Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 432
  • 779
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Наследствените килими сигурно са в добро състояние, но старовременни - от онези шарените? С тях стаите изглеждат доста старомодно. В моята квартира имаше такива.  Всичко съм сгънала и прибрала под леглото и съм си купила нови, по мой вкус.

# 421
  • Варна
Вероятно ще е проблем, че сега няма климатик. Ще се договоря с хората, когато намеря. Ще преценим ситуацията

# 422
Вероятно ще е проблем, че сега няма климатик. Ще се договоря с хората, когато намеря. Ще преценим ситуацията
Края на ноември има черен петък и много магазини правят намаления. Можеш от първия наем да купиш климатик, ако държат да има.

# 423
Аз купих от тези евтините комарници, които са едно парче мрежа - режеш колкото ти трябва и лепиш с велкро лента за дограмата. Не се налага дупчене. 3 лв струваше единия, а другия с е магнитчета по средата и се отваря, той е 10 лв.
И аз купих такова парче и нещо не можах да го залепя на дограмата. Нова е, пвц. Приемам съвети.

За климатиците - това за мен е излишен разход и въобще не оценявам жилище с климатик. Шумни са и с избора на място за монтирането е сложно - на тоя да не му вее, докато спи, на оня да не му вее, докато гледа тв. Не знам какво са се влюбили всички в тия климатици. Нашите взеха с голям мерак климатик преди години и все мрънкат, че е адски безполезен уред. Пускат го сумарно седмица за цялата година.

# 424
  • Варна
Ами не знам какъв съвет да ти дам. На мен никой не ми е показвал. Махаш лентичката на велкрото и го лепиш на дограмата. На инструкциите всичко е ясно обяснено, има и картинки. И на грапавата чат полагаш мрежата и тя си остава там...

# 425
  • Варна
А имам 12ка или 15ка Фуджицу в дневната, наследен от бабата, топля зимата само дневната, лятото охлаждам целия апартамент. Разходът е нисък, доволна съм. В спалните малки адакси, пускам само вечер. Токът не минава 200лв в люта зима, готвя си на ток, бойлер нон стоп. Живеем на шумна улица, спалните са със затворени прозорци винаги.
А в това жилище е обратно, шумът ще е откъм дневната и кухнята, спалните са тихи. Но като пекне лятото от 10.30 та до 21, не се търпи.
Лъки, се поинтересувам ноември какво ще пуснат.

# 426
Края на ноември има черен петък и много магазини правят намаления.
Във Варна бих казала, че само две-три фирми са специализирани за климатична техника.
Един и същи модел може да се монтира толкова некадърно, че човек да се чуди що е туй климатик.
За климатиците -
Скрит текст:
това за мен е излишен разход и въобще не оценявам жилище с климатик. Шумни са и с избора на място за монтирането е сложно - на тоя да не му вее, докато спи, на оня да не му вее, докато гледа тв. Не знам какво са се влюбили всички в тия климатици. Нашите взеха с голям мерак климатик преди години и все мрънкат, че е адски безполезен уред. Пускат го сумарно седмица за цялата година.
От климатик до климатик има разлика, както и от монтаж до монтаж.
Евентуално Fujitsu ASYG12LMCE NEW 1189лв или ASYG12KMTA 1249 лв при Красе.

# 427

Лъки, се поинтересувам ноември какво ще пуснат.
Виж в Зора, и не се хвърляй на скъп климатик, гледай да е с по дълга гаранция. После в договора трябва да добавиш, че наемателите ще му правят профилактика.
За наематели бих купила бюджетен климатик, и без това не пазят.

# 428
Моят е на 1-ви етаж и без плътни завеси нещо не става. АЗ не бих го наела ако си виждам всички и мен ме виждат. 100 квадрата е-2 самостоятелни събрани в едно.
За 100 лв купих чудесни завеси модерни и супер от килата за всичките 4 стаи.

За на центъра ММ даде 1000 лв за прозрачни и завеси за 3 стаи. И малко се изпокарахме защото 900 лв разлика...

