Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 583
  • 774
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Моля за малко разяснение относно класирането за общежитие. Има ли някакъв принцип  или по ред на подаване на заявленията става класирането?
Важен е редът на подаване на заявлението, но при нас лично по-голяма беше тежестта на комуникацията по телефона, а после и на място.

# 331
  • Варна
Моля за малко разяснение относно класирането за общежитие. Има ли някакъв принцип  или по ред на подаване на заявленията става класирането?
На този етап най-важен е редът на подаването. Затова подавайте във всички градове, които обмисляте, ако порталът е отворен. По-късно, когато получи прием и наближи първия семестър, се включва комуникацията по телефон, email или лично на място. Принципът на класиране би трявало да е по ред на подаване, но се взима предвид и настойчивостта на кандидата.
Моята дъщеря проведе подобна практика в БГ между първи и втори курс. Тя учи медицина, срокът също беше началото на втори курс.
mama_Tin може да обясни за подобна практика. Беше писала преди време за голямата си дъщеря, която караше практика в БГ докато беше ученичка. Но при вас не знам как ще се получат 12 седмици преди кандидатстването. Доколкото знам, се следи тези практики да не съвпадат с учене/следване.

# 332
От моя опит принципът е случаен, томбола, и няма общо с реда на подаване. Вероятно зависи от мястото, наплива и наличните общежития. WG е работеща алтернатива. И двете са трудна задача в големите градове, особено в Мюнхен, а и тук чета за трудности и в по-малки градове.

# 333
  • Варна
При нас имаше изискване за 4 седмици практика, взехме служебна бележка от една фирма, преведохме я и я предаде в университета, после получи отговор, че е приета. Това го направи по съвет от второкурсник, без да е карал стаж.

# 334
Като си мисля все за тази практика, ако започне да прави такава в някаква фирма от 15 юни до 15 септември  са 3 месеца или 12 седмици. Учебната година почва на 1 октомври- нали така? Значи е мислимо все пак да смогнем във ваканцията до началото на учебната година.

# 335
  • Варна
Като си мисля все за тази практика, ако започне да прави такава в някаква фирма от 15 юни до 15 септември  са 3 месеца или 12 седмици. Учебната година почва на 1 октомври- нали така? Значи е мислимо все пак да смогнем във ваканцията до началото на учебната година.
Имах предвид да представи стаж при кандидатстване. Иначе и до началото на втори курс има време.

# 336
Tемата за практиката се разисква много и у нас. За специалността която е избрал синът ми  - чисто инженерна, всяко уни му иска практика. От Щутгарт искат дори нещо много  по-серизоно - 12 седмици, с подробен план на дейностите. Според синът ми, тя се прави през първата година, но за по-сигурно ще пише писмо до унито за разяснение. От Кьолн, ТУ, също ми искат практика - 4 седмици. Понеже и аз и баща му работим в сферата в която той иска да се обучава и развива, не би ми било трудност да му извадя бележка, но дали това е опция?  Много моля. и други които са се сблъскали с този проблем да споделят как са се справили. Питам за ТУ Щутгарт, ТУ Кьолн и ТУ Мюнхен. От сайтовете им оставам с впечатление, че всички изискват практика в специалностите  машиностроене или автомобилна техника .
И още нещо - ТУ Кьолн не са описали като вариант за езиков сертификат ДСД2.  Днес синът ми ще им пише, но ако има деца там, моля да споделите с какъв сертификат са. 
Правилно ли разбирам, че специалностите които са с ограничен прием минават освен през регистрация в унито и униасист, но и в хохшулстарт?  Това не забавя ли много процеса на кандидатстване? И без това цепим минутата между 20-ти юни и 15-ти юли...?

# 337
Да, опция е с бележката, поне ММ за машиностроене беше давал нещо подобно (не помня вече откъде) едно време и му я признаха като практика, но не в началото още при кандидастването, а по-късно. Не пречи да опитате, а и друг вариянт има ли?
Иначе точно ниво ДСД2 изискват ТУ Кьолн.

# 338
  • София
Гери, спри го, да не пише! Ще му кажат, че не е чел внимателно на сайта и ще го пренасочат пак натам.Търсили сте на сайта най-вероятно  DSD2 и затова не сте намерили. Но маркираното е същото Simple Smile
Скрит текст:

# 339
То по-горе над този текст пише за ДСД2

# 340
G.D., не съм участвала пряко, моят сам си движеше нещата, но и аз така помня, че за специалностите с ограничен прием се изисква и регистрация в хохшулeстарт. За ДСД не знам, ние бяхме с ДАФ, не помня да е имал проблем със сроковете. Стажът не беше задължителен, но увеличаваше шансовете, т.е. носеше доп. точки, затова прати и такава бележка, но той беше карал  месец действителен стаж в свързана със специалността фирма. Но ако при вас е задължителен, какъв избор имате, освен да вадите  и да пращате? Всъщност задължителен ли е или просто добавя точки? Така или иначе, според мен е добре да прати и това.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 10:09 от Анонимен

