Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 635
  • 774
  •   1
Отговори
# 465
Искам малко помощ по следният въпрос :  Днес моят син се регистрира в uni-assist.de. при попълване на формуляра стигнал до някаква точка, в която има питане за бр. точки от издържан Test AS. Този Test AS
е следният https://www.testas.de/de/login.htm - специално за чуждестранни студенти.
Това нещо ново ли е, или се отнася за кандидат-студентите, които не са от ЕУ?
На страницата на Хохшулето няма нищо упоменато за този тест, та почвам да се чудя - какво да правим сега?
Здравейте,
Попълнихте ли теста?
Имам и още един въпрос, относно апликирането в uni-assist.de. и изпращането на документите.
Тъй като синът ми завършва  тази година и кандидатства в университет с английски език на преподаване /нищо, че защити DSD 2 с C1 и учи пет години немски/, ще им изпратя копие на академичната справка, а сертификатът му по английски, удостоверяващ владеенето на езика, не ми става ясно как да им го представя под формата на официално заверено копие. Нотариус ли трябва да направи това и след това през заклет преводач?
Ако някой има опит в подобна ситуация, моля да  се отзове!

# 466
Искам малко помощ по следният въпрос :  Днес моят син се регистрира в uni-assist.de. при попълване на формуляра стигнал до някаква точка, в която има питане за бр. точки от издържан Test AS. Този Test AS
е следният https://www.testas.de/de/login.htm - специално за чуждестранни студенти.
Това нещо ново ли е, или се отнася за кандидат-студентите, които не са от ЕУ?
На страницата на Хохшулето няма нищо упоменато за този тест, та почвам да се чудя - какво да правим сега?
Здравейте,
Попълнихте ли теста?
Имам и още един въпрос, относно апликирането в uni-assist.de. и изпращането на документите.
Тъй като синът ми завършва  тази година и кандидатства в университет с английски език на преподаване /нищо, че защити DSD 2 с C1 и учи пет години немски/, ще им изпратя копие на академичната справка, а сертификатът му по английски, удостоверяващ владеенето на езика, не ми става ясно как да им го представя под формата на официално заверено копие. Нотариус ли трябва да направи това и след това през заклет преводач?
Ако някой има опит в подобна ситуация, моля да  се отзове!

Не сме попълнили теста и няма да го попълваме, защото самота Хохшуле не го изисква. Тук незнам дали съм права? За сертификата по английски аз също се интересувам, откъде трябва да бъде заверен - нащияте издаден  от Британския съвет в София? Много моля за помащ - миналите вече по този път.

# 467
Синът ми миналата година завери и немския и английския си сертификат в немското  консулство в града ни.

# 468
Попринцип TestAS е за чужденци от извън ЕС, освен ако не е някакво изключение, особено във вашия случай, където кандидатствате в Hochschule. Ние сме граждани на ЕС и сме равноправни на германците по отношение на кандидатстването. Единствено трябва да докажем език със сертификат.  Но не съм наясно с изискванията в uniassist, които изникват в рамките на попълването на документите, така че не мога да гарантирам на 100%, че казанто от мен е сигурно!

А по отношение на английския сертификат - мисля, че при мен беше достатъчно да направя просто копие на оригинала и да го завера в Немското посолство в София, те имат статут на немски нотариус (заверката стана заедно със заверката на другите копирани документи)

# 469
  • София
https://www.testas.de/en/faq_en.htm
 В общата информация на немски пише само, че тестът е за ausländische Studierende, в английската му версия обаче е прецизирано,  че става дума за чужденци извън ЕС.

# 470
 В общата информация на немски пише само, че тестът е за ausländische Studierende, в английската му версия обаче е прецизирано,  че става дума за чужденци извън ЕС.

Русалке, и аз  мисля, че става дума за чужденци, живеещи извън ЕУ. В сайта на самото Хохшуле за ЕУ граждани няма такова изискване.
Благодаря на всички отзовали се по питанията, но занапред ще имам още. Попълнили сме формуляра засега само с двете първи желания, където искаме най-силно да ни приемат. Попълването на другите желания върви много  трудно.

При носене на всички документи в немското посолство за заверка - трябва да се носи и кореспонденцията с всички Унита и Хохшулета? Или може и без тази кореспонденция?

