Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 637
  • 774
  •   1
Отговори
# 480
Хм... това е в задължителните документи за апликиране в ТУ Мюнхен.
Ще прочета довечера подробно страничката им, още е рано за логване в платформата им, засега само събираме документи, очаквам езиковия сертификат който ще подпечатаме в консулството, и последно дипломата за да я пуснем за печати и легализация, така че края на юни ще имаме качено всичко в платформата им. Засега само  сканира и трупа документи.

# 481
Хвърлих по-обстоен поглед в сайта им. Предполагам, че се ориентирате по общия списък с документи, който е даден. В него наистина стои и изискването за документа от здравната каса.

Според долу-посочената графика обаче, доколкото я интерпретирам, е възможно да се допратят документи и в по-късен период, след като вече е получено одобрението (стъпка 6). Предполагам, би трябвало да е допустимо да се отнася и за уверението от касата. То в крайна сметка не е критерии при кандидатстването за дадена специалност.
https://www.tum.de/studium/bewerbung/bachelor/infografik-bachelor/

Все пак за ваша сигурност, се опитайте сега да издействате от някоя служителка по мейл удостоверението. Имате достатъчно време. Ако ударите отново на камък и с другите каси, е добре първо да ги запитате каква е причината за отказ и второ да се обърнете към университета с питане дали документът не може да се предаде лично при записването чак. Успех!

# 482
KatharinaVera.Barysch@NORDOST.AOK.DE
от този @ веднага ми пратиха потвърждението м.г.
Давах го и на други деца - също им изпрати потвърждението на @

# 483
Благодаря,  пускам инфото на сина ми.  От първия мейл с който комуникира от седмица днес има отговор и му искат застрахователен  номер.  Ще пробва с мейла на Злати.

# 484
  • София
Грант,  ако четеш,  ще помоля за мнение. На сайта на Хохшулстарт излезе актуалния  Studienangebot WS2019/2020  със съответните изисквания на отделните медицински факултети. Включени са съвсем официално вече двата нови,  в Байройт и Аугсбург. За Байройт много не питам,  тъй като етапът Vorklinik  така или иначе ще е в Ерланген, паралелно със студентите на ФАУ, където си има вече изградена система. Но ми е интересна позицията ти за Аугсбург с първия   Modellstudiengang   в Бавария.  Дали си заслужава, при евентуално по - нисък резултат,  човек да заложи на него в някоя от позициите  на AdH и да е буквално опитно зайче? Или е по - добре да се играе на сигурно като се избират унита,  приемали с 1.1 - 1.3 миналия зимен семестър. Питам чисто информативно,  тъй като е ясно,  че нямам идея какво ще стане на ДЗИ.

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 08:10 от пенсионирана русалка

# 485
Честно казано не ми изглеждат добре нещата. Скоро започва кандидатстването, а те още нямат дори описана информация как ще бъде структурирана специалността.
Скрит текст:
След много търсене успях да открия едно интервю от местен вестник. От това, което описват, стигнах до заключението, че 80% от планираното е копие на моя факултет, а останалите 20% на Дюселдорф и Аахен. Което не е и учудващо, те ни взеха най-добрият професор по Физиология и е логично да използват опита му, за да развият учебния процес. Това е единственият плюс, който виждам за момента - преподаването по Физиология ще е на много високо ниво, най-вероятно ще има онлайн-quiz по време на лекциите, за да може професорът да прецени дали студентите са разбрали материала от съответната лекция. Предлагаше и онлайн-консултации преди изпитите. Писмените му изпити бяха понякога доста трудни, на устните изпитвания пък беше строг, но справедлив с оценките. Веднага си правеше правилната преценка кой колко знае.

Майтапът на страна, но наистина това с "новата", "иновативна" хах система е притеснително. Защото едно е да вземеш вече утвърдил се модел на преподаване, но друго е да го приложиш на практика и да постигнеш аналогичен успех. Ключът не е само в концепцията на предметите и практиките, но и в това, че факултетът трябва да предлага добри условия на студентите си да се развиват. Единствено времето ще покаже дали Аугсбург ще съумеят да осигурят необходимото за добро образование. Също доколкото ми стана ясно - те все още са в процес на строеж на множество сгради, например в момента все още нямат сграда с аули за лекции, собствена медицинска библиотека и дори столова? И най-кофти за мен лично е, че се отказват от Физикума и ще въвеждат техни приравнителни изпити. За мен Физикума трябва да е задължителна част от следването, по-добре от началото да свикнеш да учиш като луд няколко предмета наведнъж и да бъдеш изпитван върху тях. По този начин привикваш с количеството материал и се тренираш да мислиш цялостно. За мен е една много важна основа за следващите два държавни изпита.

Едит: https://www.egms.de/static/de/journals/zma/2017-34/zma001098.shtml
Собствен приравнителен изпит сле 2рата година (аналогичен на Физикума). Не знам какъв е замисълът да не правят Физикум като всички останали, освен ако не искат резултатите да им бъдат сравнявани с тези на останалите немски факултети. Подобна история след 5тата година - собствен изпит, чието взимане определя дали можеш да продължиш в PJ - в останалите немски факултети (дори Modellstudiengang) това е Вторият държавен изпит. Вероятно причината е подобна.