# 341
Моята дъщеря също завърши ТУ в Кьолн, тогава се казваше Университет по приложни науки , и също и искаха стаж доста месеци. Ние слава богу разбрахме за стажа още в десети клас, та имаше време през летните ваканции да го направи. Преди да се запише имаше интервю с професора си по Застраховане и си е разказвала за стажа, тъй като имаше подробен списък в кои отдели на застрахователно дружество е трябвало да стажува. И едва след като професора я одобри, тогава се записа. За езика не си спомням подробности но май и бяха искали С1, тя беше с ДСД диплома и си имаше С1. После вече за магистратурата и изискваха и сертификат по английски пак С1

# 342
  • Варна
G.D. Нямам опит с подаване на документи в уни, само в Hochshulestart. Регистрацията я направихме по-рано, попълването на документите става онлайн и е доста опростено. Разпечатва се документа и се изпраща по пощата. Сроковете не бива да ви притесняват, има достатъчно време.

# 343
Благодаря ви момичета, и аз вчера успях да се поразровя и видях че ДСД е ок. Благодаря за всички споделени мнения. Ще му извадя бележки за практика , това не е  проблем, а и той самия има интерес да се порови из  колите. Важното е  да разчете правилно  темите които стажът трябва да обхваща, за да опиша дейностите му според изискванията им.
 По принцип ще  работим с консултантка , която ще ни помогне с преводите и окомплектоването на документите. На този етап е редовния   рисърч в сайтовете на унитата в които ще се цели .  Всяка новост и допълнително изискване ме стресират. Като че ли миналата година не бяха така притеснена, сигурно защотото   дргият ми син кандидатстваше с изпит и всичко се решаваше от него. А тук ми е тъмна Индия - как така през 2017 от 860 кандидата са допуснати 160, като минимума за диплома е 3, или 2,5, което си е ниска диплома...По какъв друг критерий ги отсяват? Мотивационно писмо, извънкласни дейности? Стажът влияе ли при приема, като се има предвид, че няма как   той да е направил и 8-те седмици преди подаване на документите. Има, ако миналата лятна ваканция  го е направил, но той  не е. Да кажем, че първите четири седмици на юни му е половината стаж, и при подаване на документите предоставим тази бележка, с уточнение че  ще прави още 4 седмици през юли  за  да изпълни изискванията по приема, това означава ли, че друг, който е направил и осемте седмици и е представил бележка за което преди края на апликационния поцес, ще има преднина преди него?
Намерихме учител по математика, уточниха параметрите по подготовката, планът е ясен и за двамата, остава да се харесат с преподавателката, и шансовете  всичко да  се случи както го плануваме са реални.
Нашата консултантка е посъветвала синът ми освен за специалностите в които ще кандидастства с ограничен прием да избере и специалност която е без ограничение, за да е сигурен, че ще го приемат. Ей така, за застраховка. Но аз не съм съвсем наясно с това, защото например в Мюнхен има специалност близка до желаната от него без ограничение, но това не означава ли, че при толкова занижени критерии, ако попадне там, той ще се влее, поне първата година, в огромен поток от хора, много от които вероятно ще отпаднат или ще се откажат още в началото...?

# 344
G.D., ако не иска да пропусне годината за учене в Германия, мисля, че консултантката ви е права -  нека се застрахова, а пък накрая пак може да реши да пропусне и да кандидатства пак следващата година, вече с повече стаж и извънкласни дейности.
Доколкото помня от това, което синът ми е казвал, критериите, където няма входен изпит, са формиране на точки по модули, като най-голяма тежест има успехът от гимназията (смята се по формула), но се прибавят и други неща в зависимост от специалността - мотив. писмо, стаж, доброволчество, отличия, портфолио ривю, и т.н. Тези модули имат определени макс. тежести, т.е. макс брой точки от тях, но точките се дават по усмотрение на комисията, т.е. ако имаш награда за рисунка (примерно, за спец. архитектура), представяш я в съответняи модул, а точките за това комисията ги преценява и ти ги дава. Тоест, отвъд дипломата, където е точна формула, другите точки са в някаква степен субективни по преценка на комисията по приема (всъщност може и да са по точна скала, но тази скала я знае комисията, но не и кандидатът). Така че застраховане не е излишно, освен ако кандидатът не е с макс диплома, има година стаж по специалността, има няколко награди от конкурси, свързани със специалността, и е бил доброволец в Африка Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 12:02 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт