Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 29

• 67 432
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Скрит текст:
За 20 години коко да ми е? Трябва да се стегнеш в кръста и да поработиш по някое време... лесно няма.
Цял живот лежал и спал, после високи му вноските и всичко му скъпо... така я.

А я сега си представи да останеш без работа и да ти се вдигне вноската на 1000 лева...
Представи си ще си намеря нова работа ..... а и парите се обезценяват всяка година. Днес 1000лв не са това, което бяха преди 10 години.
А в най-лошият сценарий ще го дам под наем и ще се самоизплаща Wink

Че е възможно сега, при тези цени, да е 1500 лв. вноската - възможно е. Щом моята за тристаен срещу 59000Е е 640лв.,
Бе и вие грам не сте се напънали да съберете за самоучастие Simple Smile Моят е 85000Е с вноска 680.... хайде 688 да бъдем точни  Simple Smile
Успех пожелавам Wink
Защо долавям сарказъм? Успех за какво - вашите кредити с какво са по-сигурни (тези които имат)? И на мен ми е чудно като се започне с едно черногледие, ами какво ще стане като стане 1000лв...
Не знам какво трябва да стане, че от 680лв да ти стане вноската 1000лв. То това не става от днес за утре. + това и доходите се вдигат... не работиш до пенсия на сегашната ти заплата и работа...
Има и спестявания за "черни дни". Не вярвам някой с такъв кредит, да живее месец за месец и да разчита само на заплатата и/или на себе си.

# 706
За 20 години коко да ми е? Трябва да се стегнеш в кръста и да поработиш по някое време... лесно няма.
Цял живот лежал и спал, после високи му вноските и всичко му скъпо... така я.

А я сега си представи да останеш без работа и да ти се вдигне вноската на 1000 лева...
Представи си ще си намеря нова работа ..... а и парите се обезценяват всяка година. Днес 1000лв не са това, което бяха преди 10 години.
А в най-лошият сценарий ще го дам под наем и ще се самоизплаща Wink

Че е възможно сега, при тези цени, да е 1500 лв. вноската - възможно е. Щом моята за тристаен срещу 59000Е е 640лв.,
Бе и вие грам не сте се напънали да съберете за самоучастие Simple Smile Моят е 85000Е с вноска 680.... хайде 688 да бъдем точни  Simple Smile

Ние сме го теглили, когато сме били на по грубо казано 26г. Имахме 10 000лв, колкото -толкова. Достатъчно ни е било. Едно е вноска 640 лв., съвсем друго 1500 лв. Това, което исках да кажа е съвсем различно от това, което си разбрал. Исках да кажа, че човек, позволяващ си такъв голям кредит би следвало да има възможност да погасява и е странно, че няма самоучастие (ако няма или има минимално). Кредит за 59000Е без кой знае какво самоучастие дори не се доближава до кредит за 130000Е без самоучастие (ако изобщо случаят е такъв). С тази разлика, че ние в момента внасяме по 1000, а не по 600 и си се напъваме достатъчно. Колко да се напънеш на 26? Не оспорвам факта, че хората могат да си внасят и по 2000лв, пак казвам, не съм гледала нито интервюто, нито съм запозната с казуса.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 16:23 от Ambrosia

# 707

Да, така е, локацията е най-важното за един имот.

Така и не мога да я преглътна тази мантра. Локацията е лукс, глезотия и изобщо нещо вторично. Най-важното за един имот е да ти задоволява потребностите от сушинка, топлина, сигурност и площ+функционалност. Вече след като осигуриш тези неща почваш да мислиш и за локацията. Естествено, изключвам някои тотално неприемливи локации де, но от там нататък локацията е нещо като надстройката (за тези, които помнят теорията за базата и надстройката). Според мен даже и човек да има пари за най-модната локация, пак е по-добре да прецени дали това е само мода, дали на него му е толкова пък полезна тази модна локация или наистина има стойност конкретно за него и най-накрая дали си струва да плаща за нея. Понеже в София разликата между хипер скъпо и приемливо може да е и 200 метра, а лично не бих дала 3000 евро вместо 1500 заради някакви си мода и престиж. Точно както и не бих си купила БМВ седмица (че даже и петица) или Мерцедес ЕС класа (че даже и Е класа) Mr. Green

Т.е. за мен локацията е само един от факторите в оптимизационната задача "избор на имот", не съвсем не е необходимо и достатъчно условие за да се направи избор.

