Захранване - въпроси и отговори!

• 39 154
  • 722
  •   1
Отговори
# 570
И двете си деца захраних на 6 месеца по съвет на педиатъра. И двете бяха само на кърма.

# 571
  • Плевен
Аз не разбирам за къде бързате. На 4 месеца да се захранва е рано. Та то сега се поочовечило, тъкмо са минали колики и да му пробутвате пюре, за което то със сигурност не е готово. Изчакайте още малко, цял живот ще яде манджи.

# 572
  • София
Според СЗО, ако бебето е само на АМ не е проблем да се захрани на 4 м.
Също така, написала съм, че ще се допитам до още един педиатър, който според мен е много по-конпетентен. Личното ми мнение също е, че е рано.

Аз не разбирам защо след като съм задала въпрос, не получавам отговор, ами въпрос на въпроса.
Ако не искате да отговаряте или не знаете, не пишете, няма смисъл от излишни мнения!

# 573
  • Somewhere in Spacetime
На въпроса ти - колкото му даваш обикновено. Количеството 2 ч.л. е около 20 гр (зависи от плътността на храната/течността и 1 грам не е равно на 1 мл). Ако на детето му е много, само ще даде знак - отдръпва се от шишето, което пък е следващият знак, че детето е готово за захранване с твърда храна.
Вече като въведеш по - голямо количество, намаляш размера на АМ. Например 130 гр пюре + 30-40 мл мляко. Но всяко дете е различно - едно хапва повече, друго по - малко, но за 4-месечно бебе, количеството на АМ е около 165 мл. и толкова приблизително трябва да е едно хранене с твърда храна + мляко, ако не си решила да заместиш хранене.

# 574
Кога дадохте цитруси и нар?

# 575
  • София
На въпроса ти - колкото му даваш обикновено. Количеството 2 ч.л. е около 20 гр (зависи от плътността на храната/течността и 1 грам не е равно на 1 мл). Ако на детето му е много, само ще даде знак - отдръпва се от шишето, което пък е следващият знак, че детето е готово за захранване с твърда храна.
Вече като въведеш по - голямо количество, намаляш размера на АМ. Например 130 гр пюре + 30-40 мл мляко. Но всяко дете е различно - едно хапва повече, друго по - малко, но за 4-месечно бебе, количеството на АМ е около 165 мл. и толкова приблизително трябва да е едно хранене с твърда храна + мляко, ако не си решила да заместиш хранене.

Благодаря

# 576
Аз не разбирам за къде бързате. На 4 месеца да се захранва е рано. Та то сега се поочовечило, тъкмо са минали колики и да му пробутвате пюре, за което то със сигурност не е готово. Изчакайте още малко, цял живот ще яде манджи.
Точно това мисля и аз. разказвала съм,че аз моя го захраних на 5 месеца. Но беше  с рев от негова и моя страна. Не е бил готов, въпреки, че аз бях убедена, че е. И сега вече си хапва 3 твърди хранения и 1 мляко. Но няма за къде се бърза.. Освен ако не ви е скъпо млякото, както имаше и такова мнение..

# 577
А всъщност в каква поза ги храните бебетата? На 4 месеца предполагам, че не стоят седнали в столче, интересно ми е просто...

# 578
Арабеск, дъщеря ми я захраних рано (провал с кърменето), слагах я в шезлонг, повдигнат на първа степен. Започна да сяда към края на 4тия месец и в 5тия месец купих столче.

# 579
Може ли да дадеш линк, защото такова инфо аз не намирам? https://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
Шесте месеца са фиксирани, защото тогава храносмилателната система на бебето е достатъчно зряла и червата му вече са "затворени", тоест реално след 6ти месец червата могат да преработят твърда храна. Преди това червата са "отворени" с разстояние между тях, за да усвоят максимума от майчината кърма. Ето тук е обяснено с картинка https://kellymom.com/ages/older-infant/delay-solids/
Дали бебето е кърмено или на АМ, няма значение, основна храна до 1 год е млякото, а до 6 месеца единствено млякото. Тенденцията със захранване от 4 месец е нова и е наложена от това, че жените не са имали кърма, не е имало и днешните адаптирани млека, и е трябвало спешно бебето да се захрани. Първите адаптирани млека са представлявали захар и краве сухо мляко. Не приемайте поста ми като някакъв опит за налагане на гледна точка, а като полезна информация. И да си захраните бебето на 4 месеца, то няма да усвоява пюрето, което насила му тикате. Да не говорим как това предразполага за бъдещи стомашно-чревни болести. Всеки сам си преценява, но фактите са факти и просто чакат някой да ги прочете.