# 471
  • София
Искам да ви попитам за колко време може да се научи немски на ниво поне B2 ?
Някъде попаднах на Ваш пост,  дали не беше единайсетокласната тема.. Ако не греша съответно и става дума за стартиране с немския от АБ едва сега с цел следване в Германия, мисля, че е късно. Дори и при максимална интензивност не виждам как за по-малко от година могат да се натрупат знания,  та човек да се яви на ДаФ догодина, да се справи успешно  и да има сертификата преди старта на кампанията. Съвсем другояче стои въпросът,  разбира се,  ако не сте в 11 клас или имате вече покрити по-ниски нива по езиковата рамка. 

# 472
 В общата информация на немски пише само, че тестът е за ausländische Studierende, в английската му версия обаче е прецизирано,  че става дума за чужденци извън ЕС.

Русалке, и аз  мисля, че става дума за чужденци, живеещи извън ЕУ. В сайта на самото Хохшуле за ЕУ граждани няма такова изискване.
Благодаря на всички отзовали се по питанията, но занапред ще имам още. Попълнили сме формуляра засега само с двете първи желания, където искаме най-силно да ни приемат. Попълването на другите желания върви много  трудно.

При носене на всички документи в немското посолство за заверка - трябва да се носи и кореспонденцията с всички Унита и Хохшулета? Или може и без тази кореспонденция?

Кореспонденцията ви е необходима , за да ви е безплатна заверката на документите - до 5 комплекта заверяват безплатно , т.е. за 5 различни унита, отделна кореспонденция

# 473

Да, искат по две копия и оригинал на документите, които заверявате, както и кореспонденция, удостоверяваща апликациите на студента.
Днес мъжът ми ще ходи да заверява Сертификатът по Английски на сина ни в немското посолоство във Варна. Оттам вчера са казали, че трябва да представим и кореспонденцията с всички Унита и Хохшулета. Но тъй като синът ни кандидатства чрез uni assist, разпечатахме потвърждението от тях, че успешно се е апликирал и остава само да изпратим по пощата до адрес на uni assist заверените копия до 15 април.
А до самото Хохшуле, срокът е до 1 юни. И при двете дати, няма да има все още Диплома за завършен 12 клас, която ще представим на по- късен етап.

# 474
Моля някой от по-запознатите за съвет. Синът ми изпрати на АОК мейл с молба за документ с дълго и сложно име, удостоверяващ , че лицето е здравно о сигурено в рамките на ЕС. От там му отговориха, че този документ се издава на място. Писа им отново, удари го на гореща молба, и сега чака отговор, но все пак да попитам - какви са вашите наблюдения по въпроса? Наистина ли само на място би получил документа? Трябва му за да го качи в интернет платформата на апликантите в ТУ Мюнхен за есенния семестър. Консултантката ни посъветва да пишем по-рано, за да избегнем навалицата по време на кандидатстуденстската кампания за есенно-зимния семестър.

# 475
  • София
 GD,  потърси назад в темите или във Фейсбук групата.. И на двете места съм пускала имейл адреси на различни служители на АОК. Тук бях пускала и примерен текст. Дамите се отзовават и пращат документа.Не е нужна гореща молба,  а прикачена актуална сканирана от двете страни ЕЗОК. Струва ми се твърде рано обаче.. А наистина ако човек няма този документ оттук,  при записване в някои унита си има служители на АОК и на място го издават. По- добре е обаче оттук да си го имате,  та да сте спокойни. Въпросният документ е без печат и подпис,  просто го принтирате.

# 476
Точно така пусна и той, Русалка - със сканирана ЕЗОК. ТУ Мюнхен искат този документ при апликиране още, затова по - рано  правим постъпления да се сдобие с него.  Ще поровя в темата, дано открия нещо. Благодаря за насоката.

# 477
# 478
Сърдечно благодаря за всички отзовали се. Какво щях да правя без вас, момичета, просто не ми побира ума. На бюрото си имам в рамка една сентенция  на Пастьор - Шансът винаги е в полза на подготвения ум.  Все я препорочитам, и все имам какво още да подготвям...

# 479
Попринцип може да пробвате и с друга здравна каса, ако АОК не откликнат на молбата. Единственото условие е касата да е държавна.

Според този документ обаче документът за здравната каса може да бъде предоставен най-късно до деня на записването, така че не ми е ясно защо го изискват в момента.

https://www.tum.de/fileadmin/w00bfo/www/Studium/Dokumente/Immatr … _KV23.10.2014.pdf

Общи условия

Активация на акаунт