# 708
Локацията е най-важното, защото едно е да пътуваш всеки ден до работа час и половина, друго е 10 мин, а трето 10 мин пеш. Подобно е за училище на децата, ДГ, магазини. После има значение наличие на парк, зеленина, на места за отдих. Има значение наличие на тротоари и т.н. и т.н. Разбира се, има индивидуални изсквания за всеки, но цената на определени локации затова е висока, защото болшинството хора я смятат за удобна за техния конкретен случай. И с намаляване броя на хора, които смятат така, цената намалява.

А ти изобщо не би трябвало да се обаждаш, 'щото твоето е на локация , която е сред скъпите за София - не сред най-скъпите, но определено в горните сегменти. Smiley  Т акойто може да си позволи имот с големи стаи на твоята локация, определено е сред късметлиите. Не става въпрос за това дали да е в Докторски или малко по-надолу към СМГ, и двете локации са скъпи, просто втората е по-евтина от първата. Но пак локацията определя цената. Някога разговорът с Мецан тръгна от това, че ти заяви, че си взела в Оборище за 1000 е/кв и той си помисли, че е в Докторски, и изкоментира, че е много евтино за района. Но на мястото, където ти си взела, тогава това беше нормална цена за 1-ви над гаражи (което пък стана повод за друг разговор, но обективно тези ап. са по-евтини от другите в същата сграда и няма да влизам в спор по този въпрос). Това е за локацията - не е все едно до СМГ или в Люлин 3 (нищо против Люлин 3, но не е същото "Simple Smile).

А иначе, цените са обективно съществуващи извън нас, те отразяват някакви качеста, респ. недостатъци на местата, от там нататък всеки си прави сметката с какво е готов да направи компромис и с какво - не.

Но обективно, като погледнеш сайтовете за имоти, цената се определя първо и най-много (около 70-80 % от цената) от квартала/района, а после от всичко друго. Затова и масово обявяват ап., намиращ се на по-евтината, но гранична локация, за ап. в по-скъпата - затова и масово ап. около ИСУЛ ги пишат Докторски, а ап. в Стрелбище ги обявяват в Иван Вазов, а ап. в Хладилника ги обявяват в Лозенец и т.н. То не че има смисъл от това, всеки като се обади на обявата и ще си даде сметка за подвеждането, но се прави именно защото локацията определя цената. Обективно и извън нас.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 16:47 от Анонимен

# 709
Когато аз си купих апартамента имаше предлагане и на по-добри локации (на юг от Дондуков) и ако локацията беше най-важното щях да взема тях. Да, ама не. Взех на север от Дондуков, защото размерът на стаите, разположението и другите дадености ми бяха по-важни. Всъщност най-важно ми беше, че спалнята е широка 3,15, а не 2,80, както беше на улица "Тракия", която за мен е топ локация. Да, ама функционалността за мен е най-важното, а не локацията (в определени граници де). Например моят кухньохол е само 28 квадрата, но е с такова съотношение дължина:ширина, и с такова разположение на вратите и прозорците, че можах да събера прилична П-образна кухня (3х3х2 грубо), трапезна маса, ъглов диван тройка/двойка и голяма телевизионна стена (секция по старому) с дължина 3 метра. Доста по-големи по площ холове не позволяват това и се налага телевизорът да е на кофти място спрямо дивана, или да няма място за маса или каквото там. Та на мен това ми беше важно, а за района гледах да е приемлив, но не бях готова да жертвам функционалност заради район. Пък и качеството на изпълнение е доста високо.
А първият ни етаж не беше по-евтин от другите, всички бяха на една цена, но нашата концепция беше за "жилище за старини" и важен елемент от нея беше възможно най-лесен достъп даже и ако стане нещо с електроснабдяването. Освен това ситуацията е такава, че е относително светло или поне е също толкова светло, колкото и на един два етажа по-нагоре, защото има много голямо отстояние да отсрещната сграда, няма и дървета. Това също беше важно, наред с ориентацията - по-важно от по-добрите локации.

П.П. На Мецан си му написах "широкото Оборище", за да покажа, че става дума за района, а не за квартала", ама той не четеше и се почна...

