашкаш вече , следващия път да вземеш да дойдеш , а  Twisted Evil

Последна редакция: чт, 08 юни 2006, 20:39 от писна ми

# 111
Женя, много ти благодаря за инфото. Сега вече писмото, което съм нахвърляла, добива завършен вид. Ще го пусна след малко

# 112
Девойки, вчера предложих ако имаме нужда от адвокат да казвате. На Клео обещах да питам за учредяване на дружество с нестопанска цел ето и отговорана адвокатката:
Можем да учредим такова дружество като трябва минимума да са трима човека, които да внесат начален капитал. Той не е ограничен, т.е може да е и 5 лв. Трябва да се изготвят и документите, тя си предложи услугите абсолютно безплатно, за което може би трябва да сме и много благодарни. Лошото е, че след една седмица заминава за Канада и се връща чак на 02.07. Така, че ако искаме да успеем трябва до утре да измислим име на организацията ни и тя да резервира името. След това неин колега ще предвижи нещата. Другото важно нещо, е че се плащат и 60 лв. държавни такси. Според нея до 01.07 можем да имаме име на организацията. Party - стига от утре да се задействат
Аз предлагам да остане като:
БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ МАЙКИ
Моля ви кажете си мнението, за да и дам отговор утре сутринта

# 113
Наси, супер! Моля само да изчакаш до утре. Имаме и друга идея.

# 114
Наси, супер! Моля само да изчакаш до утре. Имаме и друга идея.

Ине, докога горе долу утре?
Каква е другата идея?

# 115
Обещаното, Инче  Laughing Laughing, писмо:

ДО
КМЕТА НА ОБЩИНА ......

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Инициативен комитет “Настоящи и бъдещи български майки”
Град ......., лице за контакт .............., адрес..........

ОТНОСНО: Недостатъчния брой на детските ясли, детските градини и площадките за игра

ГОСПОДИН КМЕТ,

Инициативен комитет на настоящи и бъдещи български майки връчи на 1 юни 2006 г. Отворено писмо против социалната политика на държавата по отношение на майчинството и детските надбавки  на депутати от Четиридесетото народно събрание.

На 7 юни 2006 г. бяхме поканени  в качеството си на заинтересована страна на дебати в Социалната комисия към Народното събрание, която обсъжда законопроекти за изменение на Социалния кодекс, чиито автори са г-н Хасан Адемов от ДПС и г-жа Христина Христова и г-н Милен Велчев от НДСВ.

И в двата законопроекта се предвиждат финансови преференции за майки, които прекратят отпуска си за отглеждане на дете и се върнат на работа преди изтичането на двегодишния платен период.

С безпокойство Ви информираме, че ние, българските майки, срещаме неимоверни трудности при записване на децата си в детски ясли и градини. Поради крайно недостатъчния им брой, най-често документите на детето трябва да се подадат една година по-рано, за да е гарантирано включването му в съответната възрастова група.

За информация: в град Пловдив функционират 15 детски ясли, чийто капацитет общо е около 1 200 деца. Само за 2005 г. в града ни са родени над 5 000 деца.

ГОСПОДИН КМЕТ,

Настояваме община Пловдив да предприеме решителни мерки за увеличаване броя на детските ясли и детските градини в града. Освен това предлагаме:

Да се въведе единна информационна система за приема и свободните места в детските ясли и градините, която да бъде достъпна и чрез интернет .

Молбите за записване на деца да се приемат по набори , два пъти годишно, в строго фиксиран срок .

С цел трайно решаване на проблема с приема на деца в детски заведения е необходимо отдадените под наем помещения , които в миналото са  функционирали като детски ясли и градини, да бъдат възстановени като такива.

За по-голяма прозрачност при отчитане на извършени разходи от ръководствата на отделните детски заведения, е необходимо в тях да бъдат създадени училищни настоятелства.

Настояваме, също така, за увеличаване броя на детските площадки, където децата ни да могат да играят спокойно.

Град…., дата                        С УВАЖЕНИЕ:
                        Име………………………..

Както виждате, използвала съм доста от инфото на ПИСНА МИ.  Дет' се вика - с техните камъни по тяхната глава Laughing

Това е вариант за Пловдив, но той успешно може да се пригоди за всеки друг град.

Знам, че има доста фактологически неточности, моля момичетата, които бяха на срещата в Народното събрание, да корегират.

Текстът, разбира се, е отворен за още предложения и изменения Laughing

Вие сте на ход!

Последна редакция: пт, 09 юни 2006, 09:38 от Коала

# 116
Информация за родените деца са длъжни да ви дадат във всяка служба ГРАО на общината.

Информация за броя на детските ясли и заведения се получава от общината и от Районния инспекторат на МОН

# 117
Аз си предложих услугите тъй като съм от Сандански, но не съм сигурна, че там е необходимо да се увеличават бройката за детските градини. Мисля, че първо трябва да проверя нещата и след това да ви уведомя Simple Smile

# 118
   Какво ще кажете БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ РОДИТЕЛИ!-за име. И бащите плащат осигуровки и те страдат от несправедливата политика към майките и децата.Потърпевшо е цялото семейство.А и не подценявайте мъжете като спомагателна сила. Peace

# 119
Настоящи и бъдещи родители - звучи ми по-добре, все пак да има някаква хронология Laughing

Общи условия

Активация на акаунт