Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 2 365
Anastasia22 Зависи от специалността, както русалката е посочила. Сами по себе си тези 5-ци не са проблем... т.е. дали са по немски, математика, БЕЛ и т.н. няма значение. Проблем би било недостатъчното владеене на езика, което се доказва със сертификат - например DAF, DSD II и др. Ако там изкара достатъчно високо ниво за прием (C1 или B2 за някои университети), то ще го приемат. Но, както се посочи вече, по-трудното е изкласяването след това. Ако не се чуства достатъчно свободен с езика, кандидатстудентът може да изкара езикови курсове в Германия. Желателно е като започне следването, да няма проблеми с немския, защото ще има да се концентрира върху новите дисциплини. А  в Германия след определен брой неуспешни явявания на изпити те изключват и не може да следваш тази специалност в нито един друг немски университет (тук има изключения сигурно, но принципът е такъв).

# 31
 • Мнения: 6 587
Здравейте отново! Искам да попитам децата ви с каква диплома кандидатстваха в университети? Има ли шанс детето да бъде прието в университет след като две от годините е завършило с 5 по немски език?

И Русалка, и Ясмина са го написали, но да кажа и аз - оценката по немски няма никаво значенние за приема, защото  тя не се признава за езиковото владеене за уни в Германия. Оценката по немски има значение само за ориентир за вас за нивото на детето по немски и доколко е необходимо освен гимназиалните знания да има и допълнителни занимания по немски. За да кандидатсва в Германия е необходимо да има положен тест DAF с определен минимален резултат в зависимост от уни-то, обикновено 4х4 на всички модули. Това в случай, че не учи по специалните програми за DSD или в немската за немска диплома (не езикова), но по всичко личи, че вашият случай не е от тях.
Иначе са казали къде има специални изисквания, може и в други унита да ги има - за оценки по специални предмети в зависимост от специалността. Като цяло за технически специалности е важна математиката - и като оценка, и като знания, но това не е нещо ново, така е и в България.
Ако вече сте се насочили към университет (ти нещо писа назад за английски с Б2), вижте неговите изисквания и се съобразявайте с тях. 
И накрая да се присъедния към Русалка и Ясмина - дори и с ДаФ 4х4 (ниво C1) следването в Германия изисква упорит труд и отдаване, защото приемането е лесно в общия случай, но завършването е трудно. И са строги, и не допускат размотаване. 

# 32
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 333
И са строги, и не допускат размотаване. 

Едно уточнение, може би ти това си и имала предвид.

По мое инфо, не допускат размотаване за основните предмети, стигне ли се до специалните, там може и 20 практики, обменни семестри и какво ли не още да правиш. Все още в техническите специалности при напълно завършено образование (бак + маг), хората наближават 30-те... Говоря за тежките университети обаче - Карлсруе, Мюнхен и Аахен и за специалности тип Машиностроене, Енергетика, Производствена техника / технологии - т.е. чисто техническите. При WING, информатика, физика, всякакви бакалавърски програми и т.н., не е така.

Имам наблюдения над немалко студенти от различни унита и специалности и горните ми думи се потвърждават като тенденция, и все пак не претендирам за пълна меродавност. 😃

# 33
 • Мнения: 1 179
Здравейте ,искам да попитам в Австрия имат ли подготовителна година по немски както е в Германия или не ? Rolling Eyes

# 34
 • Русе
 • Мнения: 512
Има, да. Цената е доста по-висока отколкото в Германия. Дъщеря ми изкара езиков семестър в Германия ( тя беше в Магдебург), взе си сертификата, напусна университета и кандидатства във Виенския университет с него.
Цената е около 1200 евро на семестър без учебниците. В Германия ни излезе 3-4 пъти по-евтино.

# 35
 • Мнения: 1 961
Спомням си на първата задължителна лекция професора ни каза така "от всички вас присъстващи в тази стая 50% ще си прекъснат обучението в грундщудиум, в хауптщудиум още 20% ще отпаднат". Много "мотивиращо" подходи към нас.
Аз мисля имах 5-ца по математика и бях приета в няколко унита специалност математика.

# 36
 • Русе
 • Мнения: 512
Хехе, в първата лекция на дъщеря ми във Виенския университет са им казали: Погледнете хората около себе си. Повечето от тях няма да завършат. В тази специалност завършва 1 от 6 души.
Наистина след първия семестър отпаднаха 50 % от записалите се.

# 37
 • Мнения: 66
Така е. Приемът е лесен, но завършването, особено на технически специалности е много трудно.

Тук медицината се отличава с нещо положително - въпреки интензивното учене през всички тези години и стреса , всъщност това е една от специалностите с най-малък процент на прекъснали. Тези пък в повечето случаи са хората, които са започнали да следват в по-късен етап и причината за отказването им е, че не могат да съвместят работа/семейство с учене.

Не знам как е по останалите мед. факултети, но при нас никога не са ни сплашвали с трудността на тематиката. Дори напротив, доцентите ни винаги са били много ангажирани в работата си да ни научат на нещо и ни дават много мотивация и подкрепа най-вече за държавните изпити, като в същото време изискват най-доброто от нас. Но предполагам, че това е част от политиката на университета, защото резултатите на тези изпити определят репутацията на университетската болница, а от там и наплива на пациенти в нея.

# 38
 • Мнения: 1 961
Наплива за университетската болница не е защото резултатите от изпитите са определящи за репутация. Просто уни болниците разполагат с добра апаратура, много възможности, влияние и централитет. За съжаление тенденцията с персонала хич не е цветуща...

# 39
 • Варна
 • Мнения: 2 365
При медицината има сравнително малко прекъснали, защото ситото е на входа - много трудно се влиза, особено при германците.

# 40
 • София
 • Мнения: 797
Привет Дами,
Честито на всички новоприети студенти и кураж на мамите!
Имам няколко конкретни "административни" въпроса:
1.Къде се прави адресната регистрация в съответния град (в коя институция)?
2. За откриване на банкова сметка нужна ли е адресната регистрация т.е. има ли значение кое се прави първо и кое второ?
Благодаря ви предварително!

# 41
 • София
 • Мнения: 11 088
Ей, Мимчони, давай бързо инфо къде ще учи девойката Simple Smile

# 42
 • Мнения: 384
Първо адресната регистрация- в кметството, после банковата сметка - писано е мнооого пъти Wink

# 43
 • София
 • Мнения: 797
Voxx, благодаря за бързия отговор. Извинявам се, уж четох, ама...
Русалка, след голямо умуване, последно избрахме Майнц - немалък и неголям град (210 000 жители), но близо до голям (Франкфурт).
Общежитието и е в кампуса - мезонет. Самостоятелна стая 27кв.м. със собствена баня и тоалетна. В мезонета са 4 такива стаи, ползват обща кухня и хол. Само да е здрава и да успее да се приспособи.

# 44
 • Мнения: 66
Адресната регистрация се прави в Bürgeramt, което най-често е ситуирано в кметството. В по-големите градове има много таквиа бюра по различните квартали и може да изберете това, което ви е най-близо. Документът, който ще ви дадат, се казва Meldebescheinigung.

По мой опит в Deutsche Bank искат адресната регистрация, за да отворят сметката. Освен това  беше необходимо да си запазя час, нямаше как веднага да се свърши работата.

Общи условия

Активация на акаунт