# 710
  • София, Bulgaria
Много хора с големи доходи не спестяват, просто живеят на широко и си живеят прекрасно. Имала съм случай, където купувачът ми каза: трябва да купя имот, че да се дисциплинираме малко. Аз работя, жената работи...нищо не спестяваме. Наем плащам, телефони, лаптоп...на детето частна детска градина... и се чудя всеки месец, къде са ми парите. Купиха преди 4 години, добре се справят, влязоха в ритъм без излишни глупости. Преди една година и двамата смениха позициите си и сега всяка година успяват да погасяват по 5000-6000 лева от главницата.
Имам и друг случай купувач с 6000 лева месечен доход и 0 лева самоучастие.
Така че хора всякакви, но без кредит имот са купували хора на възраст 40 + години и това не им е първо жилище. За първо жилище не можеш да спестиш толкова, че да не ползваш кредит. На 30 г. тепърва започват по-сериозната част от финансите в едно семейство, ако разбира се развиват и двамата и правят кариера или бизнес. Самоучатието на тази възраст е предимно помощ от родители или продажба на някакъв имот/ наследствен/.
Тази година е годината на купувачите ми от 2011 и 2012 г. всички, които тогава купиха 2-стайни апартаменти, тази година като под строй си купиха 3-стайни апартаменти. Като при някои продадохме 2-ст и купихме 3-ст , при други запазихме 2-стайните, за да се дават под наем.
Без кредит първо жилище  се купува с пари от родители, което  е страхотно, защото е много голяма помощ за един млад човек, които не си бърка в носа, а също работи и прави кариера. Поне моите наблюдения са такива, а че не е правило ми е ясно.

# 711
Не може да се отрече, че локацията е определящ фактор при формиране на цената на дадено жилище.

При теглене на кредит за мен е много важно човек добре да си направи сметката, тоест да има добро управление на риска. Ситуации, при които с доход 1500 лв, се изплаща кредит с вноска 700 ле, е лошо управление на риска. Почти гарантира живеене с огромни лишения и накрая се оказва, че май не си живял.

Ако при същата вноска имаме доход от около 4 пъти, тоест 2800, вече това е добро управление на риска.

Това е моето мнение и не задължавам никой да се съгласява с него. Просто сметнете всичко преди да предприемете такава стъпка и дали може да си, позволите да плащате кредита си около 6 месеца, ако останете без доходи.

# 712
Не може да се отрече, че локацията е определящ фактор при формиране на цената на дадено жилище.

При теглене на кредит за мен е много важно човек добре да си направи сметката, тоест да има добро управление на риска. Ситуации, при които с доход 1500 лв, се изплаща кредит с вноска 700 ле, е лошо управление на риска. Почти гарантира живеене с огромни лишения и накрая се оказва, че май не си живял.

Ако при същата вноска имаме доход от около 4 пъти, тоест 2800, вече това е добро управление на риска.

Това е моето мнение и не задължавам никой да се съгласява с него. Просто сметнете всичко преди да предприемете такава стъпка и дали може да си, позволите да плащате кредита си около 6 месеца, ако останете без доходи.

Освен това и друго бих добавила. Ние, например, имаме спестени пари, които не внасяме по кредита. Поне 10к. седят на депозит точно с такава цел, ако нещо се случи да имаме заделени пари, не всичко да се внася с цел по-бързо изплащане.

# 713
Скрит текст:
Когато аз си купих апартамента имаше предлагане и на по-добри локации (на юг от Дондуков) и ако локацията беше най-важното щях да взема тях. Да, ама не. Взех на север от Дондуков, защото размерът на стаите, разположението и другите дадености ми бяха по-важни. Всъщност най-важно ми беше, че спалнята е широка 3,15, а не 2,80, както беше на улица "Тракия", която за мен е топ локация. Да, ама функционалността за мен е най-важното, а не локацията (в определени граници де). Например моят кухньохол е само 28 квадрата, но е с такова съотношение дължина:ширина, и с такова разположение на вратите и прозорците, че можах да събера прилична П-образна кухня (3х3х2 грубо), трапезна маса, ъглов диван тройка/двойка и голяма телевизионна стена (секция по старому) с дължина 3 метра. Доста по-големи по площ холове не позволяват това и се налага телевизорът да е на кофти място спрямо дивана, или да няма място за маса или каквото там. Та на мен това ми беше важно, а за района гледах да е приемлив, но не бях готова да жертвам функционалност заради район. Пък и качеството на изпълнение е доста високо.
А първият ни етаж не беше по-евтин от другите, всички бяха на една цена, но нашата концепция беше за "жилище за старини" и важен елемент от нея беше възможно най-лесен достъп даже и ако стане нещо с електроснабдяването. Освен това ситуацията е такава, че е относително светло или поне е също толкова светло, колкото и на един два етажа по-нагоре, защото има много голямо отстояние да отсрещната сграда, няма и дървета. Това също беше важно, наред с ориентацията - по-важно от по-добрите локации.

