Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 29

• 67 504
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Вчера си пуснах обявата в една от Фейсбук групите за имоти без посредници. Веднага една пита кой бил номерът на блока, защото си била живеела в квартала и била любопитна къде бил, а други двама в схема да се покажат, че са отделни "купувачи" ми държаха доста нагъл език и изказванията им бяха точно като на брокери. Бяха двойка приятели, като си махнаха веднага от профилите, че имат съвместна връзка, на всичкото отгоре жената включила приятеля си в група при писането на лични съобщения и пробваха прийоми от психоатаки. Накрая се наложи да ги блокирам и отмъщението им беше да ме докладват на админите на групата да ми махнат обявата и да ме изключат от групата. Днес отново ме приеха за член на тази група и отново си пуснах обявата там, да видим до кога ще стои там.
Обявата е пусната само там и самостоятелно в група, която си направих, само да мога да си пусна собствената си обява и "групата" е от 1 участник, т.е. аз.
А защо се занимаваш с групи във ФБ, пусни си обява в олх, базар бг, и имот.бг.
Отделна сим карта, нали знаеш.

Преди 2 години направих грешката като пускам апартамент под наем да си дам телефона. Все още ми звънят почти всяка седмица брокери да питат дали имам нещо за даване под наем. Така че, за всякакви такива обяви, само временен телефон.

# 76
Здравейте, имате ли наблюдения как върви кв2 метър на имотите Красна поляна?

# 77
Здравейте!
Мога ли да помоля за съвет? Четох назад в темите, но може и да съм пропуснала.
В кои квартали в София е удачно да се вземе 1-2 стайно жилище с цел инвестиция и съответно даване под наем?

# 78
Скрит текст:
Вчера си пуснах обявата в една от Фейсбук групите за имоти без посредници. Веднага една пита кой бил номерът на блока, защото си била живеела в квартала и била любопитна къде бил, а други двама в схема да се покажат, че са отделни "купувачи" ми държаха доста нагъл език и изказванията им бяха точно като на брокери. Бяха двойка приятели, като си махнаха веднага от профилите, че имат съвместна връзка, на всичкото отгоре жената включила приятеля си в група при писането на лични съобщения и пробваха прийоми от психоатаки. Накрая се наложи да ги блокирам и отмъщението им беше да ме докладват на админите на групата да ми махнат обявата и да ме изключат от групата. Днес отново ме приеха за член на тази група и отново си пуснах обявата там, да видим до кога ще стои там.
Обявата е пусната само там и самостоятелно в група, която си направих, само да мога да си пусна собствената си обява и "групата" е от 1 участник, т.е. аз.
А защо се занимаваш с групи във ФБ, пусни си обява в олх, базар бг, и имот.бг.
Отделна сим карта, нали знаеш.

Преди 2 години направих грешката като пускам апартамент под наем да си дам телефона. Все още ми звънят почти всяка седмица брокери да питат дали имам нещо за даване под наем. Така че, за всякакви такива обяви, само временен телефон.
Да и аз допуснах тази грешка, за това всеки брокер беше блокиран. Вече почти не ми звънят. Laughing

# 79
  • Секс, спорт, политика, религия - не коментирам...
Здравейте, имате ли наблюдения как върви кв2 метър на имотите Красна поляна?

Средна цена на кв.м: 830 euro за продажба
Средна цена на кв.м: 5.04 euro за даване под наем

# 80
..
Цитат
Аутсорсингът, за който говоря, не е чужда инвестиция, минава през български фирми. Но да не се отплесваме Simple Smile  Просто е очевидно, че стандартът на младите хора в София се подобри значително през последните години. И оттам и желанието за инвестиция в жилище.

Подкрепям, особено ИТ специалистите - за едно младо семейство работещо в бранша бюджет от едни стартови 5-6К е достатъчен за да могат да отделят 2-3К и повече за кредит. Нека не се залъгваме, заплатите се увеличиха, дават средна за София от 1500лв, не виждам как цените на имотите ще паднат при наличието на покупателна възможност в населението.

# 81
Трябва да си много смел, че да отделиш бюджет от 3000лв за кредит, та макар и да е семейство от ИТ с посочения доход. Само единият от двамата да остане без работа и работата е закъсана. Хубаво е човек като си прави сметката да помисли, че днес си горе, утре лесно може да си долу и като е такава голяма сума, даже ако отидеш на борсата няма да може да си покриеш кредита. 

# 82
Половината от семейния бюджет да отива за кредит и за мен е безумно.

# 83
Половината от семейния бюджет да отива за кредит и за мен е безумно.
+ Peace

# 84
Много хора около мен го правят и не се притесняват, в бранша има такъв глад за кадри, наемат се хора с базови/нулеви познания само за да се запълни позицията, а какво остава пък за хора с опит
Вноските винаги могат да се договорят при неработоспособност, при високи осгуровки и обезщетението от борсата е добро. Лихвите са ниски, хората искат да изплатят възможно най-бързо.
Манталитет, който дори и на мен в 30-те ми е трудно да си обясня, но факт че по-младото поколение така разсъждава.

# 85
Ами то за мен е безумно да се вземе и сума, която е над максималното обезщетение от борсата.  То заплата може да е и 20 000лв, но ако отиде на борсата или излезе в дълъг болничен, няма да вземе над максималния осигурителен праг, а ще трябва и да яде нещо. Много по-разумно е, ако едно семейство има високи доходи да се кротне малко за някоя и друга година, да посъбере капитал и да не взима такива безумни кредити, а нещо по-скромно.

# 86
Е, да, ама историята помни набълбукали се семейства с ипотечни кредити от 2006-2007 година, които не успяват да погасяват. Та хем остават без жилище, хем имат и остатък към банката да внасят.
Не че нещо, ама не е толкова розова ситуацията, колкото леко я описвате. На мен вноската по ипотеката към момента ми е около 12  % от семейните приходи и спя спокойно нощно време. Иначе всеки си взима решенията сам и пак сам си носи последствията.

# 87
Много хора около мен го правят и не се притесняват, в бранша има такъв глад за кадри, наемат се хора с базови/нулеви познания само за да се запълни позицията, а какво остава пък за хора с опит
Вноските винаги могат да се договорят при неработоспособност, при високи осгуровки и обезщетението от борсата е добро. Лихвите са ниски, хората искат да изплатят възможно най-бързо.
Манталитет, който дори и на мен в 30-те ми е трудно да си обясня, но факт че по-младото поколение така разсъждава.
То сега браншът е във възход, но кредита не се взема за 3г, а 30. Колко работи могат да се сменят до тогава....може и изобщо да не е високоплатена работа това. Също така  животът не е само цветя и рози. Понякога се случват и болести и други нещастия. Тогава и да искаш да работиш, може и да нямаш възможност.
На мен ми е все тая де. Всеки си има глава на раменете. После ако не могат те да изплащат, все някой друг ще се намери да го купи от съдия изпълнител.

# 88
Абе поне около мен повечето хора не си правят вноска половин бюджет, просто изплащат предсрочно, но всякакви хора има, според мен е тъпо да се изхвърляш с вноската, каквито и да са ти моментните доходи.

# 89
Примерът пред очите ми - и двамата са ИТ спецове. Живяха по квартири известно време и си гледаха живота. То екскурзии до коя ли не точка на света, изгъзици и покупки всякакви. Та купиха си апартамент преди години, ама въпреки по- логичния подход да се стиснат и да изплатят  - те не могат. Не искат да си променят коренно начина на живот. И ОАК по чужбини и ски и почивки и така.

Общи условия

Активация на акаунт