Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 647
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Г. Д,  мерси,  но нямах предвид това. На страницата на специалността в Уни Манхайм детайлно си е обяснено кое на колко точки се приравнява,  кое се утроява,  кое се удвоява... Тоест след матурите ще мога с доста голяма точност да пресметна сбора от точки. И понеже този подбор не е новост, се чудех дали просто някъде има информация с какъв сбор е приет последният примерно за миналия зимен семестър, та да направя някаква съпоставка.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 07:00 от пенсионирана русалка

# 496
Здравейте, независимо че чета постоянно и знаех отговора на въпроса ми, сега не го откривам във форума и се обърках. Моля да ми помогнете, след регистрация в Hochshtulstart, трябва ли да се мине и през Uniasist?Става въпрос за кандидатстване медицина.

# 497
  • София
Не, прави се регистрацията в AntOn, попълва се заявлението онлайн,  после  същото се разпечатва и по поща/куриер се праща в Дортмунд заедно с упоменатата от системата допълнителна  документация. Следи се дали трябва да се пускат документи и съответно какви И към университета. За повечето не трябва,  но има някои като Хайделберг и Манхайм,  които изискват изпращане и към тях на конкретни неща като резултат от ТМС,  удостоверения от доброволчество, практики и т.н. Униасист няма общо с нашите деца,  през него за медицина специално кандидатстват хора от държави извън ЕС.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 13:38 от пенсионирана русалка

# 498
Ясмина, много благодаря за бързия отговор. Това означава, че не се дължат никакви такси за кандидатстването. Изпраща се един плик с един комплект документи, изброени 6 университета.

# 499
  • София
Не съм Ясмина, но няма проблем Simple Smile

Един плик към Хохшулстарт, да, но не непременно  с упоменати 6 университета, поне що се отнася до абибесте квотата. Понеже ако на нея кандидатът бъде приет по примерно 3-4-5-6  желание, губи шансове на другата квота да се бори за място в по-желан университет, трябва просто да се запише. Така че за абибесте се упоменават само такива унита, в които детето със сигурност иска да учи. В другата е добре да се попълнят вече и шестте позиции за гаранция. Там нищо не се губи.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 13:59 от пенсионирана русалка

# 500
  • Бургас
Пенсионирана русалка, успех в събота на твоето дете. Моето пътува в петък. Дано добре се справят децата.

# 501
Здравей Русалке, благодаря за пояснението. Как да процедирам тогава, с два плика по 1ва и 3 та опция ли?

# 502
  • София
Bar B Q, благодаря, подобно Simple Smile
Убедих се от наблюдения,  че много по-добър вариант е явяването на ТМС в 11 клас. Това като съвет за следващите випуски. Колкото и добри намерения да имаше за подготовка моята девойка,  се получи разпиляване в много посоки -ДСД,  училище,  матури,  ТМС,  други външни ангажименти. И времето не стигна,  за да се упражнят всички типове задачи. Но каквото и да стане,  ще си поеме поне глътка въздух при сестра си преди ДЗИ.
Евиан, не..Не ме разбра. И ние с девойката още не сме видели на живо как изглежда порталът, не се е регистрирала още, но от прочетеното смятам,  че сме разбрали процедурата. Попълвате едно заявление,  в него на отделни етапи следва да се отразяват желанията за Abibeste квотата и за AdH.
Отметката ми не беше за отделни заявления и отделни пликове,  а за внимателно попълване на частта абибесте, за да не се окаже човек някъде,  където не иска,  а по другата квота да има добри шансове за прием в по-желано уни. Тоест едно заявление с просто пропуснати редове- позиции в абибесте, примерно последните 3 реда, ако в първите 3 унита кандидатът е навит да учи, това имах предвид. Нека дамите с опит с АнтОн кажат дали някъде греша. Самата система след попълване на заявлението дава информация какви още документи да се пратят на хохшулстарт освен принтираното и подпечатано заявление. Пускате и тях в плика. А вече втори или трети плик има само АКО кандидатът е писал и унита,  в които си има изискване част от документите да се пуснат и към тях. Нагоре дадох примери с такива. Но съдържанието на тези пликове е друго,  пише си какво точно искат..Това са обикновено неща,  удостоверяващи правото на разни бонуси - били те от ТМС,  от доброволчество,  от практики (каквито тук няма), от призови класирания на олимпиади..

