Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 576
  • 774
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ние държахме няколко немски матури, като за лайстунг си бяха задължителни, отделно матура по български, за математиката им признаваха немската. Ходи и на тест DAF, защото не беше сигурна дали ще кандидатства с немската диплома. Там изкара четири петици. В крайна сметка кандидатства само с немската диплома. Като зная колко се опитвах да я разубедя за лайстунг... Сега го отчитам като грешка от моя страна. Може би и трите обмена в които участва са допринесли за свободата на общуване, или пък тя си е такава, но поне в това отношение не е срещала трудности. Споделя, че има моменти в които усеща езикова бариера, но според мен те са на друга основа, по-скоро манталитет им е много различен. Тя винаги кипи от емоции, а трябва да демонстрира по-равно отношение.
Днес мина първия изпит, коментарът беше "горе долу добре беше" Simple Smile, има още един и след това я очакваме. Сестра и скоро проходи и ще бъде много мила среща Simple Smile
Русалке, близначките 12 клас ли станаха 😘 Времето лети... Много успехи им пожелаваме, и аз и Ния!

# 316
  • София
Дааа, не само станаха 12 клас, а го преполовиха Simple Smile Мерси за поздравите, такива и за вас Heart. Времето супер бързо лети, помня как,  сякаш преди броени дни, ви честитих бебката, а  тя вече ходи... Simple Smile  Представих си милата картинка, едно малко човече стои на входната врата и протяга ръчички към кака.

Като стана дума за сертификатите - дано не грешат в преценката си моите. Чува се около тях, че хора ще се подсигуряват и с ДаФ заради късното излизане на резултатите от писмения ДСД чак през март. Казват, че са се справили добре и че не смятат за нужно да ходят на ДАФ. Дано да е така.

Гери, хем грешиш, хем не. Праговете са хем 12 точки, хем 16, зависи просто за кой елемент става дума. Хьорените и лесените тази година са с долен праг за С1 16 точки,  SK  и MK са с 12.

# 317
  • София
Извинявайте, че изказването ми е, извън темата, която разисквате, но съм много щастлива. Детенце си взе първия изпит в Германия. Наистина е свободно избираем предмет и е свързан с компютри, а не точно със специалността й, но се състоеше от 7 индивидуални изпита и й носи 2 европейски сертификата. Доста от германците срещат затруднения, но тя успя да ги вземе от раз. Беше горда, че професорът питал за имената на студентите, за да им дава кодовете на изпитите, а на нея просто и го подавал. Simple Smile т. е. познавал я. На първия изпит от 7-те изкара 98%,т.е. 1.0 (по българска система 6.00) и им беше събрала очите..., но на втория 76% т. е. 4.0 (по българска система 3.00), на косъм да не го вземе (75% е минимума), та може и затова да са я запомнили.Simple Smile. Но важното е, че задраскахме 1 изпит и то с не лош краен резултат 2.25, имайки предвид езиковата бариера (в доста от случаите, проблемът й е бил, че не разбира какво точно я питат, иначе каза, че всичко знаела и се ядосваше в началото, но сега чувства прост облекчение). В сряда й предстои тежка презентация в екип пред комисия... стискайте палци, а в събота се прибира... Чакам я да я нагушкам, да я подуша... адски ми липсва !!!

# 318
  • София
Ех, mimchoni , браво на девойката! И изказването ти е точно по темата, да знаеш!

# 319
Eх, mimchoni  - колко хубаво. Браво на момичето. Толкова хубаво ми става като чета за успехите на децата ни . Същите, дето едва ли не вчера кандидатстваха за гимназия. 
 Малкия май ще има още малко работа по кариерно ориентиране, и се хвърляме в дълбокото. Ако остане желанието за автомобилостроене ще работим в тази посока.  Търся учител по математика с който да работи и развива логическо мислене, а ако го приемат, и да продължи с няколко теми от висша математика. Мисля, че почти съм успяла в търсенето, младежът е ок с плана, по принцип е съгласен на допълнителна работа по математика независимо каква матура ще реши да прави. Мненията ви бяха старателно изчетени на семеен съвет, важното е, че Митко е ок със ситуацията, прие съветите ни, а какво ще реши за матурата - ще е негов избор.