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 20:36 от Grant

# 486
  • София
Мерси много, чисто информативно те питах като човек,  който в момента ври и кипи в нещата,  същинските подредби обаче ще ги обмисля девойката едва след оценките от ДЗИ. Simple Smile

# 487
Влизам само да кажа, че изпратиха документа за раздравното осигуряване. И то пак благодарение на вас. Мейла който ми дадохте тук връща автоматичко съобщение че  жената която отговаря на него няма да е на работа до края на лятото, но услужливо е даден мейл на който да си препратиш писмото. От този мейл за два дни му го изпратиха. Иначе от друг мейл, вече втора седмица синът ми води ежедневна кореспонденция с някакви уточнения. Ккато и да е, това приключи. Чакаме езиковия сертификат и дипломата.

# 488
за текущи и бъдещи студенти в Германия - Eurowings започват полети два пъти седмично от октомври по линиите София-Дюселдорф и София-Шутгарт, билети вече има в продажба Simple Smile

# 489
Здравейте, като пишете имейли на университети в какви срокове ви отговарят. Ние сме пратили имейл преди 15 дни и все още нямаме отговор. Или да пишем на следващия имейл ?
Благодаря!

# 490
  • София
Понякога в същия ден,  понякога ден-два след това. После,  когато почне кампанията и са заети с обработка на документи,  доста се бавят.

# 491
Здравейте, като пишете имейли на университети в какви срокове ви отговарят. Ние сме пратили имейл преди 15 дни и все още нямаме отговор. Или да пишем на следващия имейл ?
Благодаря!
Досега трябваше да дадат някакъв отговор. Аз чакам една седмица за писмен отговор и след това директно звъня по телефона, за да питам каквото ме интересува. Сега почват при тях великденските празници и до понеделник включително ще почиват.

При нас пък приемат документи само до 30 юни и малко ще се озорим, но дано още на 15юни раздадат дипломите.

# 492
Този уикенд е католическият Великден и масово администрацията е в отпуска от +/- 2 седмици преди и след празника заради ваканцията на учениците.

# 493
  • София
Liebesbaer, четеш ли тук или се грижиш за малката сладурана?  Ако четеш или друг с дете в Манхайм,  да попитам нещо,  че така съм се концентрирала върху тази медицина,  та чак сега се усетих как пропускам неща около другата девойка. Добре че и те си четат, та ме приземяват.. Интересува ме дали някъде може да се види класиране от минали години за специалност,  която е нещо като örtlich zulassungsbeschränkt,  ама не съвсем,  понеже приемът се извършва  на местно ниво пак в намаляващ ред,  да,  но не по диплома само,  а на база комбинация от диплома и други критерии,  приравнени до един на точки. Сред тях са оценка по математика с по-голяма тежест,  оценка по втори чужд език,  оценка по една точна наука и точки за практика,  свързана със специалността или за призово класиране/постижения на олимпиади. На самата страница си е написано,  че не става дума за стандартно познатото  NC.  Ясно е,  че този набор от точки все пак има някакъв долен праг,  с който е влязъл последният приет през даден семестър. Въпросът ми къде може да се намери такава статистика и има ли я въобще? Поне аз не намирам,  на други места си има таблици и за местните квоти,  не само за тези на хохшулстарт, които са bundesweit. Например за миналия зимен има за Хамбург,  за Кьолн и за още един град,  бяга ми в момента кой,  но те са си просто немска оценка от примерно 2.2

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 21:09 от пенсионирана русалка

# 494
Извинявай ако те обърквам с друг вид подбор,  Русалка, но не е ли това:
Aptitude Recommendation (SOV) for Bachelor's Degree Applicants

Our Aptitude Recommendation supports students in choosing the degree program best suited to their interests and abilities.

After submitting an online application, the applicant will automatically receive a list of documents that must be submitted before the deadline. The documents included on this list depend on the personal information provided in the online application, as well as the chosen degree program. Certain documents are mandatory, including: a university entrance qualification, a résumé, a letter of motivation and proof of health insurance.

First, the applicant's grade point average and subject-specific grades will be evaluated using a point system. Which grades are evaluated and how they are weighted depends on the applicant's chosen degree program. Each program has a set of statues that defines the formula to be used. Depending on the amount of points accumulated, applicants are either immediately admitted or invited to a  mandatory, 20 minute interview carried out by the department faculty. The interview helps determine if the applicant is capable of successfully completing the desired course of study. There is no written test.

The result of the interview determines whether the applicant receives a recommendation for the degree program. The purpose of the recommendation is to help students select the right program – it is, however, no mandatory requirement for admission.

Тази година пуснаха в ТУ Мюнхен специалност която по традиция е NC   с този облекчен вариант на подбор. Между другото, синът ми 'е кандидатства в няколко унита в традиционно NC програми. За академичната 2019/2020. всички са без ограничение. Само Мюнхен ще точкуват. Глад за машинни инженери, или...?
Търсех и аз статистики, но за специалности които години наред са били NC... как да откриеш статистика в този вариант на подбор?

Общи условия

Активация на акаунт