# 580
  • София
Може ли да дадеш линк, защото такова инфо аз не намирам? https://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
Шесте месеца са фиксирани, защото тогава храносмилателната система на бебето е достатъчно зряла и червата му вече са "затворени", тоест реално след 6ти месец червата могат да преработят твърда храна. Преди това червата са "отворени" с разстояние между тях, за да усвоят максимума от майчината кърма. Ето тук е обяснено с картинка https://kellymom.com/ages/older-infant/delay-solids/
Дали бебето е кърмено или на АМ, няма значение, основна храна до 1 год е млякото, а до 6 месеца единствено млякото. Тенденцията със захранване от 4 месец е нова и е наложена от това, че жените не са имали кърма, не е имало и днешните адаптирани млека, и е трябвало спешно бебето да се захрани. Първите адаптирани млека са представлявали захар и краве сухо мляко. Не приемайте поста ми като някакъв опит за налагане на гледна точка, а като полезна информация. И да си захраните бебето на 4 месеца, то няма да усвоява пюрето, което насила му тикате. Да не говорим как това предразполага за бъдещи стомашно-чревни болести. Всеки сам си преценява, но фактите са факти и просто чакат някой да ги прочете.

За пореден път - аз също смятам, че е рано! Зора е на педиатъра ни, не на мен.
Въпроса ми беше зададен с цел да имам яснота как се разпределя яденето.
Та той все още не си вдига главата, не съм малоумна да му дам пюре!
Линка ще го дам по-късно, защото нямам толкова време, че да търся по сайтове, но е в сайта на who.

Това е поредната тема, в която като зададеш въпрос - отговор няма. Само една от вас си направи труда да ми даде информация.

# 581
  • Somewhere in Spacetime
Аз искам само да вметна, че дори детето да има навършени 6 месеца, отново трябва да се следи за наличието на признаците, показващи готовността му за хранене с твърда храна. Всяко дете има уникално развитие, едно дете по - рано, друго по - късно показва, че е готово.
Подкрепям мнението за по - късното захранване и аз самата бях решила да му дам за първи път другата седмица, когато ще навърши 6 месеца. Обаче то показа, че е готово и най - вече реших да започна седмица по - рано, защото огладняваше, само мляко не го насища вече. Една седмица не мисля, че е голям проблем. Захранвам го по - бавно, със 7-дневно въвеждане на първата храна.

# 582
Имам питане относно кашите. Педиатърката ми каза да започна да давам млечна каша, но не открих такава и купих оризова безмлечна на Милупа и АМ НАН. Приготвих я по описанието на кутията, като вместо рапично олио добавих зехтин с омега 3, но беба не я хареса изобщо. На другия ден я приготвих само с вода и зехтин и я изяде половината, което ми е странно, защото е оризова и няма никакъв вкус. Дали да добавя плод следващия път, въпреки че педиатърката ми каза да започна да слагам плод след 5-6тия път? Кашата ли не е хубава или като не е пила АМ, затова не й се хареса?

# 583
Имам питане относно кашите. Педиатърката ми каза да започна да давам млечна каша, но не открих такава и купих оризова безмлечна на Милупа и АМ НАН. Приготвих я по описанието на кутията, като вместо рапично олио добавих зехтин с омега 3, но беба не я хареса изобщо. На другия ден я приготвих само с вода и зехтин и я изяде половината, което ми е странно, защото е оризова и няма никакъв вкус. Дали да добавя плод следващия път, въпреки че педиатърката ми каза да започна да слагам плод след 5-6тия път? Кашата ли не е хубава или като не е пила АМ, затова не й се хареса?

Нашето бебе е на АМ и пак оризовата каша не я искаше нито с вода нито с АМ. Само веднъж се излъга да я яде направена с вода и добавен смачкан банан вътре.

# 584
С овесена каша ли е най добре да започна въвеждане на глутена? И след колко дни като започна ще е ок да въведа и нещо друго

Общи условия

Активация на акаунт