# 320
G.D., ако имате възможност, вземете учител от СМГ, там  са най-добрите.
mimchoni, и от мен браво на момичето ти - да е все така напред и нагоре! И на другите деца пожелавам същото.

# 321
  • София
Poppea,
Младежът на Гери не е в София Simple Smile, но добри математици гарантирано има и в Пловдив.
Мимчони, браво на девойката!

# 322
Искам да попитам, дали е рано още да се мисли за молби за общежитие и кога да почваме да мислим по темата ? Предстои септември/октомври да сме първокурсници студенти в Германия

# 323
А, сори, не знаех - то някак автоматично все за София си мисля, но не е редно, така е Simple Smile Със сигурност има, там също има МГ и доколкото съм чувала, е добра.

# 324
  • Варна
Искам да попитам, дали е рано още да се мисли за молби за общежитие и кога да почваме да мислим по темата ? Предстои септември/октомври да сме първокурсници студенти в Германия

Подавайте, няма какво да чакате. Дъщеря ми беше подала още през октомври.

# 325
  • София
Подавайте, няма какво да чакате. Дъщеря ми беше подала още през октомври.
Подават,ако е отворен порталът на общежитията за съптветния град. Wink

Русалке,такова подсигуряване с ДАФ ми се струва,че е имало и в предни години. Peace

# 326
  • София
Сигурно, Али, и преди е било така..Не отричам. Просто моите по-стари наблюдения са свързани с голямата ми дъщеря и обкръжението й, а в него никой не е говорил/явявал се на ДаФ за застраховка. А не е като да да са били по-знаещи или можещи деца, даже  долните прагове за С1  и при тях бяха същите като тази година.

Синята лагуна, както е казала Али, ако порталът за общежития ан съответния град е отворен и  съответно НЕ се изисква  прикачването на диплома и писмо за прием, действайте веднага.  В останалите случаи системата така или иначе няма да ви позволи да изпратите онлайн формуляра, ще ви връща за непопълнени полета.

# 327
  • Варна
Спомням си и моята щерка как обмисляше явяване на DAF за застраховка. Минаваше ѝ мисълта за анулиране на цялата писмена част (забравих как ѝ беше името) заради непрочетена точно формулировка на тема. В крайна сметка получи 95 от макс.96 т. Резултатите обаче дойдоха навреме за тези, които не бяха доволни от резултата, имаше време да се запишат за DAF.

# 328
  • София
Благодаря ви, момичета! Винаги сте ми помагали и подкрепяли.
Успех на всички деца!
G. D.  по повод матурите. Моята дъщеря искаше да ходи на матура по руски език (нямаше право да се яви на английски, защото не го изучаваше в училище). Аз разсъждавах, защо да хвърля усилия в руския език(вече си бе взела сертификата за руския език), когато заминава да учи в Германия. По-добре да се яви на матура по немски и там да хвърли повече усилия, тъкмо ще й е от полза за предстящото следване. Накарах я сама да избере да се яви на матура по немски Simple Smile, изтъквайки плюсове и минуси. Изкара много добра оценка, но разглеждайки по-късно матурата по руски, каза, че адски се е прецакала. Та, според мен, аз сгреших, че наклоних така подмолно везните и ми остана едно чувство на вина. Децата ни вече са пораснали и сами знаят къде се чувстват по - комфортно. А оценката от матурата може да окаже доста голямо влияние на дипломата.

# 329
Моля за малко разяснение относно класирането за общежитие. Има ли някакъв принцип  или по ред на подаване на заявленията става класирането?
Ние сме се представили много добре на устния ДСД 2, очакваме с нетърпение резултатите от писмната част /казва че се е представил добре, но ще видим/. Моят син се яви предната година на ниво С1 в Гьоте институт и го издържа много добре, но този сертификат така или иначе не се признава за жалост в желаното от нас учебно заведение. При нас като условие има и 12 седмична практика, като условие за кандидатстване. Може обаче да представим бележка за проведена такава при записване във втори курс. Има ли някой преминал през такива практики? Специалността е бизнес администрация и търговия.

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 11:25 от синята лагуна

Общи условия

Активация на акаунт