П.П. На Мецан си му написах "широкото Оборище", за да покажа, че става дума за района, а не за квартала", ама той не четеше и се почна...

ЧС, когато изборът е между топ локация и пак топ локация, но малко по-малко топ, тогава може да мислиш за осите на спалните. Но ако изборът ти беше между СМГ и Люлин 3, пак ли щеше да вземеш по-големи спални, ама в Люлин 3, вместо по-малки спални до СМГ? Защото разговорът e свързан с този коментар:
Е, въпрос на  принципи - в теснотия и в "престижен" район... или в краен квартал, но на широко...
Твоят определено е в престижен район, може да не е Докторски, но е престижен. Така че за теб не е приложимо, ти компромис с локация в краен квартал не си правила. Твоят компромис е минорен, доколкото вместо в най-топ с по-малки стаи си взела в малко по-малко топ (ама пак топ) с по-големи стаи. Не знам защо го даваш като пример тука, като е съвсем различно.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 17:40 от Анонимен

# 714
... хора всякакви, но без кредит имот са купували хора на възраст 40 + години и това не им е първо жилище. За първо жилище не можеш да спестиш толкова, че да не ползваш кредит.
Именно, хора всякакви. Моето самоучастие беше около 160к €. А съм далеч от 40 години.
Само че си продадох младостта за пари ...
С кредит няколко години по-рано май щеше да стане по-добре

# 715
Но ако изборът ти беше между СМГ и Люлин 3, пак ли щеше да вземеш по-големи спални, ама в Люлин 3, вместо по-малки спални до СМГ?

Не познавам Люлин 3, но ако ми трябва определено жилище ще търся най-доброто място, на което мога да взема каквото ми трябва, но няма да взема двустаен, ако ми трябва тристаен, само и само за да е в престижен район. И спални кутийки няма да взема за да се хваля, че гледам Докторския паметник примерно.
Освен това аз не казвам, че локацията не е важна, а че да се търсят най-топ модерните и престижни локации е глупаво, защото за много по-малко пари може да се вземе жилище на все пак много приемливо място. Т.е. тезата ми е, че локацията не е всичко, а не че локацията не е важна. И затова се дразня от разни клишета от сорта 'Цената зависи от три неща - локацията, локацията и локацията'. Това е така за супер луксозните имоти само, защото много богатите не купуват жилище, а престиж.

# 716
Е защо пишете глупости сега. Стандартната панелена спалня е 13кв, в НС редовни са по 13кв също, само в стара тухла и нова тухла има по-големи спални..и като се сетим, че в Люлин 3 са предимно панели...къде ще ги намерите тези спални не-кутийки?
Бих купил кутийка спалня в хубав квартал и не бих купил голяма спалня в гаден квартал...това е.

# 717
Именно, и затова си купих спални 18 и 14,5 квадрата като ми изпаднаха, точно защото не се срещат често. Иначе не бях на зор изобщо и даже купих на по-лошо място (по общоприетите критерии), отколкото на това, където също имаме имот. Купих го заради стаите, правите стени и ъгли, разпределението, тухлите, изолацията и прочее, а локацията просто беше съвсем приемлива. Но не купих заради нея. Колко други, даже по-добри локации с НС ггледах, ама не хукнах да купувам.

# 718
Не мога да разбера само защо се сравняват крайности като Докторски и Люлин 3. Има безброй опции по средата.
Относно кредитите зависи човек колко е склонен да рискува, моят толеранс е различен - аз искам да имам поне 50% налични. Ако имаш бизнес разсъждаваш,че няма да затвориш толкова пари в имот/апартамент, вместо да ги вложиш в оборотен капитал, който много по-бързо ще ти донесе голяма възвращаемост. Има няколко семейства около мен, които живеят под наем или в по-лоши квартали, но техният фокус е бизнеса.

# 719

Понеже явно познаваш района. Искам да попитам какво ти е мнението за ул Искър в района между ул Петра и ул Панайот Волов?

Общи условия

Активация на акаунт