Километри не слагам, и у нас имаме само 1 Микро килим. Трудни са за поддържане и  се цапат лесно и сбират прах. Ако желаят да си купят. 40-50 или 500 лв - който каквото желае Simple Smile

# 429
  • Варна
Климатик или наистина хубав, или никакъв. Мое мнение.
Приятелка беше в квартира със страхотен климатик (не помня какъв точно) и беше много доволна. Зимата се разхождаше по тениска и не е имала сметка над 60 лв за ток. Доста дълго се задържа там. Може би 4 години. Накрая си намери мъж и се премести при него.
В моята квартира сега климатикът е някакъв смотан, възможно най-нисък клас. Лятото е ок, но за отопление не е добър. По принцип като го включа в началото на отоплителния сезон, не го спирам, понеже веднъж изстине ли етажът, после няма стопляне... Но на работещ климатик се е случвало да се събуждам сутрин и термометърът в спалнята да показва 13 градуса и да си виждам дъха. Чудя се дали след профилактиката ще работи по-добре или толкова си може машинката. Ако ще е така, май по-добре да го спра и да си ползвам конвекторната печка.
Иначе какво има да му пазиш или не на един климатик? Не е диван да го ликьосаш или фурна, която да клеяса от мазнотия. Какво пък толкова може да му стане?

# 430
За килимите, ако са прежалени, по-добре да се предложат на наемателите. Ако решат да ги ползват - ОК. Така ще пазят новия ламинат. В стария ни апартамент, който сега даваме под наем, имах бял дебел килим, който създава усещане за уют, много е приятно да си седнеш на земята дори (ние обичахме). В новото си жилище сложихме също висок клас ламинат с много интересна шарка, която не искахме да крием. За година и половина обаче вече има поражения (дупка от изпуснат чук, както и няколко драскотини). Ако имаше килим, щеше да предпази камината от щети.

# 431
Чук и у вас можеш да изпуснеш Grinning
Аз и на ламината не съм му фен. Чудесно предава звука по етажите. Предпочитам плочки. И ми е малко странно да сложим ламинат, пък после чудене как да го скрием да не го очукат. Нашите сега избиха плочките в дневния тракт и кухнята вкъщи и слагат ламинат (и нови плочки в кухнята) - казах на майка ми, че е грешка това с ламината, ама тя ми обяснява, че е висок клас.
Килими харесвам, в моето жилище има, аз съм си ги избирала. За квартира обаче не. Дори да вляза в квартира с килими, ще ги навия и прибера. Цапат се по-лесно от настилка и се чистят по-трудно.

# 432
Аз пък комарници нямам. Лятото не го прекарваме тук, наемателките също. В крайна сметка има и уредчета срещу комари.
Пердета и завеси купувам от Икеа за под наем. Вкъщи също само перденцата са поръчкови, за да са цели.
Относно климатика ако имота не става без, според мен трябва да има. Но го калкулирам в наемната цена. В едното жилище е един само, защото конкретнопто помещение става доста топло. В другото е цяла мултисплит система. Най-евтин климатик не бих сложила. Слагам винаги среден ценови клас и да са поне енергиен клас А+.
На една кандидат-наемателка казах, че ако иска климатици +50 лв месечно, ако не иска получава по-нисък наем.
В едното жилище няма килими никакви. Момичетата си метнали едно мини килимче до спалнята. За другото съм взела един Хампен - нито е скъп, нито е ценен, но си имаше нужда и място за него.

# 433
Комарниците са против всичко хвърчащо - комари, калинки, молци, миризливки. Имам няколко машинки тип Брос, гонят комарите, но всичко друго  влиза и бръмчи.

# 434
Аз нито с мухи съм имала проблем, нито с молци, нито други гадинки. Всички прозорци са с двуосово отваряне и нямам навика да ги разчеквам, може това да ме спасява от набези. Обаче свеки има комарници и около лампите лятото е пълно с малки мушички, явно мрежата на скъпите ѝ комарници не я спасява. И всякакви гадинки се появяват, не знам от къде влизат, но си има огромно значение местоположението на конкретния имот - флората и фауната са различни!

Общи условия

Активация на акаунт