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 19:19 от пенсионирана русалка

# 503
Моля за препоръки за читава преводаческа фирма, на която да разчитам,  че преводите на дипломата наистина ще станат бързо и няма да има проблеми. Също да работят на нормални цени, а не на надути цени само за студентската кампания. В този дух моля за проверени и изпитани преводачески фирми.
Наскоро се наложи да превеждам документ от немски на български и преводаческата фирма, която винаги съм ползвала ми обяви много увеличена цена на страница - почти двойна от тази в сравнение с миналата година.Представям си каква ще е цената за превод от български на немски......
Предварително благодаря за съветите.

# 504
  • София
Моля за препоръки за читава преводаческа фирма, на която да разчитам,  че преводите на дипломата наистина ще станат бързо и няма да има проблеми. Също да работят на нормални цени, а не на надути цени само за студентската кампания. В този дух моля за проверени и изпитани преводачески фирми.
Ние миналата година оставихме в петък дипломата и в сряда след обяд взехме всичко готово за немското посолство - нотариус, апостил,превод и лигализация - експресна услуга -135 лв.
Скрит текст:
'' РАДИКС'' ООД - бул.Е.Георгиев 105.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 13:21 от danien

# 505
Вчера говорих с нашата агентка, която ни помага с документите . Чисто хипотетично, ако на 20,06 имаме диплома, на 21,06 сутринта й я занесем, тя превежда до 22,06,  на 22,06  вика нотариус при нея и заверява, от там тръгват към София за заверка и апостил, пет работни дни била експресната услуга, което означава до 28,06 , от там - в консулството в Пловдив за последен печат, което означава, че преди 2-3 юли документ едва ли ще видим. 135 лв. е и при нас. Вероятно се бави защото има два дни пътуване в двете посоки. Но според нея този срок е ок, и при всички положения до 05,07 документите ще са изпратени към унитата и униасист. Ние ще чакаме VPD формуляр заради ТУМ, там ми е малко напрегнато със срока, но се надявам да се справим. Във всеки случай, на 15,07 когато съм и рожденничка, и юбилярка,  ще има за какво да пия...
Един въпрос към мамите чиите деца са кандидатствали за обюежитие в Мюнхен. На 15,05 отваря портала  ( не че сега не е отворен...). Как да тълкувам това - ако в 1 часа сутринта изпратя онлайн заявлението, ок ли ще е?
Нашата агентка ми казва, че никога не е седяла да подава през нощта, но пък съм чувала, че поради големия наплив колкото по рано подадеш, толкова по добре.  Моля миналите по този път да споделят. Наредили сме трите общежития с интересуващите ни  видове настаняване, само часа на подаване ми се губи. Още повече, че порталът  и сега изглежда като работещ...

# 506
  • София
G.D., по ред :
Не се притеснявай за сроковете. Сега се разрових да видя как е било при нас миналата година.
На 02.07 девойката е пратила 3 пратки по ДЧЛ за 111,78 лв / имам ф-ра, та затова/
На 03.07 документите са пристигнали - 2 в Мюнхен, 1 в Берлин.
На 09.07.  получи ВПД-то за ТУМ.
А за общежитието и аз си спомням, че не беше лягала за да го пусне веднага след 0.00 часа по  тяхно време.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 14:59 от danien

# 507
Благодаря ти, danien, много ми помогна. Само един въпрос - VPD формуляра го чакаме от Униасист всъщност, нали. И го изпращаме на ТУМ - по мейла, а и за по-сигурно, с допълнителна пратка, след като сме изпратили вече целия набор от изискуемите документи. 

# 508
  • София
Благодаря ти, danien, много ми помогна. Само един въпрос - VPD формуляра го чакаме от Униасист всъщност, нали. И го изпращаме на ТУМ - по мейла, а и за по-сигурно, с допълнителна пратка, след като сме изпратили вече целия набор от изискуемите документи. 
Точно така. Униасист го праща, а вие на ТУМ. Спомням си, че девойката беше писала на ТУМ тогава дали може само по мейл да им го пратим / те казаха да /и затова не го е пращала  после с допълнителна пратка.

# 509
Да, така ни каза и нашата агентка. Но допълни, че изпращането на хартиения формуляр никога не е излишно. Ще преценим как да постъпим, дай Боже закараме всичко до там успешно и в срок. Благодаря ти още веднъж, много ми помогна  HugHugHug.

Общи условия

Активация на акаунт